Unul dintre cele mai apreciate sloganuri publicitare de peste Ocean este la samponul Head & Shoulders care zicea asa – “There is no second chance for a first impression” – “Nu ai o a doua sansa pentru o prima impresie”. Si cred ca de foarte multe ori in viata cam asa e. Trebuie sa recunosc ca aceasta cimilitura nu s-a potrivit deloc in relatia mea cu Lima, capitala Perului. Prima oara cand am ajuns in Peru, acum mai bine de 15 ani, nu mi-a placut deloc. Acum, cand am ajuns aici asta-iarna, mi-a intrat pe sub piele si am inceput sa-mi fie draga… si sa-i dau o a doua sansa.
Cred ca prima intalnire cu Lima mi-a fost intinata de faptul ca am fost acolo in timpul iernii (care pica vara la noi, Lima fiind undeva la sud de Ecuator). Iarna (adica, iunie – august) este sezonul noros la Lima (nici macar ploios, zona Lima fiind destul de desertica), cand un strat gros de nor cenusiu sta nemiscat deasupra orasului… Si, evident, chiar daca vii plin de insufletire, la un moment dat te indispune. Totul e cenusiu, intunecat, abatut… cum sa-ti placa?
Am revenit in Lima 15 ani mai tarziu. Nu zic ca nu s-o fi schimbat orasul, s-a schimbat, dar am venit de data asta in plina vara australa, cand soarele stralucea si, alaturi de el, totul… asa am putut, la inceput cu mirare, apoi scuturandu-ma de balastul trecutului, sa iubesc Lima.
Am ales sa stau in Miraflores. Se spune ca Lima nu este cel mai sigur loc de pe Pamant, dar ca, oricum, nivelul de siguranta s-a imbunatatit in ultimii ani. Dar si acum 15 ani, si acum, Miraflores mi-a fost recomandat ca un loc sigur. „Te poti plimba si noaptea pe strazi”, mi-a spus receptionistul de la hotel, desenandu-mi zona sigura pe harta. Miraflores este unul dintre cartierele bogate ale capitalei, iar aici intr-adevar dai de un sentiment de siguranta, dar si de buna dispozitie… M-am plimbat pe stradute, am stat la terase, am mancat si pe Pizza Street, o strada plina cu terase si restaurante, am aruncat un ochi si la picturile vandute pe o latura a minusculului parc din centrul Miraflores.
Dar cea mai frumoasa parte din Miraflores este, fara indoiala, pe buza dealurilor destul de abrupte care domina malul Pacificului… de aici te poti bucura de panorama oceanului, sa descoperi luminile de pe o peninsula care intra in Ocean si, mai ales, sa admiri surferii si parapantistii care se arunca de pe stanca, plutind apoi pe langa blocurile cartierului. Undeva incastrat in stanca la capatul lui Miraflores, se afla un mall, un mall chiar fain, cu o buna parte in aer liber si un loc ideal pentru a admira apusul de soare peste Pacific. Nu, nu m-am dus sa prins apusul, el m-a prins pe acolo intamplator si, iaca, mai am o amintire faina din Lima.
Lima este un oras mare si destul de labartat (in plus, e un oras… mare, populatia orasului este de aproape zece milioane de locuitori). Populatia nu locuieste in blocuri prea inalte, pentru ca Lima, ca si o buna parte din Peru, se afla sub sabia lui Damocles a numeroase cutremure. Nu zic ca nu sunt blocuri, mai gasesti – sunt blocuri de locuinte in Miraflores si ceva blocuri de birouri de-a lungul autostrazii urbane care strabate Lima de la Nord la Sud, dar, probabil, este facuta cu ceva tehnologie japoneza. Pare ciudat, dar Peru are legaturi puternice cu Japonia. La sfarsitul secolului al XIX-lea, America de Sud a cunoscut o importanta imigratie japoneza care pleca din cauza situatiei economice proaste din arhipelagul nipon. Japonezii s-au impamantenit in Peru alaturi de incasi si de spanioli si reprezinta o comunitate destul de importanta. Unul dintre presedintii Perului, Alberto Fujimori, este de origine japoneza si, desi acum e in inchisoare pentru coruptie si ucideri extrajudiciare, el are meritul de a fi eradicat miscarea de extrema stanga „Sendero Luminoso” („Cararea luminoasa”), care a aruncat Peru in haos la finalul secolului XX. Fiica acestuia, Keiko Fujimori, a intrat si ea in politica (in America, se practica familiile politice) si multi o crediteaza cu sanse reale de a deveni presedinta Perului la alegerile de anul acesta. A mai candidat la alegerile din 2011, dar a pierdut la limita: 51,34% – 48,66%. Cum ziceam, ea a fost in jurul puterii… in 1994, cand parintii sai au divortat, Keiko Fujimori, atunci in varsta de 19 ani, a fost numita „Prima Doamna a Perului”, probabil cea mai tanara prima doamna din lume.
Japonezii (dar si chinezii) nu au adus numai prasila de politicieni, ci si bucataria asiatica. De altfel, mariajul dintre bucataria asiatica si cea sud-americana a dat nastere primei bucatarii fusion din lume – oriunde te duci prin Peru, vei descoperi restaurantele chifa – ieftine si, de cele mai multe ori, te lingi pe degete de ce buna e mancarea.
Lima a fost, de asemenea, capitala unui viceregat spaniol din timpul ocupatiei. Pana in 1687, a fost cel mai bogat si mai spectaculos oras spaniol din Lumea Noua. Dar in acel an fatidic, un cutremur a distrus o buna parte din prosperul oras, asa ca puterea si bogatia au inceput sa se disipeze si prin alte urbe. Al doilea cutremur a distrus ceea ce fusese, de bine – de rau, reconstruit in 1746… Dar si asa, Lima are un centru vechi… e drept, marea majoritate a cladirilor pare de la sfarsitul secolului al XIX-lea, inceputul secolului XX, dar bogata mostenire coloniala spaniola se regaseste in cele cateva biserici din centrul vechi al orasului. Centrul vechi graviteaza in jurul Plaza de Armas unde regasesti un pic din atmosfera vechii colonii – de o parte catedrala, de cealalta parte sediul presedintiei peruane… Tot de aici, porneste si animata strada comerciala pietonala (dupa model european, am vazut asa ceva si in Arequipa) plina cu restaurante, fast food-uri si magazine de-a dreptul aglomerate.
La doi pasi de Plaza de Armas, m-am dus la manastirea Santo Domingo… o manastire tipic spaniola cu cladiri mari, somptuoase, orga si, mai ales, avand curti interioare umbroase unde pe vremuri locuiau calugarii dominicani. Poate cea mai interesanta parte din vizita a fost cand m-am urcat in clopotnita bisericii, de unde am descoperit favelele pline de culoare ale orasului catarandu-se pe dealurile cenusii din jur… Nu, nu am ajuns in favele ca in Rio de Janeiro (nici nu am vazut sa existe tururi), dar panorama a fost interesanta.
O alta biserica pe lista tuturor turistilor din Lima este cea de la manastirea San Francisco de Lima, unde se pot vizita catacombele subpamantene care pastreaza foarte ordonat ramasitele pamantesti ale calugarilor – femururile sunt impreuna, oasele de la picioare toate laolalta, ca o adevarata expozitie anatomica a corpului uman.
Dupa cum probabil stiti, eu sunt fan istorie, dar si al muzeelor. Iar Lima are destul de multe muzee care adapostesc urme ale incredibilelor civilizatii care i-au precedat pe navalitorii europeni. Cu greu am ales Larco Museum si a fost o alegere excelenta. Chiar daca nu stii nimic despre civilizatiile pre-columbiene (si nici eu nu stiu extrem de multe amanunte despre aceste popoare, cu exceptia stralucitorului Imperiu Inca), vei pleca din muzeu uimit de ce a putut crea un popor socotit de spanioli drept inapoiat. Din sala in sala, cu o elocinta de-a dreptul didactica, muzeul te trece prin diverse aspecte ale civilizatiilor – de la obiceiuri si traditii domestice la razboinici si conducatori… Mult aur, mult argint, dar si multe opere de arta uluitoare… La aceasta lectie de istorie exista si un bonus: Muzeul Larco este unul dintre putinele muzee din lume unde poti vizita si depozitul de artefacte… o armata de statui, arme si alte obiective puse ordonat in niste vitrine imense, dar si muzeul sculpturilor erotice.
Dar, poate, cel mai neobisnuit loc de vizitat este un submarin aflat in portul Callao. Callao este o zona cam nesigura, de altfel, toti taximetristii ne-au avertizat sa nu ne plimbam asa, aiurea, ca prin Miraflores, ci doar sa ne ducem punct ochit, punct lovit. Desi cartierul era colorat si original, cu copii facand baie la colt de strada in piscine din acelea de plastic, am decis ca totusi sa urmez sfaturile, asa ca ne-am dus direct la submarinul Abtao, care a fost folosit aproape o jumatate de secol de Marina Peruviana si apoi transformat in muzeu. Acum este bine legat in cheiurile portului Callao si familii cu copii, dar si curiosi coboara in burta submarinului… care reproduce destul de bine viata de sub oceane si cum puteai trai intr-un spatiu atat de ingust… Finalul este apoteotic… inainte de a urca din nou la suprafata, un mic show iti reproduce cum ar avea loc un atac…
Cred ca as mai putea scrie multe despre Lima. Imi pare rau ca nu m-am dus sa ma bag in apa alaturi de lei de mare. Cat timp am fost in Lima, am descoperit ca in largul portului Callao se afla niste insule unde se gasesc pinguini, lei de mare, pasari diverse ca la Ballestas. Dar daca in Ballestas nu poti decat sa pozezi creaturile marine doar din barca, in Lima poti sa te imbraci in izopren (apele Pacificului sunt reci chiar si in mijlocul verii) si sa inoti alaturi de lei de mare. Din pacate, n-a fost sa fie, dar poate cand ma voi intoarce in iunie in Peru si o sa stau in Lima ii caut pe cei de la Mar Adentro sa ma duc la pinguinii si la leii de mare de langa Lima.
Am parasit Lima la bordul unui avion Viva Colombia, pe timp de noapte. Dupa ce am decolat, pilotul a facut un ultim tur de onoare deasupra Limei… Si atunci am inteles ca trebuie sa ma intorc in Lima, orasul care mi-a displacut prima oara, dar caruia i-am acordat o a doua sansa… Si bine am facut!
Cand sa mergi in Lima
Peru are un climat pacatos. Cand la Lima este soare, cald, totul straluceste, sus, la altitudine, in Altiplano, unde se afla incredibilele orase incase Cuzco si Machu Picchu, ploua zdravan. Asta se intampla vara (adica, iarna noastra). Cand sus, in zona istorica, este in general cer senin cu soare (adica, in timpul verii europene), Lima este de cele mai multe ori acoperita de un strat de nori deprimant. Acum, ce sa zic… intre Lima, oricat de draga imi este acum, si Machu Picchu, eu zic ca mai bine veniti vara, cand este vremea perfecta la Machu Picchu… Chiar cu riscul sa nu va pice cu tronc Lima.
Cum ajungi la Lima
KLM si Air France ofera zboruri directe intre Lima si Amsterdam, respectiv Paris. De cele mai multe ori, sunt cele mai avantajoase zboruri, inclusiv la vara tot cu KLM voi zbura la Lima. De-a lungul ultimilor ani, au aparut niste oferte uluitoare ale unor companii sud-americane cum ar fi TAM, la vreo 200 – 300 de euro din Europa Occidentala. Cred ca ultima oferta de genul asta a fost cam acum doi ani, dar nu stii niciodata cand apare si pentru ce perioada din an.
