“Cu ceva timp in urma, incepusem sa scriu o serie de articole pentru site-ul Imperatorului. Din cauza unor proiecte personale, am tot amanat sa mai scriu, pana cand am decis ca trebuie sa continui – si ii multumesc Imperatorului pentru toate incurajarile !” Astea au fost primele cuvinte ale lui Nadir, persoana care mi-a mai trimis articole si povesti despre locurile pe care le-a batut… Si acum, despre Edinburgh.
O sa incep o serie de trei articole scurte, prin care as vrea sa va impartasesc impresiile mele de calatorie din orasele Edinburgh, Oxford si Coventry cu Stratford upon Avon. Si cum cel mai frumos a fost in capitala Scotiei, am sa incep cu aceasta.
Cum ajungeti acolo? Cu avionul de la Bucuresti spre Glasgow si apoi fie cu trenul, fie cu autobuzul, o scurta calatorie de aproximativ o ora. In acest moment, atat Wizz Air, cat si Blue Air zboara direct spre Glasgow, aceste doua companii incepand zborurile in decembrie 2015.
Exista mai multe motive sa vizitezi Scotia si, in principal, capitala ei. Orasul e inconjurat de munti, Highlands, iar la est, de Marea Nordului. Sosele unduitoare va poarta spre el, trecand prin sate incremenite in timp, printre pajistile verzi aprinse, pe care pasc oile, evident insemnate in diferite aprinse culori, peste mici si unduitoare paraiase albastre .
Orasul este locul nasterii iluminismului scotian, perioada in care a fost una dintre capitalele culturale ale Europei. Planul arhitectural pentru orasul nou, gandit de James Craig, un arhitect stagiar, la nici 30 de ani, este asezat pe o grila clasica, care incepe de la Calton Hill si continua avand Princess Street ca axa principala. Aici veti gasi muzee renumite pentu colectiile lor, precum National Portret Gallery, de pe Queen Street.
Pentru a vizita complet orasul va vor trebui cel putin doua zile, in care puteti strabate toate locurile interesante, la pas, fara a fi nevoiti sa folositi reteaua de transport in comun. Apropo, un bilet pentru o calatorie costa 1,5 lire, iar unul pentru o zi, 4 lire. Pretul cazarii variaza intre 50 si 250 de lire pe noapte, depinzand de locatie, calitatea hotelului, sezonalitate etc. Eu am ales sa stau pe Royal Mile, in Centrul Vechi, intr-un apartament foarte spatios, pentru care am platit aprox. 100 de lire pe noapte, fara mic dejun – Stay Edinburgh Apartments, High Street 233, dar trebuie sa recunosc ca am facut rezervarea cu mai multe luni in avans.
Am inceput vizita la Catedrala St. Giles, a carui cupola a fost „fixata” ca o coroana peste ea. Biserica are un altar minunat, batut in pietre pretioase multicolore, asezat in fata unor vitralii mestesugit lucrate. Intrarea este gratuita, dar poti dona cateva lire intr-una dintre multele charity boxes din zona.
Continuandu-ti drumul spre nord, ajungi la Castelul din Edinburgh, maret, coplesitor, resedinta regilor scotieni pana cand unul dintre ei a decis sa isi mute curtea definitiv la Londra, dupa ce a fost ales si rege al Angliei. Vizitarea castelului va va lua cel putin doua ore, iar taxa de intrare este considerabila. Spre exemplu, eu am mers cu copiii, unul avand 20 de ani, iar celalalt 14, platind nu mai putin de 60 de lire pentru toti patru.
Din numeroasele curti ale castelului se deschid privelisti ametitoare peste Orasul Vechi, fasii de alei inguste, spre mare si spre Nor Loch, spre vest, poti vedea alti munti, chei si de inaltimi mici, pana in cateva sute de metri, iar spre nord, dealurile cenusii si campiile verzi. In castel, nu trebuie sa ratezi camerele ce contin Tezaurul, apartamentele casei regale, stindardele si insemnele regimentelor scotiene, combatante in diverse teatre de batalie mondiale s.a.m.d. Exponatele sunt bine semnalizate, iar personalul muzeului este foarte dornic de a raspunde tuturor intrebarilor vizitatorilor .
Dupa terminarea vizitei, o poti lua din nou spre Royal Mile, iar daca faci dreapta pe Victoria street, ajungi la Grassmarket Place, o piata medievala de secol XVI, admirand si multele case colorate de pe strada care te aduce aici. Revenind pe Royal Mile, continua pana la Holyrood Palace, una dintre cele trei resedinte oficiale ale coroanei britanice, alaturi de palatele Windsor si Buckingham. Holyrood este mai mic decat castelul recent vizitat, in schimb este impanat cu opere de arta, de portrete ale membrilor familiei regale, atuul lui major fiind un parc minunat, tocmai bun sa te odihnesti la o cafea prin el. Mie mi-a placut indeosebi sala tronului, sala banchetelor si a ceremoniilor regale, precum si intrarea.
Dupa ce il vizitezi, ia-o la stanga si incearca sa urci pana la Arthur’s place, un loc minunat din care poti admira intreaga panorama a orasului … Drumul e anevoios, numai urcarea dureaza cam 30 de minute si trebuie sa ai incaltamintea potrivita. Dar merita cu prisosinta – atentie, dar nu dupa ploaie, cand pamantul musteste inca de balti si noroi
. Apoi, te poti odihni intr-unul dintre numeroasele localuri cu specific, unde poti degusta haggis, specialitate scotiana, din carne tocata, cu mirodenii, in mat de oaie. O masa de patru persoane costa nu mai putin de 50 de lire, fara bauturi alcoolice
.
A doua zi, incepeti plimbarea pe comerciala Princess Street, care la sud duce spre Calton Hill, un deal din care poti admira din nou panorama orasului, dar si monumentul inchinat amiralului Horatio Nelson sau Monumentul National, o constructie clasica greaca, neterminata insa, sau monumentul lui Sir Dugald Stewart. Dupe ce cobori dealul, revin-o pe Princess Street, spre nord, unde poti admira Monumentul lui Sir Walter Scott, dar si National Picture Museum.
Si daca tot am ajuns la sectiunea muzee, te sfatuiesc sa nu ratezi National Museum of Scotland, unde poti afla o multitudine de informatii despre nasterea pamantului, despre clima, despre nasterea vietii etc. Cele doua vizite va vor ocupa cel putin 3-4 ore… Iar daca va mai ramane timp, puteti merge din nou in Orasul Vechi si sa il „bateti la picior”, iar cand obositi va puteti delecta intr-unul dintre multele puburi cu specific local (pretul unei beri este cam 2,70 lire, iar 100g din renumitul whiskey scotian, de la 5 lire in sus…).
Orasul poate fi asemuit cu un muzeu arhitectural urias, locuit de oameni bine crescuti si dornici sa te ajute, strabatut de cohorte de turisti din toata lumea, locul nasterii unor celebritati, ex. Robert Louis Stevenson, Walter Scott, Nelson etc., fiind comparabil din punct de vedere artistic si arhitectural cu mult mai cunoscutele Florenta sau Dublin, dar cu peisaje naturale de neuitat!
Sper sa va fi facut sa incepeti sa va ganditi sa vizitati Edinburghul, iar pozele de mai jos va vor convinge ca este un loc unic pe Pamant!!!
Nadir Acmola
Imagini Edinburgh
Catedrala St. Gilles
In fata castelului Edinburgh
Si panorama orasului de la castel
Intrarea in Hollyrood Palace
Arthur’s Place
Panorama de la Calton Hill
Strada comerciala din Edinburgh
Foarte frumos articol, luni dimineata am revenit si eu din Edinburgh si sunt inca sub influenta lucrurilor vazute/traite acolo. As adauga doar putin despre societatea lor si anume; tin foarte mult ca invatamantu, sanatatea si siguranta sa fie gratuite, consiliile locale au o videnta foarte clara a persoanelor varsnice, a medicatiei si starii lor de sanatate. Exista o armata de oameni ce fac vizite la domiciliu, o astfel de vizita dureaza intre 15 si 30 min, in timpul ei se socializeaza cu persoana dar se si supravegheaza daca se respecta medicatia, daca sunt schimbari de orice fel sau natura in comportamentul respectivelor persoane. totul este atent notat de catre personalul firmei ce asigura aceste servicii. Nu este ceva de laudat dar as mentiona si faptul ca la ei legea se respecta, astfel nu ai sa vezi agresiuni/jigniri nici macar in pab-uri, eu am ajuns in jur de 0.20 la hotel si nu am simtit nici o clipa ca ar fi ceva pricol, iar in urmatoarele zile am colindat pana noaptea tarziu atat in zona turistica cat si in drum spre hotel care era situat la 2,2 mile de gara. Intreg orasul este o expozitie dpdv arhitectural, e drept ca zona veche este de vis.
As recomanda tuturor ce au in plan sa ajunga in capitalal Scotiei sa nu ezite, accesul este foarte facil.
Vizite multe sa aveti.
Frumoase poze, frumos oras. Cam frig dupa ce observ in poza de grup. Ai niste nepotele f dragute.
Ne-ai facut curiosi cu privire la planurile tale personale..
Felicitari pt frumosul articol! Asteptam impresii dupa excursia din satul Balti
[…] articolul despre Edinburgh, Nadir „recidiveaza” cu un nou articol despre inca o destinatie din Marea Britanie, o tara prin […]