China – 5000 de ani de istorie, 5000 de locuri de vazut

12. Templul cerului

China este o tara imensa, o tara cu o istorie care se intinde peste aproape cinci milenii, in urma careia au ramas sute si mii de cladiri, orase, situri arheologice. In plus, China se intinde peste mii si mii de kilometri patrati, are deserturi, paduri temperate, paduri tropicale, munti, coaste, fluvii… cred ca China nu are doar 5000 de locuri de vizitat 🙂 Are mult mai multe. Iti trebuie o viata, poate mai multe, pentru a vedea totul… mai ales ca, in ultimele decenii, chinezii au inceput sa-si refaca tezaurul arhitectural prin toata tara, existand o cursa fara precedent in a-si restaura si reconstrui templele, palatele, casele-monument si multe alte cladiri care au ramas in ruina, mai ales dupa „Revolutia Culturala”. Am fost de mai multe ori in China, dar, evident, imi doresc sa revin sa descopar locuri noi. Poate chiar anul asta. Dar pana atunci, sa impartasesc cu voi locurile cele mai tari pe care le-am vazut in China.

Marele Zid Chinezesc. Este impresionant. Este mare. Este lung. Este o dovada a faptului ca chinezii au avut intotdeauna pasiunea construirii in stil mare si de multe ori fara sens. Urma sa asigure apararea Chinei in fata nomazilor mongoli. O singura data mongolii au atacat serios China, iar aceasta a si fost cucerita. Dar daca, de-a lungul secolelor, zidul a fost complet nefolositor, acum atrage milioane si milioane de turisti. Daca te duci intr-un weekend de vara la zid, realizezi ca tara asta are peste un miliard de locuitori. Jumatate din ei par sa incerce sa se catere pe zid fix cand te duci tu. Asta, daca te duci la Badaling J. Dar Zidul poate fi vazut si prin alte locuri, de exemplu in Juyong Pass. Este la fel de aproape de Beijing, dar de multe ori este aproape pustiu. De ce? Pentru ca nu te poti urca pe zid cu telecabina, ca la Badaling. Iar turistii chinezi sunt, in general, lenesi. Iar panoramele sunt la fel de spectaculoase, doar ca lipsesc hoardele.

 

Armata de teracota de la Xi’An. Bine ati venit catre o alta caracteristica a chinezilor de-a lungul istoriei – cultul personalitatii. Armata de teracota a fost construita pentru cultul unui imparat chinez, Qin Shi Huang, care s-a dorit sa fie aparat si dupa moarte de replica in teracota a celor mai credinciosi supusi. 8.000 de soldati de teracota „apara” mausoleul imparatului, iar figura fiecaruia este diferita, sugerand ca redau fix trasaturile unor oameni reali. Nu se poate sa nu fii uimit la infatisarea acestei armate, din secunda in care intri intr-un hangar de dimensiunea unui teren de fotbal – este incredibil sa-i vezi gata de lupta, inarmati, parca traiesc…

 

Hong Kong – takes your breath away. Seara, cand luminile se aprind pe insula si incepe spectacolul de sunet si lumina Symphony of Lights, este o feerie. In plus, e musai sa te urci noaptea la Victoria Station pe varf, pentru a bea un pahar de vin si a admira poate cea mai frumoasa panorama urbana nocturna din lume.

 

Zhangjiajie, tinutul Avatar. Va aduceti aminte de planeta Pandora din faimosul film Avatar? Ei, bine, exista o planeta Pandora pe pamant (exceptand faptul ca stancile nu leviteaza), se afla in China si se numeste Zhangjiajie National Park. Siluete de stanci rasar de peste tot intr-o simfonie greu de uitat.

 

Razi la un Panda la Chengdu. Panda este unul dintre cele mai dragalase animale pe care le-am vazut. Par, asa, ca niste ursuleti prostuti si lenesi, dar sunt incredibil de draguti. Din pacate, acest adevarat simbol national al Chinei nu prea mai supravietuieste in libertate, mai sunt doar vreo 2.000 de exemplare. Centrul Panda din Chengdu, provincia Sichuan (faimoasa pentru mancarea sa foarte condimentata), este locul unde poti vedea numerosi panda si chiar sa te pozezi cu unul (pentru o suma consistenta, te poti poza cu un panda in brate).

 

Acestea ar fi varful varfurilor de vazut in China. Mai sunt multe… As aminti aici o plimbare pe raul Li in Guilin, orasele traditionale din apropierea Shanghaiului, chiar Shanghaiul este un oras care merita vazut (nu are, totusi, eleganta Hong Kongului, noblesse oblige), Macao, cu aerul sau european, sau faimosul Palat Interzis din Beijing. Indiscutabil, mai am de vazut multe locuri din China, sper ca anul acesta sa ajung la Kashgar, unul dintre orasele clasice ale Drumului Matasii din Turkestan, si odata sa ajung in sud, in provincia Yunan, locuita de numeroase minoritati etnice cu traditii colorate.

 

Cand sa mergi in China

E o tara mare, iar climatul difera. In zilele in care Beijingul se congeleaza la minus 30 de grade Celsius (am vazut pentru prima oara Marele Zid intr-o zi sticloasa de decembrie, la minus 20 de grade Celsius!), in Yunan, Guangdong sau Hong Kong pot fi si 25 de grade Celsius. Cel mai bine este sa descoperi China primavara si toamna. Vara este, in general, sezonul ploios, iar taifunurile pot lovi pana in adancul Chinei, iar iarna poate fi ceata si, cum am spus, in nord, foarte frig.

 

Excursii organizate

Exista numeroase excursii organizate in China. De exemplu, J’Info Tours are o excursie organizata acum, in mai – o optiune este sa vezi si Hong Kongul, alaturi de Beijing, Xi’an, Shanghai si imprejurimile sale pitoresti, iar cealalta , mai ieftina, se opreste la Shanghai. La circuitul acesta, din urma, este acum o reducere de 159 de euro.

 

Viza China

Cetatenii romani au nevoie de viza de China, care poate fi luata de la Ambasada Republicii Populare de la Bucuresti. Gasiti mai multe informatii aici

 

Mancare China

Nu exista bucatarie chinezeasca si punctum. Bucataria chinezeasca este un concept „de export”. Fiecare zona a Chinei are o gastronomie specifica, adica difera masiv dintr-un loc in altul. Evident, punctul comun este orezul J. In Beijing, nu trebuie ratata faimoasa „Rata de Pekin”, iar daca vrei sa-ti ia gura foc, cauta restaurante cu bucatarie din Sichuan. Cea mai diversa este, evident, bucataria din Guangdong (provincie adiacenta Hong Kongului). Aici se spune ca se mananca orice care are patru picioare, mai putin masa, si orice are doua aripi, mai putin avionul.

 

Bani China

Moneda nationala este yuanul (numit si „renminbi” – adica, „banii poporului”, o denumire provenind din vremea Revolutiilor lui Mao). Exista bancomate peste tot, dar daca te ambitionezi sa vii cu cash la tine, de preferat este sa ai dolari din Hong Kong sau din Singapore si apoi yeni japonezi sau dolari americani. Poti schimba si euro, dar, de obicei, la rate nefavorabile. Nu exista prea multe case de schimb valutar, in schimb poti schimba in banci, dar asteapta-te la indelungate proceduri birocratice.

 

Imagini China

01. Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc

02. Badaling, China

La Badaling (intr-o zi destul de calma)

03. Armata de Teracota

Armata de teracota

04. Soldati de teracota

Se crede ca statuile reprezinta personaje reale din armata imparatului care si-au meritat „nemurirea”

05. HK by night

Symphony of Lights la Hong Kong

06. Panorama HK

HK view

07. Zhangjiajie

Parcul National Zhangjiajie

08. Avatar National Park

adica tinutul Avatar

08. Panda

Hello, Kity, pardon, Hello Panda ! (in chineza, Panda este denumit „Marea pisica-urs” 🙂

09. Shanghai, China

Cartierul Pudong din Shanghai

10. Marele Zid Chinezesc

Intrarea in Palatul Interzis

11. Guilin, China

Pe raul Li prin Guilin

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest