Top 5 China

Marele Zid Chinezesc China

China nu este o tara, este un continent. Si nu numai pentru ca are peste un miliard de locuitori (adica, mult mai multi decat toata Europa), ci si pentru ca este o tara extrem de diversa. E drept, largi zone geografice nu sunt de cultura si limba chineze, dar chiar si aici exista o certa influenta chineza. De altfel, gasesti influente culturale si arhitecturale chinezesti si in tarile din jur – fie ca e vorba de Mongolia, Tibet, Coreea, fie ca e vorba de Vietnam, dar influenta marelui imperiu se simte pregnant. De aceea este greu sa scriu despre ce sa vezi in China. In mod indiscutabil, ti-ar trebui ani intregi sa vezi tot ce e interesant, mai ales ca de vreun deceniu incoace, de cand China doreste sa-si promoveze turismul, in te miri ce asezare apar noi si noi obiective turistice – ca e vorba despre temple si cladiri vechi, neglijate in perioada comunista sau despre cele de-a dreptul distruse, fiind considerate reactionare in perioada Revolutiei Culturale, sau despre obiective si atractii turistice noi. Totusi, pentru cei care au un timp relativ limitat in China, m-am gandit sa pun laolalta aceste recomandari.

Hong Kong – tehnic, este parte a Republicii Populare care se ocupa de relatiile sale externe si de aparare, dar este practic alta tara – foloseste o alta valuta (dolarul HK), are un alt sistem politic (pluripartit si nu bazat pe un partid unic ca in China), se conduce pe partea stanga si, mai ales, marea majoritate a locuitorilor vorbeste engleza. Am citit undeva ca privelistea (mai ales cea de noapte) de pe Victoria Peak este cea mai frumoasa panorama urbana din lume si nu as putea sa contest asta. Hong Kong este un oras al panoramelor supermoderne, multimea de blocuri inalte creeaza niste peisaje unice. In plus, HK are o autenticitate chinezeasca, acolo strecurandu-se la picioarele blocurilor. Daca Singapore ar putea fi oriunde in lume, Hong Kong este Asia… du-te pe langa piata de noapte din Kowloon sau chiar si pe insula, mai departe de Central, si vei descoperi acea lume chinezeasca traditionala cu betisoare parfumate, cu pesti uscati mirosind ciudat, cu mancare in strada si chinezi batrani care se uita cum trec timpul si lumea. Urca-te intr-un tramvai cu doua etaje (nu stiu daca mai exista altundeva prin lume, posibil sa existe, eu am vazut insa doar la Hong Kong) pentru a observa orasul de sus.

In plus, Hong Kong nu inseamna doar jungla urbana. Daca te duci in Lantau, ia telecabina care zboara peste insula si descopera una dintre cele mai mari statui ale lui Buda, iar de partea cealalta a insulei, vei descoperi un mic sat de pescari traditional numit Tai O… merita vazut pentru o alta fata a Hong Kongului, fata sa traditionala.

 

Shanghai este raspunsul dat de Republica Chineza Hong Kong-ului, care este vazut prea pervetit de colonialistii englezi (de unde si visele de democratie ale celor din fosta colonie). Shanghai a fost o capitala economica a Chinei, iar Deng Xiaoping a decis sa reia traditia mercantila a orasului, stiind ca este singura localitate care poate sa se ia la o tranta economica cu Hong Kong. Daca te plimbi pe Bund, vechea artera de promenada a Shanghaiului din belle epoque, vei admira nu numai cladirile clasice restaurate, ci si noul Shanghai supermodern de dincolo de rau – cartierul modern Pudong. Se spune ca Deng s-a plimbat si el pe aici pe la sfarsitul anilor ’70 si l-a intrebat pe prim-secretarul Shanghaiului ce e dincolo de rau. „Cooperativa Agricola de productie Pudong, tovarase Deng, este fruntasa in productia de lapte de vaca”. „OK, perfect, acolo vom construi orasul viitorului”. Si l-au construit, cativa ani mai tarziu, s-a construit turnul de televiziune Oriental Pearl si, in jurul lui, a aparut un oras de zgarie-nori.

Nu rata insa sa te plimbi pe jos pe principala strada comerciala pietonala – Beijing Lu, dar si sa iei o gura de Europa in vechea French Concession, astazi un cartier plin de baruri, restaurante si bakeries – European style. Tot in Shanghai, vei mai descoperi o alta enclava prin padurea de blocuri – de data asta, nu o enclava europeana, ci una chinezeasca – o gradina traditionala, plina de casute in stil traditional… eu zic ca nu trebuie nici asta ratata, cum nu ar fi rau sa nu ratati nici o plimbare cu barca pe rau…

 

Beijing – de cand mongolii au cucerit China, Beijingul a devenit inima politica si administrativa a Chinei, aici s-a mutat capitala. Beijingul nu pulseaza de business si modernism (sunt si aici cateva cladiri moderne, notabila este cea a televiziunii de stat CCTV), ci de istorie. Aici, se afla imensul Palat Interzis, vechea capitala imperiala chineza, cu patio-uri ample si palate somptuoase, dar cam goale… tot tezaurul artistic al palatului s-a retras odata cu armata nationalista in Taiwan, du-te la Beijing sa vezi palatul si la Taipei sa vezi ce era in interiorul lui. Tot aici, nu se poate sa nu descoperi imensa piata Tienanmen, probabil cea mai mare piata din lume, in mijlocul careia se afla mausoleul lui Mao (de obicei, e o coada imensa, am fost de vreo patru ori in Beijing si nu am reusit niciodata sa-l vad pe marele carmaci din cauza cozilor demne de o tara cu peste un miliard de suflete). Stiu, v-ati astepta sa va recomand Marele Zid, sigur, nu se poate rata asa ceva, dar nu ratati pentru nimic in lume Palatul de Vara – mie imi place mai mult decat Orasul Interzis, pentru ca se afla pe malul unui lac, cladirile palatului se catara pe un deal, este mult mai pitoresc si mai putin formal si serios decat Orasul Interzis.

Si daca tot vorbim de seriozitate, lasati seriozitatea la o parte si duceti-va la Wangfujing, la capatul strazii comerciale pietonale, pentru a vedea (sau si gusta) scorpioni si alte lighioane la frigaruie!

 

Guilin – as putea spune ca nu este formata din orase… China … exista numeroase zone pitoresti, munti cu manastiri sau, nu neaparat, fluvii, ape repezi. Dar poate una dintre cele mai pitoresti zone din tara este regiunea Guilin (nu degeaba apare si pe una dintre bancnotele chinezesti), o regiune plina de tot soiul de dealuri cu forme ciudate si ape repezi pe care, in zilele noastre, curg zeci si sute de ambarcatiuni turistice. De asemenea, nu pot sa nu subliniez ca am vazut pe undeva prin zona una dintre cele mai frumoase pesteri pe care le-am vazut in viata. Nu stiu cat de mare valoare speologica o avea, dar, in mod cert, este luminata fantastic, asa ca pentru profanii de noi este o experienta greu de uitat… multicolora!

 

Imi e greu sa aleg a cincea destinatie, parca as zice de Zhiangjiajie, parcul national care i-a inspirat pe scenaristii filmului Avatar sa-si imagineze planeta Pandora, sau Chengdu si ursuletii sai panda… dar pentru un pasionat de istorie nu pot sa ignor orasul Xi’an, vechea capitala a Chinei, capatul asiatic al Drumului Matasii, dar mai ales locul unde se afla incredibila Armata a Soldatilor de Teracota… Evident, nu doar Soldatii de Teracota trebuie vizitati in Xi’an, exista si o pagoda istorica de unde a radiat budismul in intreaga China adus din India, zidurile orasului, dar si cartierul musulman, mostenire a Drumul Matasii pe care nu au curs doar marfuri, ci si idei, religii, conceptii si filozofii.

 

Cam astea sunt top 5 locuri faine din China. Voi ati alege altele ?

 

Cand sa mergi in China

China este o tara mare si cu foarte multe variatiuni climatice. In general, vara este cam ploioasa (iar pe coasta, uraganele sunt frecvente), iar iarna, in nord este extrem de frig, dar senin (am prins -20 de grade Celsius in Beijing in decembrie). Cum te duci mai spre sud, e chiar bine, iar la Hong Kong pot fi si 20 de grade iarna, in timpul zilei. Cele mai bune perioade sunt insa primavara si toamna, cand nu prea ploua si temperaturile (chiar si in nord) sunt rezonabile.

 

Viza China

Ai nevoie de viza de China, care poate fi luata de la ambasada din Bucuresti. Daca esti in tranzit sub 72 de ore (si pleci spre o alta destinatie, nu inapoi in Europa, adica zbori ceva de genul Europa – Beijing – Japonia), nu ai nevoie de viza in vreo 20 de orase.

 

Limbi vorbite

Daca credeti ca chinezii stiu engleza, va inselati. Doar ceva din Hong Kong si fetele de pe Beijing Lu din Shanghai stiu bine englezeste. Pregatiti-va bratele sa „vorbiti” cu spor si, eventual, sa aveti numele tuturor destinatiilor scrise in chineza. Gradul de alfabetizare in Republica Populara este aproape de 100%.

Tururi organizate.

Paralela 45 organizeaza patru tururi in toamna asta, in China (unul, cu plecare din Cluj-Napoca, celelalte trei, din Bucuresti), acoperind diverse destinatii din China – de la top 5-ul pe care l-am descris mai sus la croaziera pe fluviul Yangtze si pana la multe alte locuri. Aruncati o privire aici.

 

Cum ajungi in China

Daca nu ai 10 zile dus / 10 zile intors pentru Transsiberian sau mult mai multe zile pentru a conduce pana acolo, exista numeroase companii aeriene care zboara in multe destinatii chinezesti cu doar un schimb de avion. Nu exista zboruri directe intre Romania si China, asa ca poti ajunge schimband la Doha (Qatar Airways), Moscova (Aeroflot), Amsterdam (KLM), Paris (Air France) sau apeland la multe alte companii europene.

Imagini China

01. Hong Kong

Hong Kong – it takes your breath away

02. Tramvai Hong Kong

Tramvai double decker in HK

03. HK

Cea mai frumoasa panorama urbana din lume ?

04. Pudong

Shanghai – cartierul Pudong. Acum vreo 40 ani, aici era un imas

05. Shanghai

Imagine din Oriental Pearl

06. Shanghai traditional

Rezervatia de arhitectura clasica din Shanghai

07. Orasul interzis

Piata Tienanmen – intrarea in Orasul Interzis

08. Palatul de vara

Palatul de Vara

09. Motive chinezesti

Elemente arhitecturale chinezesti

10. Armata de teracota

Soldatii de teracota

11. Soldati de teracota

12. Templu chinezesc

De aici a emanat budismul prin China

13. Guilin

Guilin

14. Guilin river

15. Pestera

si pestera

 

Tripsta-logo
Categorii:
China · Paralela 45

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Marele Zid Chinezesc China
01. Hong Kong
02. Tramvai Hong Kong
03. HK
04. Pudong
05. Shanghai
06. Shanghai traditional
07. Orasul interzis
08. Palatul de vara
09. Motive chinezesti
10. Armata de teracota
11. Soldati de teracota
12. Templu chinezesc
13. Guilin
14. Guilin river
15. Pestera
Tripsta-logo
Plaja Lindos
Lumea se deschide
Orasul interzis
Beijing Orasul Interzis
Micuta Sirena Copenhaga
Tsambika Rhodos
Plaja Lindos
Lumea se deschide
Orasul interzis
Beijing Orasul Interzis
01. Podul Luzern
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
. Wroclaw
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda
Destinatia anului
. Wroclaw
Poarta albastra
Sfinx Egipt
Echipa Jet Holiday
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Templul dintelui lui Buda