Budapesta este un oras de basm. Plimba-te noaptea pe malul Dunarii in Pesta si admira colectia de castele, fortarete, biserici, ziduri incredibil de frumos luminate, de pe partea cealalta a fluviului. Este magic. Mi-aduc aminte si acum de prima oara cand am vazut aceasta scena, in 1993, intr-o seara rece de aprilie, si de cum nu ma puteam desprinde sa merg acasa. Si, desi am revenit de zeci de ori in capitala Ungariei, de fiecare data a trebuit sa ajung acolo pe esplanada Budapestei, la plimbarea de seara, vrajit, indiferent de vreme – cald, ploaie cainoasa sau zapada pana la genunchi. Pentru cei care locuiesc dincolo de munti, Budapesta este la doi pasi, dar pentru bucuresteni, e cam departe. Dar, din fericire, incepand cu luna septembrie, Wizz Air a reintrodus zboruri low-cost intre Budapesta si Bucuresti, rupand monopolul (destul de costisitor) al Taromului.
Cand sa te duci la Budapesta
Cum ziceam, am fost de zeci de ori, practic, in fiecare luna a anului. Climatul e similar cu cel din Romania, asa ca este cel mai placut, desigur, de prin mai pana in septembrie, dar si iernile (mai ales cele inzapezite) au sarmul lor.
Cum ajungi la Budapesta
Cu avionul
Cum ziceam, pana de curand, Budapesta era legat de Bucuresti pe cale aeriana doar de Tarom. De la mijlocul lui septembrie, Wizz Air a revenit sa opereze Bucuresti – Budapesta (a mai zburat, cateva luni, imediat dupa falimentul Malev, dar a renuntat la ruta). Un alt oras romanesc cu zbor spre Budapesta este Tg. Mures, cursa fiind operata tot de Wizz Air.
Cu trenul
Pentru cei ingroziti de zborul cu avionul, exista posibilitatea (foarte scumpa) de a merge cu trenul. Vei face minimum 14 ore din Bucuresti-Nord pana la Budapesta Keleti si sunt mai multe trenuri pe zi. Exista trenuri directe spre Budapesta si din alte orase din Ardeal.
Cu autobuzul
Conform autogari.ro, exista numeroase curse de autocar Bucuresti – Budapesta. Preturile incep de la vreo 80 de euro si un pic, iar cel mai rapid (Europa Buss) face aproape 12 ore.
Cum ajungi de la aeroport in oras, la Budapesta
La fel ca Otopeniul, nu exista tren sau metrou pana la aeroportul Budapesta, exista o linie de tren care trece pe langa vechiul terminal 1. Daca tii mortis sa mergi cu transportul in comun, exista linia de autobuze 200E (ziua), care te poate duce pana la statia de tren (si mai departe poti lua trenul spre gara Nyugati) sau la statia de metrou Kobanya – Kispest. Noaptea, autobuzul de noapte 900 merge pana in autogara Del-Pest.
Dar de departe cea mai buna varianta este sa iei un microbuz care te lasa fix la adresa dorita, numai ca este un microbuz pe care il imparti cu alti calatori. Cum iesi de la bagaje, cauta semnul Minibusz, platesti intre 1.900 si 6.500 de forinti in functie de destinatie (6 – 21 euro) si vei fi directionat spre un microbuz cu alti calatori care au ca destinatie zona in care doresti si tu sa ajungi.
Cum calatoresti prin Budapesta
Budapesta are un sistem de transport in comun constand din tramvaie, autobuze, troleibuze si metrou (al doilea metrou din Europa a fost construit in Budapesta, inainte de 1900), dar nu te astepta sa fie prea modern sau curat. Noaptea, Budapesta este strabatuta de autobuze speciale care au o frecventa de 30 – 60 de minute. Ca si la Bucuresti, cele mai multe bilete trebuie taxate de fiecare data cand schimbi mijlocul de transport (un bilet costa 300 de forinti – 1 euro, daca il cumperi din statie sau de la un automat, sau 450 de forinti – 1,5 euro, daca il cumperi de la sofer). Exista si un bilet care iti permite transferul si e valabil 80 de minute sau bilete de o zi, trei zile, sapte zile sau o luna.
Top 5 obiective turistice in Budapesta
- Dealul Buda – zona regala – aici poti vizita palatul Buda (care adaposteste mai multe muzee, inclusiv muzeul de arta sau de istorie a Budapestei), catedrala Matei Corvin, Bastionul Pescarilor si sa te bucuri de panorama Dunarii si a Pestei. Poti urca pe deal, pe jos sau luand un funicular istoric.
- Parcul orasului (Varosliget) – construit impreuna cu Piata Eroilor cu ocazia sarbatoririi mileniului (1000 de ani de la sosirea triburilor maghiare in Campia Panonica), este un loc favorit pentru budapestani in weekend. Pe langa lac (transformat, iarna, in patinoar), vei descoperi cladiri considerate la vremea constructiei ca fiind reprezentative pentru Regatul Apostolic, dar care, dupa eliberarea popoarelor din 1918, doar una a mai ramas in Ungaria. Din Romania, vei recunoaste castelul de la Hunedoara sau turnul cu ceas de la Sighisoara.
