Ca de obicei, la sfarsitul unei serial incerc sa compilez o serie de informatii care sper sa va fie de ajutor, in caz ca ati dori sa mergeti pe urmele mele. Dar in primul si in primul rand, as vrea sa va zic cum as face acest tur acum, ca am fost acolo. Ideea a fost sa mergem cateva zile (de joi dimineata pana luni seara) intr-un weekend ceva mai lung si sa vedem Kosovo si Macedonia, ma rog, sa ne facem o impresie. Tnta principala a fost Kosovo, Macedonia am adaugat-o pentru simplul motiv ca eram pe acolo, nu mai fusesem de 15 ani si le multumesc prietenilor cu care m-am dus ca au acceptat, desi ei fusesera anul trecut pe acolo. Planul a fost urmatorul: doua nopti de cazare in Pristina, in prima zi sa vizitam Pristina, in a doua zi, o parte de Kosovo si a treia zi sa vedem si restul de Kosovo, urmand sa ajungem noaptea la Skopje, unde sa dormim doua nopti si o zi sa vizitam Skopje. Pana la urma, am dormit doua nopti in Pristina, doua nopti in Skopje, dar ziua intai am vazut Pristina (conform planului), a doua zi, destul de mult din Kosovo, a treia zi am revenit la Prizren, pentru ca ne-a placut prea mult, am mers mai apoi la Skopje si l-am vizitat dupa-amiaza, urmand ca ultima zi sa ne ducem intr-o excursie de o zi la Ohrid. Ajunsesem impreuna la concluzia ca Ohridul e prea fain sa nu-l vedem. Cum as face-o acum?
In prima zi, m-as duce direct la Prizren, nu m-as culca in Pristina. Mai e o ora de la Pristina, pe o autostrada foarte buna. A doua zi, as vizita Kosovo cu baza in Prizren: Decani – Pec – Pristina – Gracanica si m-as culca a doua noapte in Prizren. Ziua a treia – plecat direct la Ohrid si as dormi in Ohrid. Ziua a patra – mers la Skopje, vizitat Skopje si dormit acolo.
Cand sa mergi in Kosovo & Macedonia
Noi am fost vara. Temperaturile, similare cu cele de la noi – peste 30 de grade, in Skopje chiar spre 40. In Ohrid si Prizren, ceva mai racoare, fiind in proximitatea muntilor. As zice ca, probabil, oricand intre mai si septembrie e foarte fain. Toamna si iarna, poate fi multa ceata sau cer plumburiu, desi este ceva mai cald decat la noi
Cum ajungi in Kosovo & Macedonia
Cu transportul in comun
Sincer, foarte complicat. Nu exista curse directe de avion, iar cele indirecte (via Viena sau Zurich) costa imens, mai degraba te duci in Asia, de banii aia. Poti lua un tren pana la Sofia, de acolo autobuz pana la Skopje. In zona, poti circula linistit cu autobuzele, pentru ca trenurile sunt putine si se misca mai lent decat in Romania (credeti ca cele mai incete trenuri din Europa sunt in Romania? Da’ de unde, se vede ca n-ati mers cu trenul prin Albania, Grecia sau Macedonia ).
Cu masina
Nu sunt un mare fan masina, dar este solutia optima pentru a bantui prin Balcani. Drumul cel mai drept este via podul Calafat – Vidin (foarte fain si necirculat), apoi treceti in Serbia dupa nici 45 de minute de Bulgaria si, dupa inca o ora si un pic, ajungeti la Nis, la autostrada. Fie mergeti pe autostrada spre Skopje (asteptati-va la cozi monumentale la frontiera sarbo-macedoneana in sezonul de vara, cand curg turistii spre Grecia) sau o taiati spre Kosovo. Si in Kosovo, incercati sa intrati printr-un punct de frontiera mai obscur.
Soselele in Kosovo si Macedonia sunt, in general, foarte bune. Kosovo are o retea remarcabila de autostrazi (si se construieste la greu in continuare), iar Macedonia are o retea mostenita de la taica Tito. Autostrada Nord-Sud, care leaga Serbia (Nis) de Skopje si mai departe spre Salonic este foarte buna (ca sa moara grecii de ciuda, parcursul macedonean se numeste Alexander of Macedonia). Spre Ohrid, exista autostrada pana la Gostivar (Autostrada Maica Tereza, sa moara si albanezii de ciuda) si dupa, urmeaza o sosea nationala care serpuieste prin munti. Am vazut ca au inceput sa lucreze la ceva ce pare a fi autostrada, dar sa nu va grabiti sa deschideti sampania. Asa cum proiectul Skopje 2014 se va termina in cel mai bun caz in 2020, nici Autostrada Maica Tereza nu va ajunge prea curand la Ohrid.
Autostrazile in Kosovo sunt gratuite, nici nu se plateste vinieta, dar in Macedonia te opresti din 15 in 15 km sa platesti ba 30, ba 40 de denari (60 denari = 1 euro). De asemenea, in Serbia platesti toll-uri destul de des.
Cartea verde este valabila in Serbia sau Macedonia, dar nu este valabila in Kosovo. Cum intri in Kosovo, vei cumpara o asigurare de la o cosmelie imediat dupa punctul de frontiera. Costa 15 euro pentru 15 zile.
Documente Kosovo & Macedonia
Aici e simplu. In Serbia si Macedonia poti intra si cu cartea de identitate, in Kosovo (si Albania) iti trebuie pasaport. Pana mai acum vreo 2 – 3 ani, se putea intra si in Kosovo cu cartea de identitate, acum, nu, s-a schimbat schimbarea. Probabil, pentru ca kosovarii sunt suparati ca ei sunt ultimii din Europa (exceptand ex-URSS) care mai au nevoie de vize si, poate, pentru ca Romania nu a recunoscut Kosovo ca stat independent.
Atentie – nu poti intra in Serbia daca ai intrat in Kosovo printr-o alta granita (adica, din Albania sau Macedonia). Daca intri din Serbia in Kosovo, poti sa iesi pe oriunde vrei tu si sa reintri in Serbia fara probleme (noi am mers Serbia – Kosovo – Macedonia – Serbia), daca intri in Kosovo din Macedonia sau Albania, ar fi bine sa reintri in una dintre aceste doua tari pentru a putea apoi tranzita Serbia.
Cand intri prima oara in Serbia venind din Romania sau Bulgaria, nu ar fi o idee buna sa le spui ca te duci in Kosovo. Spune ca te duci in Macedonia sau in Grecia.
Cazare
Exista destule hoteluri de toate stelele si pensiuni pe care le poti gasi pe diverse site-uri de rezervare sau intreband pe la o agentie de turism
In aceasta calatorie, am stat in urmatoarele hoteluri:
Hotel Aldi Pristina https://www.hotelaldi.com/ , situat intr-o suburbie a Pristinei, este un hotel foarte bun daca ai masina – are loc de parcare care e mai greu de gasit in centrul capitalei kosovare. Hotelul e mare, are multe camere, dar e cam gol (mai erau doar cateva suflete). Camerele sunt ample, spatioase, dar nu au aer conditionat. Cere o camera care nu are ferestrele spre autostrada, altfel, trebuie sa ai un somn beton, sa poti dormi. Micul dejun e indestulator. Hotelul este detinut de o familie (mama, tata, fiu) care sunt foarte indatoritori si saritori.
Pensiunea Bianko – Anja Skopje. As zice ca e o alegere perfecta. La sub 1 km de centrul capitalei macedonene, la 500 de metri de un mall, loc de parcare fara probleme, un cartier linistit. Camerele sunt cam mici, dar curate, au baie proprie si aer conditionat foarte eficient. Micul dejun e mai degraba un lunch box, dar poti sa iti cumperi ceva de la supermarketul din mall. La receptie, oameni haiosi si de treaba.
Nivel de siguranta
Nivelul de criminalitate este redus si, daca esti atent ca in Romania, in principiu, nu are ce sa ti se intample. Prin Kosovo, se conduce ceva mai sportiv in directia extrema, dar am vazut soferi si mai kamikaze la viata mea. Atentie unde iti parchezi masina in Kosovo, pentru ca politia e vigilenta si o ridica imediat. Recuperarea ei este rapida si eficienta (totul a durat 1 ora si a costat 70 de euro), dar nu stiu cum te descurci in caz ca ti se intampla in weekend, pentru ca trebuie sa platesti amenda la banca si bancile sunt, evident, inchise in weekend.
Mancare
Nu e nicio problema, vei gasi numeroase restaurante si “mancatorii”. Mancarea este tipic balcanica, iar principiul ca salata cea mai buna este porcul este respectat cu sfintenie si prin Macedonia, si prin Kosovo. Incercati kabab, mititeii de Kosovo & Macedonia, si restul panopliei bucatariei balcanice.
Conflictele armate nu sunt insa excluse. Sarbii din Kosovo traiesc in enclave de multe ori aparate de trupele KFOR si presupun ca sunt pe picior de razboi. Si in Macedonia au fost incidente recente cu albanezii de acolo, dar in general aceste potentiale ciocniri pot fi pronosticate daca urmaresti cat de cat stirile. Nu bag mana in foc ca pacea va mai dura 10 sau 25 de ani, personal ma astept ca la un moment dat sa mai fie un razboi (ura e prea mare, iar aranjamentele de pace de dupa 1999 sunt fragile si artificiale), dar atata timp cat exista crestere economica in zona, lucrurile vor fi relativ linistite. Daca Balcaniul va fi lovit de o recesiune economica, atunci baietii vor pune mana pe arme, fara nicio indoiala.
Alcool in Kosovo
Desi Kosovo este stat musulman in proportie de 90 – 95%, islamul kosovar este tare relaxat. Berea Peja este pe toate gardurile si nu vei duce lipsa nici de bauturi tari. Ma astept sa fie probleme mai mari cu cumparatul de alcool in zonele majoritar albaneze din Macedonia, unde albanezii macedoneni sunt mult mai conservatori decat cei kosovari, dar, oricum, nu prea ai ce face (din punct de vedere turistic) pe acolo.
Internet in Kosovo si Macedonia
Cam peste tot si la viteze rezonabile. Aproape fiecare restaurant in care am intrat avea wifi, iar cele din hoteluri mergeau la viteze ca acasa.
Bani / schimb valutar
Moneda nationala a statului Kosovo este euro, deci nu trebuie sa-ti bati capul cu schimbatul. In enclavele sarbesti, se poate folosi si dinarul sarbesc, dar euro este, de asemenea, bine-venit.
In Macedonia, moneda nationala este denarul si poti schimba la diverse banci (nu am vazut prea multe case de schimb valutar). Noi nu am schimbat nicaieri, am scos bani din ATM-uri, care sunt garla.
Cum comunici
Cum cei mai multi kosovari au fost sau locuiesc in strainatate, o mare majoritate vorbeste limbi straine, mai ales engleza. Si chiar daca nu vor vorbi cine stie ce engleza, vor gasi imediat un vorbitor de engleza care sa te ajute, Taximetristii cu care am mers, toti, vorbeau engleza, unii chiar cu accent londonez. Folosirea limbii sarbe (sau barem a catorva cuvinte sarbesti) in manastirile si enclavele sarbesti va vor aduce un zambet de simpatie.
In Macedonia, cunoasterea limbii engleze nu este tot in masa, ca in Kosovo, dar te descurci, la un moment dat. O problema poate fi ca macedoneana se scrie cu litere chirilice, dar pe unde chiar iti trebuie sa citesti sunt in general semne bilingve – in engleza si macedoneana (uneori, si in albaneza).
Imagini Kosovo & Macedonia
Podul Calafat – Vidin, Balcaniul e mai aproape
Autostrazi in Kosovo
Una din prea numeroasele statii de taxare din Macedonia
Coada la granita sarba venind din Macedonia. Sa vedeti cum era in directia opusa …
Care e viteza maxima la tancuri
Transportul in comun in Skopje este de inspiratie londoneza si de fabricatie chineza
Stampila de intrare in Kosovo
Hotel Aldi – Pristina. Poti parca linistit masina aici in fata hotelului
Cam asa arata camera
La micul dejun
La Skopje, pensiunea Bianko – Anja
Camera mult mai mica, dar ingrijita si curata
Micul dejun e insa mai spartan
Dar daca ai copii, exista si un loc de joaca
Gastronomie balcanica – supa de pui
Paine de Pec
Kebab kosovar
Meniu la un restaurant traditional in bazarul din Skopje
Islam a la Kosovo – Pristina se pregatea de Festivalul berii
Atentie, se poate intra in Albania cu CI, nu este necesar pasaportul. Vorbesc din proprie experienta, m-am intors de cateva zile de acolo.
Salut! Am fost în Kosovo în aprilie 2014. Am ajuns acolo cu mijloacele de transport în comun astfel: Din Timișoara am mers cu trenul până la Belgrad, cu schimbare în Vârșeț, orășel situat imediat dincolo de graniță. Am profitat de ocazie pentru a petrece vreo trei-patru ore vizitând Vârșețul, o localitate frumoasă, cu destul de mulți români. Din Vârșeț, am plecat spre Belgrad cu trenul de 13,50. Cei care nu au chef de Vârșeț, însă, pot merge spre Belgrad cu un tren la 9,40. (Cel puțin, ăsta era orarul de anul trecut). În Belgrad am petrecut două zile foarte frumoase, fiindu-mi foarte utile articolele lui Imperator.
Din Belgrad spre Kosovo am luat un autobuz al companiei Adio Tours, care pleacă din autogara principală la ora 12,00 și care trece și prin Priștina și Prizren. Condițiile de călătorie au fost excelente. Am ajuns la Priștina pe la 17,30, așa cum era programat, iar acolo am fost cazat două nopți la Hostel Priștina, pentru 20 de euro pe noapte. Hostelul este situat chiar în centrul orașului, fiind, de fapt, amenajat în apartamentul administrat de un tânăr, Enver, care s-a dovedit o gazdă perfectă, condițiile oferite fiind foarte bune. În cele două zile și jumătate pe care le-am petrecut în Kosovo, am vizitat Priștina, cel mai interesant obiectiv fiind Muzeul Etnologic, Mănăstirea Gracanica, unde se ajunge cu autobuze ce circulă foarte des, din autogara principală, în direcția Gjilan, precum și minunatul Prizren, cel mai frumos loc din Kosovo.
