Ma stiu cu Mihai de mai bine de un deceniu. Am fost colegi de serviciu vreo doi ani si ne-am imprietenit… E cam greu sa nu te imprietenesti cu un om care este permanent vesel si cu zambetul pe buze. Si ca orice om vesel, a plecat si el prin lume. Mai precis prin jurul lumii. Si la un moment dat, urmarindu-l pe Facebook si vazandu-l prin zone cunoscute (gen Santiago de Chile ori Cuzco), am vazut ca a ajuns undeva unde eu nu am ajuns, dar se afla sus de tot pe lista A – Insula Pastelui ! Asa ca l-am rugat pe Mihai Bonca sa scrie un guest post despre Insula Pastelui… Si l-a scris cum lucra si la birou – temeinic… Daca visezi la Insula Pastelui, e musai sa-l citesti
Rapa Nui (Insula Pastelui) este un loc fermecat, in care daca ai fost o data, iti vei petrece restul vietii tanjind dupa el. Aceasta insula indepartata reprezinta unul dintre cele mai fermecatoare locuri de pe planeta in care ai putea ajunge.
Inca de cand pui piciorul pe insula, nu poti sa nu te gandesti ce a determinat dezvoltarea acestei civilizatii care a invins timpul. Cu siguranta, a fost atinsa de divinitate, doar pentru ca mai apoi sa se razbune pe ea insasi si sa se autodistruga. Cand a fost redescoperita, in ziua de Paste a anului 1722, mai erau 2.000–3.000 de oameni, de cinci-sase ori mai putini fata de perioada de avant. Razboaiele interne si distrugerea naturii au invins aceasta civilizatie, devenind o capsula a timpului.
Azi, Rapa Nui este rezultatul unui mix de istorie inca neinteleasa, cu o natura ce a creat peisaje selenare si cu o comunitate de oameni linistiti, care sunt constienti ca traiesc in unul dintre ultimele paradisuri terestre existente.
Inca de la inceput, vei surprinde energia locului. Este prezenta in fiecare ungher al insulei si o simti la tot pasul. Este o energie linistita, care te trimite in introspectie. Singurul loc in care am mai simtit asa ceva a fost Cusco – capitala imperiului incas, insa acolo era amestecata cu revolta celor asupriti de conchistadori.
Drumul pana acolo este anevoios, si acest fapt reprezinta salvarea insulei. Rapa Nui este unul dintre cele mai izolate locuri de pe Planeta. Se afla la sase ore de zbor de Santiago de Chile si la cinci ore de Tahiti. Din Santiago sunt sapte zboruri pe saptamana, din Tahiti unul singur, iar singura companie aeriana care zboara este LAN.
Acestea sunt singurele variante rapide de acces, exceptie fiind cruiserele care strabat Pacificul de Sud, insa probabil ca fac minimum doua saptamani din Tahiti. Pentru noi a reprezentat un stop de trei zile, din cadrul unui “Round the World”, totodata fiind cel mai frumos si memorabil loc. A legat America de Sud cu Tahiti si, mai departe, cu Noua Zeelanda.
Chiar si atat de departe, pe langa cei 5.000–6.000 de locuitori actuali, de-a lungul anului apar inca 80.000 de turisti, care, din fericire, stau doar cateva zile si aproape ca nu ii simti. Si localnici, si turisti stau in Hanga Roa, un orasel superlinistit, amortit de o atmosfera provinciala.
Rapa Nui este o destinatie scumpa. Conditiile de cazare seamana foarte mult cu cele din 2 Mai. Pensiuni modeste, fara prea mari pretentii, insa inimaginabil de scumpe. O camera dubla ne-a costat aproximativ 200 de euro pe noapte. Exista si un hotel de 4 stele, insa pentru cei care isi permit 400–500 de euro pe noapte.
In Rapa Nui, nu exista TV si nici Wireless cu adevarat functional. Asadar, vei fi izolat, intrucat daca dai drumul la date pe telefon, te costa o avere. Insa aceasta izolare, pe parcursul celor doua-trei zile, este esenta traiului linistit si iti va produce o fericire pe care ti-o vei aminti mereu.
Langa ocean vei gasi restaurante locale cochete. Mancarea este foarte buna, scumpa si ea, doar vine cu avionul. Minimum 50–60 de euro pentru doua persoane. Este recomandat sa ai rabdare, intrucat servirea este pe “Pacific Time”. Oamenii sunt relaxati si nu se grabesc niciodata. Cardurile nu prea merg, exista insa cateva bancomate. Daca nu ai Chilean Pesos, US Dollars sunt bine-veniti.
Berea locala Mahina – o bere blonda excelenta, pe care o recomand.
