India – „the best of”

08. Mirodenii indiene

Saptamanile trecute, anuntam ca, in sfarsit, Romania a ajuns pe lista tarilor ai caror cetateni pot sa aplice on-line si sa ia viza pe aeroporturile din India. Si asa a fost indepartata o bariera importanta in a vizita India. Inainte, indiferent daca mergeai pe cont propriu sau printr-o agentie, trebuia sa vii la Bucuresti la un asa-zis interviu, pentru a lua viza. Complicat. Acum, India s-a deschis… Si, sincer, este una dintre cele mai incredibile tari pe care le-am vazut. Mi-aduc aminte, acum vreo 15 ani, cand incepusem sa ies din Europa, m-am lovit de campaniile publicitare ale Thailandei si Indiei. Thailanda zicea „Amazing Thailand”, iar India, „Incredible India”. Ca om de marketing, mi se pareau niste sloganuri mult prea similare, aproape identice. Dar dupa ce am fost atat in Thailanda, cat si in India, mi-am dat seama ca specialistii care s-au ocupat de strategiile de promovare ale celor doua tari aveau mare dreptate… Thailanda era amazing, iar India, incredible. India este incredibila… fie ca o iubesti sau că o urasti, nu poți spune că nu ai avut o experienta incredibila, dupa ce ai venit de acolo.

E putin cam greu sa adun „the best of” ale Indiei. India este cat un continent (multi o numesc „subcontinentul indian”) si este extrem de variata. Diferentele dintre sud si nord sunt atat de mari, incat poti sa zici nu ca te afli intr-o alta tara, ci de-a dreptul pe un alt continent. Dar si asa, am incercat sa adun aici locurile care sunt „incredible”.

 

Taj Mahal, Agra. Stiu, e un cliseu, de fiecare data cand cineva scrie sau vorbeste despre India, foloseste o poza de la Taj Mahal, dar este una dintre minunatele cladiri pe care le-am vazut in lume. Este, pur si simplu, de nedescris. Am fost de doua ori la Taj, am prins-o si dimineata, si dupa-amiaza, si la apus, si dupa. Mi-as dori sa revin intr-o noapte cu luna plina, cand complexul este deschis, sa-l vad cum straluceste in noapte. Cel mai fain este dupa-amiaza. Vino cand e inca soarele sus, Tajul straluceste, este alb, apoi, incet, incet, devine galben si apoi rosu, iar dupa apus, devine bleu fosforescent. Stiu, de obicei sunt puhoaie de vizitatori, 95% indieni, dar gradina din fata celebrului monument este intinsa, sigur poti gasi un colt de unde sa-l admiri in liniste… Si sa-l simti.

 

Jaisalmer. Imaginati-va o cetate intarita, inconjurata de ziduri, undeva in mijlocul desertului. Inchipuiti-va interiorul, cu ulite inguste pe care se inghesuie oameni, vaci si alte oratanii, printre palate, haveli si cladiri construite acum sute si sute de ani. Am dormit in Jaisalmer intr-un haveli, incastrat practic in zidul de aparare al orasului, detinut de aceeasi familie din tata in fiu de la 1520 si care nu s-a schimbat prea mult in interior. In 2003, cand am fost acolo, nu avea curent electric, foloseam in continuare opaite pentru lumina, noaptea. Este un loc magic, putin vizitat, dar in care, in mod cert, trebuie sa ma intorc odata.

 

Udaipur – orasul alb, orasul celor mai extravagante palate intr-o tara in care orice palat ar putea fi perla coroanei in orice tara din lume. Aici, se afla si mult-laudatul Lake Palace, palatul maharajahului de Udaipur, construit in mijlocul unui lac, ca o corabie de marmura. Dar nu numai Lake Palace este incredibil (acum e hotel), sunt de vis si palatele construite pe mal, o sarabanda de arta inegalabila… Iar la doi pasi de aceasta colectie somptuoasa, o sa vedeti, pe dhobi-wallah, femeile si barbatii care spala rufele orasului in lac…

 

Varanasi – orasul sfant de pe Gange, capitala indiana a matasurilor. Aici, vei descoperi (poate, cu „soc si groaza”) obiceiurile mortuare ale indienilor, arderea pe rug a mortilor si aruncarea cenusii (ma rog, uneori si a unor parti din corp, in caz ca decedatii nu au bani pentru destul lemn) in apa sfanta, unde milioane vin sa se imbaieze si sa bea… E una dintre acele experiente pe care nu le vei uita, niciodata… Si, de asemenea, nu vei uita vreodata stralucirea matasurilor aruncate intr-un fel savant de catre negustorii de matase… in lumina neoanelor, acea matase straluceste ireal, este imposibil sa nu cumperi… pana ramai fara vreo rupie.

 

Kerala, Backwaters – unii zic ca este paradisul pe pamant si, probabil, chiar este: un imperiu verde, adapandu-se din apa, o adevarata Delta a Dunarii, dar in varianta sa tropicala. Plimba-te cu barca (daca ai ceva mai multi bani, exista hoteluri plutitoare) si bucura-te de linistea, pitorescul si veselia acestui taram.

 

Sincer, mi-e greu sa ma opresc. Nu pot uita cetatea din Jodhpur, fortul Amber de langa Jaipur, nebunia din bazarul din Delhi, atmosfera mistica din Amritsar, capitala sfanta a sikhilor, templele jaine de o frumusete nebuna (la interior, pentru ca jainii considera ca frumusetea vine din interior), „goticul plouat” din Mumbai, culorile mirodeniilor din orice bazar cat de cat, reactia spectatorilor la filmele de Bollywood, urmele maretei civilizatii de la Hampi si fusionul indo-portughez care face Goa atat de sexy… Si nu, nu am fost peste tot, am fost in doar o frantura din India. Cum ziceam, luati-va inima in dinti (nu e o destinatie prin care sa „navighezi” cu usurinta) si vizitati India.

 

Cand sa vizitezi India

Evita sezonul musonic… Nu vrei sa fii luat de ape, sa ai cerul gri, zile in sir, si sa te simti ca o galusca in supa in caldura umeda din India. Perioada perfecta de vizitat este octombrie – martie, prin aprilie este deja foarte cald, iar musonul incepe cam de prin mai. In nord, este frig in decembrie – ianuarie, dar de la Mumbai in jos este o vreme de mers in pantaloni scurti si descult. Ca un sadhu :).

 

Tururi organizate

Eturia are, probabil, cea mai variata paleta de tururi in India. Nu are numai turul clasic de „Golden Triangle” (il are si pe acela, nu va faceti probleme), dar atinge destinatii diverse si la fel ca India… incredibile. De exemplu, exista un tur de Kashmir, intr-o zona in care chiar mi-as dori sa ajung, sau in zona sudica, in Kerala.

Si, cum ziceam, exista si programe mai putin standard, exista numeroase programe de sanatate, si nu neaparat de vizitare a Indiei. De altfel, India este una dintre destinatiile-cheie pentru programe de detoxifiere, recuperare, insanatosire, urmand tratamente holistice traditionale.

De exemplu, poti sa optezi pentru un program de spa (India este o tara cunoscuta pentru tot felul de programe naturiste si traditionale de recuperare), dar si pentru un program de control al stressului (asta, in caz ca ai un job epuizant), de detoxifiere, chiar si de slabire, combinand dieta, yoga, meditatie, masaj, hidroterapie.

 

Si ca vorbeam de ofertele Eturia, vedeti ca exista niste reduceri de tarife pentru niste programe care au loc fix in perioada cea mai buna din punct de vedere climatic. Reducerile incep de la 380 de euro / persoana si sunt pentru urmatoarele programe:

Triunghiul de Aur, dar si vizitarea rezervatiei de tigri din Rajastan, cu ocazia festivalului Diwali, al luminilor, unul dintre cele mai importante festivaluri hinduse. Vezi amanunte aici.

O excursie de la nordul la sudul Indiei, in ianuarie, prin Delhi, Varanasi, Khajuraho (cu templele lui „erotice”), Agra (cu Taj), Kochi si mai multe destinatii in Kerala. Amanunte, aici.

O combinatie de India si Sri Lanka, in septembrie.

O combinatie de India si China tot in septembrie.

 

Bani

Moneda nationala este rupia indiana si se foloseste peste tot. Rareori, poti plati ceva in dolari. Poti sa scoti bani din bancomate oriunde in India (eu asa am facut, de fiecare data) sau, daca vrei sa alergi sa gasesti vreo casa de schimb (nu sunt prea frecvente), adu, mai degraba, dolari, nu euro.

 

Probleme de sanatate

Daca te duci in zone urbane, turistice, eviti zonele rurale din centrul si mai ales nord-estul tarii si sezonul ploios, in mod normal nu ai nevoie de vaccinuri sau medicatie de profilaxie a malariei. Sudul tarii are probleme de malarie.

 

Mancare

Mancarea indiana este condimentata… de altfel, europenii au venit in India in cautare de condimente, nu pentru a vizita Taj Mahalul :). Evident, poti sa ceri si mai putin condimentata, dar asteapta-te sa gasesti urme de condimente si in mancarea non-spicy. Daca nu ai incredere in carne, India este un paradis pentru vegetarieni, aproape un sfert din indieni (cu precadere, populatia din sud) nemancand carne. Va pot spune ca in excursiile mele mai lungi (am fost o data vreo doua luni si alta data aproape o luna), nu am mancat carne deloc si nu i-am dus dorul, desi eu sunt un carnivor invederat.

Imagini India

01. Taj Mahal Agra

Taj Mahal – vazut de la Agra Fort

02. Taj Mahal India

Incredibilul Taj

03. Intrare in Taj Mahal

Intrarea este de asemenea o capodopera !

04. Palatul Vanturilor - India

Palatul Vanturilor din Jaipur

05. Amber Fort

Curte interioara in Amber Fort

06. Backwaters Kerala

Backwaters, Kerala

07. Kerala

 

Categorii:
India

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest