Cred ca e unul dintre cliseele cele mai raspandite. Cand auzi de Columbia, primul lucru care iti trece prin minte sunt drogurile, cartelurile care le produc si le comercializeaza, impuscaturi, vendete, Escobar si asa mai departe. Da, e corect. Dar Bogota si Columbia sunt intr-un proces de schimbare. Daca acum zece ani, trebuia sa ai ceva cojones sa te duci la Bogota, intre timp situatia s-a imbunatatit simtitor. Gherilele stangiste FARC care au terorizat tara timp de decenii bat in retragere si nu actioneaza decat in zone de jungla deranjand papagalii, cartelurile drogurilor au devenit mai putin publice, iar luptele de strada au incetat cu desavarsire. Asta nu inseamna ca te poti plimba prin Bogota ca prin Bucuresti. Dar daca esti atent si iei informatii cu privire la ce poti sa faci si ce sa nu faci, nu prea poate sa ti se intample nimic rau.
Daca vii cu avionul la Bogota, in mod clar vei survola o buna parte din oras… este imens, este intins si de sus pare incredibil de ordonat. De altfel, ca peste tot prin America de Sud, Bogota este un oras construit dupa modelul “grid” – strazi paralele si perpendiculare, parca trasate cu rigla. De sus, totul este geometrie pura… odata ajunsi insa la nivelul solului, parca reapare spiritul ala latino-american.
Cum ziceam, orasul este extrem de intins, practic nu exista decat cateva cladiri inalte si acestea sunt in centru, in downtown. Practic, sunt vreo doua centre – unul este fix ca in filmele cu Piedone. Probabil, a fost construit in anii ‘60 – ‘70 si, dupa ce au trantit niste blocuri ca in filmele americane, investitiile si-au luat talpasita prin alte locuri… De altfel, zona este plina de tot soiul de vanzatori ambulanti, de cladiri care, chiar daca nu sunt scorojite, iti dau o senzatie de “old good times” care au trecut si nu mai vin. Dar aici se afla fabulosul Muzeu al Aurului, un muzeu incredibil care este cea mai buna dovada a motivului de ce spaniolii au denumit zona columbiana drept “El Dorado” (in zilele noastre, asta e si numele aeroportului international al orasului).
Muzeul Aurului este detinut de Banca Nationala a Columbiei si se afla intr-o cladire lipita de aceasta. Pe dinafara, nu arata cine stie ce, dar inauntru, gasesti o colectie incredibila… nu e vorba numai de cantitatea de aur (sunt totusi nu mai putin de 30.000 de obiecte din aur!), cat, mai ales, de maiestria lucraturii, de arta traditionala pre-columbiana (aici, in Columbia, termenul de “pre-columbian” este evitat cu delicatete, folosindu-se mai degraba sintagma “pre-hispanica”. Pe langa expozitia cu adevarat fascinanta, am ramas surprins de faptul ca poti fotografia la liber fara probleme, dar si de pretul intrarii – 3000 pesos, adica 0.80 euro! Si dupa ce am parcurs cu sufletul la gura toata expozitia, de abia atunci am realizat ce comori ale artei au fost distruse de spanioli… acestia au pus mana pe tot ce au putut pune mana si le-au topit pentru a trimite doar lingouri de aur acasa (sau, ma rog, pe fundul oceanului). Doamne, ce au putut distruge astia!
Bogota a fost si el un oras colonial, asa ca a mai ramas o frantura din el… e zona cea mai draguta in care te poti plimba, dar inteleg ca doar in timpul zilei… odata cu lasarea intunericului, Bogota istorica devine pustie, iar strazile pustii cam peste tot atrag tot soiul de personaje nu tocmai prietenoase. Nu am stat insa asa de tarziu, dar m-am plimbat pe strazile in panta, am savurat vaga atmosfera coloniala care imi place atat de mult si am descoperit putinele patio din urbe. Centrul vechi se catara incet, incet pe dealurile care, la un moment dat, devin abrupte… Bogota e inaltata pe undeva pe la 2.700 de metri, iar muntii lipiti de centrul vechi (ca un soi de Tampa a Bogotei) te pot duce la 3.300 de metri. O telecabina te duce sus la o biserica, de unde se poate admira panorama intregului oras, dar pot aparea dureri de cap din cauza altitudinii… Din pacate, nu am experimentat aceasta telecabina pentru ca imi programasem excursia cand urma sa revin in Bogota de la Cartagena, dar am fost obligat sa plec mai repede din Columbia si nu am revazut Bogota… practic, am stat doar o zi, nu pot spune ca am perceput exact pulsul orasului.
In schimb, nu-mi pare deloc rau ca am petrecut o zi intreaga intr-un orasel de langa Bogota, numit Zipaquira, un oras minier unde timp de secole a fost extrasa sarea din munte si unde, intr-una dintre aceste saline, a fost sapata o catedrala exceptionala… dar despre Zipaquira voi reveni intr-un alt articol… pentru ca merita cu varf si indesat un articol special.
Cand sa mergi in Bogota
Cea mai buna perioada din an se spune ca este ianuarie – martie, cand ai parte de cer senin. In rest, ploua destul de mult, dovada fiind verdeata luxurianta din oras si din jurul sau. Eu am fost in ianuarie si am prins o zi cam innorata (cum se poate vedea si in poze), dar in mod normal, trebuia sa fie soare
Cum ajungi in Bogota
Din ce in ce mai multe companii aeriene zboara din Europa direct la Bogota. Air France si KLM au zboruri directe din Paris si Amsterdam si, datorita conexiunilor dese dintre Bucuresti si aceste doua orase, nici macar perioada de tranzit nu este prea lunga.
Unde stai in Bogota
V-am zis, unde am stat eu nu era prea bine, asa ca mai bine nu va recomand. Cautati un hotel sau hostel in centrul vechi. Cum ziceam, dupa caderea noptii, devine cam pustiu, asa ca nu iesiti la o plimbare pedestra prin zona… Luati un taxi, de preferinta comandat la hotel sau la restaurant.
Mai departe de Bogota
Columbia este o tara extraordinara, cu numeroase locuri care merita descoperite. As scrie despre Zona Cafetera din munti (cafeaua de Columbia este faimoasa cam prin toata lumea), chiar si Medellin, orasul facut celebru de cartelurile de droguri, dar, probabil, cel mai fain loc din tara este orasul colonial Cartagena, aflat fix pe malul Caraibelor… Nicio surpriza ca zona Cartagena a devenit una dintre cele mai populare destinatii de plaja din intreaga America de Sud, la concurenta chiar si cu Cancun.
Viza Columbia
Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a vizita Columbia. E nevoie doar de pasaport si, la intrarea in tara, primesti permisiunea de a sta timp de 90 de zile.
Imagini Bogota
Lame prin centrul capitalei
Pofta buna 🙂
Celebrul Museo del Oro
Mii de artefacte de aur nedescoperite de spanioli
In Museo del Oro nu este totul aur
Cel mai faimos exponat – Muisca raft
Cam asa arata centrul Bogotei
Remarcabil – peste tot se vand carti
Ca in filmele cu Piedone 😉
Si pe aici au ajuns retelele nord-americane
Piata centrala coloniala a capitalei Columbiei
Un porumbel mai smecher 😉
Orasul istoric
Sus, la 3300 metri, manastirea Monserrate
Buna! Abia am venit din Columbia…Bogota e intesata de politie pe timpul zilei, dar care te avertizeaza sa nu stai pana la ore tarzii pe afara. Are un aer aparte centrul vechi, iar Zipaquira e ceva unic. Am stat la un hotel din inima centrului vechi si ne-am miscat numai cu taxi. Cartagena e altceva, toata lumea e pasnica, baruri, piete pline pana seara tarziu…O destinatie pe care o recomand!
Cartagena si Zipaquira, da, jos palaria, foarte faine !