Sunt intrebat adeseori despre unde ar putea cineva sa mearga, toamna, intr-o zona exotica. Din pacate, toamna nu este un anotimp propice pentru multe destinatii exotice. Indochina (si Thailanda) este lovita de musoni (este chiar cea mai ploioasa perioada din an, cand deseori au loc inundatii), in Bali tocmai a inceput sezonul ploios, coasta caraibeana este deseori lovita de cicloane, iar coasta estica a Africii (adica Kenya si Zanzibar) are, de asemenea, parte de ploi insemnate. Este perioada cea mai buna insa pentru Orientul Apropiat (adica, Iran, Iordania, Oman sau Emirate) si pentru binomul India – Nepal. Dar unii dintre voi vreti la mare, iar in sus-numitele tari oportunitatile sunt limitate (la Goa sau micuta coasta a Iordaniei). Ei bine, mai exista o zona cand toamna este o perioada buna din punct de vedere climatic – coasta vestica a Africii! Ce e acolo ? Va zic eu – insulele Capului Verde!
Daca te uiti pe harta Africii, trebuie sa te uiti cu mare atentie – insulele Capului Verde sunt mici, minuscule de-a dreptul, undeva in dreptul Senegalului. Au fost descoperite si colonizate de portughezi, care au tot bantuit pe coasta vestica a Africii in cautarea drumului spre Indii (care, pana la urma, tot ei l-au descoperit pe la Capul Bunei Sperante). Spre deosebire de multe alte locuri “descoperite” de colonistii europeni, insulele Capului Verde erau nelocuite. Dar, alaturi de portughezii descoperitori, aici s-a instalat si o puternica populatie de culoare, oameni dezradacinati de acasa, de pe continent, si transbordati in Capul Verde ca sclavi in drum spre Lumea Noua. Capul Verde a fost un adevarat antrepozit de sclavi care erau livrati mai departe in special spre Brazilia. Dar nu toti au ajuns dincolo de Atlantic, in Lumea Noua, unii au ramas in Capul Verde pentru ca, nu-i asa, si colonistii localnici aveau nevoie de sclavi si de sclave, asa ca actualmente imensa majoritate a populatiei bastinase din Capul Verde este formata din negri. Ma rog, nu negrii ca taciunele, pentru ca multi au si stramosi albi (portughezi si nu numai), dar Capul Verde este o tara africana.
Toata lumea stie ca cel mai sarac continent de pe glob este “Continentul Negru”, Africa. Un paradox este ca cele mai bogate tari din Africa nici macar nu se afla pe continent, ci sunt tari insulare din proximitatea continentului – Seychelles, Mauritius si Capul Verde. Cum ziceam, Capul Verde a fost colonie portugheza pana in 1975. Pana in acel an, regimul de dreapta al lui Salazar si al urmasilor sai a tinut cu dintii de domeniul colonial portughez, aflat intr-o criza profunda. Dupa perioada stralucita a Marilor Descoperiri, Portugalia a decazut din punct de vedere economic, in ciuda coloniilor numeroase si raspandite cam peste tot, iar asta s-a reflectat si in nivelul de dezvoltare economica a coloniilor. Cele mai decazute colonii erau cele portugheze. Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, intreaga lume a cunoscut un proces general de decolonizare, marile puteri coloniale, englezii si francezii, renuntand la numeroasele lor colonii si protectorate, mai putin portughezii, deoarece pastrarea coloniilor era o chestiune de prestigiu pentru Salazar.
Numeroase din aceste colonii s-au ridicat la lupta, fortele si bugetul Portugaliei fiind macinate in luptele din tari precum Mozambic sau Angola. De altfel, “Revolutia garoafelor”, care a dus la indepartarea dictaturii post-salazariste, a fost determinata tocmai de aceste razboaie din colonii – numerosi tineri ofiteri nu au mai dorit sa se duca sa-si piarda viata prin deserturi si jungle, asa ca s-au rasculat. A urmat democratia portugheza, iar una dintre primele decizii ale acestora a fost sa renunte peste noapte la colonii. Cam toate au fost prinse pe nepregatite – nu existau cadre nationale, iar intregul management era asigurat de portughezi care, prompt, si-au impachetat lucrurile si s-au intors acasa, lasand in urma lor un vacuum de putere, dar si de competente (razboaiele civile din Angola si Mozambic, bunaoara, au continuat mult si bine). Unele colonii au fost luate pe nepregatite, fiind inghitite de vecini hulpavi (cum a fost cazul Timorului de Est), altele s-au trezit “in fundul gol”. Printre ele, si Capul Verde.
Initial, Capul Verde a dorit sa isi creeze un stat unit cu Guineea Bissau aflat pe continent, dar o lovitura de stat petrecuta in aceasta i-a convins pe capeverdieni ca e mai bine sa-si creeze un stat de sine statator si bine au facut! Acum sunt unul dintre cele mai bogate state din Africa, iar Guineea Bissau, unul dintre cele mai sarace!
