Cartea lui Feher. Acum, și despre Mongolia

13-statuie-ulaan-bataar

Vă tot zic de câteva zile despre noua carte a Ralucăi Feher, „Splendidul loc al fericirii supreme sau cum a găsit Feher Mongolia, Coreea și Japonia”. Aseară, a fost lansarea, la librăria Cărturești Carusel, deci, în principiu, de azi o găsiți în librării, inclusiv în Cărturești. Și cum, probabil, puțini dintre voi ați pus mâna pe carte, cu ajutorul Ralucăi vă mai ofer un fragment din carte, de data asta, despre o țară în care am fost și eu recent – Mongolia.

 

Cum o fi să trăieşti între ruşi şi chinezi? Între ursul cu nasul roşu şi halenă şi dragonul flămând, cu limba vânătă? Cum o fi să fii săpunul pe care se bat aceşti doi pârnăiaşi, la duş? Subsuoara căruia ai vrea să o clăbuceşti?

Din fotografii alb-negru zâmbeşte astronautul mongol şi apoi primul scriitor popular. Lângă, e primul om de ştiinţă nou. Aşa scrie: „Primul om de ştiinţă nou“, ca o reclamă la un detergent neobişnuit căruia i-au mai adăugat nişte particule de bitustupinidină care vor face să dispară 99,99% din pete. Nou!!! Om de ştiinţă de tip nou făurit în societăţile sovietice multilateral dezvoltate. O altă fotografie îl arată pe cel de-al o sutămiilea cetăţean mongol care a căpătat carnet de şofer. Apoi o gimnastă cât un munte şi apoi avem o delegaţie de tovarăşi sovietici îmbrăcaţi în costume, pozând lângă mongolii cu pălării şi înveliţi în deluri cu mâneci cu 35 de centimetri mai lungi decât braţele.

Rusul i-a învăţat pe mongoli să iubească votca. Tot el a exportat chifteaua lăţită în chiflă, alfabetul chirilic, arme, specialişti în extragerea uraniului şi idealul de frumuseţe masculină.

Nu o şti multe Padme, dar ştie că noi, românii, nu suntem frumoşi ca ruşii, nu suntem graşi, înalţi, solizi şi blonzi ca ruşii. Și nu avem ochi frumoşi ca ei, ca ruşii. Dacă Padme ştie ceva, în afară de engleză, ştie să deosebească din marea de turişti care e rus, care e neamţ şi care e englez. Nemţii, se ştie, sunt blonzi, cu ochii afundaţi în cap şi au burţile mari, de la bere. Englezii sunt spălăciţi. În plus, te prinzi că sunt englezi, pentru că vorbesc engleză.

— Dar americanii — Brad Pitt, Mel Gibson, Johnny Depp? Îţi plac?

Nu ştie cine sunt. Nu a auzit de ei, de Tom Cruise da, dar şi el e urâţel, oricum e mai bine decât negrii, care sunt brrrr şi put.

Japonezii şi vietnamezii sunt urâţi, de fapt toţi asiaticii sunt oribili, mai puţin superstarurile coreene de telenovele. Iar chinezii sunt infecţi, au buza de sus umflată şi dinţi îngrozitori.

De sub buzele lor umflate a ieşit în anul 2002 recunoaşterea independenţei Mongoliei şi tot de sub buza umflată, pe 21 mai 2012, China a renunţat la orice revendicare teritorială asupra Mongoliei Exterioare. Dar noi nu ştim asta încă, suntem a doua zi după moartea lui Michael, într-un muzeu pustiu, în faţa vitrinei înguste în care e înghesuită, pe repede înainte, istoria postcomunistă. Avem ziua paşapoartelor şi apariţia noului paşaport cu care pot să călătorească oriunde în lume, doar să vrea să-şi părăsească o vreme ger-ul, iapa şi iacul. Și apoi avem ziua partidelor şi moartea lui Zorig, acest Ion Iliescu al lor, pereistroikistul care a fost unul din principalii actori ai demonstraţiilor din 1990, care au dus la introducerea pluripartitismului în Mongolia. A fost ucis în 1998, la câteva zile înainte să fie uns prim-ministru, iar autorii crimei nu au fost prinşi.

— Padme, ce vorbeşte lumea despre asasinii lui Zorig?

— Nu ştiu. Noi nu vorbim aşa ceva.

Pe internet scrie aşa: doi atacatori au intrat în apartamentul viitorului prim-ministru, i-au legat soţia şi au aşteptat ca politicianul să se întoarcă. Când a intrat pe uşă, l-au înjunghiat de 16 ori. Au plecat, nu înainte să ia din frigider o sticlă de oţet şi una de soia.

Ionesco. Eugen Ionesco.

Sau poate frica de nevastă: ţi-am zis dragă să iei oţet şi soia, că nu mai avem şi nu am timp mâine să trec pe la alimentară şi vine maică-mea din Tsetserleg şi cum să îi dau să mănânce…

Sau poate că arhitectul atacului le-a spus că ar trebui să arate ca o spargere şi, cum Zorig avea frigiderul gol, au luat şi ei ce-au putut.

Imagini Mongolia

01-piata-centrala-ulaan-bataar

Sediul guvernului (poza interzisa)

02-motocicleta-cu-atas

Si una permisa, de la nivelul solului 🙂

03-copii-mongoli

Sa ne jucam un pic

04-banca-mongolia

Una dintre cele mai mari banci mongole

05-mall-ulaan-bataar

Mall in centrul capitalei mongole

06-kvas

Influenta rusa … vreti niste kvas ?

07-colite-mongolia

Marele Imperiu Mongol a ramas doar in cartile de istorie si colite filatelice

08-fete-mongole

Parada modei mongole

09-decoratii-mongole

Si cea a decoratiilor

10-parada-mongolia

Astia da, eroi

11-monument-beatles-ulaan-bataar

Statui in Ulaan Bataar … de la Beatles

12-monument-mongol

La cine stie ce general mongol

 

Categorii:
Mongolia

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest