Batalia Destinatiilor. Japonia vs China. Si un nou premiu de la EXIMTUR

China vs. Japonia

Iata, la sfarsit de an, o batalie intre grei – China vs Japonia. Ambele sunt niste tari care ofera niste experiente de neuitat, locuri memorabile si povesti care o sa-ti lasi interlocutorii cu gura cascata. Evident, China este mult mai mare decat Japonia, sunt totusi mai bine de un miliard de oameni, dar nici Japonia nu se poate plange – 130 de milioane de oameni se inghesuie in arhipelagul nipon. Dar nu pentru numere vin turistii in China si Japonia, ci pentru experienta, locuri, gastronomie si multe altele.

Cum ziceam, China este imensa, deci variata. In nord, poti descoperi desertul, dar si temperaturi siberiene, in timp ce in sud, in provincia Yunan, bate un aer de Indochina. A calatori prin China este un challenge datorita faptului ca, in ultimele doua decenii, sute de milioane de oameni au iesit din saracie si au inceput… ghiciti!… sa calatoreasca! Cam toate obiectivele turistice ale Chinei sunt luate cu asalt de mii si zeci de mii de turisti zilnic (daca nu stiti ce inseamna cuvantul „aglomeratie”, urcati-va pe Marele Zid Chinezesc la Badaling intr-o duminica de vara !), iar mijloacele de transport sunt, de asemenea, utilizate la maximum. Nici japonezii nu sunt oameni care stau pe acasa. Doar ca au concedii foarte scurte, asa ca parca multimile sunt mai mici.

 

Ce putem vedea in China. S-o luam de la nord.

In coltul nord-vestic al Chinei se afla provincia Xinjiang, cunoscuta si sub numele de Turkestanul Rasaritean sau Uigurstan. Aici, bate un aer de Asia Centrala, aici se afla orasele traditionale de Drum al Matasii din aceeasi familie cu Samarkand sau Bukhara, aici minaretele populatiei bastinase se ridica spre cer, iar kebabii Asiei Centrale sfaraie. Tot in nord, se afla cea mai mare parte din Mongolia, numita si Mongolia Interioara, locuita de urmasii lui Genghis Han, iar daca te duci mai la est, ajungi in final si intr-o zona chinezeasca. Si nu orice zona, e vorba de capitala imperiala a Chinei (culmea, ridicata la rang de capitala de mongolii care au cucerit, la un moment dat, China), Beijing. Palatul Interzis, Palatul de Vara, Templul Cerului sunt cele mai cunoscute atractii turistice, dar mi s-a parut minunat sa te pierzi pe aleile cartierelor traditionale, asa-numitele hutonguri. Coborand spre sud, nu poti rata Shanghai, orasul viitorului made in China, orasul pe care Deng Xiaoping l-a harazit sa se ia la tranta cu Hong Kongul, Tokyo, Taipei sau chiar cu Dubai.

Nu trebuie uitat ca China are si niste peisaje naturale exceptionale. Am fost in parcul national Zhangjiajie, care a fost sursa de inspiratie pentru megaproductia Avatar sau in si mai faimosul Guilin si valea sa plina de dealuri carstice, un adevarat Halong Bay terestru. Mai spre sud, cred ca principalul pol de atractie este provincia Yunan, despre care unii zic ca este legendarul Shangri La, cu minoritățile sale etnice si traditiile lor colorate. Si nu as vrea sa termin trecerea in revista a Chinei fara simpaticii panda si mica lor rezervatie de langa Chengdu, in provincia Sichuan.

 

Daca in China am fost de cateva ori, in Japonia nu am fost decat o data. Am fost acolo impresionat nu de monumente, temple, palate sau de luminile oraselor, cat mai ales de civilizatia japoneza si de cum se comporta oamenii. A fost fascinant sa merg in metrou cu ei, sa vad cum sunt impinsi de domnisoarele cu manusi albe, de danteluta, din taxiuri, de oamenii care nu rateaza vreo secunda pentru a trage un pui de somn fie in metrou, fie intre felul 1 si 2 la pranz, fie in Mc Donald’s, noaptea, cu jumatate de hamburger in fata, pentru ca au ratat ultimul metrou. Am fost in Shinjuku sa-i vad pe frumosii nebuni imbracati cat mai fistichiu, am descoperit love hotels…

Si un loc pe care l-am iubit cu adevarat a fost Kyoto, vechea capitala imperiala… dar si cand m-au luat niste cerbisori in coarne la Nara J. Evident, tehnologia japoneza este naucitoare – fie ca mergi cu trenul-glont, celebrul shinkansen, fie ca te uiti uimit la luminile de noapte din Shinjuku….

Acum, intrebarea este ce sa votati: China sau Japonia? Pentru o mai buna informare, puteti sa aruncati o privire asupra a ceea ce am scris despre cele doua tari. Aici descoperiti articolele (si, evident, pozele) despre China, iar aici, despre Japonia.

Va astept optiunea aici, mai jos – China sau Japonia? Care credeti ca e mai interesanta? Daca ati avea de ales, in care dintre cele doua tari ati dori sa mergeti?

 

Si, la fel ca data trecuta, va invit la un nou concurs cu premii oferite de prietenii de la EXIMTUR. Ce trebuie sa faceti: sa intrati pe linkul acesta, unde veti descoperi ofertele si recomandarile EXIMTUR de cazare in China sau in Japonia, si sa treceti in dreptunghiul de mai jos pretul ofertei. Apoi, sa votati destinatia care vi se pare mai interesanta (China sau Japonia) si sa va lasati adresa de e-mail pentru tragerea la sorti.

Ce puteti castiga? Un ghid turistic National Geographic, dar si o reducere de 5% din pretul ofertei preferate. Concursul dureaza pana pe data de 31 decembrie si o sa anunt castigatorul in zilele imediat urmatoare. Mult succes!

 

[formidable id=26]

 

Imagini China

01. Palatul Interzis - Beijing

Simbolul de necontestat al Chinei – Palatul Imperial din Beijing cunoscut si sub numele de „Orasul Interzis”

02. Marele Zid Chinezesc

Si un alt simbol… o tara atat de mare are numeroase simboluri – Marele Zid Chinezesc

03. Multimi pe Marele Zid

Un weekend de vara pe Zid 🙂

04. Pudong, Shanghai, China

Shanghai – Orasul Viitorului Made in China

05. Panorama Shanghai

Si cam asa arata „Orasul Vechi”

06. Wuzhen

De la o vreme, chinezii isi redescopera arhitectura traditionala, iar orase de genul Wuzhen devin atractii turistice majore

07. Avatar

Zhangjiajie sau Parcul National Avatar

08. Armata de Teracota

Cine nu a auzit de armata de teracota ? E la Xi’an !

09. Xi'An

Guilin si panoramele sale de neuitat

Imagini Japonia

10. Cerbii din Nara

Nara, prima capitala imperiala si cerbii sai comunitari 🙂

11. Templu Nara

Templul lui Buda din Nara

12. Templu Kyoto

Kyoto – peste tot, gasesti temple

13. Kyoto

aflate in niste zone foarte zen

14. Templul de Aur din Kyoto

Cum este si Templul de Aur, cel mai faimos din Kyoto

15. Lumini in Tokyo

Tokyo by night – o nebune de lumini si culori

16. Templu Tokyo

Dar si in super-modernul Tokyo, gasesti colturi traditionale

17. Tokyo modern

Dar in general, cam asa arata

18. Ginza

Ginza, Champs Elysse-ul din Tokyo

 

 

Eximtur-logo
Categorii:
Diverse · Eximtur

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest