Gata, a trecut vara, Connect-R in sfarsit s-a dus la culcare dupa o vara nedormita, asa ca unii dintre voi se gandesc la revelion. Ma rog, si eu ma gandesc, asa ca m-am gandit sa va fac niste recomandari de revelion… grupate pe zone geografice. Si m-am hotarat sa incep cu asa-numitul Continent Negru, Africa, unde, daca ma gandesc bine, am petrecut o singura data revelionul, mai precis in muntii Simiens din Etiopia, acum cativa ani. Dar asta nu inseamna ca nu merita si alte locuri sa intampini anul nou. Sa le luam pe rand.
Kenya – are doua anotimpuri secetoase. Unul este vara (cam iulie – august) si unul iarna (decembrie – februarie). De ce insist cu anotimpurile acestea ploioase si secetoase? Pentru simplul motiv ca mie imi place ca atunci cand ma duc undeva sa am parte de soare, de cer albastru, ca natura sa rada in soare, iar cladirile sa fie stralucitoare. Iar in multe zone ecuatoriale sau tropicale, atunci cand ploua, pai ploua serios de uneori crezi ca marea sau vreun rau din preajma s-a intors cu fundul in sus. Asa e si in Africa de Est (Kenya – Tanzania) – cand ploua, ploua serios, drumurile devin impracticabile (cele din Kenya sunt destul de greu practicabile si pe uscat), iar multe facilitati turistice sunt inchise. In plus, animalele pe care vrei sa le vezi prin safari sunt mult mai putin grupate pentru ca gasesc apa cam peste tot, nu trebuie sa se stranga pe langa vreun rau mai serios sa poata sa se adape.
Kenya are doi poli de interes – pe de o parte, parcurile nationale, unde simti ca poti juca intr-un documentar National Geographic. Credeti-ma, este un sentiment aparte sa te afli la cativa pasi de un leu. El, in libertate, tu, in cusca jeep-ului :). Regulile se schimba. Al doilea pol de interes este litoralul, iar principala zona de litoral este in jurul orasului Mombassa. Nu am fost in Mombassa, nu pot comenta, dar am fost in Zanzibar, iar acolo e… paradisul!
Tanzania – “same, same, but different”. In mod normal, ar fi o tara similara cu Kenya. Se vorbeste aceeasi limba (swahili si engleza), e locuita de aceleasi popoare (de la masai la pare), are si zebre, si litoral, iar climatul este similar. Am fost aici si in Parcurile Nationale (Ngorongoro este magnific), dar si in Zanzibar, o insula absolut superba, unde istoria (Zanzibarul a facut parte din Oman, iar capitala, Stonetown, a fost un timp indelungat singurul oras construit din piatra din Africa) se impleteste cu verdele crud al interiorului si albastrul sau verdele marii.
In sud se afla, probabil, cea mai dezvoltata tara a Africii – Africa de Sud. Desi regimul de “apartheid” a fost abolit la inceputul anilor ‘90, economia a continuat sa se afle in mainile tuturor celor aflati la putere (doar 17% din bogatia nationala a tarii se afla in mainile negrilor, chiar si la 25 de ani dupa caderea apartheidului), asa ca prin multe parti ale tarii o sa credeti ca va aflati in SUA. Printre altele, vei crede ca te afli in cine stie ce tara africana subdezvoltata. O tara a contrastelor, dar si o tara cunoscuta prin pitorescul ei. Principalele locuri de vizitat sunt de departe Cape Town, poate cel mai hip oras din Africa, dar si parcul national Kruger, aflat in celalalt colt al tarii, pe granita cu Mozambicul. Evident, mai sunt multe alte locuri de descoperit in Africa de Sud – de la Tara Vinului de langa Cape Town la pitoreasca Garden Route sau celebrul oras de distractii Sun City. Atentie insa, Africa de Sud este o tara periculoasa si, daca nu aveti experienta calatoritului in astfel de regiuni, ar fi mai bine sa va alaturati unui grup organizat. De precizat ca, de revelion, in Africa de Sud este vara (fiind in emisfera sudica), dar in zona Cape Town este anotimpul secetos, in timp ce in zona Johannesburg (si Kruger), anotimpul ploios.
Evident, exista si destinatii insulare – cum ar fi Mauritius si Capul Verde. Mauritius este o insula aflata in Oceanul Indian, iar Capul Verde, de cealalta parte, in Oceanul Atlantic, dar ambele sunt cunoscute pentru plajele lor si pentru resort-uri. De asemenea, poti descoperi zone pitoresti – Capul Verde, pentru cei fascinati de deserturi, Mauritius, pentru cei care prefera ceva mai mult verde :). Mauritius, in plus, are mult mai multe atractii naturale, inclusiv miniparcuri de safari, unde te poti apropia de diverse animalute pe care chiar le poti mangaia (nu, nu lei, ci, mai degraba, zebre sau pui de crocodili).
Va povestisem despre Etiopia. E o tara fascinanta, e o tara a legendelor, o tara cu experiente atat de diferite. Te duci in sud si dai peste triburi ramase practic intr-o epoca straveche, urmand strict traditii milenare, traind asa cum se traia in Europa acum mii si mii de ani. Te duci in nord, dai peste o traditie ortodoxa stranie pentru noi (timp de secole, ortodoxia etiopiana a fost “rupta” de restul crestinismului, asa ca a pastrat niste elemente arhaice), plina de legende si de biserici fabuloase sculptate in piatra, construite in vremea Cruciadelor. E drept, aici iti trebuie saptamani la rand pentru a explora cum trebuie Etiopia, pentru a ajunge si la triburi, si in nordul ortodox, si, de ce nu, in singura zona de pe Pamant care este similara planetei Venus – depresiunea Danakil!
Cam astea ar fi zonele cele mai interesante in care ai putea face un revelion in Africa. Voi ati fost vreodata de revelion in Africa? Unde v-a prins trecerea dintre ani?
Cum ajungi in zona
Mai nou, am vazut destule oferte de la KLM / Air France spre Africa de Est si Sud, inclusiv de revelion. Pentru Etiopia, aruncati o privire pe Fly Dubai. Uitati-va si la oferte din Istanbul sau Dubai (desi e foarte scump sa zbori la Dubai in jurul Anului Nou).
Vize
Mauritius si Tanzania (Zanzibar) – nu ai nevoie de viza.
Capul Verde si Kenya – viza se poate lua la sosire pe aeroport.
Africa de Sud si Etiopia – viza trebuie luata in avans. Africa de Sud are ambasada la Bucuresti, Etiopia, nu, trebuie sa trimiti pasaportul in Italia sau in Germania.
Vaccinuri si medicatie antimalarie
Africa de Sud – in general, nu ai nevoie decat de vaccin de hepatite A si B (dar astea iti trebuie si daca ai de gand sa calatoresti in Elvetia). Malaria bantuie doar in parcul Kruger, in rest, nu sunt probleme.
Kenya & Tanzania – da, e nevoie de vaccinuri si de medicamente antimalarie (exceptand Zanzibar).
Capul Verde & Mauritius – nu e nevoie nici de vaccinuri, nici de medicamente antimalarie
Etiopia – daca te duci in sud, la triburi, iti trebuie “de toate”. In nord, nu e nevoie de medicamente sau de vaccinuri.
Programe organizate de Revelion in Africa
Paralela 45 are o serie destul de larga de oferte de Revelion 2016
Pentru Mauritius, exista oferta unui avion charter direct al Tarom care zboara pe ruta Bucuresti – Mauritius (e charterul acela unic, “exotic”, mereu de anul nou). Informatii, aici.
Pentru Capul Verde (mai precis, insula Sal, principala insula turistica a arhipelagului), arunca o privire aici
Pentru Kenya (sejur pe litoral la Mombassa si, eventual, un safari scurt in Tsavo West), arunca o privire aici
Pentru Zanzibar, arunca o privire aici.
Pentru Africa de Sud (Cape Town, zona vinicola, Johannesburg si Parcul National Kruger), gasesti oferta aici.
Imagini Africa
Palatul sultanului din Zanzibar
Pe mare, in Zanzibar
In Spice Tour, descoperi din ce se face ciocolata
Stonetown, orasul de piatra din Zanzibar
Ce poti vedea in safari in Kenya – girafe
Hipopotami lenesi
O mare de flamingo roz
Servus, jupane !
Un ghepard iesit dimineata la plimbare
Africa neagra, Africa salbatica – triburi din Etiopia: hameri
sau celebrii mursi
Pictura murala ortodoxa etiopiana
Incredibilele biserici de la Lalibela
Craciun la Lalibela, in Etiopia
Jeep safari – Capul Verde
insula Sal, paradisul kiterilor
Ce as trage o baie…
Unde altundeva sa mananci peste oceanic proaspat ?
Pentru cei mai putini activi – iata un hotel de lux
Cruise in Mauritius
In gradina botanica
Zebritele din Casela Park
Ce culoare poate avea Oceanul Indian in Mauritius !
[…] povesteam mai acum vreo saptamana si ceva despre idei de revelion prin Africa si am primit mai multe intrebari, asa ca cred ca subiectul e de interes. Asta m-a incurajat sa […]