De vreun an incoace, wall-ul Facebook-ului meu este inundat de poze din Zanzibar. Si aud din ce in ce mai multa lume ca vrea sa mearga in Zanzibar. Deci Zanzibar este pe val :). Si chiar merita, este o insula cu adevarat paradiziaca si cu o civilizatie extrem de interesanta. Zanzibar este un mix africano-arabesc. O buna perioada, Zanzibarul a facut parte din Sultanatul Omanului, iar dupa ce s-a rupt de Oman, la putere a ramas o aristocratie araba. Dupa ce a devenit protectorat englez, britanicii au adus numerosi indieni pe post de middle management, iar localnicii africani au ramas sclavi. Status quo-ul a fost rasturnat in 1964, cand plecarea englezilor si o revolta condusa de comunisti in Tanganika s-a revarsat si asupra Zanzibarului. Intreaga populatie araba si stapanii insulei au fost arestati si trimisi pe dhow-uri fara apa si mancare in mijlocul oceanului. Plecata in mars fortat, marina omaneza a salvat mai multi dintre acestia, insa multi si-au pierdut viata. Dar in urma lor a ramas o civilizatie extrem de interesanta, un mix africano-arabesc, evident si cu un mic spice indian… O masala de vis.
In prima jumatate a secolului al XIX-lea, sultanul omanez Said bin Sultan a ajuns in vechea posesiune omaneza de pe coasta Africii (Zanzibarul a fost omanez din 1498) si a crezut ca a murit si ca a ajuns in paradis… Prea era verde, prea multa apa si vegetatie, asa ceva parea paradisul, pentru un om al desertului. Cu greu, companionii sai l-au convins ca nu a murit, ca e inca in viata, dar ca, intr-adevar, a ajuns in paradis. Imediat, sultanul a decis sa mute capitala Omanului in Zanzibar si nu a mai parasit acest taram de basm. Este unul dintre cele doua cazuri din istorie in care capitala unui stat este mutata din metropola in colonii (celalalt caz este al Portugaliei, a carei capitala a fost Rio de Janeiro tot, candva, prin secolul al XIX-lea).
Si daca ditamai sultanul a considerat ca a ajuns in paradis, asta cred si numerosi turisti care ajung in aceasta insula cu vegetatie luxurianta, cu plaje albe si mare de smarald… Dar hai sa vedem ce trebuie sa faceti musai odata ajunsi in Zanzibar.
Stonetown – capitala insulei este Stonetown, orasul sultanilor de origine araba. Numele vine de la faptul ca a fost construit din piatra, lucru de neconceput de bastinasi, care aveau doar case din lemn. Cladirile din piatra construite de omanezi au fost atat de surprinzatoare, incat numele orasului a venit normal: Stonetown – Orasul de Piatra. Dupa ce orasul a decazut in perioada comunista, numeroase cladiri traditionale devenind adevarate ruine, reintoarcerea la piata libera a revigorat vechiul si stralucitorul oras… Astazi, te poti plimba pe aleile pline de atmosfera trecutului din medina orasului, poti admira palate si vile ale sultanului si ale aristocratiei arabe (unele sunt muzee, dar multe au fost transformate in hoteluri stralucitoare) si poti descoperi acest mix etnic si cultural fara egal in Africa. Ca sa adaug si o esenta britanica, Zanzibarul este locul de bastina al lui Freddie Mercury, solistul genialei trupe Queen. Parintii lui Freddie erau parsi din India de religie zoroastriana si erau in middle managementul colonial britanic (format din indieni). Memoria lui Freddie este pastrata pe insula, iar muzica sa se aude prin numeroase baruri, desi numerosi localnici (Zanzibarul este 95% musulman) nu ii privesc cultul cu ochi prea buni… in ultima instanta, Freddie a fost gay, deci not good pentru musulmani… Dar cum zanzibarezii s-au nascut comercianti, iar Freddie aduce bani… acum mai inchidem si noi ochii.
In Stonetown, nu ratati palatul regal (are un lift, primul de pe continentul negru care i-a socat pe localnici), piata de peste de pe malul marii si sa descoperiti strazile pline cu magazine de arta locala.
Spice Tour – Zanzibarul este insula mirodeniilor. Mirodeniile i-au atras aici de-a lungul istoriei pe portughezi, englezi si omanezi si continua sa fie o buna parte din agricultura locala. Numeroase agentii de turism din Stonetown si restul insulei organizeaza tururi care duc turistii prin plantatii de diverse mirodenii, prin minigradini botanice unde poti avea surprize… de exemplu, cum arata ciocolata cand este doar un… fruct.
Blue Safari – Principalul magnet turistic din Africa sunt safariurile din parcurile nationale, unde vei avea o experienta care te va marca pe viata, odata ajuns fata in fata cu lei, hipopotami, rinoceri, zebra si girafe. Zanzibarul se poate mandri cu flora sa flamboaianta, nu cu fauna, asa ca pe insula nu vei avea parte de prea multe animale salbatice. Dar in jurul insulei se afla o mare absolut superba, iar o englezoaica a inventat “Blue Safari”, un tur de o zi pe insulite din zona cu plaje de neuitat… La pranz, ofera un meniu cu mult peste pus pe gratar, iar in rest ai parte de albastrul cel mai albastru.
Plajele Zanzibarului – albe, nisip fin si o mare de un albastru care iti ramane pe retina. Pe plajele dinspre continent, fluxul si refluxul sunt foarte puternice, asa ca poti avea surpriza sa vezi ca marea s-a mutat la cateva sute de metri mai incolo! Dar si asta e parte din magia insulei :).
Diving si snorkeling – pe cat de frumoasa este marea la suprafata, pe atat de frumoasa este lumea submarina. Ai numeroase optiuni de scufundari – inclusiv excursii de cateva zile pentru scufundari. De asemenea, Zanzibar este unul dintre cele mai faine locuri in care sa inveti sa faci scufundari si sa-ti iei certificate PADI.
Cand sa mergi in Zanzibar
Coasta Africana (inclusiv Zanzibarul) are doua sezoane ploioase si doua sezoane secetoase (de aceea este asa de verde). Perioada secetoasa cea mai lunga este din iunie pana in septembrie – octombrie, a doua perioada propice fiind decembrie – ianuarie.
Cum ajungi in Zanzibar
Zanzibarul a ajuns din ce in ce mai popular si datorita faptului ca tot mai multe companii aeriene au inceput sa lege insula de numeroase destinatii. Dintre companiile aeriene care opereaza la Bucuresti, in Zanzibar ajung Fly Dubai, Qatar Airways si Turkish Airlines (incepand din decembrie 2016). Nu evita insa nici companiile aeriene de vacanta Neos sau Meridiana, care au uneori preturi excelente din Milano sau Roma (pana unde ajungi foarte ieftin cu low-costurile romanesti). Daca vrei sa ajungi si in alte zone pe continent, cerceteaza ofertele companiei low cost Fly540 (zboara la Mombassa si Nairobi) sau Fastjet (zboara la Johannesburg si Dar-es-Salaam), doi dintre pionierii low-costului in Africa.
Viza Zanzibar
Zanzibarul face parte din federatia tanzaniana (TAN – ZAN – IA este acronimul de la Tanganika si Zanzibar), dar are o autonomie locala. Cetatenii romani sunt singurii europeni care nu au nevoie de viza datorita relatiilor excelente dintre dictatorii comunisti Nicolae Ceausescu si Julius Nyerere.
Excursii organizate chiar de Revelion
Zanzibarul este o destinatie excelenta de Revelion – este cald si este soare – ne aflam in mijlocul sezonului secetos, deci precipitatiile vor fi relativ putine (sau nu vor fi deloc). J’Info Tours organizeaza un Revelion in Zanzibar (zbor cu Fly Dubai via Dubai) in perioada 30 decembrie – 10 ianuarie 2017 cu preturi de la 794 euro + taxe aeroportuare (11 nopti de cazare per persoana in camera dubla), avion inclus. Evident, sunt optiuni in vreo 8 hoteluri de 3 si 4 stele, deci aveti de unde alege.
Mai multe amanunte puteti citi aici.
Imagini Zanzibar
Apus de soare in Zanzibar
Palatul Sultanului din Stonetown
Ulitele din medina
Celebrele porti ale Zanzibarului
Spice Tour – o modalitate faina de a vizita insula
Din fructul asta se face ciocolata 🙂
Bananeeeee
Safari Blue
A dat o masa Ceausescu😀
Imperatore, ciocolata se face din unt de cacao și zahăr. Untul de cacao se obține din semințele de cacao, nu ciocolata.
Buna. As vrea sa te intreb daca ai facut vaccin cand ai plecat in Zanzibar? Eu as vrea sa plec in august si m.ar interesa cu cat timp inainte l.ai facut, daca l.ai facut 🙂 Multumesc!
Nu. Dar e bine sa ai medicație de profilaxia malariei.
ne tot invartim in jurul ideei de a pleca (in sfarsit) in zanzibar, dar, nu stiu daca este obligatoriu sa te vaccinezi. citisem ceva de un carnet international de vaccine… nu stiu daca este necesar in vama, daca se cere, sau esti pe proprie raspundere si iti asumi faptul de a pleca fara a face asta… am vb cu persoane care au fost chiar si cu copii mici si nu au facut nici un vaccin, dar stiu si persoane care si-au facut 7-8 vaccine (dintre care una era pe punctul de a renunta la calatorie din cauza reactiilor adverse )… se gasesc acolo spray-uri de tantari specifice zonei sau sunt ok si autanul tropical ?
multumesc !
Da, e posibil sa ti-l ceara si sa ai vaccinul de febra galbena facut. Poti sa gaseste spray-uri, dar nu poti fi sigura ca te protejeaza 100%
In ianuarie 2018 cand am fost noi nu a fost necesar niciun vaccin. Nici tantari nu sunt foarte multi. E bine sa ai un spray impotriva lor pentru siguranta 🙂
Unde a ti stat in zanzibar? Suntem in cautate de cazare…
Hotelul (sau pensiunea) nu mai exista. Era un soi de casa foarte mare, detinuta de un nene cu clara ascendenta araba, dar si neagra care avea o casa mare – o parte era pentru oaspeti, alta pentru, suspectez eu, un harem 🙂
In Stonetown am stat, mi se parea mai simplu pentru vizite si sa inteleg ceva din Zanzibar 🙂
Multumesc! Cautam si noi acum si nu stim daca sa alegem intre o “pensiune” sau un hotel normal! Fiind prima oara ne gandim sa nu ne expunem la riscuri😊
Mie personal, imi plac mai mult pensiunile. De multe ori, e o experienta mai faina.
Daca doriti sa aflati mai multe detalii ne putem auzi in private.
Sigur, cum putem lua legatura?
Buna,
Noi am fost in februarie in zona si am schimbat mai multe cazari pentru a ne bucura de fiecare zona in parte. Recunosc nordul nu mi-a placut foarte mult din cauza ca e foarte turistic si plin de italieni. Asadar noi am luat cazari de pe airbnb, cat si booking. Din cele unde am stat recomand:
1. StoneTown: https://www.airbnb.com/rooms/22205591?s=51
2. Bweeju: Kilimani Kwetu (proprietar elvetian)
3. Matemwe: Miramont (proprietar roman) http://www.booking.com/Share-JkmpgJ
Kiganja (proprietar italian)http://www.booking.com/Share-JaVMeC
2.
Geogeta, o adresa de email sau facebook cred ca ar fi utila.
Geogeta, o adresa de email sau facebook.
Georgeta Voaides pe facebook
Georgeta, o adresa de email sau facebook cred ca ar fi utila.
Salut si la multi ani
In iunie vreau sa merg din londra cu rwand air pret 406 lire apoi ferry din capitala
Te rog zi ceva de bankomate
Apoi de magazine cam ce conserve au se gaseste paine
Transportu cu bus e sigur,vorbesc engleza soferii.
Merci anticipat
Salut. Cand am fost in Zanzibar erau cateva ATM-uri, presupun ca acum sunt mai multe. Conserve nu am vazut, dar paine au. Engleza vorbesc cam toti zanzibarezii.
Multumesc de raspuns
Ma voi gindi la tine in timpul safary blu.
Eu calatoresc foarte ciudat.In fusta fara chiloti,numai cu ghiozdanul,combin hostel cu hotel de 4 stele in acelasi oras,schimb hotel in fiecare noapte.De ex in malta be hotel aveam privelistea un perete la 20 m dar la altul in sliema o super priveliste de la et 4. Conbin o masa la rest de lux cu salam si rosii in parc.Nu aleg cel mai ieftin zbor intodeauna de ex spre brazilia am mers cu air maroc si ma felicit am avut 3 locuri libere si am dormit bine tot drumul.
Sa ai sanatate in 2020 sa poti calatorii
In 4 ian dorm in motorul avionului
Hostel jumbo arlanda
Am mai dormit in el dar in interior . Salutari din londra