Voucherele de vacanta – taxe mai mici, vacante mai multe in Romania. Interviu cu doamna Lucia Morariu, prim-vicepresedinte ANAT

edt

Anul acesta, din cand in cand presa a relatat despre lupta pentru voucherele de vacanta… Sprijinita cu ardoare de industria turistica romaneasca, legea voucherelor de vacanta s-a impiedicat prin hatisurile birocratiei de stat si interesele unora si altora. Pana la urma, legea a fost votata si, intr-un final glorios, au aparut si normele de aplicare. Si pentru ca e un subiect de larg interes, multi dintre voi putand deveni beneficiari ai acestor tichete, i-am adresat cateva intrebari doamnei Lucia Morariu, presedinta companiei EXIMTUR, una dintre cele mai mari agentii de turism din Romania, si fosta presedinta a Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (si, actualmente, prim-vicepresedinte), o persoana care a fost implicata serios in acest proiect.

Ce sunt tichetele de vacanta? La ce pot fi folosite ?

Tichetele de vacanta, denumite in noua lege vouchere de vacanta, sunt bonuri de valoare in format tiparit sau carduri bancare dedicate cu care cel care le detine poate cumpara servicii turistice in Romania. Astfel de servicii pot fi cumparate din agentiile de turism sau de la hotelurile care accepta vouchere de vacanta. In agentiile de turism pot fi cumparate cu vouchere de vacanta atat serviciile de cazare, masa, tratament sau de agrement, cat si serviciile de transport la si de la destinatia aleasa.

 

Din cate mi-aduc aminte, au mai fost odata, mai demult, tichete de vacanta. Cand si de ce au fost retrase?

Tichetele de vacanta au mai fost operationale in anii 2009 – 2013. Din cauza unor modificari legislative nefericite, sistemul a fost blocat in anii 2014 si 2015 pana la aparitia legii modificate, deoarece s-a dorit in mod gresit ca ANT (Autoritatea Nationala pentru Turism) sa emita si sa gestioneze voucherele. Dupa ce s-a constatat ca ANT nu are in atributii si nu poate emite si gestiona vouchere, s-a corectat legea, iar astazi voucherele pot fi emise de catre firmele specializate in gestionarea tichetelor (vacanta, masa, cadou), dar si de catre unitatile bancare. Pachetul legislativ a fost finalizat de curand (lege, norme, autorizari) si noul sistem este acum in implementare. In prezent, se fac contractele intre emitentii de vouchere si agentiile de turism/hoteluri, pe de o parte, si angajatorii care vor acorda vouchere salariatilor, pe de alta parte.

 

Si cum au revenit in legislatia romaneasca? Cine le-a promovat pentru a fi din nou acordate? Care au fost piedicile?

Fosta ordonanta de urgenta prin care au fost introduse tichetele de vacanta a trecut prin Parlament, a suferit modificari si imbunatatiri, fiind sustinuta in varianta finala de Guvern, dar si de toate asociatiile patronale si profesionale reprezentative din turism, precum si de reprezentantii sindicatelor prezenti la dezbateri.

Tichetele de vacanta au fost acordate pana in anul 2013, blocajul administrativ a durat doar un an si jumatate, din motivele specificate mai sus.

Au existat si exista multe companii private care au acordat si care doresc sa acorde vouchere de vacanta salariatilor, in ideea de a-i motiva si de a le sustine refacerea capacitatii de munca prin vacante, dar si profitand de sistemul de impozitare mult mai avantajos fata de impozitarea sumelor acordate ca prime in bani.

Au existat piedici fata de modificarea legislativa care obliga companiile de stat ce acordau prime de vacanta sa le acorde numai sub forma de vouchere de vacanta, indeosebi din partea acelor companii care acordau prime in bani mai mari decat limita maxima prevazuta cu vouchere, de 6 salarii minime brute pe economie. S-a aratat ca daca statul roman face un efort prin taxe si impozite mai reduse aplicate voucherelor de vacanta, este logic si normal ca firmele cu capital de stat sa acorde numai vouchere de vacanta ca prime de vacanta. Pentru ca aduc economii in bugetul firmelor de stat si pentru ca sustin turismul romanesc.

 

Cum functioneaza sistemul pentru angajat? Se primesc automat?

Angajatorul este cel care decide daca acorda vouchere de vacanta angajatilor, in ce suma si pe ce criterii. Acolo unde exista sindicate, astfel de decizii se iau de catre Conducere impreuna cu Sindicatul. Sumele aferente se inscriu in bugetele de venituri si cheltuieli ale angajatorului, acesta achita voucherele catre unitatea emitenta cu care are contract incheiat, apoi preia voucherele si le distribuie angajatilor. Angajatii care primesc voucherele se prezinta in agentiile de turism care accepta vouchere de vacanta si cumpara pachetul de servicii dorit achitand cu vouchere.

 

Cum functioneaza sistemul pentru angajator? Ce trebuie sa faca pentru a le oferi salariatilor?

Angajatorul trebuie, inainte de toate, sa aiba resurse pentru a acorda vouchere de vacanta. In cazul firmelor de stat, este nevoie de resursa financiara inscrisa si aprobata in bugetul de venituri si cheltuieli, in conditiile legii.

Apoi, angajatorul trebuie sa faca contract pentru cumpararea de vouchere de vacanta cu un emitent — o firma specializata de emitere si gestionare vouchere/tichete, trebuie sa comande voucherele, sa le plateasca, apoi sa le preia si sa le distribuie salariatilor.

 

Ce facilitati fiscale implica tichetele de vacanta?

Voucherele de vacanta suporta doar impozit de 16% pe venit, cu alte cuvinte, taxele si impozitele suportate de angajator pentru acordarea voucherelor sunt mai mici cu 40% decat daca acorda prime in bani.

 

OK, am primit niste tichete de vacanta de la angajator. Ce fac cu ele? Unde si pentru ce le pot folosi?

Caut agentiile de turism care accepta vouchere de vacanta, imi aleg agentia, o contactez si solicit oferte, aleg oferta, ma prezint in agentie si cumpar serviciile platind cu vouchere.

Pot cumpara contra vouchere servicii de cazare, masa, tratament, agrement in unitati turistice clasificate din Romania si transport la si de la destinatia aleasa. Pot cumpara una sau mai multe vacante, in functie de ce suma am pe vouchere. Agentul de turism stie sa ofere pachete si servicii turistice astfel incat sa consum cat mai bine valoarea voucherelor pe care le am. Imi poate propune, de exemplu, 7 zile pe Litoral, combinat cu 3 zile in Delta sau vacanta pe Litoral combinata cu transport tren sau avion pana la Constanta sau 3 vacante mai scurte, una la Felix, alta la Sinaia, alta in Sibiu si asa mai departe.

Voucherele se pot folosi cel mai bine si mai usor in agentiile de turism, unde gasesti oferta diversificata de pachete turistice in Romania, preturi mai bune, locuri garantate, dar si posibilitatea de a alege mai multe vacante, unitati turistice combinate, servicii de transport sau/si servicii de agrement.

 

Care credeti ca va fi impactul economic si social al tichetelor de vacanta ?

Apreciem ca, din punct de vedere economic, voucherele de vacanta, in noua forma legislativa, aduc turismului romanesc o piata suplimentara de cca 400 de milioane de euro in doi ani, prin aceea ca toate primele de vacanta din sistemul de stat se vor indrepta spre destinatiile din Romania, dar si datorita avantajelor fiscale care ii vor determina intr-o masura si mai mare decat pana acum pe angajatorii privati sa acorde vouchere de vacanta. Aceasta piata suplimentara va consolida circulatia turistica in Romania si va sustine investitiile operatorilor privati din turism pana se vor rezolva marile probleme de infrastructura din tara, dar va aduce si multa plusvaloare economiei, prin taxele si impozitele aplicabile unei activitati turistice complet fiscalizate.

 

In acelasi timp, salariatii si familiile lor vor beneficia in numar mult mai mare de vacante, de refacere fizica si psihica, va creste competitivitatea acestora la locul de munca, se va imbunatati starea lor de sanatate, iar in timp vor scadea cheltuielile bugetare din sistemul de sanatate.

 

Mai exista sistemul tichetelor de vacanta si in alte tari europene? Unde si de cand? Ce rezultate au avut?

Exista in tari precum Ungaria, Franta, de multi ani. Din cate stiu, functioneaza foarte bine.

 

Multumesc !

Categorii:
Interviu

Comentarii

  • Dragos spune:

    Cele mai bune preturi in agentiile de turism? Normal, doamna are agentie de turism. Fara suparare dar nu pare, este un articol platit. Cel mai prost din cate am citit la tine pe blog. Pacat!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest