De la o vreme, observ ca din ce in ce mai multi prieteni de pe Facebook calatoresc spre Irlanda. Cred ca unii se duc sa-si viziteze rudele (exista o comunitate romaneasca destul de mare in Irlanda, care e posibil sa creasca si mai mult dupa Brexit), dar exista si un numar de romani care se duc, pur si simplu, sa vada aceasta frumoasa insula verde. Am fost si eu acum cativa ani, din pacate intr-un weekend gen city break (mai precis, cities break), însă sunt convins ca Irlanda merita mai mult, merita sa-i descoperi pajistile verzi, dealurile, castelele si oraselele care seara se umplu de zumzetul bautorilor de bere. Acum vreo 20 de ani, exista un desen haios in care erau caricaturizate toate popoarele europene – “Cum trebuie sa fie un european perfect?”, iar la irlandezi apareau doi tipi beti si scria: “Sobri ca niste irlandezi”. Nu stiu cum or fi in viata profesionala, dar seara, irlandezii devin probabil unii dintre cei mai haiosi europeni.
Cand am fost in Irlanda, m-am dus sa vad Dublinul, capitala Republicii Independente, dar si Belfastul din Irlanda de Nord, cunoscut pentru razboiul civil din anii ’70–’80, si, pentru ca sunt pasionat de istorie, am dorit sa descopar urmele razboiului anglo-irlandez de acum cativa ani… si al carui jar inca arde. Dar sa nu credeti ca Irlanda este vreo tara periculoasa. Exceptand anumite zone din Belfast, acum cateva decenii, chiar si in mijlocul razboiului, Republica Irlanda era extrem de linistita si pasnica. Iar azi, inca si mai mult.
Cum ziceam, imaginea din afara a irlandezilor este cea a unor oameni haiosi, care beau de sting. Nu e nici o surpriza ca principalele atractii turistice din Dublin au de-a face cu bautul. Adica, orice turist care se respecta nu poate rata zona Temple’s Bar, Mecca barurilor irlandeze (pe care le gasesti prin toata lumea, inclusiv in cele mai neobisnuite locuri), un tur la fabrica de whiskey Jameson sau unul la iconica fabrica de bere Guiness. In cazul celor doua tururi, nu ai parte doar de mult asteptata testare de mostre de la final, ci de o adevarata lectie multi-media despre istoria fascinanta a acestor doua branduri, dar si despre procesele de productie. Ma rog, in calitate de pasionat de marketing si de istorie, prima parte m-a interesat mai mult, dar sunt sigur ca inginerii nu vor ramane reci la toate detaliile legate de cum se produc aceste licori care te inveselesc (mai mult sau mai putin).
Trecand peste partea bahica a Dublinului, ei bine, exista si o zona culturala. Dublinul s-a laudat intotdeauna cu universitati de prestigiu, unii zic ca sunt chiar mai bune decat cele engleze, nu stiu, nu ma pronunt. Cert este ca am vizitat Trinity College, unde se distinge, fara doar si poate, biblioteca universitatii. Ati vazut filmele cu Harry Potter? Daca da, sigur va aduceti aminte de bibliotecile si de salile mirobolante de pe acolo. Nu stiu daca scenaristii acestor pelicule s-au inspirat din Dublin, unii zic ca da, dar chiar si daca nu s-au inspirat, in mod cert, in momentul in care veti intra va veti simti ca in filmele cu micii vrajitori. A fost fondata demult, in 1592, de regina Elisabeta I, cu scopul intaririi dominatiei engleze pe insula verde si pentru a constitui un punct de raspandire a protestantismului. Nu a avut prea mult succes, dovada ca, pana in zilele noastre, Irlanda este o tara catolica (unii zic ca prea catolica), iar Church of Ireland, fondata pentru a promova protestantismul, nu are mai mult de o suta si ceva de mii de adepti (sunt mult mai multi in Irlanda de Nord, fiind unul din motivele invocate de englezi ca sa nu dea libertate Ulsterului). De altfel, aceasta Church of Ireland a fost biserica oficiala pana candva spre sfarsitul secolului al XIX-lea, iar aderentii aveau certe avantaje de status si materiale, spre deosebire de catolici, de aceea, probabil, cele mai spectaculoase lacase de cult din capitala Irlandei apartin bisericii protestante si nu majoritatii catolice. Ma rog, pentru cei interesati de istorie, in general, si de cea ecleziastica, in particular, este interesant cum Church of Ireland combina protestantismul cu catolicismul si sustine ca este urmasa directa a bisericii fondate de Sf. Patrick, foarte popularul patron-sfant si crestinator al Irlandei, a carui zi este sarbatorita cu valuri de Guiness si whiskey de-a lungul si de-a latul planetei (am asistat la parada din New York, sunt convins si ca 17 martie este de-a dreptul special in Dublin, de asemenea). E drept, e considerata „mama” tuturor catedralelor si bisericilor irlandeze – Christ Church, construita, ha, ha, prin anul 1000 (pe la noi, atunci, nu erau decat cateva colibe cu locuitori romani, avari, slavi si mai stiu eu ce alte natii), se afla in mainile Church of Ireland -, care le da totusi o legitimitate.
Nu pot sa inchei articolul fara sa amintesc de faimosul „Riverdance”, indracitul dans irlandez care chiar te baga in transa in momentul in care un rand lung de fete si baieti blonzi si roscovani danseaza de nu le vezi picioarele. Am urmarit spectacole de Riverdance la New York, Dublin si Bucuresti si, sincer, nu m-as plictisi indiferent de cate ori as asista la vreunul. Evident, nu puteam sa nu ma duc si la Dublin si m-am bucurat ca am prins bilet in fata, intr-unul din primele randuri. Si este un show, un show adevarat, un show aproape hipnotic! Care nu trebuie ratat.
Cum am zis, am fost in Irlanda, doar in Dublin si in Belfast. Nu am stat decat 3–4 zile, dar e musai sa ma intorc candva. Iar cand ma voi intoarce, musai trebuie sa mai merg la ciudatele formatiuni geologice numite Giant’s Causeway, la Manastirea Kylemore, cea mai veche manastire benedictina de pe insula, si sa strabat faimoasa Ring of Kerry, cea mai pitoreasca sosea a insulei. In mod cert, daca as „sapa” mai mult, as descoperi multe alte locuri faine de vizitat, poate imi puteti recomanda voi, cei care ati fost. Va multumesc!
Cand sa mergi in Irlanda
Irlanda are o vreme destul de capricioasa tot timpul anului. Fiind in linia intai in fata Atlanticului, norii, ploaia si ceata sunt o constanta, dar vara mai poti avea parte, din cand in cand, de zile frumoase si insorite. Deci… vara!
Cum ajungi in Irlanda
Ryanair si Blue Air opereaza zboruri directe intre Romania si Dublin; Blue Air opereaza cele mai multe zboruri – leaga capitala Irlandei nu numai de Bucuresti, ci si de Iasi, Bacau si Cluj-Napoca. Nu exista zboruri directe din Romania spre Belfast, deci, dupa ce aterizati in Irlanda, trebuie sa luati un autobuz sau un tren pana in capitala Irlandei de Nord.
Tururi organizate
Exista tururi organizate ale insulei, unul chiar in zilele urmatoare. Asa ca, daca aveti niste zile libere si luati o decizie de moment sa vizitati Irlanda, vedeti ca de pe 4 iulie incepe un tur cuprinzator al acestei tari, organizat de prietenii de la Paralela 45. Uitati-va aici.
Imagini Irlanda
Intrarea la Trinity College
Prin zona Temple;s
THE Temple’s Bar – cel original
Christ Church
Biserica Sf. Patrick
Guiness, Guiness, Guiness 🙂
Prin Dublinul vechi, georgian
Fabrica de whiskey Jameson
Tot tezaurul 🙂
In Irlanda o oprire ce nu trebuie sarita este Cliffs of Moher, in vestul Irlandei. Pentru tururi, recomand Paddywagon Tours din Dublin. Am fost in 2 tururi cu ei si au meritat toti banii