Va anuntam acum vreo doua-trei saptamani ca m-am implicat intr-un proiect frumos, impreuna cu prietenii de la Kooperativa, numit Scoala Flanco, un proiect prin care ne-am intalnit cu oameni interesati de diverse domenii si cu care am impartasit cate ceva din ce stim din domeniul fotografiei, calatoriilor, brandingului si bloggingului. Deja a avut loc workshop-ul “Fotografie peste asteptari”, cu unul dintre cei mai buni fotografi romani, Dragos Asaftei, iar despre workshop puteti citi aici. Eu am fost al doilea, cu “Travel peste asteptari”, vineri, 25 septembrie va fi Cristi Florea, care va vorbi despre “Blogging peste asteptari”, va urma Chinezu, cu “Branding peste asteptari”, si, la final, cireasa de pe tort, maestrul Vlad Dulea, cu “Vlogging peste asteptari”. La asta, vin si eu si pentru ca voi fi in tara (la workshopurile lui Cristi si Chinezu sunt plecat), si pentru ca ma intereseaza vloggingul.
Dar sa va povestesc ce a fost la workshop. In primul rand, am primit, cred, aproape 100 de cereri de inscriere. Din pacate, nu am avut decat vreo 25 de locuri disponibile, dar, cine stie, poate mai facem si o editia a 2-a 🙂. Asa ca vineri, 18 septembrie, la ora 10:00 de dimineata, ne-am intalnit cu totii la magazinul Flanco de la mallul Promenada (cu ocazia asta am ajuns si eu la Promenada, ca nici nu stiam exact pe unde e, multumesc Google Maps!).
A fost o editie cu oameni interesati, calatori, iubitori de calatorie si cu care a fost o placere sa interactionez. Cativa bloggeri, cativa care lucreaza la agentii de turism, dar toata lumea pasionata de calatorie. A fost si Chinezu si a povestit live despre ce se intampla, dar si alti amici au trecut pe aici 🙂.
Despre ce am povestit? Subiectul a fost cum imi organizez calatoriile. Simplu, dar complicat 🙂. Evident, e ceva de munca, de strans informatii, de pus cap la cap, de gasit cele mai bune solutii (atat din punct de vedere timp, cat si bani), dar lucrurile se simplifica atunci cand stii pe unde sa cauti. Asa ca am facut impreuna un mic studiu de caz (la propunerea majoritatii, am simulat ca ne-am duce vreo zece zile in Peru) si am trecut in revista pasii pe care ii urmez eu. O sa incerc sa ii povestesc, pe scurt 🙂.
In primul rand, stabilirea destinatiilor. Aici e simplu, fiecare are un vis, o dorinta, o destinatie unde vrea sa se duca. Si eu am o lista de destinatii (asa-zisa lista A) de tari in care n-am ajuns si chiar as vrea sa ajung candva. Fiecare are ceva in cap… Dar ce trebuie sa afle inainte de a pleca?
Pasul 1. In primul si in primul rand, cand e cel mai bine sa te duci. Urasc sa merg undeva si sa fie ploaie, cer negru. Urasc. Prefer frigul, dar sa fie soare. Daca ai o perioada in care poti calatori si nu stii unde e bine, arunca o privire pe site-ul “The Best Time to Visit”. Apesi pe luna ianuarie si vezi locurile cele mai bune, din punct de vedere climatic, si alegi. Daca, dimpotriva, ti s-a pus pata sa mergi undeva, sa zicem Bangkok, il intrebi pe maestrul Google “climate chart Bangkok” si descoperi ca este cel mai bine sa te duci din decembrie pana prin aprilie (e drept, de prin martie e mult prea cald, dar, ma rog, cert e soare). Nu stiu de ce, in ultimele luni tot am primit mailuri de la oameni care voiau sa se duca in Thailanda in octombrie. Dragilor, in octombrie nu e sezon ploios, este sezonul de inundatii, e varful apocaliptic al sezonului ploios (in mod normal, El Nino uneori strica statistica).
Pasul al 2-lea. Ai sau n-ai nevoie de vize. Ei bine, pare ciudat, dar cea mai completa lista de tari si daca ai nevoie sau nu de viza este pe Wikipedia. Gasesti aici. Aici, iti spune daca ai nevoie sau nu de viza si daca poti sa calatoresti cu CI-ul. Dar nu iti spune amanunte. Vrei amanunte, te uiti aici.
Pasul al 3-lea, in caz ca te duci mai departe. Trebuie sa te vaccinezi sau nu? Trebuie sa iei medicamente sau nu? Personal, ma uit la CDC cu o atentie deosebita la “Malaria map”, pentru ca exista tari (si am luat exemplul India) unde e recomandat sa iei medicatie antimalarie in functie de regiune, dar si de anotimp.
Cum ajungi acolo? Nu e o reteta 100%. Daca esti flexibil si poti pleca in functie de cand gasesti superdeal-uri, urmaresti site-uri precum Imperator Travel, Holiday Pirates, Fly for Free sau altele similare care anunta promotii, error fares sau megaoferte. Daca ai o perioada fixa, pe de o parte urmaresti deal-urile sau verifici site-uri de bilete de avion gen Vola, Paravion sau Tripsta sau meta-search-uri gen SkyScanner. De multe ori, niciunul dintre aceste site-uri nu pot combina creativ low-costuri si legacy airlines si uneori ajuta sa te uiti pe Wikipedia sa vezi ce companie aeriana zboara in acel aeroport. Simplu, intrebi pe Google “Airport X Wikipedia” si acolo gasesti toate companiile aeriene care aterizeaza acolo. Asa mi-am luat bilet la Addis Abba. M-am uitat pe Wikipedia si am descoperit ca Egypt Air zboara la Addis Ababa. M-am uitat unde zboara Egypt Air si am descoperit ca zboara la Larnaca. Am simulat Larnaca – Addis Ababa si mi-a iesit … 350 USD! Din Romania, cu Lufthansa costa 850 de euro! Pana la Larnaca am bagat un Wizz la 100 de euro dus-intors si am iesit la putin peste 400 de euro!
Am aflat cum ajungem acolo. Dar mai departe? Exista o serie intreaga de site-uri, dar si ghiduri printate. Eu sunt “old school” si continui sa-mi fac planningul cu Lonely Planet si Rough Guide. Dar, evident, cautand “Best things to do / visit / see in Peru” gasesti ce iti trebuie. Mai citesti pe bloguri povesti de calatorie din destinatie si iti faci o parere. Apoi incepi sa cauti sa te gandesti la partea logistica.
Daca vrei sa zbori, il intrebi din nou pe Google – “Airport Cuzco Wikipedia” si afli ce companii aeriene zboara de la Lima (unde vei ateriza pe zborul intercontinental) pana la Cuzco. Sunt vreo cinci-sase companii, le verifici pe toate – preturi si oferte. Apoi, vrei sa vezi daca exista tren si ajuta la ceva (in cazul Macchu Picchu, e unica posibilitate de a ajunge). Verifica Seat61. Vrei sa verifici cu autobuzul? Il intrebi din nou pe Google “how to get from Cuzco to Puno”.
Cazare. Sunt vreo trei mari directii de urmat. Ar fi Couchsurfingul cu avantajele sale (e moca, interactiune cu localnicii), dar si dezavantajele lui (ai o libertate limitata, trebuie sa petreci ceva timp cu gazda, chiar daca vrei sau nu). Apoi, site-urile consacrate de cazari – Booking, Agoda (recomandat pentru Asia), Venere etc., etc. sau meta-search-uri care cauta in vreo 100 de site-uri de cazare gen Hotel Scan. De la o vreme, creste foarte frumos si are oferte excelente AirBnb specialist pe camere in casa cuiva, apartamente de inchiriat, vile de inchiriat etc., uneori la preturi excelente!
Cam despre asta am vorbit. Au mai fost niste premii haioase oferite de Flanco. Un consultant din magazin ne-a prezentat un aparat foto si, cu acel aparat, participantii a trebuit sa pozeze trei produse pe care le-ar lua cu ei in Peru. A fost foarte haios… baietii au pozat mai ales tehnologie (laptopuri, aparate foto etc.), fetele, de-ale cochetariei (placi, uscator de par, epilatoare, periute de dinti electrice etc.). Iar castigatoarea (prin tragere la sorti) a primit un troller. Premiul cel mare a fost un aparat foto digital ultrazoom Nikon L340 oferit de cei de la Nikon si random.org a ales dintre cei mai activi cinci participanti.
Inca o data, va multumesc ca ati venit si va invit sa va inscrieti la urmatoarele cursuri ale Scolii Flanco – despre branding (al lui Chinezu) si despre vlogging (al lui Vlad), aici, pe acest formular.
Imagini Scoala Flanco – #TravelpesteAsteptari
In timpul prelegerii
Tocmai ne uitam la harta malariei in India
Mi se pare mie, sau oamenii chiar erau atenti ?
Castigaroarea trollerului
Si cu castigatoarea marelui premiu … un aparat foto oferit de Flanco
mi-ar fi placut cu siguranta sa fiu acolo . Poate data viitoare.
Tu mergi des cu couchsurfing?
[…] cum sa-ti planifici calatoriile. Pe larg despre cursul de “Travel peste asteptari”, am scris aici. De asemenea, amicul Cristi Birta aka Chinezu a fost prezent si a facut live blogging… Am citit […]