Daca ma intrebati care sunt capitalele mele favorite, ma apuc sa fac o lista mult prea lunga: Tallinn, Praga, Paris, Roma, Lisabona, Sarajevo. Apoi, continui si cu restul… Madrid, Dublin, Copenhaga, Budapesta etc, etc, etc. Dar daca ma uit la lista de „best of”, imi dau seama ca in unele n-am mai ajuns de prea mult timp (de exemplu, n-am mai fost in Sarajevo din 2003 si in Praga din 2008), in schimb, in ultimul deceniu, am ajuns cred de vreo șase-șapte ori in Lisabona. Si, desi de multe ori am vazut, practic, aceleasi lucruri (eram impreuna cu oameni care nu mai fusesera in capitala Portugaliei si, evident, trebuia sa le arat cele mai populare locuri), am fost la fel de entuziasmat ca prima oara – Lisabona este pitoreasca, Lisabona are un aer aparte, Lisabona este un oras care, chiar daca nu este perfect, este imposibil sa nu-ti intre pe sub piele… Totul concura aici – soarele, fluviul Tejo, dealurile pe care se catara orasul, azulejos care tapeteaza unele cladiri istorice, stilul manuelin, mancarea (mai ales friptura de ton!), briza care vine dinspre Atlantic, pasteis de nata si multe, multe alte lucruri. Asa ca m-am gandit sa adun intr-un articol locurile pe care nu trebuie sa le ratezi daca ajungi in Lisabona. Si daca nu ai in plan sa mergi la Lisabona, poate iti faci unul sa ajungi si in capitala portugheza, in vara sau in toamna asta :).
- Alfama. A fost o perioada indelungata Ferentariul Lisabonei, cartierul famat. Timp de sute de ani dupa Reconquista portugheza, aici au fost tolerati musulmanii si evreii, iar in ultimul secol, aici locuia saracimea. Mi-aduc aminte, cand am ajuns prima oara in 1999, ghidurile avertizau sa intru doar insotit in Alfama si obligatoriu ziua, noaptea, in niciun caz. Dar, intre timp, Alfama, aflata fix in centrul orasului, pe un deal care domina centrul vechi (Baixa), s-a cumintit, locuitorii s-au primenit si a devenit nu cartierul periculos, ci cartierul boem al orasului. Astazi, este o placere sa te plimbi pe stradutele in panta, alambicate, aducand aminte de medinele nord-africane. Nu este un cartier complet „turistizat”, inca vei intalni mici „mancatorii” locale la preturi mai mult decat prietenoase, rufe atarnate peste strada, dar nu stiu daca aceasta situatie va dura prea multi ani. Deja zona aflata fix sub castelul Sao Jorge este aproape in exclusivitate destinata cazarii turistilor… Duceti-va repede!
- Manastirea Jeronimos. Asa cum ai nostri au dat arhitecturii mondiale stilul brancovenesc, o combinatie maiastra de influente orientale si venetiene, distilate de gustul romanesc, asa si Portugalia are un stil arhitectural aparte – stilul manuelin (ca si in cazul Romaniei, numele stilului vine de la Regele Manuel I, in timpul caruia portughezii au pornit goana descoperirilor geografice care i-a ajutat sa creeze un adevarat imperiu peste trei continente). Manastirea Jeronimos este, probabil, cel mai reprezentativ exemplu al acestui stil care combina goticul cu elemente marinaresti – uneori, manuelinul mai este numit „gotic marinaresc”. Patrunde in maiestuoasa biserica a complexului, unde se afla mormintele unor mari portughezi, cum ar fi Vasco da Gama, dar nu rata nici patio-urile manastirii.
- Statuia lui Isus din Lisabona. Toate lumea cunoaste imensa statuie a lui Isus din Rio. A ajuns (nemeritat, zic eu) si pe lista celor 7 noi minuni ale lumii. Ei bine, vizitatorii Lisabonei vor fi surprinsi ca, odata ajunsi pe malul fluviului Tejo, sa vada o statuie similara – ma rog, la dimensiuni mai reduse. Construit pe malul fluviului vizavi de Lisabona (care se afla doar pe malul nordic al Tejo-ului), langa podul 25 Aprilie (fost Salazar), o copie a Golden Gate-ului din San Francisco, daca faci efortul sa ajungi pana langa statuie, vei fi rasplatit cu o panorama excelenta a intregii Lisabone care se deschide in fata ochilor tai precum un pergament de cladiri construit pe dealuri. Nu e foarte usor de ajuns, dar nici imposibil. Trebuie sa iei feribotul de la Cais do Sodre (unde e capatul unei magistrale de metrou) si, de acolo, exista o cursa de autobuz (nu tocmai frecventa) fix pana la statuie.
- Oceanario de Lisboa. Construit in zona „futurista” care a gazduit EXPO 1999, oceanariul din Lisabona se lauda ca ar fi cel mai mare din Europa (cel din Valencia sustine acelasi lucru). La Valencia nu am ajuns, deci nu l-am vizitat, dar cel din Lisabona este foarte fain si este unul dintre locurile in care poti sa iti petreci cateva ore si sa descoperi superba lume de sub ape. Este locul perfect in care sa petreci o zi ploioasa (asa mi s-a intamplat mie, afara era o furtuna de ziceai ca vine sfarsitul lumii).
- Urca cu Elevador de Santa Justa. Acesta este un lift public construit, candva, in 1901 si care a rezolvat legatura intre cartierul de la malul fluviului numit „Baixa” (adica, „Jos”) cu cartierul select construit pe unul dintre dealurile abrupte ale orasului – „Bairro Alto” („Cartierul de sus”). Atentie, liftul este considerat parte a sistemului de transport public din Lisabona, deci daca ai card de transport pe care il folosesti si pe metrou, autobuze sau tramvai, il poti folosi si pe lift si costa cat o tura cu metroul. Daca nu ai card sau nu e incarcat, biletul va costa mult mai mult. Urcarea cu liftul nu e cine stie ce, e doar o experienta retro, pentru ca interiorul arata ca acum fix 100 de ani. In schimb, pentru cativa euro, poti sa te urci pe lift, de unde ai parte de o panorama exceptionala a Lisabonei. Pentru cele mai bune poze, vino in cursul dupa-amiezii.
Cam astea sunt top 5 lucruri pe care trebuie sa le faci in Lisabona. Evident, sunt mult mai multe locuri de vazut si de experimentat, de la turnul Belem la Praca de Comercio, de la un meci pe Stadionul Luminii la un spectacol de fado, dar m-am gandit sa ma limitez la 5. Daca voi ati fost in Lisabona si v-a placut ceva in mod special, v-as fi recunoscator (si eu, si cititorii) daca l-ati adauga jos, la comentarii.
Cand sa mergi in Lisabona
Lisabona este o destinatie pentru 365 de zile pe an. Vara nu este excesiv de calda, pentru ca Atlanticul e la doi pasi si atenueaza caldura inerenta sudului european, iarna e o placere sa vii de la minus nu stiu cate grade la vreo 10–15 grade, primavara si toamna sunt, de asemenea, optime vizitarii. Toamna poate insa sa fie cu multe zile ploioase, dar tine de norocul fiecaruia.
Tururi organizate in Lisabona
Daca preferi sa te alaturi unui tur organizat si sa nu-ti bati capul cu partea de organizare, va recomand sa aruncati o privire pe oferta celor de la J’Info Tours. Pentru 669 de euro (toate taxele incluse), zbori cu TAP Portugal si stai 5 nopti in Lisabona la un hotel de 4 stele, si ai parte de un tur al Lisabonei. In rest, poti descoperi Lisabona la pas (si vizita locurile pe care ti le-am recomandat mai sus) sau sa iei niste excursii de o zi spre Obidos (Sighisoara Portugaliei), Sintra (Sinaia Portugaliei) sau spre Riviera Lisabonei – Cascais, Estoril sau Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei continentale, unde soarele se duce la culcare la sfarsitul fiecarei dupa-amiezi. Excursia are loc intre 17 si 23 iulie.
Mai multe amanunte le aflati aici.
Imagini Lisabona
Alfama de sus
si la pas
Curtea manastirii Jeronimos
si extraordinarul ei interior
Isus din Lisabona… replica data fratiorului din Rio
Panorama Lisabonei vazuta de la statuia lui Isus
Oceanariu din Lisabona pe o zi ploioasa
Si miile de pesti
O experienta retro – Elevador de Santa Justa deschis la inceputul secolului XX
Si superba panorama asupra Baixei si Alfamei, principalele cartiere centrale din Lisabona
Si Oceanograficul din Lisabona e frumos, merita sa fie vizitat, dar cel din Valencia mi s-a parut mai frumos si mai mare. Are si acele tuneluri din sticla care il face sa fie mai interesant, De asemeni si spatiul exterior este mai mare.
In Valencia foarte frumos este si Bioparcul. Un fel de gradina zoo dar facuta cu foarte mult gust. Am vazut si zoo din Lisabona dar nu e la fel de frumoasa ca Bioparcul din Valencia