Dintotdeauna, a fost ceva special cu orasul asta. In perioada regala a Prusiei si cea imperiala a Germaniei, era unul dintre centrele intelectuale ale Europei, dar mai mult pe perioada tehnica, apoi Berlinul a incercat sa devina capitala lumii, dar s-a prabusit intr-o mare de cladiri facute praf si pulbere. A renascut, dar a fost impartit in doua – enclavizat sau socializat, in functie de ce parte a Berlinului ai picat. Dar semintele puse in Berlinul Occidental si situatia de enclava libera in marea comunista au rodit dupa unificarea de la inceputul anilor ’90. Astazi, Berlinul este capitala-hip a Europei, locul unde arta si cultura alternativa infloresc intr-un aer de libertate unic in Europa. Dar Berlinul nu este doar capitala-hip a Europei. Framantata sa istorie o intalnesti sub forma de muzee, cladiri sau ziduri la fiecare pas, iar afluxul recent de emigranti din toata Europa, dar si din afara vechiului continent l-au transformat intr-un caleidoscop de culturi, culori, stiluri vestimentare si gastronomii.
Am fost pentru prima oara in Berlin in 1995. Imi pare rau si acum ca nu am vazut Berlinul in perioada separarii, dar pe atunci era cam greu sa iesi din Romania. Dar in 1995, Berlinul era la inceputurile unificarii pe care multi o credeau rapida, dar visele nu s-au concretizat. Pana in ziua de azi, simti cand treci din Berlinul Rasaritean in cel Occidental si viceversa. Desi santierele imense, numeroase de-a lungul fostului Zid au inceput sa egalizeze Estul cu Vestul, faceti cativa pasi mai la dreapta si veti simti aerul auster al socialismului si cel sofisticat al capitalismului.
Ce e de facut in Berlin? Cat timp trebuie sa stai? Eu, personal, am stat trei zile, dar, in mod cert, mi-ar fi trebuit mult mai mult. O zi am dedicat-o zonei centrale, o zi m-am dus la Potsdam si o zi am descoperit muzeele din Insula Muzeelor. Dar sa detaliez.
Odata ajuns in Berlin, am decis sa merg sa vizitez locurile iconice ale capitalei – iar simbolul de netagaduit este Poarta Brandenburg, prin fata careia a trecut celebrul Zid, devenita si mai cunoscuta dupa transmisiile in direct din ziua de 9 noiembrie 1989, cand mii de berlinezi s-au catarat pe zid cu tarnacoape, gata sa stearga granita din mijlocul orasului. La doi pasi de poarta, am fost sa vizitez Reichstagul, o alta cladire a carei imagine a intrat in istorie – e o imagine, de data asta, pozata pe 9 Mai 1945, cand un soldat sovietic arbora steagul cu secera si ciocanul deasupra cladirii care pentru multi era un simbol al hitlerismului, dar care, de fapt, era un simbol al democratiei germane. Abandonat in perioada postbelica (se afla in proximitatea Zidului), Reichstagul a fost reconstruit si modernizat (pe varful ei se afla acum o cupola de Plexiglas pe care nu a vazut-o maresalul Jukov) si a redevenit cladirea-simbol a democratiei germane. M-am urcat pe acoperis, unde exista si un restaurant, in cautarea unei panorame a orasului… din pacate, nu e cine stie ce, dar am facut-o si pe asta.
Pentru iubitorii de istorie, e obligatorie vizita la Charlie Checkpoint, unul dintre numeroasele puncte de trecere dintre cele doua Berlinuri, unde inca s-a pastrat cabina granicerilor. Aici, te poti poza contra unei mici sume de bani cu tineri imbracati in uniforme americane, britanice sau sovietice, dar mai ales sa vizitezi impresionantul muzeu de langa Checkpoint, unde poti afla multe lucruri despre povestea dramatica a Zidului. Si daca totul evolueaza in jurul Zidului, puteti sa vedeti si un mic fragment din Zidul care fusese construit pe o lungime de 155 km. Astazi, a ramas mai putin de un kilometru in picioare si a devenit un soi de opera de arta… aici se afla pictat celebrul Trabant, care parca sparge zidul, dar si romanticul moment in care liderul sovietic Brejnev il pupa pe gura pe dictatorul RDG-ist Erich Honecker. O zona foarte interesanta este dedicata tuturor zidurilor care au fost construite sau celor care inca exista in lume si care, de fiecare data, si-au demonstrat inutilitatea. Cred ca Trump nu a fost niciodata la Zidul din Berlin.
Daca te plimbi prin Berlin, te copleseste istoria relativ moderna – zidul, urmele lui, urmele regimului comunist si ale celui nazist… Dar Berlinul exista dinainte de Honecker si de Hitler si, daca vrei sa descoperi la belle epoque berlineza, trebuie sa te duci in suburbii, la Potsdam, unde vei descoperi idilicul complex de palate ale regilor prusaci. Si aici, descoperi aura sinistra a ultimului razboi (aici a avut loc ultimul summit al celor trei mari aliati invingatori – Stalin, Truman si Churchill – care a fost inlocuit in timpul discutiilor de Attlee, care a castigat alegerile spre imensa surpriza al lui Stalin, care a fost convins inca o data ca democratia este o jucarie nefolositoare), dar o uiti repede, plimbandu-te pe aleile umbroase ale parcului in jurul caruia se afla palatele regale. Cred ca este nevoie de o zi intreaga pentru a face dreptate acestui complex care a fost construit sa puna Versailles-ul in umbra, dar nu va grabiti! Potsdamul trebuie savurat, nu bifat! Luati-o incet, incet si bucurati-va de ce vedeti si simtiti.
Berlinul a fost si este o capitala culturala de prim ordin. Si nu de ieri, de azi, ci de cateva secole. Nemtii au fost timp de secole in competitie cu francezii, iar aceasta competitie s-a concretizat nu numai in cateva razboaie sangeroase, ci si intr-o intrecere in muzee si universitati. Berlinul are sute de muzee, dar cele mai importante sunt grupate cuminti si organizat (nemtii sunt cel mai organizat popor din lume, nu?) pe o insula din centrul orasului – inainte de 1989, a fost in Berlinul Rasaritean.
Muzeul Pergamon a fost, evident, favoritul meu. Imparatului Wilhelm i-a placut foarte mult sa calatoreasca si a fost atras in special de lumea orientala, din Grecia pana in Mesopotamia. Si de acolo nu a venit cu mana goala – poarta Ishtar sau poarta pietei din Milet se afla acum la Berlin, aduse aici datorita imparatului, dar si multumita altora care au fost inspirati de suveranul lor. Muzeul Pergamon este in special spectaculos pentru ca aici gasesti niste exponate impresionante – ganditi-va ca porti intregi de intrare in cetati antice au fost demontate cu atentie din Orient si aduse piesa cu piesa pana la Berlin, inclusiv o intreaga strada din Babilon… Pe vremea aceea, localnicii nu prea intelegeau de ce europenilor le plac vechiturile.
Muzeul Bode, de asemenea, detine o colectie impresionanta de arta veche – aici se afla una dintre cele mai bogate colectii de arta romana si bizantina, dar si numeroase monede, o placere pentru numismati.
Neues Museum a fost muzeul cel mai afectat de razboi, cladirea sa a fost distrusa aproape complet si a ramas o ruina pana in 1999. A fost redeschis recent, in 2009, si gazduieste colectia egipteana (este cel mai important muzeu al Egiptului Antic dupa cele din Cairo si Torino), in cadrul careia straluceste celebra statuie al lui Nefertiti, impreuna cu alte colectii de arta din lumea antica. Mi se pare haios ca vechi artefacte de pe insula muzeelor sa fie expuse in Muzeul… Nou!
Altes Museum a fost prima galerie publica din Berlin, inaugurata in 1830. Si aici se gasesc diverse colectii de arta veche, dar si tezaurul de podoabe de aur.
Alte Nationalgalerie arata ca un templu grecesc, de fapt arhitectul s-a inspirat puternic din arhitectura Parthenonului atenian. Desi la exterior iti sugereaza inca o cladire care gazduieste arta antica, de fapt aici gasesti pe cei mai „noi” artisti de pe Insula Muzeelor – romantici, modernisti, impresionisti.
Cum ajungi la Berlin
Frustrant a fost ca in ultimii ani, dupa retragerea Lufthansa si Tarom, nu mai existau zboruri directe intre Romania si Berlin. Da, pare ciudat, dar nu exista niciun zbor direct nici intre capitala Romaniei si cea a celei mai importante tari europene. Slava Domnului, de vreun an si ceva incoace, au aparut zboruri directe si sper sa apara si mai multe :). Ryanair are zboruri directe din Bucuresti, iar Wizz Air are zboruri directe din Cluj Napoca.
Cand sa mergi in Berlin
Cel mai bine este vara… Berlinul este afectat de apropierea Oceanului Atlantic, asa ca din toamna pana in primavara este tinta a numeroase ploi, avand multe zile cu cer plumburiu. Evident, daca te duci pentru clubbing sau muzee, nu te va deranja vremea :).
Unde sa dormi la Berlin
Vei gasi o serie generoasa de oferte – de la hoteluri de 5 stele si apartamente somptuoase la hosteluri cool. Poti sa gasesti numeroase oferte pe booking, Airbnb sau sa intrebi la o agentie de turism. Berlinul este destul de „labartat”, iar existenta Zidului a impiedicat aparitia unui centru compact, asa ca trebuie sa folosesti la greu eficientul sistem de S-Bahn si U-Bahn, iar cel mai bine este sa gasesti cazare undeva langa o statie de metrou.
Imagini Berlin
Reichstag, Parlamentul Germaniei
Interiorul este uber-modern
Panorama nu este nemaipomenita, dar cladirea este foarte, foarte faina
Berliner Dom
Simbolul orasului – Poarta Brandenburg
Charlie Checkpoint. „Soldatii” americani inca la datorie
Si muzeul de langa el
Trabant, masina simbol a RDG
Ce a mai ramas din Zidul Berlinului
Trabi-ul care sparge zidul
Iubire RDG – URSS (doi state disparute)
Ziduri fara rost, ziduri simbol ale dictaturilor de orice fel
Potsdam – Palatul Sanssouci
Interiorul regal
Prusaci la plimbare
Sanssouci nu este singurul palat din complexul Potsdam
Insula muzeelor, o concentratie extraordinara de opere de arta pe metru patrat
Cel mai vizitat este Pergamon Museum
Denumit asa datorita altarului de la Pergamon
Reconstruita poarta a pietei din Milet
Poarta Ishtar – Babilon
Cam asa aratau „smiley face”-urile de mai demult
Una dintre cele mai spectaculoase colectii de arta antica egipteana din lume se afla la Berlin
Berlin – orasul care binedispune pe oricine !