Cate ceva despre zborurile spre Bruxelles sau despre Blue Air vs Tarom

Blue Air vs. Tarom

Era marti, 22 martie dimineata. Eram in clinica MedLife din Titan pentru niste analize (da, sunt in spital, articolul acesta e scris de acolo) si, stand linistit la coada, imi vad “explodand” Facebook-ul. Era ora 8:04. Cu 4 minute inainte, doua explozii lovisera in zona de check in a aeroportului principal din capitala Belgiei – Aeroportul Bruxelles – Zaventem. Zona este spulberata, lasand in urma zeci de morti si raniti, dar asta duce la inchiderea instantanee a aeroportului. Acesta este inchis inca la ora la care scriu (sambata) si, din cate stiu, va fi inchis si duminica, dar nu se stie inca daca va fi redeschis sau nu lunea. Dar nu despre asta voiam sa scriu, ci despre cum au reactionat cele doua companii aeriene romanesti care opereaza pe aeroportul Bruxelles – Zaventem.

De vreo doi ani incoace, sincer, Blue Air ma surprinde placut din ce in ce mai mult. Flota s-a triplat, a deschis baze operationale in strainatate (Larnaca si Torino), a fost prima companie aeriana privata care a deschis o cursa interna (Bucuresti – Iasi), de atunci a multiplicat rutele interne cu o viteza uimitoare, a deschis rute noi, unele de-a dreptul inovative (fie ca e vorba de Firenze, de Castellon sau de Lyon), reactioneaza imediat in cazul in care apar oportunitati noi (vezi deschiderea Lisabonei) si asa mai departe. Ei, bine, Blue Air a reactionat la fel de spectaculos si in cazul zborurilor de Bruxelles. Blue Air, spre deosebire de Wizz Air, opereaza pe aeroportul principal Zaventem, acolo unde zboara si Taromul, de altfel.

Pe 22 martie, in ziua atentatului, Blue Air avea cursa doar din Bacau spre Bruxelles, nu si din Bucuresti. Aceasta a fost anulata, dar pasagerii au primit posibilitatea de a fi re-rutati sau sa mai astepte pana la zborul urmator. Dar celor de la Blue Air le-a trebuit doar cateva ore sa se organizeze.

Pe 23 martie, cand putine companii aeriene din toata lumea cautau posibilitati de re-rutare, Blue Air zbura la Liege, aflat la circa 100 km de Bruxelles, iar pasagerii erau transportati cu autocarul pana la Bruxelles. In plus, cei care se pregateau sa ia zborurile inapoi spre Romania, erau ridicati gratuit de la Gare de Nord din Bruxelles si transportati gratuit pana la Liege (trebuia sa se prezinte cu trei ore inainte de ora decolarii in cazul zborului din Liege sau cu patru ore in cazul zborului operat din Maastricht). Ulterior, aeroportul de rezerva folosit a fost Maastricht, dar Blue Air a transportat si va transporta gratuit pasagerii intre Maastricht si Bruxelles. Totul a fost pus la punct in timp record si uitandu-ma la reactiile de pe Facebook, inclusiv ale unor pasageri, totul a fost organizat impecabil. Si sunt sigur ca zborurile spre Bruxelles ale lui Blue Air vor continua sa fie operate, indiferent de cat timp va fi inchis aeroportul din Bruxelles.

Pe 22 martie, cursa Tarom Bucuresti – Bruxelles era in zbor pe undeva deasupra Germaniei, cand bombele au explodat in Zaventem. In urma inchiderii aeroportului, avionul a fost re-rutat de Eurocontrol spre aeroportul Schiphol – Amsterdam, unde, de altfel, a si aterizat. Dupa aceea, a urmat haosul… Judecand dupa informatiile pe care le-am vazut pe Facebook si din diverse alte relatari, instructiunile catre pasageri nu au existat. Cei care mai zburasera la viata lor s-au adresat birourilor de transfer KLM si, daca voiau sa se intoarca in tara, li s-a schimbat biletul, intorcandu-se in cursa Tarom fie in seara respectiva, fie a doua zi. In plus, Taromul a introdus un avion Airbus 310, cel mai mare din flotila Tarom (in general, cursa de Amsterdam este operata cu avioane mai mici), pentru a putea lua cat mai multi pasageri. In schimb, transportul spre Bruxelles nu exista (de sub aeroportul Amsterdam exista trenuri directe spre Bruxelles, dar in ziua atentatului si, probabil, in cea urmatoare, trenurile nu au operat din motive de siguranta) sau, daca exista, nimeni nu stia de unde poate fi luat.

