Acum cativa ani, de 1 Decembrie ma gandeam sa merg undeva. Si cum toate cunostintele ziceau de Predeal, Bran, Sinaia, m-am prins ca nu e de mers intr-acolo decat daca imi place sa fac sase ore de pe Valea Prahovei la Bucuresti. Asa ca am decis sa merg la Veliko Tarnovo. Din Bucuresti, sunt doar 180 km (adica, atat cat e pana la Brasov) si, evident, soselele erau pustii! Nu am mai fost de cativa ani acolo, dar Nadir a fost recent si povesteste cate ceva depre orasul cu arhitectura traditionala a Bulgariei. Va invit sa cititi povestea lui Nadir de la Tarnovo
Intr-o frumoasa zi de septembrie am decis ca, impreuna cu familia, sa petrecem un weekend prelungit in minunatul oras istoric bulgaresc Veliko Tarnovo. Cum de la gand pana la fapta nu e, cateodata, decat un pas, ne-am „imbarcat” in masina si, pe cai!!! Ideea imi venise mai de demult, citind articolele scrise de Imperator, dar si cateva ghiduri de calatorie despre obiectivele turistice importante din tara „vecina si prietena”.
Drumul de 350 km de la Constanta il parcurgi in cca 4h15min, iar plecand din Bucuresti, sunt doar 180 km, pe care ii strabati in cca 3h, asta daca nu te grabesti prea tare. Si nu ar fi cazul sa o faci, deoarece drumul trece prin coline frumoase, pe langa campii cu maci rosii, prin comune prin care localnicii culegeau legumele lor atat de gustoase.
Odata ajuns, am fost placut surprins de „capitala medievala a Bulgariei”, sau „Orasul Tarilor Bulgariei” – un loc deosebit, probabil cel mai frumos oras bulgaresc- , situata intr-o zona cu o istorie de peste 1000 de ani (ei zic ca au chiar peste 7000 de ani de atestare documentara), ce este situata pe dealuri, casele fiind construite, practic, un rand peste un altul – vezi pozele de mai jos. De fapt, in aceasta consta si esenta orasului: in plimbarile din centrul istoric, indeosebi pe strada Gurko, aspectul terasat al zonei este unul foarte interesant si placut ochiului…
Problema cazarii a fost simpla de rezolvat, alegand sa stam intr-un hotel de o stea, care de fapt ar fi meritat, fara doar si poate, cele 3 stele, pierzand insa la clasificare din cauza absentei restaurantului. Micul dejun se servea in hol, langa lift, fiind acceptabil, baia era modern mobilata, fara defectiuni la obiectele sanitare, iar camera avea si ea tot strictul necesar confortului. Toate acestea la „remarcabilul” pret de 30 de euro / camera / noapte. Cautarea hotelului a fost haioasa, oprindu-ne inainte de a ajunge la cel rezervat de noi, la alte 3-4 hoteluri, tot centrale, tariful cerut in aceste parti fiind 40, 50, chiar 65 de euro pe camera, pe noapte. Atentie la masina, sa nu ti-o lasi pe strada principala deoarece „hingherii” sunt deosebit de activi si risti sa ti-o ridice pe loc, iar amenda e aprox. 30 euro + taxa de remorcare.
La momentul cazarii, am remarcat ca hotelul era plin de un grup de back-peckeri britanici, veniti de cateva zile in tara, care la randu-le erau uimiti de orasel. Mai multe informatii despre hotel puteti gasi la adresa www.hotelreal.eu.
Principalele obiective turistice de bifat in Veliko Tarnovo sunt:
– superba cetate-fortareata Tsarevets, situata pe dealul cu acelasi nume si inconjurata de raul Yantra, construita de pe vremea celui de-al doilea hanat bulgar, a dinastiei Asanestilor; aici poti vizita turnul in care a fost tinut prizonier contele Baudoin al Flandrei, la intoarcerea din Cruciada a patra -1204, si in care a si fost executat prin aruncare in Yantra. Neaparat trebuie sa vizitati si manastirea din varful dealului, restaurata si ea cu picturi moderne ale sfintilor martiri crestini;
– centrul istoric, avand ca punct de plecare / sosire strada Gurko cu „meyhanele” – inseamna carciuma in limba turca – de pe ea;
– monumentul Asanestilor, un colos din fier cu statuile tarilor bulgari, in pozitie de lupta, calare pe armasarii lor, de culoare neagra;
– Muzeul de Arta, situat chiar langa acest monument, un minunat loc de retragere pe caldurile din timpul verii;
– neaparat trebuie vazut satul Arbanasi, de langa Veliko, unde poti vizita o superba manastire – Nativity Church – si un vechi han ce a apartinut familiei domnitorului Brancoveanu. Satul a fost fondat de albanezi – de unde si numele, ei fiind denumiti „arnauti” de catre popoarele balcanice – in secolul al XV-lea, locul fiind vestit pentru casele sale din piatra.
Costuri pe care trebuie sa le iei in calcul pentru a-ti bugeta excursia:
– o camera dubla incepe de la cel putin 30 de euro cu mic dejun inclus;
– o masa in centrul localitatii costa cca 8-9 euro de persoana, cu o bautura inclusa in pret,
– accesul unei familii de 4 persoane la cetatea Tsarevets costa 3 euro,
– pretul unui bilet de intrare la manastirea din Arbanasi este de 3 euro;
– o vinieta pentru o saptamana costa 5 euro,
– pretul motorinei ar fi cam ca la noi in tara, in jurul a 5 lei / litru.
Centrul vechi are, cele mai multe dintre case, o arhitectura copiata dupa cea otomana din secolul al XVIII-lea, iar orice asemanare cu Sighisoara noastra este un pic fortata si neadevarata…
Locul este o alternativa de luat in seama pentru o plimbare de weekend pentru locuitorii din orasele aflate aproape de granita de sud a tarii noastre.
Mie mi-au placut foarte mult cetatea Tsarevets, privelistea pe care o ai cand ajungi in satul Arbanasi, plimbarile prin centrul vechi, mancarea traditionala bulgareasca din restaurantele locale: kavorma, un fel de ghiveci de legume picant, kebapcheta si kufte, „imprumutate” de la turci, si desertul garash, un tort facut din nuci si glazura de ciocolata.
La intoarcere, daca sunteti din Constanta, va sugerez sa faceti o baie pe plaja din Varna, unde, apoi, te poti relaxa plimbandu-te prin minunatul parc local, Sea Gardens, si apoi sa savurati o inghetata in fata hotelului Cernaia More, alaturi de multi alti turisti veniti in concediu la Nisipurile de Aur.
Nadir Acmola
Imagini Veliko Trnovo
Orasul vechi
Veliko Trnovo, orasul panoramelor
Monumentul Asanestilor
Biserica din interiorul cetatii Tarnovei
Si picturile sale murale controversate
Onor, tovarasi !
Multumim pentru pont, Nadir!
Noi suntem un grup de black peckeri de mai de departe (Jimbolia), insa chiar am vrea sa facem un city break la VT.