Daca iei la intrebari istoria Europei si a lumii, o sa descoperi ca istoria Europei incepe cu Grecia Antica. Exista o bogatie de informatii, stim extrem de multe despre orasele-cetati ale Eladei si nu numai miturile lui Homer, ci chiar informatii pure… Stim, de asemenea, ca Grecia a inventat democratia, dar si organizarea sociala, stim ca arhitectura Greciei sta la baza arhitecturii mondiale, stim ca Grecia a creat o armata extrem de performanta… Omenirea are atat de mult de multumit Greciei pentru aportul de civilizatie. Si, ca un pasionat de istorie, nu se putea sa ocolesc cele mai importante situri istorice ale Greciei. Trebuie sa recunosc ca inca nu am ajuns in toate, dar incercam :).
Asa ca m-am gandit sa fac o lista care sa cuprinda cele mai interesante situri istorice pe care le-ati putea vizita in Grecia
Acropola Atenei – este una dintre cladirile fundamentale din istoria omenirii. Ceea ce se poate vizita acum nu este originalul, acesta a fost ars si distrus de trupele persane ale lui Xerxes, care au cucerit Atena… Se zice ca de aceea si Alexandru cel Mare a distrus Persepolisul, sa razbune distrugerea Atenei. Si desi au trecut mai bine de 2000 de ani, desi au mai explodat niste munitii otomane, iar niste „civilizatori” englezi au ciopartit cladirile de pe dealul Acropolelor, sunt de o frumusete incredibila. Incearca sa te duci intr-o perioada a anului sau a zilei cand nu sunt mii de turisti si incearca sa observi frumusetea detaliilor, trainicia cladirilor si eleganta lor… Este unica. Acum cativa ani, cand bateam Europa cu trenul, iar zborul cu avionul in interes turistic era o fantezie erotica, m-am nimerit pe vasul cu care am traversat Adriatica din Brindisi pana in Patra cu un chilian care tocmai terminase arhitectura. Era intr-un tur al Europei inainte de a intra in campul muncii. Facuse un ocol de cateva zile pentru a se duce la Atena. L-am intrebat de ce. „Pentru ca Acropole este cladirea-izvor a intregii arhitecturi mondiale”. Si asta mi-a ramas in minte.
Palatul de la Knossos din Creta. Am fost in Creta, dar, din pacate, intr-un infotrip pe fast forward, in care n-am vazut decat hoteluri, vreo trei. Civilizatia minoica este prima civilizatie care a aparut in Grecia, pe vremea cand pe dealurile Atenei si ale Spartei pasteau vacile. Planul arhitectural sofisticat al palatului, dar si picturile care au rezistat releva existenta unei civilizatii inaintate. E drept, Egiptul Antic, cel care fusese un varf al civilizatiei timpului, era la doi pasi, dar influenta lui nu este deloc aparenta. Din pacate, civilizatia minoica s-a prabusit din cauza unui dezastru natural – explozia vulcanului care a modelat actuala insula Santorini, dar urmele ei de la Knossos sunt nepieritoare.
Meteora – poate multi vad in Meteora o regiune spirituala, o regiune religioasa, dar ea este, de asemenea, o regiune istorica. „Meteora”, in greceste, inseamna „suspendat in aer”, iar cele sase manastiri istorice atrag mii si mii de vizitatori din toata lumea. Prima manastire a fost construita in 1372, cu cateva decenii inainte ca maretul Constantinopole, metropola ortodoxiei, sa fie cucerit de otomani, iar intreaga Grecie (cu exceptia catorva insulite ionice) sa fie ocupata de turcii musulmani. Aceasta zona izolata, cu stanci spectaculoase si greu de cucerit, a devenit un loc de refugiu pentru calugari ortodocsi (comunitatile de la Meteora au fost create de calugari proveniti de la Athos). Spre deosebire de Athos, insa, ingeniosii calugari din Meteora au inventat acele scari lungi, plase si funii cu ajutorul carora sa transporte atat oameni, cat si bunuri. Evident, asta nu a salvat manastirile (care arata ca niste cetati) de atacuri distrugatoare (pe vremuri, erau vreo 24 de manastiri, astazi mai sunt doar 6 si, dintre acestea, unele repopulate dupa o perioada de abandon), dar le-a protejat. Am fost intr-o zi de vara extrem de calduroasa. Nu aveam masina, asa ca am dormit in Kalambaka, satul aromanesc de la picioarele acestor stanci indraznete, si apoi am luat unicul autobuz care urca la manastiri pe la 7 dimineata. Si de acolo, de la manastirea cea mai de sus, le-am luat la picior pe toate 6, pentru ca, intr-un sfarsit, sa cobor la Kalambaka, stors de caldura si de mers pe jos, dar incantat.
Mycenae – cetatea lui Agamemnon. Se zice ca un neamt, pe numele lui — Heinrich Schliemann, a citit in copilarie minunatele Povesti ale Olimpului. Sunt niste povesti superbe pentru un copil, le-am citit si eu de zeci de ori si sunt teribil de inspirationale. Dar Schliemann a facut mai mult decat milioane de copii vrajiti de povestile lui Zeus, Atena si Artemis. A decis ca vrea sa descopere locurile descrise de aedul orb Homer. Sa descopere Troia si Mycenae, sa-l descopere pe Paris, Hector, Ahile si Agamemnon. Si a reusit. Desi nu a fost arheolog cu studii in acte, a facut unele dintre cele mai mari descoperiri istorice ale omenirii. Multi il asociaza doar cu descoperirea Troiei, dar sa stiti ca dupa ce a fost fericitul descoperitor al cetatii lui Priam, Hector si Polixenia, s-a mutat in Grecia si a identificat si vestigiile vechii cetati Mycenae, cetatea lui Agamemnon. Cu toate ca inca nu am ajuns la Troia, am ajuns la Mycenae si, desi multa lume asociaza ruinele doar cu celebra poarta a leilor, daca ai un pic de pasiune de istorie si mai multa imaginatie, odata ce ajungi in zona Acropolei, o sa poti sa-ti imaginezi cum arata orasul in vremea apogeului acestuia.
Corfu – Venetia Greciei. Poate, Corfu nu are semnificatia istorica a Atenei, a Knossosului sau Mycenaei, dar are o poveste interesanta. Este singurul pamant grecesc care nu a fost ocupat de otomani. Nu, nu a fost un stat elin liber, a fost ocupata timp de secole de venetieni, urmati de francezi si, in fine, de englezi, dar o plimbare prin orasul vechi din Corfu este o fascinanta descoperire a mixului veneto-grecesc. Da, aduce cu arhitectura venetiana, dar nu e chiar acolo. E similar simbiozei valaho-venetiene care a dus la originalul nostru stil brancovenesc, stilul corfiot este o simbioza greco-venetiana. Urca-te pe cele doua cetati inexpugnabile care incadreaza orasul Corfu. Te vei lamuri de ce otomanii nu au cucerit Corfu. Niciodata. Arunca un ochi peste bratul de apa, in Grecia continentala (sau chiar in Albania, care e la doi pasi)… acel pamant la doi pasi era otoman. Si, totusi, otomanii nu au putut sa puna piciorul pe insula Corfu.
Cand sa mergi in Grecia
Nu exista o perioada realmente rea de vizitat Grecia. Corfu are parte de ploi destul de serioase iarna (de aceea este si asa de verde), dar in restul anului este, de obicei, insorit si mult mai cald decat la noi (desi am prins odata si -17 grade la Atena, intr-un ianuarie mult prea friguros. Dar era soare!). Vara este cald, dar nu excesiv daca te afli langa apa (la Meteora va fi insa foarte cald).
Pachete pentru toti si in toate versiunile
Agentia Europa Travel are o gama aproape nelimitata de pachete pentru Grecia, la preturi low cost (de fapt, Europa Travel se pozitioneaza ca o agentie de turism low cost, promovand si hoteluri de 1 sau 2 stele). Exista pachete cu charter cu avionul sau cu autocarul, sau doar cazari, daca vrei sa mergi cu masina, exista tot soiul de combinatii posibile… uneori, chiar si la 1 euro :). Doar arunca o privire aici si alege ce poftesti.
Imagini Grecia
Acropole
Knossos
Meteora
Poarta leilor de la Mycenae
Corfu – Venetia Greciei
Surse foto: Foto personale si Wikipedia
anul acesta am de gând să ajung li eu în Grecia… am să iau la puricat articolele tale ca să fiu sigur că nu ratez nimic interesant 🙂
:))) Sper ca te ajuta 🙂