Ca de obicei, la finalul oricarui serial mai mult sau mai putin lung, obisnuiesc sa strang intr-un articol mai multe informatii si ponturi care v-ar putea fi necesare in cazul in care va doriti sa mergeti in Mongolia (sau daca povestile mele v-au convins sa adaugati aceasta tara pe wish list-ul personal. In caz ca ati fost in Mongolia si aveti mai multe informatii, v-as ruga sa completati jos, la comentarii, pentru a fi citite de cei interesati; de asemenea, daca aveti alte intrebari, cu placere va stau la dispozitie.
Cand sa mergi in Mongolia
Mongolia se afla in proximitatea Siberiei, deci are un climat relativ rece, in ciuda faptului ca o buna parte din teritoriul ei este desertic. Mongoliei i se spune, de asemenea, „Tara Cerului Albastru”, asa ca nu lipsa de soare va va necaji, ci, mai degraba, temperaturile. Iarna este rece, foarte rece. Crivatul siberian bate peste stepele mongole, iar temperaturi de -20 de grade Celsius nu sunt neobisnuite. Cel mai bine este sa vizitezi tara in timpul verii, cand poti sa ai parte de temperaturi de pantaloni scurti, dar nu uita sa-ti iei si haine groase la tine, pentru ca poate fi foarte frig, uneori (in iulie, am avut parte si de temperaturi de 5 – 10 grade Celsius). In plus, eu am vrut sa merg obligatoriu in perioada in care are loc festivalul Naadam (in prima jumatate a lui iulie), pentru a asista la cel mai mare show al Mongoliei.
Cum ajungi in Mongolia
Ai doua optiuni, de fapt, trei. Una, sa conduci pana acolo, dar e destul de departe si putini se incumeta. Alte suflete decise iau Transsiberianul de la Moscova spre Beijing si se dau jos pe drum, la Ulaan Bataar. Cu avionul din Europa, din pacate, nu sunt teribil de multe optiuni – poti zbura cu Turkish Airlines via Istanbul sau cu Aeroflot via Moscova. De obicei, Aeroflot este mai ieftin, dar trebuie sa verifici. Ai mai multe optiuni din China sau din Coreea, in caz ca vrei sa cuplezi Mongolia cu o alta tara asiatica. Fa-ti calculele sa zbori la Beijing, de exemplu, si de acolo, dupa ce vezi Marele Zid sau Orasul Interzis, sa iei avionul sau trenul spre Ulaan Bataar.
Viza Mongolia
Pana la sfarsitul anului 2015, Mongolia a introdus o ridicare temporara a vizelor pentru cetatenii UE si ai altor cateva tari, pentru a promova turismul. Dintr-un motiv care imi scapa, nu au prelungit perioada „de gratie”, asa ca ai nevoie de viza mongola luata in avans. Din fericire, poti sa o iei de la Consulatul Onorific al Mongoliei de la Bucuresti, in doar cateva minute si fara durere de cap.
Cum calatoresti prin Mongolia
Desi exista curse de autobuze intre marile orase, ele nu sunt teribil de folositoare pentru turisti deoarece, cu exceptia lui Karakorum, capitala Imperiului Mongol, nu prea ai ce vedea prin orase. Iti trebuie obligatoriu o masina off-road pentru a descoperi „adevarata Mongolie”. Sigur, poti sa inchiriezi una, dar garantat o sa te pierzi si nici nu o sa ajungi unde trebuie, asa ca Mongolia este una dintre tarile in care e musai sa iei un tur. Fie ca il aranjezi din tara, fie la fata locului, trebuie sa iei un tur. Exista doua optiuni: tururile budget se fac cu furgoanele, acele dube sovietice care au fost folosite de decenii – in general, inghesuite si cu ferestre mici de parca ar transporta prizonieri – sau tururile cu masini 4×4, de obicei de provenienta japoneza. Interiorul furgoanelor este, in anumite cazuri, modernizat. Exista cateva agentii de turism in Ulaan Bataar sau poti intreba la hotelul / hostelul tau. Tururile au loc, in general, vara. Subsemnatul a fost intr-un tur din seria “Haideti cu Imperator” in colaborare cu agentia KMD World Travel, iar partenerul local in Mongolia a fost Premium Travel Mongolia.
Unde dormi in Mongolia
Capitala Ulaan Bataar are mai multe optiuni de cazare – de la hosteluri cu mai multi in camera care costa de la cativa euro pana la Shangri La. Personal, am stat in Hotelul 9 https://hotelnine.mn/ , un hotel foarte bine plasat (la doi pasi de piata centrala) si foarte confortabil.
In afara capitalei, se poate dormi in ger-uri, celebrele iurte mongole. In cazul tururilor ieftine se doarme la oameni acasa, de multe ori in aceeasi incinta cu toata familia gazdei, in cazul tururilor mai scumpe se doarme in ger camps, in iurte confortabile. Atentie, chiar si vara poate fi frig in timpul noptii, asa ca trebuie sa ai haine groase si sa ceri sa-ti faca focul in mica soba aflata, in general, in mijlocul gerului. Toaleta si dusul, in general, impecabil de curate, se gasesc in alta cladire si sunt comune pentru toata tabara. In caz ca dormiti cu familii de localnici, va vor arata ei unde e buda sapata in pamant.
Unde mananci in Mongolia
Scena culinara din Ulaan Bataar este relativ sofisticata, cu restaurante mongole, dar si italiene, chinezesti, japoneze etc. Inainte de a pleca, auzisem multe despre faptul ca gastronomia mongola se reduce la supa de oaie (felul 1), friptura de oaie (felul al 2-lea), prajitura de oaie (felul al 3-lea). Iar eu urasc oaia. Ei bine, am trait aproape doua saptamani in Mongolia fara oaie… in cazul ger campurilor, poti avea si o alternativa vegetariana, dar trebuie sa comanzi din timp. Supermarketurile arata ca alimentarele noastre din anii ’90, dar gasesti destule lucruri de cumparat – biscuiti, ciocolata si altele.
Alcool in Mongolia
Hei, mongolii sunt budisti, nu musulmani! Gasesti peste tot, inclusiv in fiecare iurta, unde fac un soi de tuica din lapte de iapa sau din miere. E mult mai slaba decat orice tuica romaneasca. Pentru „the real thing”, cumpara o votca Genghis Han, mandria industriei alcoolului mongol.
Imbracaminte in Mongolia
Nu exista reguli diferite de imbracaminte fata de Europa, dar e musai sa-ti iei haine groase oricand te duci, temperaturile pot fluctua dramatic si pot exista nopti cu 5 – 10 grade Celsius, mai ales in desert sau in nord. Pantalonii scurti si fustele scurte sunt OK. Ca si in fosta Uniune Sovietica, tipele sunt extrem de elegante, indiferent de venituri, pe cand ei zici ca sunt adunati de prin magazinele de solduri.
Cum platesti in Mongolia
Exista destule ATM-uri in capitala si am vazut si in orasele mici, asa ca este cel mai confortabil sa iei un card de debit cu tine si sa scoti tugrici din perete. Nu am prea vazut case de schimb independente, poti sa schimbi la banci care au un program… bancar. Daca ajungi vineri seara si nu ai cash, e musai sa ai un acordeon cu tine, pentru a putea strange niste bani la colt de strada, pana luni dimineata. Daca totusi insisti sa vii cu cash, iti recomand sa aduci dolari americani sau din Hong Kong, mai degraba decat euro. Moneda nationala este tugrikul si se foloseste peste tot – poti folosi dolari americani la o rata proasta in magazine de suvenire, la restaurante scumpe, la achizitia de bilete de avion sau daca ai de gand sa-ti cumperi automobil, apartament sau un ger in Mongolia. Cardurile de credit sunt acceptate in hotelurile, restaurantele si magazinele peste medie.
Daca pleci intr-un tur prin Mongolia, nu o sa ai nevoie de prea multi bani pentru ca, in general, totul e inclus – doar daca vrei sa iti cumperi bauturi alcoolice sau racoritoare gen Coca-Cola si suvenire.
Cum comunici in Mongolia
In Ulaan Bataar, vei gasi mai multi vorbitori de engleza, dar in afara capitalei, sunt destul de rari. Cei mai in varsta vorbesc rusa, iar limba mongola se scrie oficial cu caractere rusesti.
Criminalitate in Mongolia
In ultimul deceniu, erau destul de multi hoti de buzunare in capitala, iar jafurile violente se cam intamplau. Intre timp, situatia s-a imbunatatit, dar e bine sa fii atent cu lucrurile si cu portofelul tau. Noaptea, evita strazile pustii, daca esti singur sau in grupuri mici – mongolii se imbata crunt si pot deveni violenti.
