Zilele acestea, toata lumea se gandeste la vacanta. Ma rog, cea mai mare parte viseaza la apa marii – fie ca e la Vama Veche, fie pe vreo insula din Grecia sau ceva mai departe, dar o parte dintre noi, careia nu prea ii place sa zaca pe vreun sezlong la piscina sau pe plaja, se gandeste la locuri de vizitat. Si, cel putin pentru Europa, este sezonul ideal – in mod normal, este soare, cald, vreme buna, timp de plimbat in tricou si pantaloni scurti si de vizitat orase faine. In articolul de azi, ma gandeam sa va dau niste idei de city breakuri pentru vara si inceputul toamnei acesteia.
Praga – personal, cred ca este cel mai frumos oras al Europei Centrale. Punctum. Pe de o parte, sunt cladirile superbe din orasul vechi, apoi dincolo de Vltava este dealul de pe care se profileaza spectaculos maiestuosul Hrad, castelul de poveste praghez, iar intre aceste repere poti descoperi atatea si atatea locuri faine. Poate, cel mai popular obiectiv turistic este podul Carol, podul acela istoric flancat de statui de sfinti si eroi. Este destul de plin cam la orice ora, mai putin dis-de-dimineata, cand incepe sa se lumineze. Si, atunci, ai parte de o atmosfera absolut superba.
Sunt multe lucruri de vizitat in Praga. Mai intai sunt „the best of” – Piata Primariei Vechi sau zona Palatului, dar nu ratati si alte zone nu neaparat mai putin cunoscute, dar parca un pic mai putin vizitate. O zona este cea a fostului ghetou evreiesc. Sinagogile nu as putea spune ca sunt o minune a arhitecturii intr-un oras in care barocul si rococo-ul pompoase sunt la ele acasa, in schimb vechiul cimitir, unde pietrele funerare sunt aproape una peste alta, este un loc greu de gasit in alta parte.
O alta recomandare ar fi ca, atunci cand urcati dealul, sa vizitati Hrad-ul. Nu va opriti la Hrad, duceti-va mai departe! Veti descoperi o manastire superb ornata, se numeste Loreto, si apoi coborati pe sub copia pragheza a Turnului Eiffel (numele lui adevarat este Turnul Petrin). Veti descoperi o atractie care sigur va va aduce zambetul – Labirintul de oglinzi. Si ca sa fiti sigur ca ati ras cel putin o data, cea mai haioasa incapere se numeste chiar asa, „Sala rasetelor” – pentru ca te vei vedea distorsionat intr-un mod amuzant. Ca bonus, la final, o sa poti vedea o diorama reprezentand batalia dintre cehi si suedezi pe podul Carol, in timpul Razboiului de 30 de ani.
Si un city break nu inseamna neaparat un weekend, ganditi-va ca Praga este foarte bine plasata ca o baza pentru a descoperi orase din jur, nu neaparat din Cehia. Dresda si comorile sale restaurate este aproape, Nurnberg, „Sighisoara Bavariei”, e, de asemenea, la doar doua-trei ore si, in fine, luati in considerare Kutna Hora, Pilsen si, mai ales, incredibilul Cesky Krumlov. Toate, in Cehia.
Pentru o oferta de vizitat Praga, va recomand sa aruncati o privire pe programele de city break ale celor de la Paralela 45. Se pleaca de trei ori (de doua ori in august, o data la inceput de septembrie) si programul este bine gandit – dupa turul de Praga, aveti cateva zile in care puteti sa faceti ce doriti – fie va alaturati excursiilor optionale la Karlovi Vary, Kutna Hora si Dresda (sunt excursii de o zi, plecati dimineata si va intoarceti seara), fie vizitati Praga mai in amanunt. Cum va doriti.
Mai multe amanunte puteti gasi aici.
O alta idee ar fi Roma, Cetatea Eterna. Sincer, imi este greu sa nu mentionez Roma cand sunt intrebat de destinatii faine de city break. Pur si simplu, iubesc acest oras. Nu stiu, are o atmosfera speciala, e o combinatie de istorie si de „La Dolce Vita”, de inghetata delicioasa si de grandoare religioasa, de nebunie stradala si de linistea parcului de pe Monte Gianicolo. Sunt atatea si atatea lucruri de vazut si de facut incat cred ca nu te poti plictisi, chiar daca ai sta o luna in Roma. De fapt, eu am fost de vreo duzina de ori si tot mai am locuri pe care as dori sa le vad. E drept, pe multe le-am dublat, triplat sau m-am dus obligatoriu de fiecare data, cum ar fi Fontana di Trevi… De ce obligatoriu? Pentru ca, daca arunci o moneda aici, iti este garantata revenirea. Si a functionat de fiecare data. Evident, alte legende sustin ca visele tale vor deveni realitate, in fine, nu conteaza, eu urmez legenda ca, daca arunci o moneda, vei reveni. Si functioneaza. Si partea obligatorie a ritualului este sa mananc inghetata de la gelateria de pe colt. Nu e nici cea mai veche, cea mai spectaculoasa, cea mai buna sau cea mai cea din Roma. Dar este prima gelaterie unde am mancat inghetata „vero” italiana cand am ajuns prima oara in Cetatea Eterna, in 1994.
Pe langa locurile obligatoriu de vazut, cum sunt Vatican, Colosseum, Piazza di Spagna, Columna lui Traian, poate va rupeti un pic de timp sa va duceti in Trastevere. Nu mai este acel cartier „necunoscut de turisti”, „off-the-beaten track”, dar continua sa aiba atmosfera sa faina, plin cu baruri si mici tratorii, unele preferate de turisti.
Ca si in cazul Pragai, daca te desprinzi de ea, Roma poate fi o baza de vizitare a altor locuri foarte faine din apropiere. In primul rand, imi vine in minte Florenta renascentista, dar daca plecati de dimineata, puteti sa ajungeti si la Napoli si, de ce nu, la Capri.
In caz ca doriti o oferta de city break, cei de la Paralela 45 au trei plecari (doua in august si una la inceput de octombrie, cand vremea continua sa fie excelenta, in mod normal, in zona Romei). Ca si in cazul Pragai, dupa turul Romei aveti zile la dispozitie fie pentru a savura si a descoperi in ritmul vostru Roma, fie sa va duceti sa descoperiti alte orase din imprejurimi – cum ar fi Florenta (turul de Florenta este inclus), Capri sau Tivoli. Gasiti mai multe amanunte aici.
O alta destinatie care merita vara asta este Viena. Stiu, multa lume se gandeste la Viena si la Austria, in general, ca la o destinatie de iarna, cu munti, schiuri si teleferice, dar sa stiti ca Austria este de-a dreptul superba vara. Cred ca, pana a ajunge iarna in Alpii austrieci, am fost de cel putin cinci-sase ori vara si a fost de-a dreptul superb. Iar cand Viena are parte de soare si de caldura, aproape ca zumzaie. Viena are eleganta imperiala, dar cumva ponderata de suflul noilor generatii, mult mai relaxate si neconstranse de traditii aristocratice. De fapt, poti lua Viena cum vrei tu – poti trai Viena aristocratica, cu palate, paji cu peruca alba, restaurante de lux si glam, sau Viena populara, Viena plimbarilor pe Maria Hilfer Strasse, prin Prater sau chiar prin centru…
Nu va recomand prea multe ce sa vedeti in Viena – e musai sa mergeti la Schonbrunn, atat pentru palat, cat, mai ales, pentru gradina sa superba (nu rata sa te urci, sus, pe deal, la Gloriette, pentru o priveliste cu adevarat glorioasa), sa vizitati centrul vechi, pe la Hofburg, si, poate, la vreun muzeu. As vrea insa sa va dau doua recomandari de mancare. In primul rand, duceti-va sa mancati si sa beti vin de casa la un heuringen, acele restaurante populare unde se bea vin de casa (de preferinta, in nordul orasului, pe dealurile Vienei, dar exista si cateva in centru) si incercati o portie de dulciuri la hotelul Sacher, faimos datorita tortului Sacher. E in plin centru, fix in spatele Operei.
Puteti sa efectuati si niste excursii de o zi din Viena, daca va doriti. O destinatie logica ar fi Bratislava, capitala Slovaciei, aflata la doi pasi, un oras simpatic, fara monumente extraordinare, dar linistit si dragut. De asemenea, puteti da o fuga la Mayerling sau, poate, la Graz. Sa nu uit de manastirea Melk… e un pic mai sus pe Dunare, dar este una dintre cele mai pitoresti manastiri din Mittel Europa…
Voi unde va duceti in vara asta in city break?
Podul Carol
Piata Primariei Vechi din Praga
Turnul vechii primarii
Hrad, Castelul praghez
Vaticanul
Fontana di Trevi
Fantana din Piazza di Spagna
Forul Roman
La trap prin Viena
Hofburg
Opera din Viena
Ciocolata austriaca. Yami
[…] ieri am scris despre niste idei de city breakuri sau, mai degraba, de vacante in care sa-ti stabilesti baza intr-un oras important, din care sa […]