In ultimii ani, in jurul Anului Nou am avut ocazia sa vizitez parti destul de importante din America de Sud, cu ajutorul celor de la Air France / KLM. Anul acesta, am zburat in Santiago de Chile si apoi am urcat, incet, incet, pe coasta vestica pana la Caraibe, la Cartagena, trecand prin Chile, Bolivia, Peru si Columbia; anul trecut, am zburat in Panama City, vizitand Panama, Costa Rica si Nicaragua, pentru ca acum doi ani sa zbor la Buenos Aires, penduland prin Patagonia si Tara de Foc intre Argentina si Chile, dar calcand si in Uruguay-ul aflat la doi pasi de Buenos Aires, mult-laudata capitala a Argentinei. Daca este sa ma uit in urma, am vizitat numeroase capitale ale Americii de Sud (si nu numai capitale, ci si alte orase istorice sau parcuri nationale), asa ca m-am gandit sa dau startul unei noi serii de articole dedicate marilor metropole latino-americane pe care le-am vazut recent… si care sunt, toate, destinatii ale Air France / KLM. M-am gandit destul de mult cu ce capitala sa incep si, totusi, am decis ca favorita mea este Buenos Aires.
Nu stiu ce are Buenos Aires, dar este un oras magic. Indiferent daca e criza economica, crah politic sau explozie bursiera, Buenos Aires va avea o eleganta unica. Este un oras european, dar continua sa aiba aerul acela de „belle epoque” al Europei, este o combinatie inedita de Paris, Italia si Spania, de cladiri impozante si dantelarii fine, de bulevarde largi si stradute inguste taman bune de luat la picior. Buenos Aires are un suflu unic si nu cred ca ar putea cineva pleca din capitala Argentinei fara gandul de a se intoarce. Pentru ca este un oras unic. Si, da, are niste monumente si locuri turistice care trebuie vazute, dar daca ajungeti prin Buenos Aires, nu ratati sa va pierdeti pe stradute, prin centru, prin San Telmo, prin Palermo sau alte barrios…
Inima orasului este Plaza de Mayo. Numele provine de la faptul ca, in mai 1810, pe aici a inceput revolta antispaniola care a dus, pana la urma, la independenta Argentinei. De atunci, piata aceasta este mai mult decat o piata, ca si Piata Universitatii din Bucuresti, este locul unde au loc revolutii, proteste, sarbatoriri… Plaza de Mayo a vazut si gloante, si milioane de argentinieni in extaz, a vazut si durere, si bucurie. Astazi, este destul de pasnic aici, desi vei mai gasi protestatari si afise care condamna te miri ce – de la regimul de la putere la ocupatia britanica a insulelor Malvine. De altfel, motivul principal nu este numai kharma pietei, ci si faptul ca pe o latura a sa se afla Palatul Rosada, sediul atotputernicei presedintii argentiniene. Am vizitat Palatul (in weekend se poate intra), am ajuns pana in biroul presedintei de atunci, Christina Kirchner (am ramas surprins ca am putut intra chiar in biroul presedintei), dar, evident, cladirea aceasta, indiferent de cine e la putere, este strans legata de personalitatea celebrei Evita Peron. Ma rog, Kirchner facea parte dintr-un partid pro-peronist, deci urmele celebrului cuplu Peron se regaseau peste tot; sunt curios acum, cand dupa mai bine de un deceniu dreapta a revenit la putere, daca vor incerca sa ascunda cultul peronist…
De cealalta parte a pietei, se afla Catedrala din Buenos Aires. Aici se afla mormantul lui Jose de San Martin, El Libertador din sudul Americii de Sud (Bolivar a fost Libertadorul nordului), parintele natiunii. Dar in zilele noastre, Catedrala din Buenos Aires are si o semnificatie marita. Aici, a slujit timp de multi ani fostul arhiepiscop de Buenos Aires, actualul papa Francisc. De altfel, Francisc este un porteno, adica locuitor al Buenos Airesului. Aici s-a nascut, aici a crescut, aici a studiat chimia, aici a devenit episcop si, intr-un final; arhiepiscop si cardinal, inainte de a deveni Papa. De altfel, sunt convins ca Francisc continua sa aiba nostalgia Buenosului…
Tot aici, in piata am asistat la cel mai emotionant pelerinaj. In fiecare joi, la ora 15:30, fie ploaie, fie soarele cel mai ucigator (cand am fost eu, era o zi in care termometrele au batut spre 38 de grade), se reunesc „Mamele din Plaza de Mayo” – „Madres del Plaza de Mayo”. Din 1977 pana astazi, in fiecare joi, mamele baietilor si fetelor care „au disparut” in timpul dictaturii militare vin impreuna cu pozele lor sa-si caute copiii. In mod cert, acestia au fost ingropati te miri unde sau aruncati din avion in mijlocul Oceanului, dar ele de aproape 40 de ani vin sa-si caute, sa-si strige, sa-si comemoreze copiii. La inceput au fost facute „nebune” de junta militara, care le-a ignorat, dar au fost descoperite de lumea intreaga in timpul Campionatului Mondial de Fotbal din Argentina, cand printr-un curaj nebunesc au dezvaluit presei mondiale care a venit pentru fotbal crimele din Argentina coloneilor si generalilor… Mamele din Plaza de Mayo au contribuit enorm la caderea dictaturii si la reinstaurarea democratiei in Argentina.
La sud de centru, se afla San Telmo, cartierul boem al orasului. Initial, aici era zona bogata, dar din cauza unei molime, oamenii avuti au parasit zona, lasand locul celor nevoiasi. Astazi, San Telmo este un cartier plin de sarm, cu casute clasice, multe graffiti si piete de strada. Aici am stat prima seara si, desi seara e putin cam pustiu ca sa fie 100% safe, in timpul zilei este unul dintre acele cartiere care merita sa le iei la pas.
Evident, faimosul barrio al Buenosului este cartierul muncitoresc La Boca. Orice turist care calca prin capitala Argentinei e obligat-fortat sa se duca in La Boca si sa pozeze casutele colorate ale cartierului. Si nu e chiar un „tourist trap”, chiar e un loc fain… dar, atentie, este cel mai periculos cartier din Buenos Aires. Zona turistica este safe si calma in timpul zilei, cand freamata de turisti, dar trebuie sa fii atent – sa nu vii nici prea devreme, sa nu pleci nici prea tarziu si, mai ales, sa nu pasesti dincolo de „strazile safe”, pentru ca s-au intamplat multe jafuri… la doi pasi de zona sigura. Asa ca informati-va serios despre unde si cand poti pasi. Tot aici, se afla stadionul „La Bombonera”, legendarul stadion al echipei Boca Juniors. Daca prinzi campionatul in plina desfasurare, cred ca este o experienta unica sa asisti la un meci (eu am fost de Anul Nou, cand campionatul era in vacanta), dar, din nou, atentie unde te asezi – galeriile argentiniene sunt cunoscute pentru violenta lor. Daca te duci si nu prinzi vreun meci, e musai insa ca pasionatii de fotbal sa viziteze stadionul de unde s-a lansat Diego Armando Maradona – nu e doar un stadion, este un muzeu de istorie multimedia care merita vazut !
Pentru cei care savureaza o bere sau o cafea intr-un loc fain, Palermo este cartierul in care trebuie sa stea. Nu foarte departe se afla si cimitirul Recoleta, faimos pentru ca aici se afla mormantul nemuritoarei Evita, dar care m-a surprins prin faptul ca arata ca un oras plin de vile impozante – ati ghicit, acestea sunt capelele… de fapt, nu de putine ori, ai senzatia ca te plimbi printr-un sat istoric, cu cladiri admirabile, dar care gazduiesc doar… morti. Evident, celebri – presedinti, prim-ministri, generali, bancheri… Se pare ca aici se odihneste si compatriotul nostru Iuliu Popper, supranumit „Regele Tarii de Foc”, caruia Argentina ii datoreaza detinerea tinuturilor australe (ma rog, omul a si omorat mii de bastinasi, in incercarea de a lua fata chilienilor in cursa spre sud).
Daca ajungeti la Buenos Aires, nu ratati librariile. In lumea Facebookului, a Internetului si a Kindle-urilor de tot felul, Argentina (ca, de altfel, intreaga America Latina) se ambitioneaza sa continue sa lectureze carti! Iar librariile din Buenos Aires sunt cu adevarat monumentale. Sunt prea multe sa le mentionez, oricare dintre ele este absolut superba. Si ca vorbeam de focare de cultura, nu ratati sa vizitati Teatrul Colon, considerat de multi drept cel mai frumos teatru din lume. Nu stiu daca este asa, dar in mod cert, merita, merita, merita sa-l vedeti… pentru o mostra de noblesse intr-un oras al artelor, culturii si frumosului.
Nu orice in Buenos Aires este insa arta pura. In minte mi-a ramas si cel mai kitsch loc pe care l-am vizitat vreodata. Da, stiam ca este kitsch, dar m-am dus sa-l vad si nu pot sa zic ca am regretat. Am ras cu lacrimi. Este parcul Tierra Santa, un soi de Disneyland catolic care doreste sa recreeze… Ierusalimul si povestile biblice ale rastignirii lui Isus. Poate ideea nu ar fi fost rea, dar palmierii de plastic, figurinele de-a dreptul penibile si cam toata atmosfera de religie si recreere falsa face din Tierra Santa un mare kitsch… E la doi pasi de aeroportul Aeroparque, aeroportul nr. 2 din Buenos Aires, asa ca, pe langa o rastignire si o iesle din plastic ieftin, mai poti poza si cate un avion care aterizeaza J.
Buenos Aires mi-a placut mult. Am stat cateva zile, dar cred ca as putea sta si o luna fara sa ma plictisesc si sa descopar ceva nou… Si nu pot sa nu inchei fara a mentiona cea mai cunoscuta productie culturala a orasului care s-a extins la nivel mondial – tangoul. Da, poti sa-l vezi in tot soiul de cabarete, dar autenticul tango il descoperi in salile in care localnicii vin sa danseze… Si desi nu sunt la fel de colorate si de spectaculoase ca show-urile turistice de tango, am fost intr-o fosta hala industriala, acolo simti cu adevarat inima orasului….
Cand sa mergi in Buenos Aires
Cel mai bine este de la mijlocul toamnei pana la mijlocul primaverii europene. Buenos Aires fiind in emisfera sudica, are anotimpuri pe dos. Cand e iarna la noi, e vara la ei. Eu am fost in decembrie – ianuarie, iar termometrul batea pe la 40 de grade, asa ca daca puteti, cred ca un noiembrie sau februarie – martie este mult mai fain. Vara (iarna lor) este destul de umeda si de rece.
Cum ajungi la Buenos Aires
Fiind un oras atat de important, iar populatia este de origine spaniolo-italiana, numeroase companii aeriene leaga Europa de Buenos Aires. Atat Air France, cat si KLM zboara din Paris, respectiv Amsterdam si, nu de putine ori, am vazut oferte bune din Bucuresti. Nu exista companii low-cost care sa opereze spre Argentina.
Unde stai in Buenos Aires.
Orasul e mare, depinde ce vrei sa faci. Eu am stat in San Telmo vreo doua nopti, dar am preferat mai degraba centrul de langa Plaza de Mayo. Am stat la hotelul Alcazar aflat pe Avenida de Mayo, un hotel in care retraiesti la belle epoque a anilor ’30. Un sfat, insa… nu lua camera la bulevard, pentru ca este unul dintre cele mai aglomerate din Buenos Aires si este groaznic de galagios!
Mai departe de Buenos Aires
Evident, Buenos Aires este inima Argentinei, de aici pleaca sute si mii de avioane si autobuze spre tot soiul de destinatii. Din pacate, Argentina nu are nicio companie aeriana low-cost, asa ca preturile la zborurile interne pot fi destul de piperate, dar sunt cam unica solutie pentru Tara de Foc, de exemplu. Daca ai timp, poti sa ajungi cu autobuzul dupa trei zile si trei nopti. Reteaua de autobuze pe distante lungi este bine pusa la punct, poti ajunge, practic, in orice punct al tarii cu autocare moderne, dar si in Chile, Bolivia, Brazilia etc. Pentru distante lungi, investeste insa in autobuze cu „cama” — adica pat, scaunele se pot transforma in pat. Pentru cei cu bugete chiar foarte mici, exista si autocare „semi-cama”, adica cu scaune care se dau un pic pe spate, dar si obisnuite, care insa, de obicei, nu merg pe distante prea lungi. Pentru a merge in Uruguay, cel mai usor este sa iei un vapor fie spre Colonia, fie direct spre Montevideo.
Viza Argentina
Cetatenii romani nu au nevoie de viza de Argentina si pot sa ramana pana la 90 de zile pe teritoriul tarii. Nu sunt necesare alte documente.
Imagini Buenos Aires
Welcome to Argentina !
Prin autobuz
Catedrala din Buenos Aires… aici a oficiat ani de zile Papa Francisc
Teatro Colon – o minune !
Casa Rosada, sediul presedentiei argentiniene
Sa aruncam o privire in interior
Ce alta poza mai buna putea sa fie in Palatul Presedentiei ?
Argentina e o tara de vedete – cum au fost sotii Peron
Puerto Madero, zona moderna si chic din Buenos Aires
Cartierul La Boca – cea colorata
Evita, Maradona si Carlos Gardel, legenda tangoului argentinian
Buenos Aires – orasul graffitiurilor
Celebra La Bombonera – stadionul echipei Boca Juniors unde a jucat si Maradona
Un muzeu high-tech
Terenul si tribunele Bombonerei
Cimitirul Recoleta pare un adevarat oras
La mormantul Evitei e mare inghesuiala
Un moment tragic al istoriei argentiniene – mamele din Plaza de Mayo
Si intr-o nota mai destinsa – graffiti, graffiti, graffiti
O statie de metro
Viata de zi cu zi – unul din joburile cele mai frecvente din Buenos Aires, plimbatorul de caini
Meeting pe strazile din Buenos Aires
Palermo – zona cu baruri
Targul din San Telmo
Vanzatoarea de recipiente de mate 🙂
Un varf greu de atins al kitsch-ului – Tierra Santa
Oh, Jesus !
Si nu in ultimul rand, Buenos Aires este capitala tangoului… care se manifesta oriunde … pe strada
in cabaret
sau milonga
Salut.
Cei care se pregatesc de o vacanta in Argentina stiu probabil deja cum este cu folosirea autobuzului in Buenos Aires. Unde ai nevoie de un card pe care sa il incarci cu bani dar care card se gaseste foarte greu de cumparat.
Noi avem un card pe care il oferim gratis oricui are nevoie de el. Nu cred ca are cine stie ce buget ramas incarcat dar asta conteaza prea putin. Ca valoare e de fapt cardul in sine care e pretos la vedere.
Daca sunteti interesati dati un semn si il trimit prin posta.