Inainte de a merge in Mongolia anul trecut, aveam niste imagini formate (sau deformate) de mass-media. Stiam ca Ulaan Bataar, capitala, este un oras comunist, construit de sovietici, si cam praf, ca tara este superba, avand campuri imense, locuitorii inca salasluind, in mare parte, in iurte saracacioase in mijlocul pustietatii, iar asfaltul este o rara avis prin Mongolia… de altfel, stiam ca nu prea exista sosele asfaltate. In plus, sudul, unde se afla desertul Gobi, este un pustiu plin de nisip si locuit… dar fascinant de frumos. Stiam, de asemenea, ca mongolii sunt budisti si, evident, o tona de informatii istorice… Ma asteptam sa simt aerul de libertate al unei tari nesfarsite, dar putin locuite (are una dintre cele mai mici densitati din lume), peisaje incredibile si locuri frumoase. Nu o sa povestesc acum despre ce am vazut, am scris la vremea respectiva, ci despre lucrurile care m-au surprins…
- Am descoperit o capitala vibranta, moderna si chiar shic. Da, Ulaan Bataar a fost construita in perioada comunista (cand au venit comunistii sustinuti de sovietici, Ulaan Bataar avea putine cladiri stabile, fiind un oras de iurte, cateva palate si temple budiste si cam atat). Si, da, probabil ca, pana acum vreo cinci-zece ani, era un oras gri, cu cladiri prabusite, dar, intre timp, Mongolia a inceput sa-si exploateze imensele zacaminte de minerale si sume semnificative de bani au intrat in tara. In consecinta, orasul a fost vopsit, sunt putine cladiri darapanate, in plus, prin centru, au rasarit cladiri cu fatadele de sticla, cladiri cu o arhitectura avangardista, chiar interesanta (spre deosebire de blocurile moderne din Bucuresti). Soselele sunt largi si spatioase, nu prea exista parcuri, din pacate, dar nu am avut deloc senzatia ca sunt undeva intr-un capat de lume, ci intr-un oras care prospera, se innoieste si creste.
- Mai bine de jumatate din masinile Mongoliei sunt masini-hibrid Toyota Prius. Marea majoritate sunt din generatia a III-a si ajuta in a tine redus nivelul poluarii, mai ales in Ulaan Bataar, unde cred ca sunt cam 75% din masinile tarii.
- Desertul Gobi nu este un pustiu de nisip. Dimpotriva, sunt numeroase zone cu ierburi, asa ca este locuit si exista numerosi crescatori de animale – oi, camile, capre. Da, exista cateva dune, unele tare frumoase, dar, per ansamblu, Gobi nu seamana deloc cu Sahara. Asta nu-l face mai putin fascinant.
- Exista sosele care stabat tara – din cate stiam, in afara de zona Ulaan Bataar s-a terminat asfaltul. Intr-adevar, cea mai mare parte din drum l-am facut off-road pe drumuri de pamant, prin pustiuri fascinante, uimit cum soferii se pot orienta doar dupa cer si munti, dar mongolii au terminat de asfaltat magistralele est-vest si nord-sud.
- Budismul mongol este strans legat de cel tibetan. De fapt, am descoperit destule crampeie de Tibet in Mongolia. Mongolii au un soi de Dalai Lama, numit Jebstundamba Khutuktu (sau Bogd Khan), considerat al treilea in ierarhia budismului tibetan (dupa Dalai Lama, traditional cu sediul la Lhasa si Panchen Lama, traditional cu sediul la Shigatse, in Tibet), ales dupa aceleasi principii ca inaltii lama tibetani si recunoscut de Dalai Lama drept o reincarnare. Manastirile mongole (sau ce a mai ramas din ele, pentru ca numeroase au fost distruse de comunisti, cateva au fost reconstruite dupa caderea comunismului) seamana perfect cu cele din Tibet, dar sunt mai putin spectaculoase.
- Iurtele nu sunt sarace si mizerabile, dimpotriva. Am intrat in cateva iurte intalnite pe drum, iurte in care locuiesc oameni obisnuiti, si am descoperit ca sunt impecabil de curate si ca ofera conditii de trai chiar decente. Multe au facilitati moderne – gen TV, computere etc., in plus, o familie are mai multe iurte – bucataria nu este in aceeasi iurta cu sufrageria, sunt complet separate, exista chiar si iurte–depozit / camara, practic, o familie locuieste in mai multe iurte… Multi pleaca vara din Ulaan Bataar cu iurta impachetata intr-un trailer tras de un jeep, pentru a se muta intr-unul dintre acele campuri de un verde splendid si sa respire aerul curat al libertatii.
- Infrastructura turistica, desi limitata, este foarte bine pusa la punct. Mongolii nu au foarte multi turisti. Unul dintre motive este ca nu prea exista zboruri spre Ulaan Bataar (din Europa, nu poti veni decat cu Turkish si Aeroflot care, cumulat, au vreo sapte-opt zboruri pe saptamana, iar din Asia sunt ceva zboruri din China si Coreea). De asemenea, calatorii care vin cu Transsiberianul nu sunt foarte multi. In plus, chinezii nu sunt deloc iubiti in Mongolia, dimpotriva, asa ca nu vei vedea prea multi turisti chinezi… In plus, tara nu are malluri prea spectaculoase si ocazii prea mari de shopping, adica fix principalele aspecte cautate de turistul chinez obisnuit.
Cand sa mergi in Mongolia
Iarna este un frig siberian, primavara ploua zdravan (mai putin in Gobi), asa ca singurul anotimp realmente propice este vara. Sa nu va asteptati insa la calduri de pantaloni scurti. Nuuu. Sunt vreo 20 de grade, maximum 25 de grade Celsius si, daca vine si o ploaie, poate fi frig.
Tururi organizate in Mongolia
Mongolia este o tara pe care nu o poti vedea realmente independent. Transportul in comun este limitat intre cele cateva orase si capitala (iar in afara capitalei, nu ai ce vedea decat prin Karakorum, care este o comuna ceva mai mare). Tara este insa fascinanta, iar zona rurala este de o frumusete greu de explicat, daca nu ajungi in Mongolia. Paralela 45 are un circuit organizat in Mongolia in iulie, acoperind toate zonele climatice si principalele obiective turistice istorice si naturale ale tarii. Cititi mai multe amanunte aici.
Viza Mongolia
Romanii au nevoie de o viza sa viziteze Mongolia si trebuie obtinuta in avans, nu poate fi luata pe aeroport. Cum Mongolia nu are ambasada la Bucuresti, ea se poate lua de la consulatul onorific al acestei tari. Daca te duci printr-o agentie de turism cum ar fi Paralela 45, agentia se ocupa de obtinerea vizei.
Mancare in Mongolia
Desi legenda spune ca in Mongolia cele mai bune fripturi de vita, sushi si legume sunt carnea de oaie, sa stiti ca puteti gasi si mancare vegetariana. Trebuie insa sa anunti in avans. Mongolii au vazut deja un numar decent de turisti, asa ca au aflat despre aceasta extravaganta culinara neauzita prin partea locului.
Imagini Mongolia
Piata centrala din Ulaan Bataar
Poate cel mai modern hotel din Ulaan Bataar
Downtown Ulaan Bataar
Mongolii nu au numai cai 🙂
Desertul Gobi este … verde !
Iarba destul de deasa
Evident, exista si dune de nisip… dar inconjurate de vegetatie
Noile sosele ale Mongoliei
Templele budiste mongole … la fel ca cele din Tibet
Statui in stil similar
Iar Dalai Lama joaca un rol important
Iurte „obisnuite”
Interiorul este foarte curat
Iar oamenii, teribil de primitori
Infrastructura turistica … e normal sa vrei sa dormi la iurta 🙂
Cam asa arata interiorul.