5 lucruri de facut pe Coasta Dalmata

06. Split, Coasta Dalmata

Este una dintre cele mai spectaculoase coaste litorale din Europa… munti abrupti care, practic, se prabusesc in marea de multe ori de un albastru fosforescent. Sa adaug in cocktail luxurianta vegetatie mediteraneana, dar si multitudinea de orase istorice, si avem un mix exceptional. Nu zic doar eu, zic cele cateva milioane bune de turisti din toata Europa care se revarsa vara de vara pe Coasta Dalmatiei din anii ’50 incoace… Dar hai sa va spun care sunt Top 5 locuri de vazut, din punctul meu de vedere.

  1. Dubrovnik. E unul dintre acele orase in care simti istoria. Practic, neschimbat de sute de ani, a fost una dintre marile puteri marine ale Adriaticei, rivalizand cu mandra Venetie. Orasul si-a pierdut importanta politica odata cu aparitia lui Napoleon, la inceputul secolului al XVIII-lea, care a revolutionat intreaga geografie politica a Europei, dar, probabil, asta este ce l-a salvat din punct de vedere arhitectural. Plimba-te pe strazile aurii ale orasului, urca-te pe ziduri si, mai ales, nu rata o excursie pe muntele care domina Dubrovnikul. Acum e mai simplu, poti sa iei si o telecabina, vei avea parte de o panorama superba.
  2. Split. Imparatul Diocletian, originar de pe aici, a ales zona Splitului pentru un imens palat imperial care s-a transformat, dupa moartea sa, intr-un mausoleu demn de un tiran absolut si putred de bogat. Orasul initial se afla, undeva la cativa kilometri, in Salona, pentru ca, nu-i asa, lui Diocletian ii placea linistea si nu prea aprecia sa se calce in picioare cu prostimea. Dar navalirile triburilor slave i-au obligat pe oraseni sa caute un loc mai intarit si mai usor de aparat, si acesta a fost mausoleul-palat-cetate al lui Diocletian. Este fascinant sa te plimbi prin centrul vechi, fost palat imperial roman, sa descoperi cum locuitorii din Split si-au amenajat locuintele, pietele si bisericile in cladirile romane… Nu rata, de asemenea, o plimbare pe invecinatul deal Marjan. Acoperit de o padure de pini, avand, ici si colo, tot soiul de capele si de bisericute stravechi, este locul preferat de locuitori pentru o plimbare si jogging.
  3. Korcula – este o insula care gazduieste un oras istoric, din aceeasi vreme cu Dubrovnik. Daca Dubrovnikul a ramas independent (sub numele de Ragusa), Korcula a fost parte din maretul imperiu venetian. Marco Polo provine din Korcula si este, evident, cel mai respectat fiu al acestui oras istoric, care, ca si Dubrovnikul, se catara maiestuos pe un deal, fiind inconjurat din doua parti de apa superba a Adriaticei.
  4. Hvar – ca si Korcula, este o insula pe care se afla un oras medieval. Si aici, vei descoperi superba arhitectura adriatica, un oras cu case stravechi, restaurante italienesti si baruri pline de atmosfera. Spre deosebire de Korcula, deasupra orasului se afla o citadela de unde te poti bucura de o priveliste pe care nu o vei uita. Evident, la portile orasului vechi se afla numeroase localitati cu pensiuni in care iti poti petrece o vacanta la mare… Pentru cei care doresc o experienta nudista (Coasta Adriatica e faimoasa printre nudisti), gasesti cateva insulite pline de vegetatie si destul de salbatice unde poti renunta la slip.
  5. Da, stiu, Mostarul nu este fix pe coasta dalmata, dar nici foarte departe. Se afla in Bosnia Hertegovina (nu iti face probleme, si aici poti calatori doar cu buletinul), dar este o capodopera arhitecturala islamica. Otomanii au cucerit aproape intreaga peninsula balcanica, dar nu au prea reusit sa domine tarmul adriatic decat prin Albania si Grecia. La nord, in actualele Muntenegru si Croatia, republicile marinare Ragusa sau Venetia au reusit sa detina controlul. Mostarul a fost insa otoman si aici vei descoperi un oras ca in 1001 de nopti. Ca sa fie si mai fascinant, orasul construit pe malurile raului Neretva este locuit de doua comunitati – croatii catolici si bosniacii musulmani. Erau si sarbi ortodocsi, dar, dupa razboiul din 1992 – 1995, au fost epurati etnic. Daca malul stang este musulman, cu moschei si bazaruri, malul drept e croat cu catedrala (a carei clopotnita penibil de inalta a fost construita sa fie mai inalta decat minaretele moscheilor) si baruri in stil european. Cele doua maluri sunt legate de celebrul pod de piatra construit in 1567 din ordinul lui Soliman Magnificul si distrus in timpul razboiului din 1993. A fost refacut, iar astazi, ca si pe vremea lui Tito, tineri (si, de ceva timp, tinere) continua sa se arunce in apele Neretvei de la inaltimea podului.

 

Cam astea sunt cele 5 lucruri pe care le recomand sa le faceti pe coasta dalmata. Evident, sunt mult mai multe, dar m-am gandit sa ma limitez la 5. Voi, cei care ati vizitat Coasta Dalmatiei, ce ati mai recomanda?

 

Cand sa mergi pe Coasta Dalmata

Nu exista cu adevarat o perioada rea de mers pe coasta dalmata. Este una dintre cele mai insorite zone din Europa (Hvar, din cate stiu, detine recordul de zile insorite la nivelul Batranului Continent) si vei avea parte de o clima placuta inclusiv in plina iarna. Evident, vara va fi cald (dar nu ingrozitor, datorita brizei marii) si soare.

 

Cum ajungi pe Coasta Dalmata

Din pacate, nu mai exista zboruri directe intre Romania si coasta dalmata. Vara aceasta, va fi insa un charter direct Bucuresti – Split al Agentiei Paralela 45. Indirect, cu avionul costa foarte mult. In general, poti ajunge doar cu masina.

 

Excursii organizate

Cum ziceam, anul acesta, Paralela 45 are chartere directe saptamanale din Bucuresti spre Split, operate de Tarom in fiecare sambata. Poti opta pentru mai multe tipuri de cazari si mai multe localitati de sejur – de la Split la Makarska, dar chiar si un sejur pe un iaht. Afla mai multe amanunte aici.

Imagini Coasta Dalmata

01. Dubrovnik

Dubrovnik, vechea Ragusa

02. Strada centrala din Dubrovnik

La pas, prin centrul istoric

03. Clopotnita din Split

Clopotnita catedralei din Split (fostul mormant al lui Diocletian)

04. Panorama Split

Splitul vazut de sus

05. Korcula

Korcula, locul de bastina al lui Marco Polo

06. Centru Hvar

Hvar

07. Panorama Hvar

Hvarul de pe citadela. In departare, insulele pentru nudisti 🙂

08. Podul din Mostar

Celebrul pod otoman de la Mostar

Sursa foto: poze personale si Wikipedia

Tripsta-logo
Categorii:
Croatia · Paralela 45

Comentarii

  • Sergiu spune:

    Salut,
    Adevăr grăiești ,anul trecut am fost doua saptamâni pe Coasta Dalmata si,chiar daca nu sunt adeptul întoarcerii de doua ori in același loc,anul asta tot doua saptamâni si tot acolo vom merge.Ptr cei doritori de plaje,apa si peisaje superbe,Makarska Riviera(In special stațiunea Brela)este o opțiune ideală.Cat despre Dubrovnik,un nene pe numele lui ,George Bernard Shaw,spunea”If you want to see Paradise on Earth,come to Dubrovnik”!!Concedii plăcute tuturor!!Sergiu.

  • paul spune:

    deja mi-am planificat un tur balcanic in minivacanta de paste/1 mai.
    plecand din timisoara, e mult mai fezabil cu autoturismul personal. traseul nostru va fi: timisoara-sarajevo-mostar-medjugorje-dubrovnik-mokra gora-belgrad-timisoara. 5 nopti/6 zile. sper sa nu fie prea pe fuga…
    daca e timp as vrea sa ma abat din drum macar pentru vreo doua ore si in TROGIR! am stat acolo o saptamana ca voluntar, pe vremea studentiei si mi-a ramas undeva printr-un colt de suflet…
    daca nu, atunci o sa bem o cafea sau o bere pe drum in pitorescul Mali Stone sau Stone, doar cativa km de la drumul principal spre Dubrovnik…

  • Marian spune:

    As mai adauga:
    1. Zadar cu partea veche de oras care este practic o peninsula. Te poti plimba in voie pe strazile linistite si sa vezi apusul de soare ascultand orga marii;
    2. Budva pentru plaja;
    3. Kotor, cel mai sudic fiord european, oras care este mai aproape de coasta decat Mostar.
    Am fost in Mostar in septembrie 2014 si am ramas placut surprins de caldura si amabilitatea oamenilor de acolo.

  • Consu spune:

    Aş adăuga şi Trogir care, din fericire, nu „beneficiază” de hoardele de turişti din Dubrovnik, ceea ce este un mare plus şi îţi permite să guşti oraşul mai pe îndelete. Am fost în Trogir de trei ori în cele două săptămâni petrecute pe Coasta Dalmaţiei şi l-am gasit mai liniştit decât Split, Dubrovnik sau Hvar. Poate nu este la fel de spectaculos sau impresionant, dar este un muzeu viu şi are un farmec aparte. Trogir a rămas pe locul întâi în preferinţe. Recomand.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
06. Split, Coasta Dalmata
01. Dubrovnik
02. Strada centrala din Dubrovnik
03. Clopotnita din Split
04. Panorama Split
05. Korcula
06. Centru Hvar
07. Panorama Hvar
🙂
08. Podul din Mostar
Tripsta-logo
Split Coasta Dalmata
Dubrovnik Coasta Dalmata Croatia
Pamir Highway
Pod Mostar
Vas Zakynthos
Sibenik Croatia
Split Coasta Dalmata
Dubrovnik Coasta Dalmata Croatia
Pamir Highway
Pod Mostar
20. Dubai Marina Copy
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Destinatia anului
Echipa Jet Holiday
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Templul dintelui lui Buda
Poarta albastra
Destinatia anului