Dupa articolul despre Edinburgh, Nadir „recidiveaza” cu un nou articol despre inca o destinatie din Marea Britanie, o tara prin care nu prea am fost. Prin urmare, astazi va povesteste despre Oxford, capitala universitara a Marii Britanii.
Oxford este un mic orasel situat in sud-estul Angliei, cu o populatie de 160.000 de locuitori, dar cu o structura etnica diversa. Aici isi tin cursurile aproape 40 de universitati — colleges, aici veti descoperi strazi stramte medievale pietruite, usi imbracate in lemn vechi de sute de ani. Frumusetea orasului consta in imbinarea vechilor traditii cu sarmul unui oras modern — teatre prestigioase, galerii de pictura, librarii, cafenele si pub-uri, care asigura intregul confort necesar turistului modern.
Scurt istoric — „Oxenford”, primul nume al locului, a devenit un „targusor” pentru studenti incepand din anul 1167, cand regele Henry al II-lea a pus bazele unui orasel pentru studiu, dupa ce a vizitat Universitatea din Sorbona, Paris. Au luat fiinta astfel University College, apoi Merton si Balliol, cele mai vechi colegii, ce au fost fondate intre anii 1249 si 1280.
Principalele atractii turistice
Va propun sa va incepeti vizita de la Carfax Tower, situat si acum intr-o intersectie aglomerata, de unde, daca urcati in turn, puteti admira panorama orasului. Imediat langa este piateta Golden Cross, unde William Shakespeare a locuit putin timp in drumul sau spre Londra.
Daca mergeti aproximativ 1 km spre Nord, veti gasi Christ Church: in opinia mea, atractia turistica numarul 1, cea mai mare dintre universitatile locale, intemeiata la inceputul secolului al XVI-lea de cardinalul Wolsey. Aici, in sala mare a Colegiului, au fost filmate multe scene din seria Harry Potter. Tot aici, a servit deseori cina Lewis Carroll, autorul cartii „Alice in tara minunilor”. Trebuie vizitata si Catedrala din complex, renumita pentru vitraliile si altarul ei, mestesugit lucrate de studentii orasului mijlocului de secol XIX.
Revenind pe Broad Street, nu puteti rata Sheldonian Theatre si Trinity College. In sala de concerte a teatrului au loc fastuoasele ceremonii de abolvire ale universitatilor, dar si captivante lecturi de carte.
In centrul orasului vechi veti gasi cea mai memorabila cladire din Oxford, Radcliffe Camera, acum cea mai importanta sala de lectura a alaturatei Biblioteci Bodleiene. Poti vizita, contra unei taxe simbolice, numai biblioteca. Aceasta a fost descrisa ca fiind una dintre cele mai frumoase camere din arhitectura secolului al XV-lea. Putin mai la vest, se afla University Church of St. Mary the Virgin, The High si renumita All Souls College, cu magnificele ei turnuri.
In New College Lane, veti vedea o gratioasa constructie a Bridge of Sights, o copie dupa podurile venetiene construita in 1913 de Sir Thomas Jackson si avand rolul de a uni partea veche de cea noua a Universitatii Hertford.
La intersectiile strazilor Beaumont si St. Giles, intr-o cladire neoclasica, se afla unul dintre primele muzee din lume, Ashmolean, ce gazduieste o impresionanta colectie de arta si antichitati, primele piese fiind adunate de familia lui John Tradescant inca din secolul al XVII-lea.
Copiilor, insa, le va placea mult mai aerisitul University Museum of Natural History — gazduit intr-o superba cladire gotica victoriana, plin de schelete de dinozauri, dar si de alte „creaturi” de mult disparute. In Pitt Rivers Museum se afla aproape o jumatate de milion de exponate reprezentand masti, arme, textile, unelte, instrumente de tot felul, bijuterii din toate colturile lumii, inclusiv cele adunate de celebrul Capitan James Cook, in expeditia lui din sudul Pacificului.
Unde puteti sta: eu am ales sa stau in Coventry, la o ora de mers cu masina, dar sunt destule locuri in care puteti alege sa va cazati. Daca as fi ramas peste noapte, as fi ales, fara doar si poate, renumitul Macdonald Randolph Hotel, un hotel de 5 stele situat pe Beaumont street, o cladire superba, cu servicii la inalte standarde, dar si cu un pret pe masura, 230 de euro o camera, pe noapte.
Pentru masa sunt foarte multe optiuni si cred ca se mananca bine in multele restaurante cu diverse specialitati. Eu am ales Cafe Rouge, unde pretul unui fel de mancare incepe de la 15 euro.
Cum ajungeti
– din principalele aeroporturi londoneze cu autobuzul, Airline Coach Services, sau din Stanstead cu National Express 757,
– cu trenul din Londra Paddington, garniturile plecand la fiecare 30 de minute,
– cu autobuzul sau cu masina. Atentie, parcarile sunt extrem de scumpe, 6 ore de parcare costand de la 18 euro in sus.
In concluzie, Oxfordul poate fi vizitat intr-o excursie de o zi de la Londra. Atmosfera cladirilor ce adapostesc universitatile, pitite pe strazi vechi, este irezistibila, fiecare colegiu avand particularitatile lui, de la maiestuosul Christ Church pana la intimitatea confortabila a lui Corpus Christi. Muzeele, Ashmolean si Pitt River, adapostesc nenumarate capodepere artistice. Intregul centru inca „respira” aerul unui linistit orasel medieval, renumit pentru universitatile lui celebre.
Nadir Acmola
Imagini Oxford
Christ Church
si prin interior
Sheldonian
Bridge of Sights
Biblioteca Boldeiana
Intrarea neoclasica la Ashmolean
Strazile din Oxford
anul trecut prin aprilie am fost aici.. dupa doar juma’ de ora de plimbareala printre universitati si biblioteci, deja ma simteam mai destept…
Pai cred ca mai bine aplici si il vizitezi vreo 4 ani ca student…
[…] in foarte mare viteza, prin Londra si in Newcastle). Nadir a fost acolo si dupa articolul despre Oxford si Edinburgh, iata cateva randuri si despre Coventry, dar si locul de bastina al lui Shakespeare, […]