Haideti cu Imperator in Madagascar !

14. Aleea baobabilor

Aleea baobabilor, Madagascar

De-a lungul si de-a latul Planetei exista numeroase insule si insulite care s-au desprins de continente acum milioane de ani si unde ecosistemele au evoluat in paralel, ducand la o fauna sau flora unica. Asa sunt insulele Galapagos in dreptul tarmurilor Americii de Sud, asa a fost Mauritius unde, din pacate, colonizarea umana a dus la distrugerea unor specii unice (ca si in Noua Zeelanda, de altfel), dar suntem norocosi ca mai exista niste astfel de insule-oaza unde flora si fauna locala au supravietuit (exista 9.000 de specii de plante care pot fi gasite doar in Madagascar). Am in minte Galapagos de care am mentionat, dar si doua insule aflate la est de Africa – Socotra si Madagascar (ultima s-a desprins, suprinzator, nu de Africa, ci de… India!). Socotra se afla de mult pe lista mea de prioritati, dar din pacate atacul Arabiei Saudite asupra Yemenului a inchis, practic, accesul spre Socotra (sau vizitarea celei mai interesante tari din Peninsula Arabica, adica Yemenul), asa ca mai am de asteptat. Prin urmare, e musai sa ma duc in Madagascar. Asa ca va invit sa mergem impreuna, intr-una dintre cele mai interesante tari ale Africii, in vara acestui an.


Madagascarul nu are numai un ecosistem unic, ci si o populatie umana cu traditii si origini unice. Malgasii sunt rezultatul amestecarii unei populatii de origine asiatica, provenita in special de dincolo de Oceanul Indian, din Borneo (astazi, partajat intre Indonezia si Malaezia), si colonisti proveniti din Africa neagra. Cercetarile antropologice au relevat ca 30% din genele malgasilor sunt de origine asiatica si 70% de origine africana… Antropologii cred ca Madagascarul a fost colonizat de un grup foarte mic de oameni acum circa 1200 de ani, iar din acestia, 30 de femei erau de origine asiatico-polineziana, iar 2, din Africa. Urmasii lor au niste trasaturi interesante… daca ajungi in zona muntoasa (asa cum este Antananarivo, capitala tarii), vei descoperi ca malgasii au trasaturi asiatice… cum cobori spre coasta, culoarea pielii se innegreste si apar trasaturi africane… Cred ca este o tara fascinanta pentru un antropolog sau etnolog… mai ales ca poporul Madagascarului este format din aproape doua duzini de etnii, cu traditii, limbi si origini diferite. In continuare, poporul dominant pe insula este merina, populatie de origine asiatico-austroneziana ajunsa in Madagascar pe undeva cand Europa imbratisa o religie levantina numita crestinism si care a creat spectaculoasele regate ale Madagascarului care au fost dizolvate de puterea coloniala franceza.

Madagascarul este o insula mare, deci destul de greu sa o vezi pe toata. Dar ceea ce am incercat sa fac este un tur in care sa avem diverse experiente care sa ne dezvaluie diversitatea extraordinara de aici – vom vizita orase istorice, artizani, parcuri nationale, ne vom zbengui in apa calda a Oceanului Indian, vom vasli pe rauri, vom dormi la corturi de milioane de stele (cele de deasupra noastra :)), ne vom poza pe celebra Alee a Baobabilor, ne vom distra cu lemurii cei neastamparati si nu vom merge desculti prin Tsingy 🙂 . Veti vedea de ce.

 

Care este planul? Vom decola din Bucuresti in seara de 28 iulie. Da, stiu, in iulie este iarna in Madagascar, dar atunci este sezonul secetos si avem sanse mici sa fim udati si, in plus, iarna nu inseamna si frig intr-o tara aflata in mare parte intre Tropic si Ecuator. Dimpotriva, va fi o vreme de pantaloni scurti :). Vom ajunge ziua urmatoare in Antananarivo si vom avea o dupa-amiaza libera sa ne revenim dupa lungul drum transcontinental.

O vom lua la sud spre orasul Antsirabe, unul dintre orasele unde francezii s-au instalat serios in perioada coloniala, lasand in urma lor mai multe cladiri, dar si un centru comercial de prim ordin. Antsirabe e sus, la o altitudine de 1.500 de metri, iar noaptea, temperatura se poate apropia de zero grade. Tot aici, vom vizita o zona faimoasa pentru orezarii… stiti (sau ati vazut) orezariile acelea spectaculoase din Asia… ei bine, asa ceva este si in Madagascar… inca o dovada a originii sud-est-asiatice a malgasilor.

Vom cobora apoi spre Miandrivazo, unde vom incepe „nebunia” acestei excursii… ca trebuie sa avem o mica nebunie. O vom lua pe raul Tsiribihina intr-o expeditie spre Tsingy. Drumul va dura doua zile intregi (si o dimineata), trecand printr-o serie intreaga de ecosisteme si vom dormi doua nopti in corturi… nu va fie frica, regimul este all-inclusive, iar seara pe care o vom petrece langa satul Berevo va fi insotit de dansuri si cantece malgase… Aici, va trebui sa renuntam la check in si Facebook :).

Dupa ce vom debarca, vom trece la masini 4×4 pentru drumurile „africane” ale Madagascarului de vest. Si ne vom pregati pentru rendez-vous-ul cu celebrul parc national Tsingy de Bemaraha (inseamna „acolo unde nu se merge descult”, din cauza stancilor calcaroase care arata ca niste sulite (sau daca il simpatizati pe Vlad al nostru, ca niste tepe). Vom petrece doua zile in parcul national, prin canioane, pesteri, forme curioase de relief, dar si vizitand un sat traditional malgas… Si sa nu uit – cu 11 specii de lemuri!

O vom lua apoi spre coasta vestica, spre Morondava, trecand pe la faimosul Bulevard al Baobabilor, probabil simbolul fotografic al acestei tari fotogenice. Aici vom putea sa ne aruncam in Oceanul Indian, dar si sa avem mai multe activitati la alegere – plimbare cu piroga, pescuit, vizitarea de sate sau a unui parc national din apropiere. Avem la dispozitie doua zile intregi sa facem cat mai multe lucruri.

Dupa doua zile (si o noapte) petrecute la mare, vom lua avionul spre Antananarivo si vom avea o zi la dispozitie pentru a vizita capitala Madagascarului. Vom incheia excursia prin vizitarea unor parcuri nationale din nordul tarii, faimoase pentru speciile lor rare.

Vom zbura apoi acasa cu numeroase poze si, sunt convins, cu amintiri de neuitat.

 

Mai multe amanunte puteti gasi aici.

 

Amanunte tehnice:

 

Perioada: 28 iulie (seara, decolam la 21:40) – 13 august (dimineata, aterizam la 8:30)

Pret: 2.950 euro. ATENTIE: pentru inscrierile pana la 31 martie, beneficiati de o reducere de 200 de euro, deci turul ar costa 2.750 de euro. Acopera zborurile (inclusiv intern), taxe aeroportuare, cazare, transportul pe sosele, apa, camp liber, mese (12 mic dejun, 5 pranzuri, 5 cine). Ce mai trebuie achitat, odata ajunsi in Madagascar – bacsisul pentru ghizii malgasi, activitatile din zilele de la Morondava, asigurari, mesele neacoperite. Avans: 50%, restul se plateste cu 30 de zile inainte de inceperea turului.

Itinerariul: uitati-va aici.

Viza: Se ia pe aeroportul din Antananarivo

Precautie sanatate – Este bine sa fiti vaccinati impotriva hepatitei A (e bine sa-l aveti si daca vizitati Bucurestiul, Londra sau New Yorkul), impotriva tifoidei si sa aveti medicatie impotriva malariei.

Probleme de siguranta – Madagascarul este o tara relativ sigura. Nu este recomandat sa te plimbi singur noaptea prin Antananarivo (celelalte orase sunt sigure).

 

 

Pentru inscrieri, va rog trimiteti un mail la dragos@exploretravel.ro si simona@exploretravel.ro, dar copiati-ma si pe mine la imperatortravel@yahoo.co.uk

 

Nu zic decat ca va astept sa mergem in Madagascar la vara!

Imagini Madagascar

01. Madagascar

02. Lemuri

Celebrii lemurieni

03. Lemur

04. Aleea baobabilor

Apus de soare pe Aleea Baobabilor

05. Baobab

Baobabii de Madagascar

06. Malgasi

07. Malgasa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10. Cameleon

Cameleoni

11. Plaja

12. Mare in Madagascar

Bemaraha

Tsingyi

Categorii:
Madagascar

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
14. Aleea baobabilor
🙂
01. Madagascar
02. Lemuri
03. Lemur
04. Aleea baobabilor
05. Baobab
06. Malgasi
07. Malgasa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
10. Cameleon
11. Plaja
12. Mare in Madagascar
Bemaraha
Elephant Rock
Dragon Blood Tree
Edinburgh castle
Camp de iurte Mongolia
Trakai, Lituania, Tarile Baltice
Cuba
Elephant Rock
Dragon Blood Tree
Edinburgh castle
Camp de iurte Mongolia
Allea Baobabilor Madagascar
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
free counters
undefined
undefined
undefined
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Destinatia anului
Sfinx Egipt
. Wroclaw
Templul dintelui lui Buda
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
Destinatia anului
Sfinx Egipt
. Wroclaw