De ani si ani, ma intrebam de ce toate companiile aeriene care opereaza intre Romania si Marea Britanie se inghesuie toate la Londra. N-or mai trai si alti romani in afara Londrei? Nu or fi englezi sau scotieni de prin alte locuri dornici sa se imbete tun si ieftin in Bucuresti? Nu or fi romani care sa vrea sa descopere si altceva decat Londra? Uite, Scotia are niste peisaje extraordinare si niste orase foarte faine. Sa nu uit sa mentionez si celebra bautura numita whiskey… De ce nu exista zboruri directe si in Scotia? Si, ei bine, iata ca nu vine 2016 si ne procopsim cu zboruri spre Scotia in premiera. Mai precis, spre cel mai mare oras din Scotia, Glasgow! Atentie, nu si capitala Scotiei, aceasta este Edinburgh, al doilea oras ca marime.
Când să te duci la Glasgow
Vremea in Scotia este extrem de capricioasa. Acum ploua, acum apare soarele. Dar as opina ca vara ai cele mai multe sanse ca soarele sa faca din peisajul foarte verde al Scotiei sa straluceasca. Toamna, iarna si primavara ai parte, in general, de vreme posomorata si foarte vantoasa
Cum ajungi la Glasgow
Cu avionul
Cum ziceam, intr-un final glorios, avem zboruri directe intre Romania si Glasgow. Wizz Air inaugureaza zborurile spre Glasgow peste o luna si un pic, mai precis la 18 decembrie. Pretul unui bilet dus incepe de la 29 euro (chiar pe zborul inaugural). De altfel, daca faceti click aici, puteti vedea toate preturile pentru fiecare cursa din fiecare luna. Daca vreti sa vedeti preturile la retur, adica Glasgow – Bucuresti, aruncati o privire aici. De asemenea, Blue Air opereaza curse Bucuresti – Glasgow incepand din iarna asta.
Cu trenul
Pentru cei îngroziți de zborul cu avionul, există posibilitatea (foarte scumpă) de a merge cu trenul. Vei face minimum 43 de ore din București-Nord până la Glasgow Central și vei ajunge după cel puțin cinci schimbări de tren (Budapest Keleti, Wien Hbf, Frankfurt, Bruxelles Midi, London St. Pancras / Euston ). Un bilet de tren este, în general, mult mai scump decât cel de avion, dacă iei însă un InterRail și vrei să vizitezi mai multe locuri pe drum și în jur, poate fi o opțiune bună.
Cu autobuzul
Conform autogari.ro, nu există curse directe București – Glasgow. Eventual, luati un autobuz pana la Londra si de acolo vreun Megabus.
Cum ajungi de la aeroport în oraș, la Glasgow
Aeroportul este la 11 km de oraș. Exista autobuze care leaga orasul de aeroport 24 de ore din 24, Cursele sunt cam la fiecare 10 minute si costa 6,50 lire sterline engleze. Biletele pot fi cumparate de la sofer sau direct de pe net. Mai multe informatii, aici
Cum călătorești prin Glasgow
Transportul in comun in Glasgow este asigurat de o retea cuprinzatoare de autobuze si metrou. Compania care opereaza transportul in comun se numeste SPT. Poti obtine carduri care se obtin gratis daca te inregistrezi on-line. Daca le cumperi din statie, costa 3 lire sterline. Glasgow este impartit in zone, un bilet pentru o zona costa 1,40 lire. Daca optezi pentru bilete de hartie, acestea costa 1,60 lire. Un bilet valabil toata ziua costa 2,70 lire, iar un bilet saptamanal este 13 lire.
Top 5 obiective turistice în Glasgow
- Centrul vechi. Desi exista autobuze turistice de tip “Hop on, hop off”, sugerez ca mai bine o luati pe jos, pentru a simti cu adevarat pulsul orasului.
- Plimba-te cu barca pe raul Clyde.
- Descopera berea scotiana la Wellpark Brewery. Da, stiu, bautura scotiana este whiskey-ul, dar, din cate stiu, nu exista nicio distilerie de whiskey in Glasgow. Multumeste-te cu bere.
- Viziteaza Necropolis. Poate suna un pic lugubru, dar unul dintre cele mai interesante monumente din Glasgow este cimitirul – o reprezentare unica a Glasgow-ului in stil victorian. 50.000 de oameni sunt ingropati aici, iar majoritatea monumentelor funerare sunt adevarate monumente arhitecturale.
- Riverside Museum – unul dintre muzeele de varf ale Europei, dar aici nu vei descoperi picturi si sculpturi, ci obiecte care au transportat oamenii de-a lungul secolelor – de la locomotive sud-africane de secol XIX pana la biciclete si modele de vase. Exista chiar si o reconstituire a Glasgow-ului de acum 100 de ani!
Unde să dormi în Glasgow
Nu am dormit în Glasgow, dar sunt convins că și aici tot mai bine este să dormi într-o pensiune… și, conform Tripadvisor, cea mai drăguță pensiune (sau bed & breakfast, cum îi spun englezii) se numește Glasgow Guest House (scotienii astia nu sunt creativi deloc). Aruncați o privire aici. Preturile incep de la 64 de lire o dubla (cu tot cu mic dejun). Astea sunt preturile scotiene, nu ai ce face.
Ce să faci dincolo de Glasgow
Glasgow este de acum inainte poarta de intrare in Scotia. Poti vizita, de aici, capitala Scotiei, Edinburgh, oras istoric pe care orice scotian ti-l va recomanda in detrimentul lui Glasgow. Poti sa te duci pentru o intalnire “inspaimantatoare” cu monstrul din lacul Loch Ness sau mai putin inspaimantator, dar, in mod cert, mai vesel, poti face un tur al distileriilor de whiskey din Scotia. In plus, poate fi un aeroport interesant pentru zboruri spre destinatii exotice cum ar fi Caraibe, deoarece de aici opereaza spre destinatii insorite companiile Thomas Cook Airlines sau Thompson Airways… si uneori poti gasi preturi remarcabil de mici spre Cancun, Varadero sau… Bermuda. Este, de asemenea, o idee pentru Canada, aici operand atat Air Canada Rouge, cat si Transat.
Dacă ați fost recent la Glasgow și ați găsit niște locuri deosebite, prețuri rezonabile, în fine, ponturi bune de spus și altora, vă aștept la rubrica de comentarii, cu numeroase mulțumiri!
Frumos articol. Urmeaza sa merg in Glasgow si Edinburgh acum de Revelion. As spune ca, pentru fanii fotbalului, nu ar trebui ratat stadionul echipei Celtic (poate si cel al echipei Glasgow Rangers). Altceva, Universitatea Glasgow pare un loc superb din poze, asezata in parc. O cladire in genul celor din Harry Potter. Voi reveni, daca nu uit, cu alte informatii cand ma intorc. Salutare!