Zborurile ulterioare ale Tarom spre Bruxelles au fost anulate (si raman anulate pana la redeschiderea aeroportului). Pasagerii spre Bruxelles pot opta sa isi amane calatoria sau sa zboare intr-un alt aeroport din zona (Amsterdam, Londra, Frankfurt, Paris), dar ca sa ajunga la Bruxelles, este treaba fiecaruia cum se descurca. In schimb, cursa de Amsterdam e operata de un avion A310, cu o capacitate de peste 200 de pasageri.

O companie este low-cost, alta este legacy. Una s-a dat peste cap si de a doua zi a operat zboruri pe aeroporturi alternative aflate aproape de Bruxelles (sunt convins ca au incercat si la Charleroi, dar aeroportul este full de curse deja existente, iar Brussels Airlines, principala companie aeriana a Belgiei, si-a mutat operatiunile la Liege si Antwerpen, probabil de aceea si Blue s-a mutat la Maastricht dupa ce in primele zile a aterizat la Liege, cred ca aeroportul belgian lucreaza la capacitate maxima), dar distanta de parcurs este similara (sunt 100 km de la Liege la Bruxelles si 120 km intre Maastricht si Bruxelles). Asa ca “jos palaria!” pentru “operatiunea Bruxelles” a Blue Air !

Despre Tarom, ce pot sa zic. Stim ca in ultimele zile a avut loc un cutremur la conducerea Tarom. Fostul CEO, belgianul Christian Heinzmann, a fost indepartat de la conducere de Consiliul de administratie si a fost inlocuit cu fostul director financiar Gabi Stoe. Dar cred ca Taromul are nevoie de o scuturare structurala, nu doar de o schimbare la varf. Taromul trebuie sa se reinventeze de sus pana jos … de la customer relations la rute, de la servicii oferite la viteza de reactie, de la marketing la servicii in avion si in afara lui. Taromul are un nume si continua sa fie iubit de milioane de romani, dar are nevoie si de o schimbare majora, si asta, repede. Sper sa se intample. Si repede !

Sursa foto

Categorii:
Tips & Tricks

Comentarii

  • Tano spune:

    Da, și eu am rămas plăcut impresionat de blueair care Larnaca saptamana trecută, am primit mâncare, băutură și dulciuri ca la o cursa de linie (excepție face Austrian, unde am primit o mandarina)
    La întoarcere dezastru..trebuia să plecăm din Larnaca spre Buc în jur de 21.00, dar am plecat la 02.20 !!! Dar au fost ok si ne-au dat un voucher de 7e pentru mancare în aeroport.

    • Răzvan S spune:

      Tano, întârzierile astea, din păcate se întâmplă și la companii mari, nimeni nu și le dorește, nici măcar compania, pentru că astfel de întârzieri reprezinta pierderi mari pentru ei, mai mari decât pentru pasageri, iar întârzierile vin din motive obiective. De apreciat ce a făcut Blue Air în privința Bruxellului, nu știu cum au procedat alte low cost prin Europa, dar în cazuri asemănătoare alții ar fi anulat zborurile și punct. Ar fi trebuit apoi să faci zeci de sesizari pentru a ti se rambursa banii în vreo lună….

      • Tano spune:

        Da, stiu, nu a fost problema, chiar daca am ajuns acasa dimineata.:)
        Chiar mi s-au parut in regula si vad o imbunatatire semnificativa in ultimul timp.

        @Cezar
        Sper ca ai vazut articolul din presa in care fostul CEO povestea cum nu a fost lasat sa-si faca treaba si cum isi luau oamenii concedii medicale, dar lucrau in alta parte. Tarom-ul ar trebui sa-si revina, dar cred ca nu se doreste asta. 🙂

  • Imperator spune:

    Razvan, nu sunt multe low-costuri zburand in Zaventem. Am vazut ca zboara Easyjet. Ei aterizeaza acum la Lille, in Franta. oferind transfer gratuit cu autobuzul spre Bruxelles. In schimb, cei care aveau bilete cu plecare din Bruxelles trebuie sa se duca cu mijloace proprii la Lille sau sa schimbe biletul de avion.

    Blue ofera gratuit transferul dus-intors.

  • Tarom este iubit de romani? Aici am dubii. Este singurul lucru pe care-l contest din articol.

    • Imperator spune:

      Da, este. Continua sa fie votata, dar nu neaparat printre zburatorii frecventi

    • Lucia spune:

      Nu-lcontesta, chiar asa este

      • vlad spune:

        Cum e iubit Tarom cand cu o doua luni inainte de Craciun anul trecut, biletul pentru a veni de sarbatori costa peste 700 de euro, da 700 …
        Atat costa o vacanta in New – York pentru 5 zile – de sarbatori (craciun + an nou) !!!
        Si o sa ziceti acum, da, aia aveau oferta … dar la fel era si pentru Tokyo …
        Cand vor termina cu jegmaneala atunci vor incepe sa isi schimbe imaginea, pana atunci, sunt doar o optiune in fata putinelor alternative.
        Ce-i drept, se vor schimba, dar lent si foarte foarte greu, impinsi de la spate de intrarea pe piata a cat mai multor concurenti.
        In ultimii 20 de ani, Tarom nu a facut nimic pentru imaginea sa, NIMIC. Unde’s spoturile TV, unde’s spoturile radio ? Unde e minunatul management care a ridicat compania pana cand a ajuns cea mai mare/importanta din estul europei asa cum a avut sansa ?

        Pana atunci, Tarom, mic, foarte mic, jegmanitor.
        Blue-Air este clona Tarom, desprinsa din Tarom, cu bani/intelegeri pe spatele Tarom
        Wizz-Air este autobuz, mai scump decat Ryan-Air
        Iaca situatia cu liniile aeriene „locale” sau cel putin asa cum lumea va vede

        • Imperator spune:

          Intamplator am acces la date de research si iti pot spune ca Tarom doar asta e – e un lovemark, e o companie iubita, este absolut singurul motiv de ce mai exista. Asta nu inseamna ca sunt absolut de acord ca ce se intampla la Tarom este un haos profund. De asemenea n-as spune ca Tarom a fost cea mai mare companie din Europa de Est – Malev, LOT, SkyEurope, Wizz au fost si sunt mai mari. Daca te uiti la lista, doua au dat faliment 🙂 Se pot scrie volume intregi de ce au dat faliment, dar uite ca in ciuda tuturor haterilor si celor interesati de falimentul lor, Tarom nu a dat faliment. Evident, nu poate s-o duca la nesfarsit neschimband radical cam totul….

          Relativ la Blue Air, crede-ma, calatorul obisnuit il doare la basca ca unii oameni de acolo au lucrat si la Tarom. Iar imaginea companiei este pe un mare val ascendent – motivele sunt multiple de la faptul ca au urcat din ULC la hybrid pe multe rute, rute inovatoare (Iasiul merge la 100%), conditii mai bune, triplarea flotei. Hubul din Torino bubuie, se zboara cu un LF de 90 – 95%.

          De asemenea Wizz Air are o imagine clara de „cheap and reliable”. You get why you pay. Nu cred ca Romania are 5 milioane de masochisti care zboara cu Wizz, iar pe rute competitive cu orice companie legacy, inclusiv companii „smechere” gen British Airways, Wizz are de departe mult mai multi clienti.

          Daca esti dezamagit de toate companiile romanesti, exista destule companii straine, Recent am descoperit ca si Qatar Airways vinde bilete spre Europa, e posibil sa zbori spre principalele locuri din Europa cu singura companie de 5 stele care opereaza in Romania.

  • ovidiu spune:

    daca Tarom scapa de madam Columb, trece pe plus ! brusc si fara tragere la sorti !

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Blue Air vs. Tarom
Tarom B NG
ATR TAROM
Aeroport Otopeni Henri Coanda
TAROM la Otopeni
TAROM la Otopeni
Business class TAROM
Tarom B NG
ATR TAROM
Aeroport Otopeni Henri Coanda
TAROM la Otopeni
Blue Air
🙂
🙂
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Templul dintelui lui Buda
. Wroclaw
Destinatia anului
Aeroport Henri Coanda Otopeni