Daca in prima parte a povestirii din Oradea v-am spus despre cateva locuri faine pe care le-am vazut, astazi o sa incerc sa va povestesc despre planurile Oradei… pentru ca mi se pare incredibil ca in Romania exista un oras unde administratia locala chiar are o viziune a viitorului, cu planuri concrete despre cum trebuie sa arate urbea peste doi ani sau cinci. Stiu, asta e normalul, dar in Romania exista prea putini primari si prea multi pitiponci gen Firea si altii. In timpul vizitei, Mihai de la Visit Oradea ne-a spus ca ne vom intalni si cu primarul, care si-a facut timp sa ne vada. Si a fost o intalnire cu adevarat… mind opening!
Dupa vizita la Baile Felix (va povestesc in curand si despre Baile Felix), ne-am intors in oras si am coborat in fata primariei. Palatul Primariei din Oradea a fost construit ca atare tot in perioada „de aur” a Oradei, mai precis, in anii 1902 – 1903, pe locul fostei episcopii catolice. Undeva in spatele cladirii se afla, probabil, cea mai inalta cladire din oras – turnul Primariei, de unde pompierii vegheau pe vremuri sa nu apara vreun incendiu. Astazi, in schimbul a cativa lei, orice turist poate urca pentru a admira panorama Oradei – unul dintre obiectivele turistice de neratat in oras, pentru ca aveti ce vedea si fotografia!
Cladirea are o intrare „grande”, frumoasa, ca la orice palat, impunatoare, apoi, dupa ce am urcat niste scari pana la etajul 1, am fost invitati in interiorul Salii „General Traian Mosoiu”. Putini au auzit de el, dar Traian Mosoiu a fost unul dintre bravii generali ai Armatei Romane. Nascut in Transilvania, langa Brasov, dupa finalizarea cursurilor universitare militare in Austria a trecut Carpatii pentru a se inrola in Armata Romana, in 1891. S-a evidentiat in timpul luptelor din Primul Razboi Mondial (era si un fin cunoscator al Armatei austriece, fiindca a studiat in Austria), dar momentul sau de glorie a fost inregistrat in 1919. Primul Razboi Mondial pentru Romania a fost un pic defazat… daca, in cazul majoritatii natiunilor, acesta a durat din 1914 pana in 1918, in Romania s-a desfasurat din 1916 pana in 1919… a inceput odata cu atacul peste Carpati si s-a terminat cu cucerirea Budapestei, in august 1919, la aproape un an de la sfarsitul oficial al ostilitatilor. Daca anul 1917 a fost anul generalului Eremia Grigorescu si al maresalului Alexandru Averescu, 1919 a fost anul generalului Traian Mosoiu – la sfarsitul lui 1918, a fost numit Comandantul grupului de Armate Nord – Transilvania, incropind trupe veterane ale Vechiului Regat cu contingente din regiunile eliberate sau in curs de eliberare, devenind liderul armatei care s-a batut cu Armata Rosie Maghiara pana la distrugerea Republicii Ungare a Sfaturilor. Este generalul care a eliberat Oradea, Satu Mare si Carei si a intrat in fruntea Armatei Romane in Budapesta, unde a indeplinit functia de guvernator militar al Ungariei.
Si ma bucur ca, macar in acest colt de Romanie, memoria generalului Traian Mosoiu, un adevarat Libertador al Ardealului de Nord, este pastrata. Sala este masiva, spatioasa, ampla, cu ferestrele spre Piata Unirii. Remarcabile sunt cele doua fresce istorice recent inaugurate – reprezinta momente importante din istoria Oradei, reflectand caracterul bi-national al orasului – primirea regelui polono-lituanian Vladislav Jagello de catre regele maghiar Sigismund de Luxemburg la Oradea (ultimul a si fost ingropat la Oradea) in 1412 („Oradea maghiara”) si ceremoniile cu ocazia intrarii Regelui Ferdinand si a Reginei Maria in aprilie 1919 in Oradea („Oradea romaneasca”)… cred ca daca sapam in istoria Europei, probabil Sigismund de Luxemburg este unul dintre stramosii lui Ferdinand Intregitorul :).
Admirand frescele, apare un tip imbracat in blugi. Sincer, nici nu stiam cum il cheama pe primarul Oradei (il cheama Ilie Bolojan), d-apai cum arata. Dar mi-a placut ca este un tip direct si cu o viziune foarte clara. In primul rand, mi s-a parut onest, spunand ca el nu are de gand sa inventeze roata la Oradea, ci sa copieze cele mai bune practici din orase europene – sistemul de parcari si taxare este preluat de la Graz, Austria (apropo, trotuarele Oradei nu sunt pline cu masini), sistemul de relatii cu publicul este preluat din Franta – asa-numita Piramida este un birou complet informatizat de unde ce ai de rezolvat se rezolva cat se poate de eficient – ca in cazul birourilor de vize de la Ambasada SUA, discutiile sunt filmate si, daca cetateanul are ceva de contestat sau de facut o plangere impotriva angajatilor primariei, are la dispozitie trei zile pentru a actiona, in conditiile in care inregistrarile sunt tinute timp de o saptamana. Exista birouri unde cetateanul are la dispozitie un scaun, in caz ca sunt birouri unde este de discutat mai mult (gen PUZ-uri).
L-am intrebat cand se va termina de restaurat orasul. Termenul este 2019 (probabil, aprilie 2019), cand se vor implini 100 de ani de Administratie Romaneasca, 100 de ani de la intrarea Regelui Ferdinand si a Generalului Mosoiu in Oradea. Si Bolojan foloseste batul si morcovul – cine nu si-a restaurat fatada plateste impozitele locale de patru ori mai mari (la anul, de cinci ori mai mari). Cine se apuca s-o refaca primeste 100% din fonduri de la Primarie (daca este monument istoric recunoscut – sunt cam 100 de cladiri in Oradea) sau 50% (daca e o cladire fara statut de monument istoric – dar sunt cu miile in Oradea care arata superb). 20% din bani nu sunt returnati, restul trebuie returnati in cinci ani.
De asemenea, sistemul de plata pentru parcari, cuplat cu dezvoltarea transportului in comun, are ca scop descurajarea folosirii automobilului in centru – traficul este incredibil de linistit pentru Romania. „Am luat sistemul din Graz”, mi-a spus primarul. „Azi, plec la Brugge sa ma intalnesc cu una dintre cele mai mari companii de parking din Europa – Interparking”. Rezultatul? Sistemul de parcari contribuie cu 5% din bugetul primariei (in Europa, media e cam de 10%, in Romania, media este de 0,5%) si Oradea are parte de un trafic ordonat.
Am intrebat si de turism – Primaria, in parteneriat cu principalii operatori privati din domeniu (hoteluri, restaurante etc.), a creat Visit Oradea, care este responsabila cu promovarea orasului, dar si cu organizarea de evenimente, precum si cu dezvoltarea de produse si atractii turistice. Visit Oradea se ocupa de promovarea orasului la expozitii, invita presa (inclusiv infotripul nostru a fost organizat de Visit Oradea, in parteneriat cu Blue Air), apeleaza si la alte forme de publicitate, dar si la atractii noi. De asemenea, mi se pare cel mai tare ca la anul va fi deschis Muzeul Masoneriei, intr-un palat care pana in 1920 a apartinut unei loje masonice oradene (apoi a fost gradinita si, in ultimii ani, a tinut de ANAF), un muzeu unic in Europa de Est. De asemenea, va aparea un muzeu evreiesc (anul trecut, Oradea a primit mai multe chartere cu turisti din Israel care au vizitat Oradea si care au efectuat un sejur la Baile Felix), iar unul dintre cele mai mari proiecte inaugurate a fost spectaculosul Aquapark. Uneori, apar si colaborari cu agentii private (cum a fost concesionarea spre operare a hotelului din Cetatea Oradei al grupului President). Si, ca de obicei, deciziile guvernului de la Bucuresti lovesc in planuri (de exemplu, decizia de a desfiinta Birourile de Promovare Turistica a Romaniei din strainatate si oprirea oricaror actiuni de promovare a Romaniei au obligat Visit Oradea sa anuleze participarea la o expozitie turistica internationala, dar sunt sigur ca oamenii destepti de la Oradea se vor descurca pentru a-si promova orasul).
Am vizitat si Cafeteria primariei (da, exista si asa ceva). Arata precum cafeteriile din orice companie multinationala din Bucuresti, iar un meniu platit cu o zi inainte costa… 5 lei!). Felul 1, felul al 2-lea si un mic desert. Sa tot lucrezi la Oradea.
Serile le-am petrecut de fiecare data in restaurante faine din Oradea. Da, exista restaurante foarte faine. Prima seara am petrecut-o la hotelul Ramada, unde restaurantul se lauda ca este singurul pe o raza de nu stiu cate sute de kilometri care are „aged beef”… dar, sincer, mi-au placut mult mai mult jacuzzi-urile de pe acoperis, de unde ai parte de panorama intregului oras si de un apus de soare glorios, iar a doua seara, in restaurantul Spoon, aflat fix pe malul Crisului Repede… cred ca, in cativa ani, malul Crisului va fi si el transformat intr-un spatiu turistic de prim ordin… nu trebuie sa ai prea multa imaginatie pentru a „vedea” terase si, de ce nu, un loc de agrement in stilul plajei din Paris J. Sau, poate, caiace pe rau (ma rog, intr-o zona clar delimitata, mai exista niste praguri ale raului), sau cine stie ce… pentru ca Oradea turistica nu duce lipsa de proiecte, de ingeniozitate si de planuri.
Cum ziceam, am ajuns si la Baile Felix pentru prima oara in viata. Sincer, aveam pe retina imaginea Bailor Herculane, pe care le-am vazut acum vreo doi ani si care sunt intr-un hal fara de hal. Si, ca in cazul Oradei, am avut surprize, surprize… pentru ca Baile Felix arata al naibii de bine. Evident, mai sunt lucruri de facut prin urbe, dar nu am vazut ruine, nu am vazut gunoaie, am vazut hoteluri, unele, cu care s-ar mandri orice Austrie si Germanie… confirmandu-mi ca nu Banatul e fruncea, ci Bihorul a preluat aceasta pozitie :).
Imagini Oradea
Primaria municipiului Oradea
La intrare, bustul generalului Mosoiu intre steagul Romaniei si cel al Oradei
Scarile monumentale ale primariei
Fresce istorice din sala Traian Mosoiu – intalnirea dintre Sigismund de Luxemburg si Vladislav Jagiello la Oradea (1412)
Sosirea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria la Oradea dupa eliberare (1919)
Daca in cazul primei fresce, a contat 100% viziunea artistului, in cazul celei de-a doua fresce, a fost pictata pe baza unei fotografii de epoca. Pe langa familia regala, in poza mai apar Iuliu Maniu si Octavian Goga
Cu primarul in „inspectie” prin primarie
Ce se poate rezolva in primarie
Celebra Piramida
Si fotografia „oficiala”
Lucrari terminate – Piata Unirii
Statia de tramvai din Piata Unirii (apropos, toate tramvaiele aveau reclame – dovada ca Primaria incearca sa se finanteze prin diversificarea veniturilor)
Hotel Astoria
In constructie – parcarea subterana din fata Sinagogii Zion
Jacuzzi cu priveliste – hotelul Ramada Oradea
De unde poti admira Oradea la apus de soare
Din bunatatile locului – cina de la Ramada
care s-a terminat cu ceva vin pe terasa
Malul Crisului Repede se transforma incet, incet in atractie turistica – iata Restaurantul Spoon
Cu un meniu tare fain
Antreuri
Tartar
Si mai ales „Surf and turf” – vita si ton !
***Oradiei
Îți urmăresc site-ul de multa vreme și așteptam articole despre Oradea, mai ales ca multe s-au schimbat.
Sunt din Oradea și crescând nu știam în ce oraș trăiesc. Tot timpul auzeam la televizor de alte orașe ca fiind cele frumoase, iar când le-am vizitat nu am fost prea impresionat. Apoi am mers la facultate dincolo și am început sa ridic privirea și sa privesc mai bine clădirile. Atunci am realizat ca totuși Oradea are un potențial enorm. Mai ales după ce m-au vizitat prieteni străini pe care i-am dus și prin tara și ziceau ca prefera Oradea.
Băile Felix arata bine doar la ce au făcut privații. Ar fi de menționat ca Bolojan (care ați înțeles deja ce poate face) a vrut unirea Oradiei cu Băile Felix prin doua referendumuri, dar din cauza opunerii PSD și a partidelor politice ungurești care nu voiau sa piardă din procentul de etnici maghiari din oraș su sabotat proiectul care nu s-a realizat. Uitați-vă la Aquapark și închipuiți-vă ce se putea face la Băile Felix.
De asemenea nu ati fost în Apuseni la peșterile din zona Suncuius-Vadu Crișului, Peștera Ursului, la Padiş… ai putea sta lejer o săptămână și nu te-ai plictisi.
Oricum ma bucur de ce s-a realizat pana acuma. Chiar dacă uneori și din cauza privaților nu se face bine, gen Dealul Ciuperca.
Ați făcut un articol despre triunghiul de aur al Transilvaniei, dar cum va arata oare vestul tarii după schimbările Timisoarei pentru capitala culturala, ce se realizează la Oradea, Cluj. Cred ca în general Transilvania are un potențial imens. Deja lucrurile merg spre bine…