Palau – mic ghid de vizitare

24. Palau

Palau – 70 islands

Stiu ca poate foarte putini dintre voi va planificati sa ajungeti in Palau, dar tot doresc sa impartasesc cu cei care sunt interesati sa ajunga in Palau mai multe sfaturi, informatii si ponturi. Si voi incepe prin a va spune unde e Palau – undeva la est de Filipine, in dreptul insulei sudice Mindanao, un arhipelag-tara pierdut prin apele Pacificului. Dar hai sa trecem la treaba.

Cand sa mergi in Palau

Vremea este extrem de schimbatoare in Palau. Vremea, nu temperatura, care este constanta, undeva la 25–30 de grade Celsius in fiecare zi a anului. Dar, in fiecare zi, norii apar cu viteza si, desi poate ai avut parte de o zi insorita toata ziua, dintr-odata incepe o ploaie diluviana care te face ciuciulete. Dar cel mai putin ploioase luni sunt februarie–martie, iar cele mai ploioase sunt vara (iunie–august). Din fericire, Palau nu se afla in calea taifunurilor care ii ravasesc de cel putin 12 ori pe an pe vecinii filipinezi.

 

Cum ajungi in Palau

Daca nu esti fericitul proprietar al unui iaht (sau nu inchiriezi unul pe termen mai lung), singura optiune este sa zbori. Aeroportul Koror are zboruri zilnice spre diverse destinatii, dar nu exista rute operate zilnic, de exemplu ruta Taipei – Koror este operata de doar doua ori pe saptamana.

Poti ajunge din Tokyo (cu Delta Alrlines), din Manila si Guam (Cu United Airlines), din Seul (cu Asiana si uneori cu Korean Airlines) si din Taipei (cu China Airlines). Eu am zburat din Taipei, a fost de fiecare data un zbor OK, care dureaza cam patru ore. Nu exista ecrane proprii sa urmaresti ce film vrei, in schimb au dat la intors Bourne Identity. La dus, nu mai stiu ce a fost, pentru ca m-am uitat pe geam, spectacolul norilor era uimitor.

 

Viza Palau

Toti locuitorii Planetei, exceptandu-i pe cei din Bangladesh si Myanmar, pot intra in Palau fara probleme. Unii (inclusiv noi, cetatenii UE) nu au nevoie de vize si pot sta pana la 90 de zile, altii au nevoie de vize, dar se obtin pe loc in aeroportul din Koror. Este obligatoriu sa ai un bilet de avion care sa demonstreze ca vei parasi Palau. Ti se va cere de catre granicer, sa il ai la indemana.

Atentie, la plecare trebuie sa platesti niste taxe in valoare de 50 de dolari.

 

Transport prin Palau

Palau nu are nicio forma de transport in comun, asa ca fie inchiriezi masina, fie iei un taxi sau te alaturi unui tur organizat. Intre insule, trebuie sa inchiriezi o barca sau sa afli cand pleaca „barcile guvernamentale” – nu sunt prea regulate. Surprinzator, desi este o insula mica si pretabila pentru motociclete, nu am prea vazut nici scutere, nici motociclete mari. Nici macar biciclete. Pacat.

In schimb, daca vrei sa zbori in vreo insula, exista avioane charter. Eu am zburat cu Palau Mission Aviation intr-un zbor „de placere”, dar poti sa il folosesti pe post de transport. Aici gasesti mai multe informatii.

 

Cazare

Mi s-au parut mult prea multe unitati de cazare pentru cate avioane aterizeaza in Palau. Probabil, or mai fi si chartere, ca altfel nu-mi explic. Dar si asa, preturile sunt relativ ridicate. Eu am stat la Antelope Guest House, unde o camera single costa in jur de 70 de dolari pe noapte. Pensiunea este detinuta de un japonez din Palau, asa ca marea majoritate a clientilor sunt japonezi, dar au si angajati filipinezi care vorbesc engleza.

Camerele sunt OK, au un aer conditionat cam antic, dar care raceste bine si se afla fix in dreptul portului comercial al Palaului. Sa nu va fie frica, nu e cine stie ce miscare, daca apare vreun vas la doua-trei zile, e mare minune. Cei de la Antelope au un centru de scufundari (printre clienti sunt destui diveri) si, de asemenea, organizeaza diverse tururi prin insule. Aici ai lista completa cu tot cu preturi.

Micul dejun se comanda de cu seara, in apropiere ai cateva restaurante (inclusiv unul palauan cu tot soiul de vietati ciudate), dar si un supermarket deschis pana tarziu. Taxiul pana in oras costa circa 10 dolari, pe jos faci vreo jumatate de ora in mers de voie.

 

Nivel de siguranta

Palau este o destinatie safe, fara probleme de siguranta personala. Riscul cel mai mare este sa te muste vreun caine, pentru ca sunt extrem de multi – unii „comunitari”, altii „privati”, dar toti muscareti.

Constitutia interzice detinerea de arme de catre civili si bine face. Poti s-o incurci chiar daca detii niste gloante, chiar si sub forma de salba de gat. Mai bine cocosei ;).

 

Mancare

Vei gasi numeroase restaurante, dar scumpute. Vei da cel putin 20 de dolari pentru o masa la un restaurant mediu. In general, restaurantele ofera un meniu international, usor americanizat (burgeri sunt peste tot), dar si ceva ciudatenii palauane. Vei gasi, de asemenea, restaurante asiatice. Exista un numar apreciabil de supermarketuri cu de toate, dar nu te astepta la cine stie ce varietate iesita din comun.

Ca si in America, consumul de alcool este interzis celor sub 21 de ani, dar poti gasi destule bauturi alcoolice, berea locala se numeste Red Rooster, dar vei gasi si cantitati industriale de Asahi sau Budweiser. Vinul e scump.

 

Internet in Palau

Auuuu, aici doare! Este extrem de lent. Daca reusesti sa mai citesti vreun mail sau vreun site foarte bine optimizat, esti fericit. Daca vrei sa postezi o poza dupa zborul senzational din timpul zilei, amana pana ajungi in alta tara. In schimb, sa dai un telefon local nu costa nimic. Nu te astepta sa-ti sune telefonul. Din cate stiu, niciun operator roman de telefonie mobila nu are vreun acord de roaming cu Palau.

 

Bani / schimb valutar

Moneda nationala din Palau este dolarul american. Daca nu vii cu dolari de acasa, poti sa-i scoti din ATM-uri. Nu stiu daca or avea case de schimb valutar, nu am vazut niciuna, nici macar in aeroport. Probabil, poti sa schimbi la vreo banca, sunt cateva in Koror.

 

Cum comunici

In Palau, engleza si palauana sunt limbi oficiale si sunt vorbite de toata lumea. Deci nu vei avea probleme.

 

Imagini Palau

01. China Airlines in Palau

China Airlines pe aeroportul din Palau

02. Palau Rent-a-Car

Rent-a-car in Palau

03. Sosele Palau

Soselele sunt bune

04. Podul Japonez

Podul construit de japonezi care leaga Koror de Airai (unde se afla si aeroportul de altfel)

05. Pacific Mission Aviation

Inainte de zborul cu Pacific Mission Aviation

06. Antelope Guesthouse

Aici am stat – Penelope Guest House

07, Restaurant pt mic dejun

Receptia – restaurant – sala comuna

07. Piscina

Piscina de rigoare

08. Camera Antelope Guesthouse

Asta a fost camera mea

09. Rastel incaltaminte

Inainte de a urca in camera, trebuie sa te descalti

10. Pret bauturi

Meniul de bauturi de la Antelope

11. Mic dejun

Si variantele de mic dejun

13. Tururi Antelope

Tururile de la Antelope

14. Pret tururi

15. Tur Antelope

16. Restaurant Palau

Preturile de la un restaurant mediu

17. Supermarket Palau

Supermarketul de la 100 metri de hotel

18. Fructe

Fructele din supermarket nu par de-ale casei

19. Centru comercial

Mall-ul Palaului

20. Bere Palau

Berea cu Cocosu Rosu 🙂

21. Bauturi alcoolice

Dar gasesti de toate

22. Tururi Sam's

Tururile de la Sam’s

23. Romania in Palau

E si Romania prezenta in ziare… de Mos Craciun 🙂

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest