Cand eram mic, imi placeau extrem de mult povestile. Cred ca o disperam pe mama sa-mi citeasca povesti si pe cine il prindeam disponibil, il puneam sa imi citeasca povesti. Dupa ce am invatat sa citesc, evident ca m-am apucat sa le citesc singur :). De altfel, istoria imi place datorita pasiunii mele pentru povesti. Candva, prin clasa a II-a, am primit o carte numita „Povestiri istorice”, scrisa de Mihai Drumes, in care era o buna parte din istoria Romaniei sub forma de poveste. Am facut cartea aia praf de cate ori am citit-o si am recitit-o :). Dar, evident, atunci cand citeam sau ascultam povesti, incercam sa-mi imaginez cum arata aceste locuri de poveste. Si mi le imaginam ca pe niste orase pline cu castele, palate, turnulete (asa cum erau desenate, de altfel) si luminate feeric noaptea. Din pacate, in Romania, proprietate personala a lui Ceausescu, totul era gri si intunecat… mi-aduc aminte si acum de artificiile rahitice de Anul Nou… dar nu mi-aduc aminte de nicio iluminatie de Craciun. Or fi fost in anii ‘70, dar in anii ’80, cand mai ieseam si eu prin urbe, nema. Ziceam mersi daca era vreun bec chior la un colt de strada. Dar a venit anul magic 1989, iar in 1991 am iesit pentru prima oara din tara. Si am reusit sa descopar cum se pregatesc orasele Europei de Sarbatori. Mai intai, am admirat metamorfozarea treptata a Maastrichtului, orasul in care studiam, iar cu vreo 15 zile inainte de Craciun, am ajuns in Parisul ornat de Craciun… si nu ma mai saturam.
Din fericire, si in Romania au inceput sa apara mai intai timid in anii ‘90, apoi din ce in ce mai extravagant decoratiile de Craciun. Dar, evident, intreaga Europa incepe sa straluceasca, iar marea majoritate a oraselor europene, mai ales centrul lor, se transforma in povesti de iarna, feerii luminate si colorate. Stiu, prin noiembrie si decembrie e frig, dar noptile devin de basm. Evident, am incercat sa compensez din plin lipsa feeriilor de iarna din Bucurestiul copilariei mele calatorind cat mai mult si iarna in orase ornate de Craciun – fie ca era vorba de Budapesta, Madrid, Bruxelles, Viena, Paris, fie Roma – ca sa numesc doar cateva (trebuie insa sa ajungeti in Shanghai sau in Hong Kong sa vedeti ce inseamna extravaganta luminilor de Craciun).
Dar sa nu ne ducem prea departe, sa va povestesc despre niste orase apropiate geografic unde poti ajunge repede si ieftin si sa te bucuri de vin fiert cu povesti de iarna in pietele de Craciun care devin din ce in ce mai populare de-a lungul si latul Europei Centrale.
Am fost in Budapesta acum cativa ani, in decembrie, intr-un infotrip dedicat spa-urilor si izvoarelor termale. Dar am petrecut si o dupa-amiaza prin centrul orasului care stralucea. Sa spun cinstit, Budapesta arata noaptea cum imi imaginam eu orasele din basmele mele tot timpul anului. Trebuie doar s-o luati pe jos noaptea pe promenada Dunarii, pe partea cu Pesta, zona plata a orasului… De cate ori ajung in Budapesta (si am ajuns de zeci de ori in capitala Ungariei), nu pot sa nu ma plimb cel putin intre podul Erzsebet si cel cu lanturi – de partea cealalta, parca levitand, se succed ziduri cu creneluri de poveste, palate impunatoare cu printi si printese, dar si silueta ascutita ca o racheta a Catedralei Matei Corvin. Dar iarna parca exista ceva in plus… nu trebuie doar sa te plimbi pe malul Dunarii, ci sa patrunzi mai adanc in Pesta in zona comerciala pietonala unde totul este o feerie de lumini si culori. Si unde poti sa mananci tot soiul de bunatati de la standurile din piete si de pe strazi – nu rata Varosmarty Ter, piata din capatul strazii pedestre Vaci utca!
A doua destinatie ideala pentru lumini si piete de Craciun este Viena. Sincer, personal, am auzit pentru prima oara despre ideea de piete de Craciun cand am ajuns la Viena. Asa ca desi toate orasele Europei Centrale au piete traditionale de Craciun una si una, iar altele investesc acum masiv in astfel de evenimente, pentru mine PIATA de Craciun se afla la Viena.
Am fost acum cativa ani la Bratislava in delegatie, dar, evident, aterizam la Viena. Si intr-o dupa amiaza, impreuna cu un prieten care locuia in capitala Slovaciei (si pe acolo erau lumini foarte frumoase de Craciun, normal ca m-am dus sa gust din specialitatile slovace), am sarit in masina sa vedem Viena si pietele de Craciun. Imi imaginam o Piata mare de Craciun, unica, in care jumatate de Viena sa se calce in picioare. Si am ramas surprins sa descopar ca sunt multe piete de Craciun. Practic, cam tot centrul este napadit de Piete de Craciun – cea mai mare este pe esplanada din fata impozantei Primarii, dar vei gasi piete mai mari sau mai mici cam peste tot – luminate discret cu lumini de Craciun, cu capsuni invelite in ciocolata, cu vin fiert, turta dulce si alte bunatati. Sincer, in acea zi geroasa de inceput de decembrie, in Viena, m-am simtit din nou copil… si mi-as fi dorit sa fi avut asa ceva cand aveam sapte ani… dar nu mai conta, aveam la 40 de ani.
Daca ma intrebati unde as dori sa mai ajung inainte de Craciun si nu am ajuns pana acum, acest oras este Praga. Orasul asta este indiscutabil cel mai frumos oras al Europei Occidentale, cu palatele sale, cu ulitele sale, cu ceasul antic, cu sutele de spire si turnulete… cu Vltava cea frumos curgatoare (si inghetata de multe ori iarna), cu podul plin de statui si, mai ales, cu acel palat numit Hrad care pluteste impozant, stralucitor in noapte. Am fost in Praga de mai multe ori, dar nu de Craciun, sper sa ajung vreodata… deoarece cred ca nu poate fi un oras mai potrivit pentru basmele de Craciun.
Voi pe unde ati vazut orase impodobite de Craciun si v-au placut extrem de mult?
Cand sa mergeti
Pietele de Craciun sunt in general deschise de prin noiembrie, iar luminile de Craciun sunt puse candva prin a doua jumatate a lunii noiembrie. Desi sunt denumite „de Craciun”, in marea majoritate a oraselor europene sunt inchise cu cateva zile inainte de 25 decembrie (garantat in Viena). Cum anul acesta avem doua zile libere, 30 noiembrie si 1 decembrie – miercurea si joia, cred ca este o perioada ideala sa va mai luati cateva zile libere (oricum vinerea aceea nu se va lucra) si sa traiti basmele de Craciun prin Europa Centrala.
Tur organizat prin Europa Centrala pentru Pietele de Craciun
Evident, nu sunt singurul care crede ca perioada din jurul zilei de 1 decembrie este ideala pentru un mic tur prin Europa Centrala. Cei de la Europa Travel organizeaza un tur special cu plecare din 27 noiembrie (asta e duminica) prin Budapesta, Bratislava, Viena si Praga, vizitand toate pietele de Craciun… si, bineinteles, si alte obiective turistice din aceste orase pline de cladiri frumoase istorice. Este un tur de sase zile. Costul turului incepe de la 239 euro, puteti gasi toate amanuntele aici. Si daca ajungeti la Praga, trimiteti-mi si mie niste poze faine… pe e-mail, pe Facebook, cum vreti voi 🙂
Piata de Craciun din Budapesta
Prajituri maghiare traditionale
Poti sa cumperi si sapunuri „hand made”
Dar mai bine turta dulce 🙂
Cui nu-i place turta dulce, exista o cofetarie cu prajituri irezistibile la doi pasi
O reclama haioasa la Posta… sa mai trimiti niste felicitari de Craciun 🙂
Zilele in care lacul din Parc se transforma in patinoar 🙂
Cladiri ca din turta dulce
Iluminatie de Craciun in Bratislava
Principala strada comerciala a Vienei – Graben
Zici ca ninge 🙂
Toate magazinele se pregatesc de Craciun
Principala piata de Craciun din Viena – in fata primariei
Cu pomul de cuviinta
Inghesuiala la turta dulce
Dar eu prefer fructele trase in ciocolata – mai ales capsunile 🙂
Pentru pomul de acasa
Hello, it’s Christmaaaaas !
Salutare, Cezar!
Nu esti sigurul care iubeste Pietele de Craciun ale Europei si iti dau intru totul dreptate cand vine vorba de Budapesta si Viena. Feeria sarbatorilor de iarna chiar le transofrma in niste orase de basm.
Anul trecut mi-am „permis” si eu sa fac cateva recomandari si sunt convinsa ca si anul acesta vor fi la fel de actuale. Ti le las mai jos, in caz ca te bate gandul sa traiesti atmosfera Craciunului la cote maxime. Evident, in caz ca nu ai ajuns deja pe acolo.
http://www.atraveler.eu/10-piete-de-craciun-de-vizitat-2015-europa/
Toate cele bune,
Roxana