Principala atractie a insulei o reprezinta grupurile statuare – celebrele Moai, grupate in Ahu – adica platforme ceremoniale. Pe langa statui, sunt si alte lucruri cel putin la fel de frumoase, insa pe care le vei descoperi in timp.
Este foarte important sa iti inchiriezi o masina, ca sa te plimbi linistit. Sunt multe optiuni, noi am inchiriat un Suzuki Jimmny, cea mai romantica si mai ieftina varianta. E drept, o masina incomoda, fara aer conditionat, insa pentru noi a fost perfecta. Pretul este aproximativ de 45.000 de Chilean Pesos (aproximativ 60 de euro) pe zi si a meritat fiecare centima. Pretul benzinei este ca la noi si exista o singura benzinarie, langa aeroport.
Pe net veti intalni tot soiul de pareri, intrucat nu exista asigurare auto. Dar e foarte simplu, Rapa Nui este o insula cu putine masini si riscul de accident este mic. Chiar daca drumul este destul de prost sau de pamant, este practicabil si bine semnalizat, asa incat nu pierzi obiectivele turistice. Distantele sunt scurte si dintr-o parte in alta a insulei vei face maximum 30–40 de minute. Am vazut si oameni pe bicicleta, insa soarele bate puternic, existand alerte cand radiatiile trec de anumite praguri.
Magnetul insulei este dat de Moai.
Cel mai fascinant loc este creuzetul in care rapa-nuii faceau aceste statui – si anume, direct in inima vulcanului Rano Raraku. Este un loc caruia ii simti importanta si energia. Aici si pe Rano Kau, celalalt vulcan al insulei, sunt singurele locuri unde vei plati taxa de intrare si, totodata, singurele in care vei simti aglomeratie.
Al doilea grup statuar important al insulei este Ahu Tongariki, unde sunt cele mai multe statui in formatie completa.
Ahu Tahai este cel mai accesibil, aflandu-se chiar langa Hanga Roa. Il poti vizita foarte usor, inclusiv daca vrei sa faci fotografii seara, la apus.
Insa Rapa Nui nu inseamna doar o lectie de istorie. Te duci in Rapa Nui pentru Moai, insa vei descoperi multe alte lucruri care te vor fascina.
Peisajul selenar este memorabil. Anakena ofera o plaja senzationala, unde poti intra sa faci baie in Pacific. Aici este locul unde vin localnicii in weekend si locul unde am intalnit si destul de multi chilieni sositi cu cortul, campand in apropiere.
Absolut superb este peisajul din interiorul insulei, unde puteti intalni cai semisalbatici si poti contempla forta magnetica a vulcanului Rano Raraku.
Grup statuar langa plaja Anakena.
Vulcanul Rano Raraku.
Ahu Tongariki, la apus.
Ahu Tongariki, noaptea.
Impresionant este si cel de-al doilea vulcan al insulei, Rano Kau, care iti ofera peisaje uluitoare. Este un crater cu diametrul de o mila, umplut cu apa, care iti va taia rasuflarea. Este un “World Heritage Site” si, din fericire, nu a mai erupt de 150.000 de ani. Pentru a ajunge acolo, dureaza 25 de minute din Hanga Roa si ai nevoie de pass de o zi, pe care il poti achizitiona de la rangerii din apropiere (CONAF Office); pretul este de 30.000 Chilean Pesos pentru adulti (40 de euro).
Pitoresc este micul port pescaresc, unde poti avea parte de cateva surprize. Spre exemplu, un ton urias facand ziua unor pescari, cateva broaste testoase dand tarcoale printre barci ori pustii experti care se dau cu surful pe valurile inspumate ale Pacificului.
Cele trei zile curg incredibil de repede si in curand te patrunde tristetea despartirii. Este un loc din care atunci cand pleci, visezi deja la reintoarcere. Vii pentru capetele de Moai si descoperi o lume idilica, ramasa fericita si nemiscata in timp, tocmai datorita izolarii.
Ii simti energia, te imprietenesti cu oamenii locului, nu ai cum sa nu adori simplitatea si linistea insulei Rapa Nui. Odata ce vezi fericirea si linistea oamenilor din acest loc indepartat, in care nu exista feedbackuri la serviciu, plan de cariera, rate la banca, masini si haine de firma, internet, Facebook sau wi-fi, incepi sa te gandesti mai mult la lucrurile care conteaza cu adevarat. Niciunul dintre acesti oameni nu ar pleca de pe insula. Si niciunul dintre lucrurile noastre moderne nu are ce cauta acolo.
Rapa Nui este o capsula a timpului care te prinde si te lasa cu greu sa pleci. O vizitezi pentru statuile pe care le-ai vazut prin pliante sau la Luvru. Crezi ca o vei vedea doar o data in viata, insa te lasa cu multe intrebari si mereu cu gandul revederii.
[…] Surse: imperatortravel.ro, cunoastelumea.ro […]