Riscuri de sanatate
Nu exista boli tropicale sau stranii prin Mongolia. Exista riscul insolatiei, asa ca e bine sa-ti iei o sapca, o basma, ceva de pus pe cap. Exista spitale si policlinici peste tot, dar baza materiala lasa de dorit, asa ca e mai bine sa-ti iei cu tine toate medicamentele de care ai nevoie.
Comunicatii in Mongolia
In mod surprinzator, exista nu mai putin de 5 retele de telefonie mobila la 3 milioane de locuitori dintre care 2 milioane locuind pe coclauri. In consecinta, acoperirea cu telefonie mobila este limitata la orase, iar netul merge foarte slab exceptand in Ulaan Bataar. Se poate achizitiona o cartela locala fara mare bataie de cap la preturi foarte prietenoase in caz ca vrei sa freci netul. Imensa majoritate a localurilor din Ulaan Bataar au wifi pentru clienti, nu te astepta la acest lux in afara capitalei.
Cam astea ar fi informatiile pe care m-am gandit sa le compilez. Cum ziceam, in caz ca aveti mai multe informatii, v-as fi recunoscator sa le completati jos, la comentarii, pentru a putea fi citite si de alti calatori interesati de Tara Cerului Albastru. Multumesc!
Imagini Mongolia
Aeronava companiei Aeroflot cu care am zburat in Mongolia
Welcome to Ulaan Bataar !
Companii aeriene – pentru zboruri interne – Hunnu Air
Compania nationala, Mongolian Airlines nu zboara prin prea multe locuri, dar e sponsorul Borussiei Dortmund 🙂
Transport prin tara – mai scump cu 4×4
Sau mai ieftin, cu furgonul
Cam asa arata majoritatea soselelor mongole
prin Gobi
Autostrazi mongole
Hotel Nine – o alegere foarte buna in Ulaan Bataar
Cam asa arata camera
Dar toata lumea isi aduce aminte de noptile in ger camps
Cam asa arata in interior
Exemplu de un alt ger in care am dormit – aici aveam si soba cu lemne
Restaurant turistic in Ulaan Bataar
Exista si roof top restaurant
Micul dejun la ger campuri poate fi neasteptat de bogat
Vodca nr. 1 din Mongolia
Tugrik, moneda locala
Intr-un magazin al unei companii de telefonie mobila. De aici mi-am luat SIM mongol
Mall in Ulaan Bataar
-din cate stiu este zbor si din germania catre ulaan baatar. totusi trenul cred ca e cea mai faina alegere… zilnic e si un autobuz din ulan-ude (republica buriatia) care trece mai usor/repede prin vama decat trenul. MIAT zboara la beijing si a fost o surpriza placuta….
-rublele rusesti sunt la fel de bune ca dolarul… la parterul magazinului universal din centru este o casa de schimb valutar cu program destul de bun
-microbuzele coreene sunt la fel de bune ca cele rusesti la tururile prin tara pe drumurile de pamant
-capitala e plina de hosteluri pentru tineri calatori. acestea ofera si tururi diverse prin tara de 3-4 pana la 14 zile… iar in zona rurala cazarea la iurta e singura optiune. dar e super fain!
-viza se ia foarte usor de la doamna cosul. se pot trimite cererea tip+pasaportul+taxa prin curier.
– cei mai multi tineri de la oras au spartphone si doua simuri iar la tara cam orice familie are cate un nokia vechi pe care il incarca de la panoul solar…
-Mongolia e sigura, verde, frumoasa si primitoare.
La anul „mă dau” cu transsiberianul, cu niste prieteni. Vrem să oprim în principalele orașe și în special în Ulan Bataar. Sunt de ajuns max 7 zile de petrecut în Mongolia? Cam ce buget să aloc pentru cele 7 zile (cazare, masă și tururi). Menționez că suntem genul de turiști low budget 🙂 Sfaturile voastre ar fi de ajutor, ținând cont că suntem în etapa de organizare. Mulțumiri
cam putin 7 zile dar se poate. fara desertul gobi insa! 2 zile in capitala si restul „la tara”… hostel gasesti in ulaan baatar incepand cu 5-6 euro/noapte iar tururi de la 100-150 euro in sus pentru cateva zile.