Roxana Wring sta la Londra si la Bucuresti. Uneori, la Paris. A calatorit peste tot. A lucrat in vanzari si in marketing la New York si in America de Sud, a vizitat tot ce se putea pe acolo si acum iata ca reviziteaza orasul ei natal, Bucuresti. O buna ocazie sa o intrebam despre turismul londonez si despre cel bucurestean. Ce are Bucuresti de oferit turistilor straini? De ce nu vin mai multi sa ne viziteze si sa faca sa duduie carciumile si hotelurile de aici?
„Bucurestiul ocupa un spatiu de tranzitie intre Orient si Occident, un amalgam unic pentru o capitala europeana.“
Ai trait in Londra, oras intens vizitat de turisti. Ce recomanzi dintre atractiile mai neconventionale ale Londrei? Ce nu stiu romanii ca merita vazut la Londra?
Londra copleseste turistul cu dimensiunea ei, cu bogatia culturala, istorica, arhitecturala, cu amestecul de etnii. Aproape fiecare cartier are o istorie bine documentata si isi pastreaza specificul. Ca turist, ar fi pacat sa nu bati la pas citeva dintre cartierele Londrei, atat de diverse.
Locuiesc in sud-vestul Londrei, in cartierul South Kensington, in umbra marilor muzee victoriene, Victoria & Albert Museum, Natural History Museum, Science Museum, asa ca locurile pe care le recomand imi sunt bine cunoscute.
Leighton House Museum pe Holland Park Road, fosta resedinta a pictorului Frederic Leighton, are un interior decorat in stil oriental care uimeste vizitatorul. Muzeul are una dintre cele mai importante colectii de pictura prerafaelita.
Chelsea Psychic Garden, Royal Hospital Road, a doua cea mai veche gradina botanica din Anglia, fondata in secolul al XVII-lea. Gradina a fost infiintata pentru studiul plantelor medicinale de catre Societatea farmacistilor.
Placile albastre (blue plaques) semnele expuse pe fatadele caselor istorice care anunta legatura cu o personalitate istorica. Londra a fost primul oras din lume care a initiat acest mod de marcare a imobilelor istorice. Forma placii albastre a fost creata la mijlocul secolului 19 de catre un grup de artisti plastici si s-a pastrat pana in ziua de azi. Se poate face un parcurs turistic prin Chelsea urmarind placile albastre.
Saatchi Gallery, Duke of York Barracks, pe King’s Road. Una dintre cele mai cunoscute galerii de arta contemporana gazduita intr-o cladire istorica. Intrarea este gratuita.
Royal Albert Hall, pe Kensington Gore, este o bijuterie arhitecturala. Cea mai renumita sala de concerte din Londra, construita pe vremea reginei Victoria. A fi spectator la concertele de promenada din lunile iulie/august (Proms) este o experienta unica.
Ai plecat din cartierul Titan. Cum era pe vremuri Bucurestiul? Era valoros din punct de vedere turistic?
Nu. Am plecat din cartierul delimitat de strazile Anton Pann,Traian, Calarasi, fostul cartier evreiesc. Era un cartier tipic pentru Bucurestiul interbelic, strazi pavate cu piatra cubica, case de sfarsit de secol XIX/inceput de secol XX, inconjurate de gradini si de blocuri moderniste din perioada boomului imobiliar antebelic. Cred ca, daca demolarile din perioada anilor optzeci nu ar fi fost atat de brutale, cartierul ar fi putut fi o zona atragatoare din punct de vedere turistic datorita varietatii stilurilor arhitecturale si a gradinilor. Nici perioada postdecembrista nu a fost benefica unei abordari turistice. Noua arhitectura nu respecta caracteristicile urbanistice si istorice, renovarile caselor au fost facute fara pastrarea decoratiilor arhitecturale, gradinile au inceput sa dispara acoperite de blocuri cu multe etaje.
Azi crezi ca e un oras care merita vizitat de turistii straini? Ce merita musai vizitat in Bucuresti?
Bucurestiul este un oras care trebuie descoperit. Prima impresie nu seduce, dimpotriva, este mai degraba de respingere; dezordine, estetica contrastanta, agresivitate. Vizitatorul nu are reperele urbane ale unui oras asezat. Bucurestiul este greu de descris.
Odata ce turistul incepe, insa, sa descopere orasul, atat de viu si de plin de surprize, sentimentul de respingere se transforma intr-unul de atractie. Prietenii mei englezi si spanioli au plecat incantati de Bucuresti si de oamenii lui. Bucurestiul ocupa un spatiu de tranzitie intre Orient si Occident, un amalgam unic pentru o capitala europeana. Bucurestiul are o istorie vie, prezenta la tot pasul prin eterogenitatea arhitecturala si urbanistica.
Daca ar fi recomanzi trei obiective prietenilor tai londonezi, care ar fi acelea?
Muzeul Taranului Roman, Muzeul Satului, Ateneul Roman.
Ce regreti ca a disparut din Bucuresti?
Cartierul Uranus, Hala Unirii, Spitalul Brancovenesc, Manastirea Vacaresti, cladirea Institutului Medico-Legal Mina Minovici de pe cheiul Dambovitei. In perioada postdecembrista, toate cladirile cu valoare arhitecturala si urbanistica, care defineau stilul de arhitectura bucurestean, prea multe ca sa le enumar…
Cam scurt interviul si putin cam sec.
Politica… ceva nou pe blog!