Era acum vreo doi ani, eram in Dubai si imi planificasem o tura prin Abu Dhabi. Am uitat sa-mi incarc aparatul foto si m-am trezit ca nu mai am baterie in autobuzul de Abu Dhabi. Cum am coborat, a trebuit sa intru in primul mall, sa gasesc o cafenea si sa pierd vremea pe acolo vreo jumatate de ora, pana s-a incarcat bateria cat de cat. Acum o luna, in Tibet. Tibetul asta este o nebunie pentru fotografi – cerul acela de un albastru aspru cum nu vezi decat la altitudini mari, culorile pamantului, albastrul inchis sau laptos al raurilor si lacurilor…. Nu te mai poti opri din fotografiat. Si, la un moment dat, am ramas fara baterie. Asta e, in ultimele doua ore in drum spre Lhasa nu am mai fotografiat. Iar de cand am trecut la smart phone, aproape ca nu e saptamana sa nu raman fara baterie la telefon… ca, deh, toata ziua calare pe net :).
Acum vreo luna, am primit la testare un acumulator extern marca TP-LINK modelul PB50. Nu sunt eu prea mult in tehnologie, dar TP-Link este, probabil, cel mai raspandit router, acumulatoarele externe fiind, banuiesc, o noua gama de produse din portofoliul lor. Dar inainte de a va povesti un pic de cum l-am folosit, pentru cei mai tehnici decat mine sa va dau cateva detalii.
- capacitate 10.000 mAh, baterie litiu-polimer.
- doua porturi USB de iesire, 5V/2A și 5V/1A
- un port microUSB pentru incarcarea sa, 5V/2A
- compatibil cu Android, iPhone și iPad
- dimensiune 139,7 x 78,9 x 19,3 mm
- masa 281 grame
Cum ziceam, are doua porturi USB de iesire, asa ca poti incarca simultan doua device-uri, sa zicem un telefon mobil si un aparat foto. Sau doua telefoane, ce va ajuta.
Ce mi-a placut
E plat, compact si usor. Mi-am incarcat telefonul de cateva ori si le-am putut tine unul langa altul in buzunar fara probleme. De fapt, are aproape forma unui telefon mobil, asa ca aproape nu il simti in buzunar. Evident, poti sa-l tii si in rucsac fara nicio problema.
Mi se pare solid. Nu, nu am dat cu el de pamant, nici nu mi-a scapat din mana (cum se mai intampla cu telefonul), dar cred ca rezista bine la astfel de socuri.
Ma asteptam ca sa incarce greu – in general, incarcatoarele mobile (sau daca incarci de la laptop) incarca destul de greu. In prima zi, ramasesem fara baterie la telefon in Lisabona, eram pe la 10%, l-am pus la incarcat si dupa, cred eu, o jumatate de ora (nu m-am uitat la ceas, dar asa estimez), am ramas surprins sa fie la 72%.
Cum am zis, poti sa incarci doua dispozitive in acelasi timp.
Ce ar putea fi mai bine
Incarcatorul vine impreuna cu un cablu USB. Tinand cont ca are trei porturi (unul de incarcare a lui si doua de incarcare de alte device-uri), m-as fi asteptat sa aiba cel putin doua cabluri, tinand cont ca, din pacate, atat timp cat TP-LINK-ul se incarca, el nu poate incarca altceva. Asa ca uitati-va dupa cablurile cu care au venit aparatele pe care vreti sa le incarcati.
Cum si unde l-am folosit
Dupa cum v-am zis, problema-cheie este telefonul mobil care, daca sta mult pe net, se descarca dupa vreo 4-5 ore. L-am folosit sa-l incarc cat timp am fost in Portugalia, unde puteam folosi Internet nelimitat la 1,5 euro pe zi (cu tot cu TVA) si, surprinzator, cand am fost in conferinta de la Marrakech. Motivul principal pentru calatoria de acum a fost sa ma duc la o conferinta de aviatie la Marrakech — APG World Connect, sala era frumoasa, spatioasa, spectaculoasa, 300 de oameni in ea, dar doar cateva prize si pe undeva prin fundul salii. Asa ca, dupa ce m-am uitat in stanga, dreapta dupa priza, am scos incarcatorul si apoi mi-am incarcat telefonul.
In plus, intr-o seara cand am stat intr-un riad din Marrakech unde nu erau prea multe prize, mi-am incarcat telefonul de la TP-LINK, iar aparatul foto, de la unica priza existenta. Evident, as fi putut sa ma trezesc noaptea, dar de ce as fi facut-o?
Aparat foto nu am avut nevoie sa-l incarc, am fost destul de organizat sa-l incarc in fiecare noapte si nu am facut atatea poze incat sa raman fara baterie. Dar, vorba aia, nu se stie niciodata :). Probabil, daca nu as fi condus eu masina in cele trei zile petrecute la volanul unei Dacia Sandero prin muntii Atlas, as fi facut muuulte poze si mi-ar fi trebuit, la un moment dat :).
Incarcatorul TP-LINK PB 50 poate fi gasit in mai multe magazine on-line, printre care si emag, iar pretul este de 239 lei (cu tot cu TVA). In caz ca doriti mai multe informatii tehnice, aruncati o privire fie pe site-ul producatorului, fie pe review-ul tizului meu, Radu.
In plus, vreau sa va zic ca, zilele urmatoare, voi organiza un concurs pe blog cu premiu un incarcator identic cu cel pe care l-am folosit (nu, nu cel folosit, pe acela il dau inapoi :)), asa ca va invit sa participati :).
In aeroportul Lisabona, inainte de decolare
Poti incarca oriunde 🙂
Doar n-o sa ratezi o astfel de imagine ca s-a terminat bateria ? 😉
no offense… am luat unul identic 10.000mA, 2 iesiri 1A, 2A, de la o insulita dintr-un mall = 119ron
Sunt departe de a fi un tip tehnic (de fapt sunt complet atehnic), dar mi-ar fi frica sa iau un no name si sa-mi faca cine stie ce scurt cand sunt cine stie pe unde. Dar, da, evident ca exista si varianta asta intotdeauna 🙂
[…] PB50. Am fost cu el in Maroc, l-am mai folosit cateva zile prin Bucuresti si cam astea au fost concluziile mele.Tot atunci, va anuntam ca voi organiza un concurs pe blog in urma careia puteti castiga un aparat […]
E baterie externa foarte buna pentru incarcarea atunci cand ai nevoie sa fie de convorbiri si sa folosesti netul cu telefon sau tableta ! Cu 2 porturi si mii de mAh !