Am fost in Capul Verde pe trei insule – Boavista, Sal si Santiago. Trebuia sa merg in mai multe, cum ar fi Fogo, dar in zilele in care am fost acolo, o eruptie petrecuta pe singurul vulcan activ din Republica (aflat pe insula Fogo) m-a impiedicat sa ajung acolo sau in Sao Vicente (cursele aeriene au fost oprite cateva zile din cauza cenusii vulcanice), asa ca am vizitat doar aceste trei insule. Ce am descoperit insa este ca aceste trei insule sunt in mod cert diferite, asa ca o sa incerc sa le surprind caracteristicile fiecareia.
Insula Boavista a fost prima pe care am aterizat. Facand o comparatie cu Romania, as zice ca Boavista este Vama Veche a Romaniei. Ma rog, sau ce era Vama Veche. Este o insula desertica, in mod paradoxal, desertul de aici este acelasi cu cel din Sahara, aflata la vreo 1.000 km de insula… am aflat ca nisipul din Boavista este de fapt nisip adus de vant tocmai de pe continent! Sunt doar cateva resorturi mari si acestea sunt izolate de-a lungul coastelor pustii, dar multi dintre turistii care vin in Boavista locuiesc in cele cateva pensiuni aflate in micuta capitala a insulei. Boavista este in mod cert pentru cei care vor liniste, care vor plaje pustii, care vor sa stea sub un palmier fara stresul luptei atroce pentru vreun sezlong si a celor care vor sa isi uite incaltarile la hotel, mergand desculti. Cei din Boavista se lauda ca plaja Santa Monica (botezata cu umor la fel ca mult mai cunoscuta Santa Monica din California) este una dintre cele mai frumoase plaje din Capul Verde. Am fost si eu acolo si pot sa depun marturie ca nisipul este alb stralucitor, iar verdele marii care se sparge cu putere de tarm intr-o mare de spuma ca laptele este genial! Sa nu va ganditi ca aici veti gasi tonete cu bauturi racoritoare, baruri si cocktailuri si sezlonguri cu umbrelute. Cat vezi cu ochii este pustiu, pustiu, pustiu. Vrei sa faci nudism? Nu exista o plaja specializata pentru asa ceva, pentru ca poti face aproape oriunde pe insula. Pentru ca este pustiu!
Localitatile sunt, de asemenea, extrem de linistite. Am fost intr-un satuc care mi-a adus aminte de aerul desuet al Cubei rurale, iar in capitala, in afara de o gelaterie tinuta de un italian, cateva magazine si restaurante, nu se intampla mare lucru. Boavista este ideala pentru cei care linistea nu ii zgarie pe creieri, ci, dimpotriva, ii binedispune.
Insula Sal este principala destinatie pentru turistii care se pogoara in Capul Verde. Este si ea relativ desertica, dar mai degraba desert pietros decat unul nisipos, cum este Boavista. Aici, insa, turismul a explodat. Daca Boavista este Vama Veche, Sal este, hai sa-i zicem, Mamaia, dar sa nu va asteptati la cine stie ce megacluburi de fite, ci mai degraba la ceea ce va asteptati de la o statiune de litoral clasica. Sunt destule resorturi, sunt numeroase vilisoare unde poti inchiria camere sau chiar apartamente, sunt hoteluri mai mari si mai mici si, de asemenea, cartiere intregi pentru expati. Acum cativa ani, mai multi dezvoltatori imobiliari s-au gandit ca nordicii sastisiti de atata nor si ploaie isi vor cumpara un apartament (sau condo, ca suna mai sexy) in intotdeauna insoritul si caldurosul Capul Verde si se vor muta aici cel putin pe perioada de iarna. Cativa s-au mutat (de fapt, turismul este pus in miscare aici de expati care s-au mutat in Capul Verde si s-au pus pe treaba si mai putin de mai relaxatii localnici). De fapt, spre deosebire de Asia, unde expatii care isi deschid pensiuni, baruri sau restaurante sunt mai degraba manageri pentru ca munca este facuta de foarte muncitorii asiatici, in Capul Verde trebuie sa puna osul la treaba, pe langa management, pentru ca localnicii sunt foarte “lasa-ma sa te las”. Greu de gasit ospatari italieni in Thailanda, in schimb in Capul Verde sunt peste tot. Intamplator, ospatarii respectivi sunt si patroni :).
In Sal, oferta de experiente este mult mai variata. Poti inchiria segway-uri, te poti duce sa vezi rechinii, sa faci croaziere in jurul insulei, multe si marunte. Si ca veni vorba de expati, exista si o romanca aici, in Capul Verde, care are o agentie de turism si poate aranja orice. Aflati mai multe amanunte despre ea aici.
Sal este o destinatie pentru cei care isi doresc o vacanta confortabila, eventual all-inclusive (exista si asa ceva) si in care sa mai poata faca lucruri.
Ultima insula pe care am vizitat-o, Santiago, este insula cea mai putin turistica. Pur si simplu, nu sunt resorturi, nu prea exista plaje, iar singurul lucru fain pe care l-am vazut este orasul Cidade Velha, un oras colonial portughez cu ruinele unor cladiri monumentale de pe vremea cand acesta era unul dintre cele mai mari orase din Imperiul Portughez (pentru ca pe aici erau “procesati” mii si mii de sclavi), dar care a fost lovit fara mila de pirati. Dupa un raid catastrofal in urma caruia au ars si marile cladiri ale orasului, capitala s-a mutat in Praia, unde este si in ziua de azi, iar in urma au ramas niste urme ciclopice care merita vizitate in caz ca ajungi pe insula. Spre deosebire de Sal si de Boavista, Santiago nu este desertica, ci are ceva vegetatie, mai degraba arbusti si arbori de tip mediteranean. Capitala n-as spune ca m-a dat pe spate, dimpotriva. Este una dintre cele mai safe capitale africane, dar, evident, are si ea “petele” ei negre. Plaja de langa hotelul Pestana in care am locuit este pe lista neagra pentru ca s-au intamplat niste “chestii”… si asta am aflat-o inclusiv la hotel.
Pentru multi, Capul Verde este o destinatie noua si necunoscuta. Adevarul este ca nu e prea cunoscuta in afara de Portugalia, Scandinavia si Italia. Dar, cum ziceam, merita luata in consideratie daca doriti ceva exotic si safe. Pentru ca desi este destul de europenizata, vei simti cam peste tot vibe-ul contagios al Africii negre…
Cand sa mergi in Capul Verde
Nu exista o luna cu adevarat rea sa mergi in Capul Verde. Luna care este, sa zicem, ploioasa este septembrie, in rest, nu sunt probleme. Temperatura este relativ constanta tot anul si nu ai parte de extreme – nici de caldura, nici de frig (minima scade arareori sub 20 de grade, iar maxima cu greu sare de 30 de grade). Sezonul de surfing este iarna, cand vantul bate cu putere dinspre Africa.
Cum ajungi in Capul Verde
Nu exista prea multe optiuni, iar cea mai buna este sa zbori cu TAP-ul via Lisabona. TAP-ul are si avantajul ca zboara in vreo patru insule, asa ca poti sa te duci intr-una si sa te intorci din alta. Mai exista cateva companii de chartere europene care zboara din diverse tari europene, dar e destul de complicat.
Sejururi organizate
Daca sunteti interesat de un sejur organizat, puteti sa va uitati la sejururile aranjate de cei de la Paralela 45 care ofera in pachet zbor + transfer + cazare. Puteti sa gasiti mai multe amanunte aici
Viza Capul Verde
Cetatenii romani au nevoie de viza, dar poate fi obtinuta la aeroport, la aterizare. Costa 25 de euro, primesti stampila si factura si poti sa intri fara durere de cap.
Moneda in Capul Verde – schimb valutar
Moneda nationala este escudo de Capul Verde, dar absolut oriunde poti folosi euro. Atentie insa ca rata oficiala este de 1 euro = 110 escudo, iar daca folosesti euro, rata de schimb utilizata va fi cu 10% mai mica, adica 1 euro = 100 escudo (preturile sunt in general afisate in escudo sau dual, dar la rata de 100 escudo / euro). Nu am prea vazut case de schimb valutar, asa ca poti schimba doar la banci care sunt, evident, inchise in weekend. In schimb, vei gasi destule ATM-uri de unde poti extrage escudo 24 / 7.
Puteti citi mai multe informatii si povesti despre Capul Verde in serialul pe care l-am scris in urma calatoriei din toamna trecuta. Serialul il gasiti pe acest link.
Imagini Capul Verde
Haiosul aeroport din Boavista – arata ca o cetate si nu este acoperit 🙂 Se vede ca pe aici nu ploua aproape niciodata
In turul salbatic al insulei
Plaja Santa Monica din Boavista
Cea mai tare experienta din Boavista – cu masina prin pustietate
Inclusiv pe nisipul super fin al plajelor si dunelor de nisip
Exista resorturi all inclusive si in Boavista
Desi are o amprenta puternic europeana, Capul Verde este totusi un stat african
Sa sar, sa nu sar
Ochiul albastru
Nici in Sal nu poti rata o plimbare off-road. E memorabila
De aici, se vede Fata Morgana
Exploatarile de sare de unde a aparut numele insulei – Sal (sare)
Multi vin in Sal pentru kite surfing. Cica e unul dintre cele mai tari locuri din lume
Dar mie mi-au placut miile de flori din Santa Maria, principala localitate turistica din sudul Sal
Restaurantele din Sal ofera „catch of the day” in meniu
Uite rechinul !
Sunt si niste hoteluri faine in Santa Maria – hotelul Morabeza
Hotelul Oasis Atlantico
Cel mai fain – inchiriezi o bicicleta (sau motocicleta) si iei insula la pas
Nu, nu pe nisip 🙂
Praia, capitala Capului Verde
Principala strada pietonala
Cum va ziceam, Santiago este o insula verde
Cidade Velha – prima capitala din arhipelag, distrus de pirati
Cea mai veche strada din Capul Verde… a ramas asa de sute de ani
Cum ziceam, nu ratati o friptura de ton ! E magnifica !