- Citadela – construita de habsburgi dupa infrangerea revolutiei maghiare de la 1848, este, probabil, locul de unde poti admira cea mai frumoasa panorama din oras – du-te mai ales noaptea, orasul feeric luminat este o minune!
- Baile calde – in zona Budapesta, exista numeroase izvoare termale, asa ca poti descoperi destule locuri unde sa faci o baie fierbinte, chiar si in mijlocul iernii. Faimos este hotelul istoric Gellert.
- Memento Park – intr-o suburbie a Budapestei, au fost stranse anumite statui provenind din perioada comunista (Budapesta a fost binecuvantata cu mult mai multe monumente proletcultiste decat Bucurestiul). O calatorie intr-un timp nu demult apus.
Unde sa dormi in Budapesta
Am dormit in multe locuri din Budapesta, de la pensiuni si hosteluri la hoteluri de 5 stele. Ai toate optiunile posibile, in functie de buget. Dar daca ai de ales, incearca sa stai in centru sau, cel putin, langa o statie de metrou.
Bani si plati in Budapesta
Valuta nationala a Ungariei este forintul. Cardurile de credit sunt folosite peste tot – pe la hoteluri, restaurante, magazine, chiar si la automatele de bilete de transport in comun, asa ca nu e o problema daca veniti cu putin cash la voi. Daca folositi cardul MasterCard WIZZ Bancpost, pe langa serviciile obisnuite ale unui card de credit, la fiecare cumparatura poti acumula puncte care se pot concretiza in discounturi la bilete de avion Wizz Air si chiar in zboruri gratuite.
Ce sa faci dincolo de Budapesta
Din Budapesta, poti sa ajungi destul de repede la Viena sau la Bratislava, poti sa iei un vas cu care sa calatoresti pe Dunare (daca nu ajungi cu el la Viena, du-te cel putin la Eszterghom) sau, terestru, spre Balcani (Zagrebul este legat de Budapesta prin autostrada si cale ferata, iar de acolo ajungi repede in Bosnia, Coasta Dalmata, Muntenegru sau chiar mai departe).
Imagini Budapesta
Asa arata biroul de unde poti sa iei microbuzul spre oras
Aceasta imagine de care m-am indragostit
Budapesta noaptea este magica
Hai sa trecem si ziua… acesta este dealul in varful careia se afla Citadela budapestana
Hotelul Gellert, unul din hotelurile clasice ale Budapestei. Aici se afla una dintre cele mai faimoase bai termale ale Ungariei si aici a fost Inaltul Comandament al Armatei Romane in 1919
Parlamentul Ungariei
Vazut si sus de pe dealul Buda
Bastionul Pescarilor si Catedrala Matei Corvin
Turnuletele ca de poveste ale Bastionului Pescarilor
Catedrala Matei Corvin
Curtea interioara a palatului Buda
Statuia lui Matei Corvin de la palat
Catedrala Sf. Stefan
si vazuta de sus, de pe deal
Tuk tuk nu de Bangkok, ci de Budapesta
Funicularul istoric care te duce de la Dunare sus pe dealul Cetatii
La automatele care-i vând bilete poti folosi numai card emis in Ungaria. Mai rau, sa nu introduceti bancnota de 20.000 ca da rest ca si când ar fi de 10.000. Cică scrie undeva mărunt in conditiile lor.
Nu e Catedrala Sf. Stefan ci Basilica Sf. Stefan.
In rest articolul este bun.
Mai adauga la lista de pret ca din Brasov autobuzul e 110 lei, din Cluj 90 de lei.
„Curtea interioara a palatului Buda” de prin anii ’60 gazduieste Biblioteca Tarii denumita dupa Szechenyi, unde dadeau carti gratuite daca le aratai pasaport romanesc
Tocmai am fost si eu in aeroportul din Budapesta. Cateva ponturi: ATM-uri pentru cash am vazut doar de la Euronet, care ia un extra comision pentru retrageri, deci platiti mai mult decat la ATM-ul unei banci normale, as zice cam cu 5%, dar nu am verificat exact. Dar, cum nu am vazut altceva si aveti nevoie de cash, recomand sa scoateti doar o suma mica, in oras veti gasi ATM-uri normale. La fel, langa sosirea bagajelor este un punct de schimb valutar, parca Inter Change daca tin bine minte. Cursul e foarte rau ! La fel, schimbati numai minim cat aveti nevoie. Aceste case de schimb InterChange le gasiti si prin oras, tot cu curs nefavorabil. De evitat!
Multumesc de completari
Foarte frumoasa Budapesta, la cumpararea biletelor de calatorie la atm se poate opta si pt. limba romana.Va sfatuiesc sa cercetati atent inainte de intrare in restaurant a cantitatilor portilor, inscrise in meniul de la intrare, si sa aveti in vedere ca la nota de plata se va adauga si bacsisul servitorului care este procentaj din nota de plata.
Mare atentie !!! Nu va cazati la Golden Park Hotel de 4 stele, langa gara de est …au plosnite si e groaznic. Cand o sa folositi un taxi in Budapesta o sa fiti „taxati” si pentru ca „a fost un trafic cam mare” (pentru 5 km am platit 20 eur, 15 min scandal, dupa ce mi s-au cerut 30 eur). Casele de schimb au comision si un curs de schimb pagubitor pentru client. Daca nu vorbesti ungureste nimeni nu te baga in seama nici macar la spital.