Unde stai in Lima
Eu zic clar si ferm – in Miraflores. E fain, e safe, sunt multe restaurante si magazine, e o atmosfera molcoma, iar panorama de pe dealuri nu o vei uita prea curand. Gasesti, de asemenea, o gama larga de locuri de cazare de la hosteluri la hoteluri scumpe via apartamente de inchiriat. Personal, am stat la Tinkus Inn, un hotel linistit, aflat la doi pasi de zona comerciala si gastronomica. In mod surprinzator pentru un hotel ieftin, receptionerii vorbeau engleza si, daca ai o camera dubla, este chiar faina.
Mai departe de Lima
Imensa majoritate a celor care aterizeaza la Lima vede capitala Perului ca pe o escala in drum spre incredibilele situri incase din Altiplano. Si au dreptate – Machu Picchu, Valea Sacra a Incasilor, Cuzco, lacul Titicaca sunt fabuloase… O alta optiune este sa o iei spre sud via Pisco (pentru pinguini), Ica (pentru dat cu buggie-ul pe dune), Nazca (pentru faimoasele linii) si Arequipa (pentru un aer colonial) si de acolo s-o carmesti spre munte.
Viza Peru
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a intra in Peru si pot sa stea pana la 90 de zile.
Imagini Lima
Centrul Limei – Catedrala si Plaza de Armas
Alte cladiri coloniale din Plaza de Armas
Palatul Presedintelui
Poti gasi numeroase biserici din perioada coloniala prin centrul Limei
Papa Ioan Paul al II-lea 😉
Reduceri in Lima
Cam asa arata favelele in Lima
Manastirea San Domingo
Cu patio de rigoare
Lima de sus… arata mai bine de jos 😉
Autostrada care strabate Lima. E full la ore de varf
Pacificul vazut din Miraflores
Si cam asa arata coasta pacifica
Parapanta urbana in Lima
Iar sub parapantisti, sunt suferi 🙂
Parcul Miraflores ornat de Craciun
Parque del Amor pe malul Pacificului
Oamenii astia au ferestrele spre Ocean 🙂
Mall-ul din Miraflores in aer liber… E drept, pe aici, ploua rar
Apusul de soare la Pacific
Intrarea in muzeul Larco
Un tezaur de arta precolumbiana
Aur scapat din mainile spaniolilor care l-ar fi topit
Regele Carol Quintul portretizat ca Imparat Inca dupa Atahualpa
Expozitie cu statui kinky e in alta cladire 😉
Depozitul de artefacte
Vrei sa schimbi bani ? Iata o casa de schimb ambulanta 🙂 Accepta euro si dolari (are cate un buzunar pentru fiecare)
Callao… unde nu e prea recomandat sa te plimbi pe strada
Submarinul Abtao – o atractie inedita
Sa coboram in submarin
Printre toate fierataniile de la bord
Intre timp au sosit cei care au inotat cu leii de mare
Nu poti sa te duci in Peru si sa nu bei un pisco sour ?
Salut Imperator. Numele meu este Catalin si am 30 de ani. Tocmai ce m-am intors dintr-o calatorie de 2 luni prin Peru. Atat de mult m-am indragostit de aceasta tara incat am decis sa-mi iau o pauza de la viata sociala „normala” si sa plec pentru un an de zile backpacking prin America de Sud si nu numai . Voiam sa iti spun ca tot ceea ce scrii aici m-a motivat foarte mult in a lua aceasta decizie , fiind unul dintre cei care-ti citesc „blogul” de peste 2 ani :). Iti multumesc ! Am si scris un articol despre planurile mele
http://m.kudika.ro/celebritati/articol-43653
Ma bucur ca te-am putut inspira si ajuta 🙂 Si multa bafta cu pregatirile de calatorie. Cand pleci ?