Într-adevăr, subscriu părerii lui Imperator că acesta ar putea fi folosit drept bază, în locul Priștinei, având mult mai multe obiective de oferit.
La întoarcere, am luat autobuzul aceleiași companii, Adio Tours, care a plecat din Prizren la 21,30, ajungând la Belgrad pe la 6 dimineața. Deși în autobuz s-au aflat atât sârbi, cât și albanezi, nu au fost niciun fel de probleme. Trebuie avut grijă doar ca, la punctul de frontieră, să prezinți pașaportul în partea kosovară și cartea de identitate în cea sârbească, pentru că polițiștii de frontieră sârbi sunt foarte alergici atunci când văd viza de Kosovo din pașaport. De asemenea, la trecerea din Serbia în România, e de evitat să spui că ai fost și în Kosovo.
În ceea ce privește costurile călătoriei, acestea ar fi cam astea, calculate fiind în euro: Timișoara-Belgrad 10 euro, Belgrad-Priștina 15 euro, iar la întoarcere cam tot atât, deși am plecat din Prizren.
În ceea ce privește oamenii, atât sârbii, cât și albanezii, sunt foarte prietenoși și ospitalieri cu străinii. Păcat doar că nu se înțeleg între ei…
Am fost si in Macedonia si in Kosovo si in Albania.
Doar in Kosovo trebuie pasaport in Albania nu.
Se poate ajunge si cu transport in comun adica autocar in Kosovo din tarile din jur, sunt curse regulate zilnic.
În prima poză parcă ai fi un uriaș. Greu îți dai seama că ești pe un vârf…
Din Bucuresti se ajunge usor la Sofia cu autocarul. Sunt curse zilnice din Gara Filaret, operate de companie de transport bulgara. Chiar nu inteleg de ce ai nostri nu baga si ei o cursa pe zi, pt. ca autocarul pleaca plin din Bucuresti (idem Sofia-Buc.). De la Sofia sunt mai multe curse pe zi spre Macedonia. Iar macedonenii vorbesc lb. bulgara, desi si-au intitulat-o „macedoneana”.
Bun gasit!
Am savurat efectiv impresiile de calatorie in Kosovo si Makedonia. Bogatia de informatii impletita armonios cu o naratiune cursiva si o ilustrare fidela a locurilor mi-au trezit melancolia/nostalgia celor trei ani petrecuti in Kosovo. Este clar ca acest tinut este teribil. fascinant. Nu pot explica de ce pe mine personal m-au atras saracia si bogatia acestui tinut. Locuitorii sai mare parte nationalisti si razboinici dar totodata darnici si primitori.
Dupa ce am citit m-am pe loc. Trebuie sa revin in Balkani. Un tur complex, cu istorie, razboi, litoral, rezervatii naturale si de ce nu…o mica america in Kosovo!
Bineinteles toate asortate cu de-ale stomacului ribarce u kajmak, purcel de lapte la cuptor, musaka,pleskavica, burek si traditionala kaffa cu tigara de rigoare oferita in semn de curtoazie de catre albanezi!
Drumuri bune si sanatate!
Incerc sa caut o varianta cat mai scurta de trecere a frontierei dinspre Prishtina spre Nis, iar google maps-ul ma duce prin Skopje si face drumul mult mai lung. Exista punct de trecere a frontierei pe langa Besiane?
Noi am trecut pe la Tulare / Orlane. Intr-adevar nu e dat de Google Maps, dar am trecut fara probleme si asteptand la o coada de 1- 2 masini. De la Nis, o iei pe autostrada pana la Leskovac si faci dreapta. Soseaua e rezonabila. Sau ma rog, era in 2015
Planurile sunt exact cum nu recomandai tu in 2015… Adica vom ajunge intai in Skopje pentru un business Meeting iar vineri as vrea sa merg in Prizren. In Prizren pot sta o zi intreaga si apoi cu masina spre Nis (oprind si prin Devil’s town la modul ideal) asta ar insemna sa ies din Kosovo spre Serbia… Crezi ca ar mai putea fi probleme? Am incercat sa gasesc punctele de frontiera dintre cele doua tari pe undeva dar nu le-am gasit… Ce parere ai?
Daca intri din Macedonia in Kosovo, probabil nu ti se va accepta accesul in Serbia, Trebuie sa te intorci in Macedonia
… multumesc
„Pana mai acum vreo 2 – 3 ani, se putea intra si in Kosovo cu cartea de identitate” – pleaca cu tampeniile tale, am incercat sa intru in 2012 cu cartea de identitate si mi-au pus interdictie.