Ghid de sfaturi practice Wizz Air: Copenhaga – obiective turistice, cazare, restaurante si multe alte ponturi

10-nyhavn-copenhaga

Am fost, acum cateva saptamani, la Copenhaga, dupa nu mai putin de 19 ani. Da, imi aduceam aminte cu placere de capitala daneza, mi-aduc aminte ca mi s-a parut ca seamana foarte mult cu Amsterdam, imi aduceam aminte de canale, de sirena, de cladiri, de oamenii care pareau foarte asemanatori cu olandezii. Uneori, ma gandeam sa scriu despre Copenhaga, dar erau totusi niste amintiri mult prea vechi. Acum am fost, mi-a placut la fel de mult, am avut noroc si de vreme frumoasa si, tot acolo, la Copenhaga, am realizat ca exista si zboruri directe intre Bucuresti si Copenhaga si, mai ales, sunt low-cost. E drept, Wizz aterizeaza la Malmo, dar Malmo este peste garla de Copenhaga si este aproape un al doilea aeroport al capitalei Danemarcii! Asa ca m-am decis sa adaug o fila in acest serial de ghiduri “smart” si sa impartasesc niste ponturi din… Copenhaga

 

Cand sa te duci la Copenhaga

Eu am fost de ambele dati vara si a fost excelent. Adica, tricou, pantaloni scurti, sandale, unele daneze umbland chiar desculte prin oras (pare sa fie o moda, am vazut si pe la Berlin multe tipe plimbandu-se in picioarele goale, acum cativa ani). Vara este, evident, cel mai potrivit anotimp, dar o sa fiti surprinsi, iarna nu este chiar asa de frig pe cat se crede, Danemarca fiind mult mai la nord decat Romania, dar fiind influentata de Gulfstream.

 

Cum ajungi la Copenhaga

Cu avionul

Cum spuneam, nu exista zboruri directe intre Bucuresti si aeroportul Copenhagai – Kastrup, dar Wizz Air are zboruri directe intre Bucuresti si Malmo, orasul suedez invecinat. Sunt zboruri de doua ori pe saptamana, iar pretul biletelor incepe de la 99 lei (22 euro) pe sens, cu taxe aeroportuare incluse.

 

Cu trenul

Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, exista posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 38 de ore din Bucuresti-Nord pana la Konbenhavn si vei ajunge dupa cel putin trei schimbari de tren (Budapest Keleti, Praha hl, Berlin Hbf). Un bilet de tren este, in general, mult mai scump decat cel de avion, daca iei insa un InterRail si vrei sa vizitezi mai multe locuri pe drum si in jur, poate fi o optiune buna.

 

Cu autobuzul

Conform autogari.ro, exista destule curse de autocar Bucuresti – Copenhaga (operate de Latino Express, Nordic Tour, Comati PSG si alte companii). Preturile incep de la vreo 100 de euro si cel mai rapid (Nordic Tour) face aproape 34 de ore.

 

Cum ajungi de la aeroport in oras, la Copenhaga

Neptunbus ofera transferuri intre aeroportul Malmo si centrul Copenhagai pentru calatorii Wizz Air. O alta optiune este sa iei Flygbussarna pana la gara centrala din Malmo si de acolo poti lua un tren direct pana in Copenhaga.

 

Cum calatoresti prin Copenhaga

Copenhaga are o retea complexa de transport in comun, formata din transport la suprafata, dar si de subteran. Exista doua tipuri de transport individual in Copenhaga – metroul, dar si S-Tog, care este un tren suburban ce leaga capitala daneza de orasele si satele adiacente, inclusiv Helerod (unde puteti gasi un palat somptuos al familiei regale daneze) si Helsingor (celebrul Elsinore al lui Hamlet). Centrul este destul de compact si te poti plimba pe jos. Exista si transport cu tramvaiul si autobuzul, dar, probabil, cel mai bine este sa mergi cu bicicleta. Pretul biletelor este in functie de cate zone calatoriti, exista, evident si bilete de o zi sau turistice, puteti obtine mai multe informatii aici.

 

Top 5 obiective turistice in Copenhaga

 

  1. Ia o croaziera pe canale. Copenhaga este un mic Amsterdam (sau Venetie, ce preferati), centrul fiind strabatut de tot soiul de canale mai mici sau mai mari, iar niste cartiere ale orasului sunt construite pe insule. Poti lua o croaziera de o ora care te poarta prin niste zone minunate din zona portului vechi (numit Nyhavn, adica… Portul Nou).
  2. Micuta Sirena. Da, stiu, micuta sirena este o statuie mult prea micuta pentru asteptarile celor mai multi, este luata cu asalt de mult prea multi turisti, dar trebuie sa spun ca este obligatoriu sa o pozezi (sau sa te pozezi). Mai ales ca e plasata intr-un parc foarte fain.
  3. Copenhaga regala. Danemarca este o monarhie, iar regii danezi nu au facut economie la construit palate. Poti vizita palatul Christiansborg, unde sa vizitezi salile de receptie, sala tronului, dar si grajdurile regale, palatul Rosenborg, un mic palat renascentist, sau sa asisti la schimbarea garzii in fata palatului Amalienborg, la ora 12:00 fix.
  4. Panoramele Copenhagai. Pentru a admira o panorama de vis a capitalei daneze, urca-te fie in turnul rotund din zona comerciala pietonala, fie in Catedrala de Marmura (din pacate, nu poti urca decat la o ora fixa in fiecare zi, in jur de pranz), fie in varful Bisericii Salvatorului (Vor Frelsers Kirke in daneza), faimoasa pentru scara sa circular-exterioara in jurul turlei.
  5. Parcul Tivoli – este al doilea parc de distractii al lumii (a fost inaugurat in 1843!). Desi a fost refacut, gasesti in continuare atmosfera si sarmul timpurilor trecute. Corabia piratilor dateaza din anul 1901 si cred ca este unicul parc de distractii care are un roller coaster de lemn. Nu va faceti griji, functioneaza perfect, danezii sunt o natiune perfectionista.

 

 

Unde sa dormi in Copenhaga

Exista o multitudine de locuri de dormit in Copenhaga. Fiind o destinatie pentru tineri, exista numeroase hosteluri, dar asta nu inseamna ca nu vei gasi si hoteluri la preturi bunicele (depinde si de perioada). Important este sa nu fie prea departe de o statie de metrou. Acum, am stat la hotelul Jorgenson. A fost un hotel OK, camera mare, pat confortabil, mic dejun corespunzator. Se afla la doi pasi de Norreport, una dintre garile importante ale orasului, si la 5 minute de strada pietonala comerciala a Copenhagai. Preturile sunt in jur de 575 de coroane daneze (80 de euro) pentru o dubla cu baie comuna.

 

Bani si plati in Copenhaga

Valuta nationala a Danemarcei este coroana daneza. Cardurile de credit sunt folosite peste tot (practic, nu am avut nevoie sa schimb euro in coroane daneze sau sa scot cash din ATM) – pe la hoteluri, restaurante, magazine, chiar si la automate de bilete de transport in comun, asa ca nu e o problema daca veniti cu putin cash la voi. Daca folositi cardul MasterCard WIZZ Bancpost, pe langa serviciile obisnuite de la un card de credit, la fiecare cumparatura poti acumula puncte care se pot concretiza in discounturi la bilete de avion Wizz Air si chiar in zboruri gratuite.

 

Ce sa faci dincolo de Copenhaga

Cum scriam mai sus, la doi pasi de Copenhaga se gaseste superbul palat regal de la Helerod, palatul lui Hamlet de la Helsingor, dar si marile metropole suedeze Malmo si Goteborg. De asemenea, poate fi folosita ca o poarta de intrare in Scandinavia.

Imagini Copenhaga

01-bicicleta-in-copenhaga

Cele mai populare mijloace de transport din Copenhaga: autobuzul, bicicleta si mersul pe jos

02-caiac-copenhaga

sau caiacul, evident

03-tren-copenhaga

Pentru distante lungi, poti sa iei si trenul

04-nyhavn

Nyhavn inseamna „portul nou”, dar e de fapt portul istoric al Copenhagai

05-copenhaga-din-larg

Biserica de marmura, unul din simbolurile orasului


07-schimbare-garda-copenhaga

Schimbarea garzii regale

08-interior-palatul-regal-danez

In interiorul palatului Christiansborg

09-tivoli-park

Parcul Tivoli inaugurat in 1843 !

 

Wizz-logo

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest