Daca nu stiati, acesta este fostul slogan turistic al Croatiei – „Croatia as Mediterranean once was”. Actualmente, sloganul este mult mai sec si mai generic – „Full of life”, cel vechi imi placea mai mult… de altfel, doar trebuia sa-l aud si imi si treceau prin fata ochilor zidurile Dubrovnikului, aleile din Korcula, clopotnita Splitului… Dar, deh, se mai schimba ministrii si pe acolo si vor sa demonstreze ca pot mai bine… Dar pentru mine, Croatia este cum era Mediterana candva…
Dar hai sa trec in revista locurile pe care le consider cele mai faine din Croatia
Dubrovnik – nu e niciun secret ca batrana republica marinara cu un oras istoric perfect conservat este tinta a numerosi turisti. Nu era de mult un secret pentru nimeni, dar cred ca serialul Game of Thrones, care a avut scene filmate in Dubrovnik, l-a facut si mai frumos si valuri, valuri de turisti au inceput sa curga din nou spre orasul de pe Coasta Dalmata. Ce e frumos in Dubrovnik? Atmosfera de alta epoca. Da, strada principala este arhiplina cam tot timpul, dar daca urci putin pe ulitele paralele, vei putea gasi un pic mai multa liniste, o atmosfera de epoca si, mai ales, magazinase si mici restaurante care servesc o mancare mediteraneeana minunata. Nu rata sa te urci cu telecabina pe muntele care domina orasul vechi. A fost distrusa in 1992 de catre marina sarbeasca si artileria muntenegreana, dar totul este refacut ca nou!
Korcula – putini au auzit de acest mic oras-insula, dar este faimos prin faptul ca aici s-a nascut unul dintre primii calatori ai lumii – faimosul Marco Polo care, pana in ziua de azi, este un simbol pentru calatorii lumii. Dar Korcula nu merita vizitata doar pentru ca este locul de bastina al lui Marco, ci pentru ca are un oras vechi, mult mai linistit decat Dubrovnikul, cu strazi in panta si cu o catedrala fix in varful dealului… Iar privelistea Marii Adriatice este de neuitat.
Split – imparatul Diocletian a hotarat sa-si construiasca aici resedinta imperiala si tot aici sa fie ingropat. E drept, omul era dalmat, nascut prin preajma, dar nimeni nu va ramane indiferent la culoarea ireal-albastra a apei. Splitul este interesant prin prisma faptului ca a fost construit ca un oras imperial, transformat in mausoleu si sub presiunea triburilor slave, locuitorii romanizati ai Dalmatiei au fost nevoiti sa se refugieze la adapostul zidurilor mausoleului si sa-si creeze aici un oras. Mi s-a parut fascinant ca orasul de azi este, de fapt, un corp viu, altoit pe urmele stravechiului oras roman. Trebuie doar sa o iei pe jos, pe stradutele inguste, sau sa cobori in peristilul din fata catedralei (ce ironie, aici a fost mormantul lui Diocletian, ultimul mare prigonitor al crestinismului), ca sa simti radacinile multimilenare ale orasului.
Parcul National Plitvice – din pacate, nu am ajuns acolo, dar toti cei care l-au vazut mi-au spus ca este o minune a naturii. Ca sa recunosc, nu am mai fost de multisor prin Croatia, asa ca data viitoare cand voi ajunge pe acolo, Plitvice va fi obligatoriu pe lista J.
Hvar – am oscilat intre Hvar si Pula. Din pacate, nu am ajuns in Istria sa vad faimosul oras unde toti romanii opresc la intrare pentru a se poza cu semnul de intrare in oras (daca as fi o autoritate locala, as face o gluma si as instala la intrare si un semn „Oprirea interzisa”, cu o mica placuta pe care sa scrie „cu exceptia turistilor romani”), asa ca opinez pentru Hvar. Ca si Korcula, aici gasesti o insula cu o minunata vegetatie mediteraneeana, cu sate pitoresti, plaje fara sfarsit si un oras istoric, dominat de o citadela. Urca-te sus de tot pentru a vedea aproape intreaga insula, dar si cele cateva ostroave (numite, nu stiu de ce, „Insulele Iadului”)… Nu stiu de ce, pentru ca acestea sunt dedicate nudistilor ;).
Cam astea sunt cele mai faine cinci locuri din Croatia pe care vi le recomand. Voi pe unde ati fost si ce ati mai recomanda pe langa acestea?
Cand sa mergi in Croatia
Din primavara pana in toamna este absolut superb. Nici iarna nu este chiar rau, e mult mai cald decat la noi, dar cam ploua. Pe de alta parte, Hvarul se lauda ca are cele mai multe ore de soare din intreaga Europa, asa ca, probabil, te vei bucura de blandul soare mediteranean inclusiv in plina iarna. Eu nu m-am bucurat, am fost in acele cateva ore in care ploua in Hvar J.
Cum sa ajungi / tururi organizate.
Din pacate, nu exista zboruri directe din Romania in Croatia, iar cele indirecte (via Viena sau Munchen, bunaoara, sunt extrem de scumpe). Nici autobuze nu prea sunt, decat daca schimbi, iar de trenuri nici sa nu mentionez. Marea majoritate a romanilor ajunge acolo cu masina, dar din Bucuresti e cam departe. Din fericire, anul acesta exista un charter direct Bucuresti – Split in fiecare joi, din 16 iunie pana pe 8 septembrie. Puteti gasi informatii aici. Iar daca sunteti interesati mai degraba de un circuit al tarii si nu de un sejur in zona Split, puteti sa luati acelasi zbor direct spre Split si sa va alaturati turului acestuia.
Vize, moneda, alte informatii
Croatia este cel mai nou stat membru al UE, deci poti intra doar cu buletinul. Moneda nationala este kuna, dar poti sa folosesti si euro la o rata nu tocmai prietenoasa, asa ca mai bine iti bagi cardul in bancomat si scoti niste kune :). Nivelul de siguranta este ridicat in toata tara si vei gasi croati vorbitori de engleza, desi limbile oficiale ale Coastei Dalmate sunt germana si italiana (m-am descurcat mai degraba in italiana si sarbo-croata, decat in engleza… iar eu si cu germana nu suntem cei mai buni prieteni).
Dubrovnik
Korcula
Hvar
Split
Sursa foto: poze personale si Wikipedia
in minivacanta de paste/1 mai mi-am organizat un tur balcanic si dubrovnikul a fost cireasa de pe tort. foarte foarte frumos! soare, vaprase, mare, bucatarie locala, plimbari la ceas de seara pe stradute istorice… in perioada asta plusul a fost ca multimea de turisti inca nu e asa de mare si sufocanta iar minusul ca nu poti face baie in mare.
NU uitati vestigiile vlahilor/morlacilor: monumentele funerare grupate in necropole: la Velika and Mala Crljivica langa Imotski , Dubravka – St. Barbara in Konavle etc. https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/monumentele-funerare-ale-vlahilor-din-hertegovina-foto
Multumesc ca mi-ai atras atentia. O sa incerc sa ajung pe acolo data viitoare cand ajung in Croatia.