Pe scurt, despre Dublin. Corespondenta de la Nadir

20151010_095204 (Copy)

Am fost si eu in Dublin mai demult, in vara lui 2011. Era, pentru mine, sfarsitul unei perioade din viata, dar asta nu inseamna ca nu mi-a placut orasul asta. Dimpotriva, am avut norocul sa prind si zile cu soare (da, stiu, o rara avis in Irlanda), iar cand e soare, totul straluceste. Nadir a fost insa acum cateva saptamani si, dupa articolele sale despre India, Lviv si Veliko Trnovo, iata, a venit cu o corespondenta speciala din Dublin, frumoasa capitala a Irlandei.

Dublin este unul dintre cele mai frumoase orase europene care, cred cu tarie, trebuie vizitat, la fel ca mult mai titratele capitale Londra, Paris, Roma etc.

Cele mai multe cladiri sunt din epoca arhitecturii georgiene, orasul devenind faimos pentru cultura lui, dar si pentru muzica si dans: RIVERDANCE este mesagerul muzicii vechi irlandeze in toata lumea. Orasul merita descoperit cu prisosinta in zona Temple Bar, cel mai animat cartier din urbe, plin de puburi, de restaurante, de fast food-uri, dar si de case de oaspeti.

 

Dar sa incepem:

– poti ajunge acolo cu companiile aeriene low cost Ryanair sau Blue Air. Eu am zburat cu Ryan platind pe un bilet 73 de euro, dar cumparandu-l cu mai multe luni inaine. Zborul dureaza fix 3 ore si 50 de minute, conditiile de calatorie fiind decente;

– de la aeroport ajungi in centrul orasului cu autobuzul Airport Express Coach, o scurta calatorie de 30 de minute care costa 7 euro;

–  cazarea: o camera dubla in centru costa de la 150 de euro pe noapte – cam scump… asa ca am ales sa stau intr-un cartier aflat la malul Marii Irlandei, la un hotel numit Sandymount. Aici, o camera costa 100 de euro pe noapte, cu micul dejun inclus;

– daca alegi sa nu stai in centru, va trebui sa circuli cu autobuzul sau cu darts-ul, trenul rapid ce leaga suburbiile de centru. Cum o calatorie e destul de scumpa, va recomand sa cumparati un abonament pentru 72 de ore care costa 20 de euro si care ofera calatorii nelimitate cu toate mijloacele de transport in comun.

 

Ce sa vedeti:

– Colegiul Trinity: cea mai cunoscuta universitate locala, fondata in 1592 de regina Elisabeta I, ce la inceput oferea gratuit cursuri tinerilor catolici, dar cu conditia sa devina protestanti. Aici trebuie sa vedeti faimoasa Carte din Kells  – considerata ca fiind cea mai interesanta biblie anglo-saxona, scrisa in secolul al noualea;

– Galeria Nationala de Arta a Irlandei,  situata intr-o cladire langa Merrion Square, construita in 1854. Muzeul contine cea mai valoroasa colectie de pictura veche, dar si piese deosebite de arhitectura postmodernista;

– Muzeul National de Istorie, cu unele exponate vechi de 7000 de ani;

– Parcurile Merrion si St. Stephen’s Green – adevaŕate oaze de liniste in centrul orasului,

– Castelul Dublin, unde veti vizita apartamente de stat bogat decorate,

– Chester Beatty Library, unde veti putea vedea tablii de lut din Babilonul antic, datand din 2700 i.e.n, dar si manuscrise frumos decorate persane, arabe, carti de jad chinezesti etc.;

– Muzeul Dublinia ce ofera lectii de istorie interactive de la intemeierea orasului de catre vikingi si continuand cu epoca neagra din Evul Mediu.

 

Neaparat sa vedeti si cele doua catedrale: Christ Church, ce are o cripta foarte inalta, fiind si cea mai veche constructie ce a supravietuit in Dublin din secolul al XIII-lea, si St. Patrick’s Cathedral, care este cea mai lunga biserica irlandeza, datand de la 1190, construita in stil gotic timpuriu englez. Aici a slujit ca vicar Jonathan Swift, autorul faimoaselor calatorii ale lui Gulliver. Intrarea la ambele catedrale costa 6 euro.

Nu recomand intrarea la vestita Guinness Factory atat din cauza biletului destul de piperat – 20 de euro, cat si a putinelor exponate prezentate.

Apoi, dupa ce termini de vizitat orasul, poti sa te relaxezi la shopping pe vestita Grafton Street, pietonala, cea mai importanta strada comerciala din oras.

 

O masa e destul de scumpa, pretul ei fiind cuprins intre 20 si 40 de euro, depinzand de local, de numar de stele, de calitate etc.

 

In afara de obiectivele turistice descrise sumar mai sus, mie mi-a placut foarte mult arhitectura orasului, cladirile in stil georgian, locuitorii extrem de prietenosi si, nu in ultimul rand, vestita bere irlandeza Guinness.

Daca aveti timp, puteti lua o excursie de o zi la Giant’s Causeway si la Belfast – cost informativ, 75 de euro. Consider ca in cel mult trei zile poti termina de vizitat toate obiectivele importante din capitala Irlandei.

Enjoy this city!!! Dublin este un oras traditional, cu foarte multe de oferit, fiind lipsit de cladirile moderne din sticla, precum celelalte capitale europene din vecinatate, mai mic fata de acestea, dar cu un centru compact, potrivit unei plimbari pe jos.

 

Cu speranta ca v-am convins, atasez cateva poze.

Nadir Acmola

Imagini Dublin

20151010_101134 (Copy)

20151010_132358 (Copy)

20151010_135453 (Copy)

20151010_154216 (Copy)

20151010_154726 (Copy)

20151010_165056 (Copy)

20151011_102442 (Copy)

20151011_103544 (Copy)

20151011_115320 (Copy)

20151011_120832 (Copy)

20151011_124436 (Copy)

20151011_131632 (Copy)

Etichete:
·

Comentarii

  • angela spune:

    oare cum au ajuns tablitele din mesopotamia si manuscrisele arabe si persane la dublin?

  • james bond spune:

    Nu is de acord cu parerea ta despre fabrica Guiness,,,,,,au cea mai buna priveliste din oras sa nu mai vb de pintul care il primesti la sfirsitul turei!priceless

  • Alex Cby spune:

    Cel mai bun sfat pe care il pot da este achizitionarea unui Dublin Pass – 61 Euro pt 2 zile sau 71 E pt 3 zile. Include intrarea la Guiness, Jameson precum si majoritatea muzeelor din oras (Dublinia, Christ Church, ZOO etc.), dar si un transfer 1-way de la aeroport cu Aircoach. Am economisit peste 20 Euro/persoana cu el. Se achizitioneaza online si se ridica gratuit de la ghiseul de la sosiri pe aeroportul din Dublin. Guiness Storehouse si Jameson Distillery chiar merita vizitate.

    Pe booking am rezervat cu 65 eur/noapte – dubla in hotel 3* la 2 minute de monumentul de pe O’Connell street

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest