Stiti pozele acelea cu sute de baloane ridicandu-se si pistruind cerul cu puncte multicolorate deasupra unui peisaj selenar si ciudat? Ei bine, cel mai probabil acel loc este in Cappadocia, undeva in mijlocul Turciei. SI unde va invit sa ne ridicam impreuna intr-un astfel de balon colorat, colorat pana la cer si de unde sa admiram nu numai sutele de baloane, ci si una dintre cele mai fascinante provincii ale Turciei.
Am fost acum doi ani si jumatate in Cappadocia, tot de 1 Mai, cu un grup de cititori sa ne dam cu balonul. Experienta cu balonul a fost cu adevarat minunata (era a treia oara pentru mine sa ma dau cu balonul, dupa savana kenyana si jungla laotiana), dar pe langa aceasta experienta, am descoperit un taram cu o istorie neasteptat de bogata, in urma careia au ramas extrem de multe urme… urme ale grecilor care au construit aici biserici sapate in piatra, dar si ale unor popoare premergatoare grecilor, cum ar fi frigienii. Acestia au sapat adevarate metropole subterane unde, in cazul unor navaliri, se adaposteau cu totii, inclusiv cu animalele din dotare, iar dusmanul trecea prin zona fara sa-i detecteze… iar aceste orase sunt fascinante, este incredibil cum, acum 2000 si ceva de ani, au putut fi construite si organizate asa de bine pentru a asigura nu numai supravietuirea populatiei, ci si un oarecare confort in perioadele de restriste.
Cappadocia este, de asemenea, cunoscuta pentru formele sale de relief ciudate pe care, indiscutabil, nu le vom rata sa le vedem – fie din balon, fie din autocar, fie oprind din loc in loc pentru fotografii cu care sa ne mandrim pe Facebook. De asemenea, ne vom plimba pe niste vai inverzite deja la inceput de mai, pline de urme ale istoriei – oamenii s-au adapostit in pesteri chiar si pana in anii 1950, cand au renuntat, de voie, de nevoie, la dorinta autoritatilor de a prezerva aceste monumente.
Dar hai sa va zic care este planul.
In primul rand, perioada: 28 aprilie – 1 Mai 2017. Dupa cum bine stiti, este liber de 1 Mai si pica intr-o luni, deci veti avea nevoie de doar o zi de concediu pentru o excursie de patru zile.
Vom decola pe 28 aprilie dis-de-dimineata cu un avion al companiei Turkish Airlines si, dupa o scurta escala la Istanbul, vom zbura mai departe spre Kayseri. Este cea mai buna conexiune pentru a nu pierde doua zile degeaba, cum ar fi cazul cu Fly Pegasus, care are un orar mai prost (adica am ajunge pe 28 aprilie noaptea si am pleca pe 1 Mai la prima ora). Cu Turkish vom fi deja la ora 10:30 la Kayseri, gata sa descoperim regiunea. Vom descoperi surprinzatoarea mostenire greceasca a Cappadociei – sincer, inainte de a ajunge efectiv acolo, habar n-am avut ca zona a avut o puternica comunitate greceasca pana la schimbul de populatie din 1923… ne vom plimba pe o vale plina cu pesteri in care se pastreaza urmele bisericilor bizantine, apoi vom descoperi cateva localitati care au fost locuite pana acum un secol de greci si in urma carora au ramas niste vile ca niste palate.
Vom dormi intr-un cave hotel, adica intr-un hotel sapat in stanca… nu vor fi conditiile celor din Antichitate, dimpotriva, conditii de 4 stele. In acest moment, cel mai probabil vom sta in Holiday Cave Hotel, dar daca nu vom sta fix in asta, vom sta undeva similar, aflat in orasul Goreme, orasul acela spectaculos din mijlocul carora rasar tot soiul de stanci, una mai haioasa decat alta.
Ziua urmatoare, o vom dedica reliefului acestuia unic – vom vedea unica vale Dervent, apoi zona de conuri modelate in turf vulcanic si ne vom distra olarind cu mainile noastre ceva folosind tehnicile olarilor hittiti, care au locuit aceasta regiune acum aproape 3000 de ani. Daca va bagati la distractie, chiar ca o sa radeti cu lacrimi (evident, demonstratia se va desfasura intr-un complex care este si magazin si arata ca pestera lui Ali Baba J). Vom vedea si cetatea de la Uchisar, si muzeul in aer liber Goreme, aflat la marginea orasului in care dormim. Daca 28 aprilie va fi ziua istoriei si a urmelor sale spectaculoase, 29 aprilie va fi ziua formelor de relief supercurioase si a panoramelor de neuitat.
30 aprilie va fi ziua balonului. Ne trezim dis-de-dimineata si nu ne vom dumiri prea bine decat in momentul cand vom vedea valea cu sute de baloane gata de decolare. Sper ca vom avea si un cer degajat, pentru a ne bucura din aer de rasaritul de neuitat. Data trecuta, era senin si frumos (cam tot timpul a fost soare), dar fix cand am decolat, un nor s-a pus cu ambitie deasupra lui Goreme, iar soarele a stralucit doar fix la aterizare. De data asta, trebuie sa avem soare :). Dar, chiar si asa, cu soare sau fara soare, este o aventura pe care nu o poti uita prea curand.
Aceasta va fi, de asemenea, ziua hikingului. Ne vom opri mai tarziu la un lac cu o culoare stranie si vom da putin din picioare pe pitoreasca vale Ihlara… e o drumetie lejera printr-un peisaj primavaratic, vreo 4 km, culminand la sfarsit cu un pranz turcesc.
Ultima zi, cea de 1 Mai, vom avea program liber de dimineata… pentru a face ce vrem, eventual, sa ne cataram pe dealurile din Goreme sau pentru shopping, sau pentru orice ne trece prin cap pana cand purcedem spre Kayseri si de acolo acasa, via Istanbul.
Cam acesta este programul. Si, cum ziceam, Cappadocia este un loc atat de fain incat am ales sa revin si sa-l revad dupa doar trei ani.
Tariful este de 600 de euro, aici fiind inclus: zborul cu compania Turkish Airlines (deci, bagaj inclus si mancare la bord, turcii au si un bucatar la bord, chiar si pe zboruri scurte, cum este cel de Bucuresti), toate taxele de aeroport, trei nopti de cazare intr-un cave hotel, autocarul pentru a vizita toate obiectivele, taxe de intrare la toate obiectivele turistice si, evident, tura cu balonul.
Cum va puteti inscrie: dati un mail lui Dragos la adresa dragos@exploretravel.ro si Simonei la simona@exploretravel.ro dar puneti-ma si pe mine in cc: imperatortravel@yahoo.co.uk
Puteti afla mai multe detalii pe acest link, dar si daca imi dati mail sau imi lasati un mesaj pe Facebook.
Nu zic decat ca va astept… sa mergem impreuna in Cappadocia la primavara!
Imagini Cappadocia
Experienta balonului in Cappadocia este pur si simplu de neuitat
Cappadocia inseamna si un relief extrem de ciudat
cu forme de relief haioase
O istorie neobisnuit de bogata … aici au trait greci, asa ca peste tot vei descoperi biserici in piatra
Iar la inceput de mai, totul o sa fie inverzit
Aici se locuia
Dar si aici. In Cappadocia erau niste orase unice unde intreaga populatie se refugia cand apareau dusmanii
pur si simplu, se ascundeau