L-am cunoscut pe Radu Vatcu acum mai multi ani. Mai intai pe net, apoi in carne si oase la targurile de turism din Bucuresti. Omul avea o agentie de turism, dar una cu totul si cu totul speciala. Nu vindea tururi sau sejururi obisnuite, ci organiza adevarate expeditii in cele mai indepartate locuri ale Planetei… Alea de imi sticlesc si mie ochii ca motanului din genericul Galei Desenului Animat – prin America de Sud, prin Asia, prin Africa neagra. Si de atunci il urmaresc ce face cu agentia lui, Extreme Travel. Si face tururi cu adevarat spectaculoase. Omul este un montaniard si daca te gandesti sa urci un Kilimanjaro, o Aconcagua sau mai aproape, vreun Kazbegi sau Elbrus, ei, bine, Radu este omul pe care trebuie sa-l cautati. Iar daca nu aveti veleitati de catarator (cum nici eu nu am), dar vreti sa ajungeti in Patagonia, Etiopia, Venezuela, Yunan sau alte tinuturi superbe si putin batute de romani, dati-i un semn de viata. Si aruncati o privire pe site-ul lui, pentru mai multa inspiratie.
L-am rugat pe Radu sa povesteasca de prin locurile pe care le-a batut si s-a apucat sa ne spuna despre 5000 km pe Carretera Austral prin Argentina si Chile. Spor la citit!
Suntem in San Carlos de Bariloche. Privim Anzii si albastrul ireal al lacului Nahuel Huapi si deja am uitat drumul lung cu avionul de la Bucuresti la Buenos Aires si de la Buenos Aires pana aici. Zona aceasta este supranumita „Elvetia Americii de Sud”.
Ne bucuram de peisaj si asteptam a doua zi, cand ne vom imbarca in masini, vom traversa Parcul National Nahuel Huapi si apoi vom trece Anzii catre Chile. Cascade, lacuri, padure verde, munte – acesta este minunatul parc natural Nahuel Huapi si ne indreptam curand catre paradis. Nenumarate zone de belvedere, dar ce aveam sa gasim la Puerto Varas, dupa ce am trecut prin unul dintre pasurile catre Chile, avea sa ne taie respiratia. O zona de lacuri si vulcani care se oglindesc in ele, cum este Osorno. Acest vulcan este pe jumatate acoperit de zapada, de un ghetar, mai precis, si imaginati-va reflexia lui in lacul ca oglinda.
Navigam pe apele fermecate ale lacului Todos Los Santos, avand in fundal conul perfect al frumosului vulcan activ Osorno. Admiram vijelioasele cascade Petrohue, inainte de a traversa cu feribotul pe insula Chiloe Grande, unde ne vom opri pentru putin timp in istoricul orasel Castro.
Ne pregatim sa intram in Carretera Austral!
Este ziua 6 si ne delectam cu un tur al vechilor biserici de lemn din insula Chiloe Grande, declarate monumente UNESCO. Astazi vom traversa din nou pe continent, pentru ca ne pregatim sa intram in Caretera Austral, drumul care strabate una dintre cele mai putin cunoscute zone din Patagonia – o sosea asfaltata doar pe alocuri. Este un drum strategic, construit de dictatorul chilian Pinochet, din considerente militare. Este singura legatura a oamenilor din aceste zone izolate cu restul tarii.
Primul segment al Carreterei Austral se intinde pe aproximativ 200 km, intre Puerto Mont si Hornopiren, incluzand si o traversare de 45 de minute cu un feribot. Hornopiren este un punct de innoptare obligatorie, asa ca satucul a dezvoltat o infrastructura de cazare destul de costisitoare.
In ziua urmatoare, vom lua din nou feribotul pentru aproximativ cinci ore, acesta debarcandu-ne in apropiere de Chaiten. In aceasta zona a erupt vulcanul cu acelasi nume in 2008, prima eruptie dupa 9000 de ani. Lava a ars totul in cale pe o distanta de 31 km si cenusa a fost transportata de vant peste Argentina, spre Oceanul Atlantic.Localitatea Chaiten, de dimensiunea unui sat de la noi, este capitala provinciei Palena. Ne oprim doar pentru masa de pranz, apoi continuam drumul catre Puyuhuapi, un sat pitoresc situat pe malul unui fiord. Puyuhuapi se afla in vecinatatea Parcului National Quelat.Aici ne delectam cu bai termale si cu o drumetie pe la poalele ghetarului suspendat „El Ventisquiero colgante”, de sub care se prabuseste o cascada spectaculoasa.
Urmatoarea etapa este foarte lunga, asa ca ne asteptam sa fim nevoiti sa innoptam inainte de a ajunge la destinatie. Avem cu noi corturi, pentru orice eventualitate. Intr-adevar, nu reusim sa ajungem decat pana la Cerro Castillo, in punctul cel mai inalt al Carreterei Austral, un sat de gaucho unde am decis sa innoptam. Am mancat aici un savuros miel la protap, udat din plin cu vin Carmenere, acompaniati la chitara de catre fermieri. Dimineata, pornim catre Puerto Rio Tranquilo, unde vom ajunge la cel mai mare lac din Chile si al doilea din America de Sud, dupa Titicaca – Lacul General Carera. O minunatie cu ape turcoaz, asezat intre Argentina si Chile. Aici vizitam si impresionantele formatiuni sculptate natural in marmura de catre vant si ape, numite „Catedrala” si „Capelele de marmura”.
Dupa masa, mergem mai departe catre Cochrane, ultima localitate importanta de pe Carretera Austral, capitala provinciei „Capitan Prat”. Orasul este situat intr-o zona superba, pe malul albastrului „Rio Baker” si al lacului Cochrane. Acesta se afla la cateva zile de mers cu masina fata de orice localitate mai mare din Chile sau Argentina. Asta insa nu-l impiedica sa fie un orasel cochet, iar pe locuitori sa se simta fericiti.
Trecem calare granita, in Argentina
A doua zi, am plecat. Scopul este sa ajungem la Villa O’Higgins, cea mai izolata localitate de pe Carretera Austral, la capatul celor 1.200 km, pe malul lacului O’Higgins, literalmente la capatul lumii :).
Inainte de a ajunge acolo, merita facut un mic ocol pana la Calleta Tortel, o localitate pitoreasca situata pe malul unui fiord unde toate drumurile de acces sunt… pasarele din lemn. Pana la Villa O’Higgins mai avem de prins un feribot, unul gratuit, de aceasta data, oferit de statul chilian pentru a ajuta putinii locuitori ai acestor locuri extrem de izolate. Villa O’Higgins este situata intr-o zona adapostita de vant si, desi, ghetarii o inconjoara, se pare ca beneficiaza de o clima foarte placuta, din spusele localnicilor. Constructiile sunt predominant din lemn si atmosfera este una calda si primitoare. Cred ca ar merita sa-ti rezervi mai multe zile aici, fara sa te plictisesti.
De aici, masina nu mai poate continua, nici motocicleta, singurul mijloc de transport acceptat la bordul vaporasului cu care vom traversa lacul O’Higgins putand fi bicicleta. Dupa traversarea lacului, am ajuns la singurii locuitori de pe malul celalalt: un tip, Ricardo Levican, si mama lui, care traiesc la o ferma. Ferma e complet izolata de civilizatie, aici este si locul unde ne-am cazat. A doua zi, ne astepta o alta experienta inedita: Ricardo ne-a dus cu camioneta lui pe un drum stricat si apoi am schimbat din nou mijlocul de transport, trecand calare granita, in Argentina :). Mai umeaza o ultima traversare cu barca a „Lagunei del Desierto” si 40 km prin Parcul Los Huemules, si ajungem la „El Chalten”, localitate renumita pentru traseele sale de trekking si catarare. Bineinteles ca vom parcurge si noi un traseu in Parcul Los Glaciares, pana la baza lui Mt. Fitzroy, spectaculosul varf patagonez, atat de dificil de escaladat.
Dupa ce ne-am „dezmortit” picioarele intr-un traseu de trekking de o zi, plecam spre ghetarul Perrito Moreno, unul dintre celebrii ghetari ai Patagoniei, a treia rezerva de apa dulce din lume, situat la 78 de kilometri de orasul El Calafate, in partea de sud-vest a provinciei Santa Cruz. De aici mai avem 1.500 km , pe „Ruta 40”, pentru a reveni la San Carlos de Bariloche, inchizand circuitul. Peisajul este mult mai monoton in pampas, noroc cu vietuitoarele de pe aici, care rup, din cand in cand, aceasta monotonie.Desi soseaua este asfaltata in mare pare parte acum, distanta aceasta nu poate fi parcursa intr-o zi, asa ca suntem nevoiti sa innoptam in Bajo Caracoles, un catun care nu numara mai mult de 30 de suflete, care se remarca printr-un han batran si prin faptul ca doar aici poti gasi carburant dupa aproape 400 km.
In apropierea Anzilor, peisajul se schimba, devenind din nou verde. Dupa 14 zile si 5.000 km, ajungem din nou pe malul lacului Nahuel Huapi. Deja ne pregatim sa plecam spre o noua expeditie: maretul Aconcagua :), simultan cel mai inalt munte din ambele Americi, din emisfera sudica si emisfera vestica, precum si cel mai inalt munte din afara Asiei si unul dintre cele sapte varfuri importante ale lumii.
Radu Vatcu, Extreme Travel
*Extreme Travel este prima agentie de turism de aventura din Romania. Ghizii Extreme Travel conduc romani in destinatii spectaculoase ale Planetei: de la cele mai inalte si celebre culmi muntoase – Mont Blanc (Franta), Mount Kenya (Africa), Aconcagua (Argentina) la trekking si aventura in Patagonia, Venezuela,Tanzania, Borneo, Antarctica, Peru, America Centrala si multe altele.
Programele Extreme Travel includ circuite pe toate continentele si se adreseaza atat persoanelor cu experienta in escaladarea varfurilor muntoase, cat si celor fara aptitudini fizice deosebite.
Osorno
Petrohue
Castro
Ferry Hornopiren Calleta Gonzalo
Printr-un peisaj de vis
Ne apropiem de debarcare
Chalten
Puerto Puyuhuapi
Termele de la Puyuhuapi
El Ventisquiero Colgante
Parcul Quellat
Lago General Carrera
Rio Baker
Ferry Puerto Yungay Rio Blanco
Calleta Tortel
Un condor pe cer
Villa O’Higgins
Lago O’Higgins
Capatul Careterei Austral
Parcul Los Glaciares
Perito Moreno in El Calafate
Ruta 40
Din fauna Carretera Austral
Care e mai tare ? Ala ia fata 😉
Turma de vicuna, o ruda a lamelor
Strutul sud-american
in fuga…
Vulpea locala