Va povesteam mai acum vreo saptamana si ceva despre idei de revelion prin Africa si am primit mai multe intrebari, asa ca cred ca subiectul e de interes. Asta m-a incurajat sa scriu si episodul al 2-lea – pe unde sa-ti faci Revelionul 2016 in zona Orientului Apropiat. Unde, de revelion, e cald si bine. Poate nu temperaturi de vara peste tot, dar primavara e sigur!
Evident ca destinatia favorita din Orientul Apropiat este, zilele acestea, Dubaiul. Dupa declinul mai ales al Egiptului, Dubaiul a crescut foarte mult. Evident, pentru ca este o destinatie sigura, dar si pentru ca s-a investit si se investeste enorm in atractii turistice si infrastructura turistica. De altfel, seicul Dubaiului isi doreste ca, prin 2020 – 2025, Dubaiul sa fie destinatia turistica nr. 1 a Lumii ca numar de turisti. Si, de aceea, cumpara avioane pentru Emirates si Fly Dubai cu nemiluita, baga bani in aeroporturi si in tot soiul de trasnai aducatoare de turisti – partie de schi in desert, cea mai inalta cladire din lume, gradini botanice si cate si mai cate. Pana una-alta, rezultatele apar… in fiecare an, numarul de turisti creste.
Ce poti face de Anul Nou? Pai, evident ca Dubaiul baga megaspectacole, iar spectacolul nr. 1 este cel de artificii lansat fie din Burj Khalifa, fie din Burj-al-Arab, care vrea sa invinga prin spectaculozitate show-urile similare din Sydney sau Hong Kong. Aruncati o privire pe filmul de mai jos
Vremea este OK de Anul Nou. Nu am fost de Revelion in Dubai, dar am trecut prin Sharjah in jur de Anul Nou in drum spre India sau Sri Lanka si e cald, adica de pantaloni scurti. Presupun ca si in apa poti intra.
Egiptul este o destinatie buna de revelion. In Cairo, nu e chiar vara, e mai degraba o vreme primavaratica (exact ce trebuie, daca vii direct din frigul de acasa), dar mai la sud este chiar cald si bine. Adica, la Hurghada si Luxor e chiar vara de-a binelea. Si, despre Egipt, nu cred ca trebuie sa spun prea multe, pentru ca toata lumea stie despre incredibila civilizatie antica de acolo, de marile morminte din Valea Regilor (care m-au lasat cu gura cascata) sau de Piramide (care nu m-au lasat cu gura chiar asa de cascata, dar sunt monumentale, iar Sfinxul chiar e fain).
Israel poate fi, de asemenea, o destinatie de Anul Nou. Nu este la fel de cald ca in Dubai, de revelion nu poti face baie in Mediterana, dar vei da de o vreme primavaratica. Interesant este ca desi Ierusalimul este la doar cateva zeci de kilometri de Tel Aviv, capitala Israelului, temperatura poate varia chiar si cu 10 – 15 grade. Ierusalimul are un microclimat ciudat, destul de rece iarna (anii trecuti chiar a nins si s-a asezat zapada), in schimb, in Tel Aviv te poti plimba in tricou. Daca Ierusalimul este cunoscut pentru siturile sale religioase si istorice, Tel Avivul este orasul party-urilor… asa ca cred ca e mai bine sa faci revelionul la Tel Aviv si sa te duci in alte zile la Ierusalim. Si daca nu sunteti prea religiosi, incercati sa evitati zilele de Craciun (25 decembrie si 7 ianuarie), pentru ca vechiul Ierusalim este plin pana la refuz.
Iordania este, de asemenea, un loc fain unde sa intampini Anul Nou. Vremea va fi destul de friguroasa, dar nu la fel ca acasa. Despre Petra si Wadi Rum am scris de mi s-a tocit keyboard-ul. Dar as zice ca un sejur la Marea Moarta de revelion ar fi o experienta chiar interesanta. Pentru ca vremea este surprinzator de buna, e cald (Marea Moarta se afla intre Ierusalim si Amman. Chiar daca in cele doua orase ninge, la Marea Moarta e posibil sa fie vreme de plaja!), iar sentimentul de a pluti pe o mare este unic. Chiar si pentru inotatori!
Si, sincer, as fi scris si despre Siria ca despre o potentiala destinatie de revelion. Din pacate, nu pot :(.
Voi aveti de gand sa petreceti Revelionul 2016 prin Orientul Apropiat? Unde?
Cum ajungi prin zona
Exista zboruri directe spre Dubai (Tarom, Fly Dubai, Wizz Air), Israel (Tarom, Wizz Air) si Iordania (Tarom). Nu mai exista zboruri directe spre Egipt de vreo doi ani, dar poti ajunge via Istanbul (cu Turkish Airlines sau Pegasus).
Vize
Emirate si Israel – nu iti trebuie viza
Egipt si Iordania – se poate obtine visa-on-arrival cand ajungeti la frontiera de stat (nu numai la aeroport, chiar si la majoritatea celor terestre)
Daca ai viza anumitor tari musulmane (Iran, Liban, Siria si altele), nu vei putea intra in Israel sau vei avea mari probleme la granita.
Programe organizate de Revelion 2016 in Orientul Apropiat
Paralela 45 are o gama larga de oferte de Revelion 2016 in Orientul Apropiat
Pentru Dubai, arunca o privire aici
Pentru Israel, exista o oferta ce cuprinde si un tur prin Israel si Palestina, dar revelionul va prinde fix acolo unde trebuie – in Tel Aviv. Mai multe informatii gasiti aici
Pentru Egipt (cu tot cu croaziera pe Nil, vizitand principalele si cele mai frumoase situri arhitectonice si sejur la Hurghada, unde este cald si bine), aruncati o privire aici
Cea mai inalta cladire din lume
Dubaiul vazut de sus
Iconicul hotel Burj-al-Arab
Downtown
Una dintre cele mai populare excursii de jumatate de zi – jeep safari
6000 de ani de istorie va privesc !
Muzeul Egiptean din legendara Tahrir Square
Moscheea Al-Azhar
Moscheea lui Mohamed Ali, albanezul din orasul bunicilor lui Hagi care a adus autonomia Egiptului de sub otomani
Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est
Catedrala Sfantului Mormant – acolo unde se inghesuie toate confesiunile crestine
Prin Ierusalimul istoric, Ierusalimul de Est
Prin bazarul din Ierusalim
Dimineata devreme, Tel Aviv devine orasul joggerilor. Probabil cei care nu au dansat noptile prin cluburi
Petra, cu adevarat o minune
Cu numeroase opere arhitecturale sculptate in piatra
Inclusiv in Petra mica
La Marea Moarta, e vara cam tot timpul, Si cand ninge in Ierusalim si Amman
Iar sentimentul ca poti pluti e unic. Mai ales pentru cineva care nu stie sa inoate
Nu poti face baie pe coasta mediteraneana a Israelului dar cu certitudine poti face la Eilat, la Marea Rosie si la Ein Gedi – Ein Bokek la Marea Moarta. Cum ajungi? Nimic mai simplu – Wizz din Cluj la Tel Aviv si un autocar Egged 40 – 70 RON catre Marea Moarta sau Marea Rosie. Alternativ se poate zbura din Budapesta cu Ryanair catre al doilea aeroport al Eilat-ului, Ovda. Pentru cine detine vreo 200 RON sunt zboruri de pe aeroportul Ben Gurion direct in centrul Eilat-ului (acolo e aeroportul) cu Arkia, Israir sau El Al). Si e cald si fain si hotelurile sunt multe la preturi rezonabile. Si nu ai nevoie de viza.Si nu zbori mai mult de 3 ore. Cate avantaje!
Am verificat si preturile pleaca la Arkia de la 219 RON dus intors pt. Tel Aviv – Eilat
Hello,
Cu ștampile din Turcia și Maroc crezi că e posibil să am probleme pe aeroportul din Țel Aviv?
Merci!
Cel mai probabil, nu
Ei nu au treaba pe unde ai mers, altii au treaba daca ai fost la ei. Insa vei primi un landing card si daca nu treci vama in Taba Egipteana nu vei avea nici o urma pe pasaport.