Trebuie s-o spun din capul locului, sunt fan Barcelona. Adica, al echipei de fotbal FC Barcelona :). Dar cand am vizitat pentru prima oara Spania, am pus Madridul pe lista pe locul 1. De ce? Nu stiu, era perioada in care internetul purta pampersi si citeai despre el doar in reviste mult prea vizionare, dar imi spuneam – Madridul e capitala, trebuie sa fie ceva special. Asa ca, desi am intrat in Spania cu trenul via Barcelona, singurul lucru pe care l-am facut in Barcelona a fost sa schimb trenul in gara Sants. Am luat primul tren Estrella de noapte (ce nume romantic, nu stiu daca mai exista) spre Madrid, iar cand m-am trezit la Madrid, era o dimineata de aur. Am iesit din gara Chamartin si era o dimineata absolut superba… soarele inca era rosu, ca si blocurile din jur, iar ce m-a frapat a fost ca unele aveau adevarate parcuri pe acoperis… aveam sa aflu ca, incredibil, aveau si piscine pentru locatari. In acel moment, m-am indragostit de Madrid… si uneori mai „traduc” Barcelona cu capitala Spaniei.
Se spune ca locuitorii Spaniei dorm, in medie, cu o ora mai putin decat ceilalti europeni, iar madrilenii, cu o ora mai putin decat restul spaniolilor… pentru ca noaptea se transforma intr-o fiesta. Pe de alta parte, tinand cont ca de vreo doua ori am nimerit in Madrid in plina vara, ii inteleg… atmosfera devine respirabila undeva dupa 7 – 8 seara, asa ca e o placere sa te plimbi, sa bagi o sangria si apoi vreun bar sau club, undeva incepand dupa miezul noptii.
Prima oara, am fost cu trenul, imi cumparasem un bilet InterRail si am ajuns pana in Andaluzia (via Madrid) tocmai din Romania. Acum, nu mai e o problema, pentru ca Blue Air si alte cateva companii aeriene conecteaza direct capitala Spaniei de cea a Romaniei (dar si cu alte orase din Romania) la preturi din ce in ce mai mici (de altfel, daca prinzi vreo promotie, nu e nicio surpriza sa gasesti preturi sub 50 de euro). Dar sa revin la Madrid.
Am un prieten spaniol, Miguel, ne cunoscusem in Olanda, unde amandoi eram la bursa, si am dormit la el acasa, intr-un apartament cu patru camere si patru chiriasi, dar aveam noroc ca, fiind vara, vreo doi erau in vacanta, asa ca am ocupat o camera. Tot atunci, am descoperit parcul si, mai ales, piscina de pe bloc (care avea vreo 14 etaje). Dumnezeiasca, dupa o zi de alergat prin oras la peste 40 de grade Celsius! E drept, apa era ca o supa de calda, dar era teribil de racoritoare.
Mi-aduc aminte ca Miguel m-a dus direct in Plaza Mayor. Era liniste, cam pustiu, asa ca am putut admira cladirile care inconjoara ceea ce demult, in istorie, a fost inima Madridului. Si pentru ca aveam nevoie de ceva rece, am baut (sau am mancat, depinde cum consideri) niste gazpacho. Plaza Mayor continua sa fie inima, daca nu a Madridului (aceasta s-a mutat un pic mai incolo, in Plaza Puerta del Sol), a cartierului vechi cu stradute inguste, cu magazine care nu se sfiesc sa vanda tot felul de obiecte de arta si cu restaurante cochete. Mi-aduc aminte, am prins ziua in care veneau vanzatorii de bancnote si monede vechi, cred ca a fost pentru prima oara cand am vazut bancnotele acelea de 5 milioane de lei din 1947. Apropo, stiati ca bancnota cea mai mica din lume (ca marime) a fost bancnota de 10 bani romanesti emisa in 1917 si cu imaginea Regelui Ferdinand pe ea? Tot de la un colectionar din Plaza Mayor am aflat. Respect, senor!
Din Plaza Mayor, am ajuns in Plaza Puerta del Sol, pe vremuri una dintre intrarile in oras, astazi inima orasului, locul unde sarbatoresc fanii de fotbal victoriile echipelor lor si unde au loc tot soiul de happeninguri. Va aduceti aminte de filmuletul acela cu Cristiano Ronaldo deghizat in cersetor? Ei bine, pe acolo a fost filmat, in Plaza Puerta del Sol si pe strazile adiacente. Din pacate, nu m-am intalnit pe acolo cu CR7, dar am avut parte de o portie de „imbratisari gratuite” („free hugs”) chiar de doua ori… pentru ca Madridul spune bine ai venit cu un zambet pentru toti vizitatorii (vreun an, pe Palacio del Comunicaciones a fost afisat un banner cu „Refugees, welcome”).
Nu e greu sa inveti Madridul. Exista doua artere majore pentru turisti – Paseo della Castellana, care strabate orasul de la nord la sud (pe alocuri, isi schimba numele in alte Paseo) si pe care se afla istoricul stadion Santiago Bernabeu, stadionul lui Real (nu ratati sa-l vizitati – chiar daca nu e zi de meci), dar si marile muzee ale Madridului. Chiar daca nu esti mare fan picturi, eu zic sa intrati in Muzeul Prado, un muzeu nu foarte intins (nu, nu este imens ca Luvru sau Ermitaj), dar foarte concentrat in opere de arta superbe – nu ratati celebrele picturi negre ale lui Goya… incercati sa intrati in atmosfera lui.
Cel de-al doilea bulevard important al Madridului este Calle Grand Via, unde se afla cele mai spectaculoase cladiri, d-aia ii si zice „Grand Via”, care se sfarseste intr-o imensa Plaza de Espana, unde se afla unul dintre blocurile monumentale ale orasului, construit undeva intre cele doua razboaie, cand blocurile in stil „americano” erau foarte cool… si prin Bucuresti s-au construit cateva blocuri in stil „american” (si ma refer, in primul rand, la Palatul Telefoanelor, dar si la fostul Minister al Economiei (sau actualul? Pare o cladire parasita, cand treci pe Calea Victoriei), dar blocul americano din Plaza de Espana este cu adevarat impresionant. Dar parca mai mult imi place statuia care ii este dedicata lui Cervantes. Si ce omagiu poate fi mai frumos decat statuia lui Don Quijote si a credinciosului Sancho Panza?
Nu foarte departe, pe lista locurilor care sunt musai de vizitat se afla somptuosul Palat Regal. Nu mai este folosit decat arareori ca palat regal (regele locuieste in alta parte, intr-o zona mult mai linistita a Madridului), dar este somptuos si megaornat (dar cu gust). Se vede ca Spania a condus si a muls un continent si jumatate, la un moment dat, in istoria ei).
N-as vrea sa inchei inainte de a sublinia sa nu ratati sa mergeti in gara Atocha. E un pic mai departe de centru (cam o jumatate de ora de mers pe jos, poate mai mult, sau luati un metrou), dar gara aceea este geniala – in mijlocul garii, gasiti o padure tropicala, cu palmieri, liane si broscute testoase… E atat de stranie, dar si de frumoasa.
Cand sa mergi in Madrid
Primavara si toamna sunt pur si simplu minunate. Daca rezisti la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, atunci poti sa iei un zbor prin iulie – august (cand orasul este evacuat de madrileni plecati in vacanta pe te miri unde), iar iarna este surprinzator de frig. Yap, e chiar frig.
Cum ajungi in Madrid
Cu preturile astea la avioane, nu cred ca mai are sens sa te gandesti la autobuz sau tren. Blue Air are zboruri directe din Bacau si Bucuresti spre Madrid (2 din cele 104 rute operate de Blue Air), iar din Iasi, cu conexiune garantata la Bucuresti (se zboara pe ruta interna Iasi – Bucuresti si, mai departe, spre Madrid. Cum ziceam, conexiunea este garantata, de asemenea, iar bagajele sunt transferate in Bucuresti, le ridici direct la Madrid). Puteti cumpara bilete de pe site-ul Blue Air.
Unde dormi in Madrid
Exista numeroase optiuni – de la hosteluri la hoteluri de 5 stele si de la apartamente de inchiriat pe Airbnb pana la coachsurfing. Ceea ce recomand este sa cautati cat mai in centru si musai langa o statie de metrou.
Ce sa mananci in Madrid
Tapas, tapas, tapas, gazpacho, jamon si paella. Si nu uita sa iei o gura buna de sangria. Yummmy.
In 2013, m-am bucurat de un city break la Madrid. Am stat la 30 de secunde de Plaza Puerta del Sol. Hotelul era pe o straduta din apropierea acestei piete, singura cu 2 fantani din Madrid.
Atunci am inteles ce inseamna un El Clasico trait si vazut in Madrid. AM inteles ca salutul la spanioli este sa se ia in brate si sa se pupe pe oraz…Parca prea iubitori! 🙂 Atunci am mancat jamon serano si iberico, multe fructe de mare…E de mers in Madrid, dar nu de foarte multe ori 😀
Intotdeauna mi-am dorit sa merg la Madrid, poate anul viitor:), arata superb din poze:)
De ce oare nu au si blue air o aplicatie pentru telefoane???toate companiile au mai putin blue air si tarom
Capitala romanilor de pretutindeni 🙂
Mai merita si o excursie la Toledo, cu masina sau cu autocarul, de la Plaza Eliptica.
As vrea sa vad zonele Latina si Lavapie, unde din poze pare o atmosfera mai de centrul vechi al Barcelonei. Centrul pe care l-am vazut, dintre Prado si palatul regal, e de asemenea foarte frumos impartit intre arhitectura de pe vremea Habsburgilor si cea Bourbon. E mai aerisit decat ce are Barcelona.