Mi-am luat la revedere dupa aproape 20 de ani de roaming in Spatiul European. Cu Vodafone, vorbesti in roaming ca acasa.

14.-Pisa-Toscana

Uneori cand povestesc celor tineri cum calatoream in anii 90 incep sa rada. Cum aflam ce sa vad fara sa am internet, cum gaseam ce cautam folosind harti de hartie (inca le folosesc), cum sunam acasa dupa ce nimeream o cabina telefonica te miri unde si cum imi calculam daca e mai bine sa cumpar o cartela de telefon (din aceea care o bagai in telefonul public !) sau daca bagam niste monede.

In 1997, a inceput insa Revolutia telefoniei mobile. Daca este sa ma gandesc la revolutiile ultimilor doua decenii asta a fost in domeniul informatiilor si comunicarii. Avioanele nu zboara mai repede ca in anii 80 (chiar mai incet, disparand Concorde-ul), masinile nu merg nici ele mai repede, tot viteza aceea o au, oamenii nu au mai calcat pe luna, hat, din anii 70, in schimb am asistat la revolutia comunicarii si informatiilor. Iar pentru Romania, anul 0 a fost primavara lui 1997 cand a aparut Connex (imi aduc aminte de cozile interminabile de la Sala Palatului).

La cateva luni, a aparut si pam, pam, un alt cuvant in limba romana – se numea ROAMING. Si descoperam cu surprindere ca puteam sa folosesc telefonul meu mobil cu numarul meu de telefon din Romania oriunde, mai intai in Europa si apoi in lume. Ca sa iti activezi serviciul de roaming, trebuia sa posezi o mica avere – trebuia sa lasi o garantie care parca era de 1000 sau 2000 dolari nu mai imi aduc aminte, iar folosirea roamingului costa imens.

Prima oara cand m-am lovit de roaming a fost in Ungaria, la Budapesta de anul nou 1998. Am petrecut Revelionul in capitala maghiara datorita unui last minute lansat cam in jur de 20 decembrie de o agentie de turism de la noi (nu cred sa mai existe): 200 dolari pentru 5 zile la Budapesta cu autocarul ! Era un pret incredibil pentru perioada respectiva, asa ca eu si inca 5 prieteni ne-am inscris fulgerator. Dar n-am fost singuri. Au mai venit vreo 2 – 300 de oameni, asa ca tot turul a devenit extrem de haotic – reprezentantului agentiei in Budapesta I-a fost imposibil sa se ocupe de atatia oameni si sa-i stranga pentru tururi, asa ca prefera sa-i lase la un mall (in 1998, nu existau mall-uri in Romania, primul, cel din Vitan s-a deschis in 1999). Eu stiam binisor Budapesta, asa ca nu stateam dupa tururi. Luam troleibuzul, apoi metroul si Budapesta era a noastra. Si a fost un Revelion genial, in timp ce restul asteptau mofluzi autocarul. Ca sa nu ne pierdem de restul, uneori il sunam pe unul din participanti care avea ROAMING… dar tot asa, gaseam o cabina telefonica, il sunam pe numarul romanesc, si el raspundea, incredibil, la Budapesta. Wow !

O sa ma intrebati cand am folosit prima oara roamingul. Va zic – nu in Europa, ci la Cairo, calare pe camila, pe langa piramide. Nu aveam eu roaming, avea un amic cu care eram in vacanta si l-am rugat sa-mi imprumute telefonul sa dau un telefon acasa. Sa ma dau mare 🙂 . Si m-am dat.

Am folosit apoi roamingul in tot soiul de cazuri. Mi-aduc aminte prin 2001 am ajuns la Kalambaka, oraselul de langa Meteora. Am gasit o camera foarte ieftina, care nu avea decat un pat si un dulap, in rest nimic. Dar costa si doar cateva drahme. Din pacate, imi uitasem ceasul desteptator acasa (da, in bagajul meu de calator, aveam intotdeauna un ceas desteptator mic cumparat la Bangkok) si nu era decat un autobuz dis-de-dimineata spre manastiri. Daca il pierdeam, trebuia sa dau o groaza de bani pe taxi. Cum telefonul mobil nu avea ceas desteptator incorporat pe vremea aceea, am sunat acasa si am rugat-o pe mama sa ma sune la 6 dimineata, lucru care evident, l-a facut ! Asa am primit prima trezire in regim international – din Romania direct in Grecia. Mi s-a parut genial.

Apoi, sunt zeci si zeci de momente in care chiar m-a ajutat roamingul. Incet, incet, alergatul dupa cabine telefonice a ramas undeva in amintiri. Iar preturile au inceput sa scada. A disparut celebra garantie, au scazut tarifele, Roamingul devenind un serviciu normal pentru multi, aproape banal.

Dar roamingul desi din ce in ce mai ieftin, a continuat sa coste mai mult decat daca ai folosi telefonul in Romania. Atunci a intervenit Uniunea Europeana care prin negocieri cu marele retele de telefonie mobila au implementat un calendar pentru ca intr-un final tarifele de roaming in Spatiul Economic European (atentie, Spatiul Economic, nu doar Uniunea Europeana ! Adica plus Islanda, Norvegia si Liechtenstein) sa dispara de la 15 iunie 2017.

La noi, cei care au anuntat in premiera nationala disparitia tarifelor de roaming au fost cei de la Vodafone. Momentul a coincis cu implinirea a 20 de ani de la lansarea serviciului in Romania – cum ziceam inca imi aduc aminte de cozile interminabile de la Sala Palatului din aprilie 1997, fiind prima retea de telefonie mobila din Romania care renunta la tarifele de roaming cu 2 luni in avans.

Ce inseamna asta ?

Daca te afli in strainatate si lansezi un apel telefonic sau freci internetul folosind datele nu mai platesc costuri suplimentare si folosesc minutele si giga din ofertele de acasa – fie ca e vorba de orice tip de abonament sau cartele pre-platite.

Daca te afli in strainatate si primesti un apel telefonic, nu vei mai plati nimic.

Toate beneficiile de voce si de date valabile in abonament si la extra-optiunile cartelelor pot fi folosite si in Spatiul Economic European (UE + Islanda, Liechtenstein si Norvegia), exact ca in tara.

Oferta este valabila pentru clientii noi si pentru cei care isi reinoiesc abonamentele (abonamentul minim este cel de 10 euro pentru persoane fizice si 13 euro pentru persoane juridice, tarife excluzand TVA-ul).

Si cum se apropie vacanta de 1 iunie (aceea in care 1 iunie pica joi, vineri nu va mai lucra mai nimeni, iar luni e liber pentru ca e Lunea Rusaliilor) si probabil multi dintre voi veti pleca pe undeva prin Europa, luati in considerare si aceasta oferta de a vorbi si surfa netul fara costuri oriunde va duceti.

Pentru mai multe informatii, aruncati o privire aici pe site sau urmăriți filmul de dedesupt

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest