De obicei, primele informatii pe care le culege cineva care se duce in Antalya sunt despre hoteluri. De destule ori, mai ales daca bagi ceva mai multi bani, pleci in vacanta intr-un complex din acela imens, din care nu vrei sa mai iesi – am auzit despre destui care au vazut, in afara de hotel, doar drumul de la si spre aeroport. Cum anul acesta am fost pentru prima oara in Antalya si am fost pentru prima oara in viata intr-un all-inclusive (am mai stat prin all-inclusive-uri, dar doar o zi, doua si l-am folosit doar ca hotel in care sa dorm o noapte si atat) si m-am cam lamurit care e treaba. Apoi, la un moment dat am fost curios sa vad si alte all-inclusive-uri din Antalya. Cred ca e imposibil sa stii toate hotelurile din zona, cred ca sunt mii si mii, iar paturi… probabil cu sutele de mii. Asa ca, avand o zi la dispozitie, am parasit cu mare placere hotelul meu aurit si cu mult prea multa marmura si, impreuna cu Cem, partenerul local al celor de la Paralela 45, am luat-o la pas prin Antalya.
“Cem, vad ca Antalya e formata din mai multe statiuni. Presupun ca fiecare are publicul ei, pozitionarea ei, uite, cum la noi Mamaia este pentru cluburi si fite, iar sudul Litoralului pentru familii cu copii”. “Sigur”, mi-a raspuns Cem. Si pentru ca nu am avut prea multe zile la dispozitie sa vizitez toate statiunile din zona, l-am rugat sa-mi faca un curs fulger de antalyalita.
S-o luam de la Est la Vest. Alanya este prima localitate turistica de pe coasta Antalyei… descoperita de niste scandinavi insetati de soare, candva prin anii ’70-’80, a devenit o citadela scandinava si olandeza si asa e pana in ziua de azi. Vrei cluburi si muzica? Alanya este plina de tineri, mai ales din Europa nordica.
Urmatorul pe harta. Side. Side, stravechi pamant german, aici fiind statiunea favorita a conationalilor Angelei Merkel. Peste 75% dintre turistii de aici sunt nemti si hai sa mai bagam si cativa olandezi sau belgieni in schema. Side este singura statiune care a citit doar din presa despre criza ruso-ucraineana.
Belek este o statiune mai de lux, cu terenuri de lux si cu resorturi de calitate.
Lara – Kundu – majoritatea turistilor de aici sunt familii cu copii, hoteluri imense cu tot soiul de facilitati pentru prunci. Kundu, la capatul Larei, e o statiune mult mai luxoasa, in schimb prin Lara poti gasi si hoteluri de 3 – 4 stele.
Kemer – Welcome to East Europe. Aici, gasesti valuri de romani, bulgari si rusi. Vrei, nu vrei, inveti cu siguranta si rusa, in 7 zile de sejur. Evident, a fost si cea mai lovita statiune de criza ruso-ucraineana. De altfel, multi hotelieri din zona asta cauta cu disperare alte surse de adus turisti – Iranul este privit ca o salvare pentru Antalya, iar prin Lara, de exemplu, unele hoteluri au mai multi central-asiatici (gen uzbeci sau kazahi) decat rusi.
Olympos – Vama Veche, plina de hipster, aici nu sunt megahoteluri, poti sa dormi si in bungalow-uri (din pacate, nu am fost sa vad, poate data viitoare).
Si cam asta e toata coasta Antalyei. Ce pot confirma este ca, intr-adevar, in Side, peste tot curgeau nemtii si orice magazin avea semne bilingve – in engleza si germana… la Lara, rusa lua locul germanei. Si, intr-adevar, chiar si in hotelul in care am stat, in Mardan Palace, erau destui central-asiatici cu ochi migdalati, am auzit chiar si destui vorbind romaneste cu accent de peste Prut.
Prima oprire a fost in Lara, la Lara Family Resort, un hotel mai ieftin. Nu se afla pe malul marii, in schimb exista un autobuz-naveta care transporta oaspetii pe o plaja detinuta de Lara (n-am ajuns s-o vad, desi imi propusesem). Camerele erau OK, nici mari, nici mici, existau insa niste tobogane imense de tip aquapark, care varsa poporul in ditamai piscina. Mi s-a parut dragut ca aveau o tanti care facea paine din aceea turceasca pe vatra de iti lingi degetele fix acolo, la cerere. Exista si o spa cu de toate – un mic gym, sauna etc. precum si un amfiteatru cu program. Am fost ziua si nu era prea multa miscare, doar niste fete care dansau cu niste copilasi si un program pentru teenageri. Cei mai multi oaspeti erau de prin Germania si Olanda, dar tot mai auzeai scapat cate un cuvant in rusa. Pe langa restaurantul all-inclusive (dupa pranz, se mai deschidea un soi de fast food cu pizza, hot dog si hamburgeri la discretie), existau si niste restaurante à la carte.
Vis-à-vis de Lara, detinut de aceeasi companie, este un hotel aproape identic – Ramada Resort Lara. Lara Family Resort e vopsit pe vernil, Ramada mai pe crem, dar blocurile arata identic si la fel :). In schimb, avand, cred, o stea in plus, este un pic mai classy – mancare mai buna, piscina mai smechera, nu lipsesc toboganele si programele pentru copii.
Atat Lara Resort, cat si Ramada Resort sunt fix in centrul Larei, asa ca poti iesi linistit la pas si sa traversezi soseaua pentru a da iama in bazarurile de peste drum (nimic deosebit, suvenire si fake-uri), dar mai sunt cateva terase dragute, in caz ca te plictisesti de barurile si de restaurantele din hotel.
Dupa o vizita prin hotelurile acestea care se pozitioneaza ca “good value for money”, Cem cred ca a vrut sa ma dea pe spate, asa ca am revenit in Kundu la IC Green Palace , un superhotel, aflat nu foarte departe de Mardan. Si nu stiu de ce, e pur subiectiv, mi-a placut mai mult decat Mardanul de 1 miliard si jumatate de dolari. In mod cert, pentru ca are un parc imens, verde, iar plaja este muuuult mai ampla si are nisip! Aici e un mix de oaspeti din Est (din Rusia, in special) si Vest (cu nemtii si olandezii in frunte), dar mi s-a parut resortul de relaxare absoluta. O liniste de iti tiuia in urechi si acest verde paradisiac. Sincer, mi-a placut mult de tot. Ne-am plimbat cu masina electrica (asa-numitul buggie) pana la plaja si am descoperit ca exista doua tipuri de cazare – cazarea premium in vile in coltul mai linistit si cazarea “regular” in bloc, vis-à-vis de blocul hotelului care imita Venetia.
Aici am si mancat pranzul, unde am remarcat mult mai multa verdeata si fructe decat la Mardan, in rest, as zice comparabil. Am descoperit si amfiteatrul unde in fiecare seara au loc spectacole (probabil, la fel de spectaculoase precum cele de la Mardan), spa-ul cam mic si pustiu (presupun ca mai au unul mai mare in cladirea principala) si cam atat.
Si am incalecat pe o sa de masina si am zis sa o pornim si spre Side, statiunea cu nemti, dar cu foarte putini romani.
Prima oprire – Alba Royal Hotel. Un concept interesant in aceasta Antalye care s-a pozitionat ca fiind destinatia cea mai tare pentru familii cu copii. Ei bine, la Alba Royal Hotel nu sunt acceptati copiii, varsta minima a oaspetilor fiind de 16 ani, este ceea ce se numeste un hotel pentru adulti. Evident, cei de la Alba nu au putut sa nu se adreseze si familiilor cu copii, la o azvarlitura de bat se afla inca doua hoteluri Alba, tipice pentru Antalya – cu servicii pentru copii, tobogane de apa etc. Dupa ce am intrat intr-o receptie dominata de portretele lui Ataturk, am vizitat cateva camere si am aruncat o privire prin gradina hotelului. Alba Royal se afla pe malul marii (in ciuda multor pareri, nu toate hotelurile din Antalya sunt pe malul marii), dar au si piscine – atat una exterioara, cat si una interioara in zona de spa, care, apropo, arata chiar foarte bine. Nu e un hotel gigantic cu nu stiu cate sute de camere, dar ce mi-a placut in mod special sunt florile intens colorate. Evident, si aici sunt show-uri de seara – de la circ chinezesc pana la DJ si Turkish Night.
Urmatoarea oprire, tot in zona Side si tot la un hotel “cu nemti” – Villa Side Residence. Dupa un lobby somptuos, am urcat intr-o camera (exista si ministudiouri cu 2 camere – una pentru parinti si una pentru copii) si de acolo am descoperit un ditamai acquaparkul in curtea hotelului! E drept, mai este destula verdeata prin curte, dar, de departe, acquaparkul este cel care domina. Vrei sa stai intr-un acquapark care are si cazare :)? Asta e locul. Pe de alta parte, Villa Side Residence nu este la mare. Pentru cei care vor sa se harjoneasca prin apa Mediteranei si nu prin bazine, trebuie sa o ia printr-un tunel subteran si de acolo sunt preluati de niste masinute electrice pana la plaja.
In fine, desi se apropia seara, am ajuns si la ultimul hotel, undeva departe, intr-o zona linistita, foarte verde, la doi pasi de locul din care plecau niste vase pentru croazierele pe raul Manavgat, spre cascada cu acelasi nume. Este vorba de Nashira, un hotel la doi pasi de mare, dar aflat intr-o zona extrem de linistita. De fapt, este singura structura hoteliera din zona, este o parte a Antalyei unde hotelurile inca nu se inghesuie unul dupa altul. Am luat la pas hotelul – plaja, faina, am descoperit si niste tobogane imense, dar nefolosite. Banuiesc ca nu sunt abandonate. In schimb, am descoperit o mare sala de jocuri – electronice, bowling si altele…
Cam astea sunt cele cinci hoteluri pe care le-am descoperit. Cum ziceam, cele mai multe hoteluri din Antalya sunt structuri mari, cu sute de camere si, majoritatea, all-inclusive. Dar, in viteza masinii, nu pot sa nu zic ca nu am observat si apartamente de inchiriat, restaurante, supermarketuri, mai ales in zona Side. Asa ca, in Antalya, poti descoperi cam orice tip de cazare iti doresti. Doar trebuie sa cauti un pic.
Imagini hoteluri – Antalya
Lara Family Club – Lara, Antalya
Lara Family Club – fix in centrul statiunii Lara
Orarul autobuzelor pentru plaja
Cam asa arata o camera
Cu mini-bar inclus
Nu e scump !
Entertainment de dimineata
Sau pentru adolescenti
Stiti de paine face femeia asta ? Ioi, ioi
Piscina hotelului
Toboganele din ograda hotelului
Ramada Resort Lara – Antalya
Peste drum, Ramada Resort
Cu o piscina mai stylish
Prajituuuuri !
Si cum iesi din hotel, peste drum, o sarabanda de mall-uri cu terase, suveniruri si fake-uri
IC Green Palace Hotel
La intrare, in lobby
Cam asa arata proprietatea de sus… e vasta, cred ca una dintre cele mai mari din Antalya
Ce mi-a placut ? Ca e foarte mult verde
Plaja cu nisip fin
Si daca ti-e greu sa mergi pe jos, sunt taxiuri la dispozitie
Amfiteatrul pentru show-uri
Cam asa arata camera
Si daca ai nevoie de un alt pat… e la indemana
Vrei paine facuta acolo, la cerere ?
Alba Royal Hotel – Side, Antalya
Proprietarul este in mod indiscutabil un fan Ataturk
Cam ce se vede din camera
Mi-a placut spa-ul
Te bate soarele in cap ? Ai piscina interioara
Si cam asa arata plaja
Spectacole zilnice
Villa Side Residence – Side, Antalya
Intrarea e spectaculoasa
Cam asa arata o camera
iar in ograda, e ditamai acquaparkul !
Hotel Nashira – Side, Antalya
De la intrare, te intampina o serie de prajituri
Piscine, piscine
Si aici, plaja are nisip fin
Toboganele mi s-au parut nefunctionale. Sau o fi fost o problema de cateva zile ?
Spa
Sala de jocuri
Restaurantul la cina
Hai sa ne infruptam putin
Simpaticul meu ghid
Buna ziua, vreau sa merg in Side -Nashira Resort&spa, la inceputul lunii octombrie. Am gasit bilete de avion cu escala in Istanbul. Nu stiu cum sa procedez cu transferul aeroport-hotel. La dus ajungen la ora 17 in Antalya si presupun ca o sa gasim transfer, dar la intors avem avion la 7:50 deci la 6:00 trebuie sa fim in aeroport, si din Side-Antalya sunt 70-80 km , deci pe la 4 trebuie sa plecam de la hotel.
Va multumesc!
Ma interesez si iti spun
Am primit recomandarea asta de la Cem (turcul despre care am scris in articol): http://www.resorthoppa.com/index2.asp
E foarte tare site-ul, nu stiam ca exista un site pe care poti face rezervari pt transfer aeroport indiferent de destinatie. Multumesc frumos!
Salut
Ce poți sa îmi spui de hotel Nashira
Se merita sa merg
Mâncarea cum ți sa părut ?
Serviciile …?
Nu am stat acolo, doar l-am vizitat. Mi s-a parut fain ca era intr-o zona retrasa si linistita, nu era aliniat hotel langa hotel. Am mancat seara si mancarea era buna si meniul cuprinzator. De servicii nu ma pot pronunta, nedormind efectiv in hotel.
buna ziua. Va rog s-ami spuneti daca ati fost la Nashira. am si eu bilet acolo…. multumesc
Nu, n-am fost, imi pare rau