Blue Air City Break – Copenhaga, mai mult decat Micuta Sirena

24. Nyhavn, Copenhaga

Cum ziceam acum cateva zile intr-un alt articol destinat Scandinaviei, pana de curand tarile nordice, inclusiv capitalele acestora, nu au prea fost in atentia turistilor romani. Romanii au dat navala mai degraba spre Roma, Madrid, Barcelona sau Atena, decat in Nord. Asta, pe de o parte, pentru ca tarile nordice sunt semnificativ mai scumpe decat cele din sudul Europei, iar pe de alta parte, nici nu prea erau legaturi aeriene directe (Romania este legata de ani buni de aproape orice aeroport cat de cat al Italiei, dar pana acum trei ani, nu exista vreo cursa intre Romania si Scandinavia). Asta s-a rezolvat insa in ultimul an. De exemplu, chiar zilele acestea Blue Air a dat drumul la curse directe, legand Bucurestiul de Helsinki, de Oslo, dar si de Copenhaga, pe langa cursa de Stockholm inaugurata cu mai bine de un an in urma. Asa ca m-am gandit sa va povestesc despre frumoasa capitala daneza, in care am fost ultima data la sfarsitul verii trecute.

Exista trei orase in Europa care se dueleaza pentru titlul de „Venetia Nordului” – Amsterdam, Copenhaga si Stockholm. Acum, nu ma pot decide care merita mai mult, pentru ca, de fapt, niciunul dintre cele trei nu prea aduce cu Venetia (doar prin prisma faptului ca sunt strabatute de canale), dar ce pot sa va spun este ca toate canalele care strabat Copenhaga modeleaza cumva personalitatea si viata orasului. M-am plimbat pe jos de-a lungul canalelor si, aproape la fiecare pas, gasesti o forma de folosire a lor – fie ca e vorba de o terasa, de o scara pe care sa iti atarni picioarele deasupra canalului sau de un punct unde poti sa cobori sa iei vreo barca. De altfel, mi s-a parut ca in Copenhaga, mai mult decat in Amsterdam, bunaoara, canalele sunt pline de viata – intr-o sambata dimineata am prins o cursa de inot pe canale (sa nu va ganditi ca, desi afara erau 30 de grade si eram la sfarsitul verii, apa este buna de baie – toti participantii erau imbracati in izopren), iar in restul timpului, canalele erau pline de caiacisti, chiar si de inotatori sau de diversi oameni in barcile lor mai mult sau mai putin smechere… de altfel, am luat un tur cu barca din Portul Nou si, cand am intrat pe canale, era un ambuteiaj mai mare decat pe marile bulevarde ale Copenhagai.

Cum ziceam, daca te duci in Copenhaga, merita sa petreci un pic de timp pe canale. Tururile standard pleaca din zona Nyhavn (sau Portul Nou), care e, de fapt, vechiul port al orasului transformat in ultimele decenii intr-o atractie turistica – in port nu mai intra vasele comerciale, ci doar cele turistice, care duc mii de turisti in tururi de o ora, iar vechile magazii sau birouri ale negutatorilor din Copenhaga au fost vopsite in culori vii si vesele si transformate in baruri si restaurante. Pentru doritori, exista chiar si un strip-bar :). Turul insa este fain… imediat ce iesim din portul vechi, trecem pe langa futurista cladire a Teatrului Regal Danez (apropo, vizavi de teatru, peste canal, se afla zona cu street food a Copenhagai, daca doriti sa mancati ieftin si multicultural) si ajungem in ceea ce pe vremuri era marea deschisa (intre timp, a devenit parte integranta a orasului). Poti admira panorama orasului si sa descoperi ca orasul are doar cladiri destul de putin inalte, rar vezi blocuri care sa domine orizontul. Si cred ca asta face ca orasul sa fie atat de prietenos si de deschis.

Vei putea vedea iahtul regal (doar daca monarhii nu au nevoie de el) si, apoi, vom trece pe langa Christiania, celebrul „oras liber” din Copenhaga. Aflata pe o insula care timp de secole a fost o baza militara (Christiania este bine plasata strategic, „inchide” accesul potentialei flote inamice spre centrul capitalei), abandonata candva in anii ’60, Christiania a fost „cucerita” de hippioti in 1971, care l-au transformat in „oras liber”. Aici, cannabisul era permis (intre timp, a fost interzis, dar inutil sa spun ca poti gasi droguri, e-adevarat, cu mult mai greu dupa ce, in august 2016, un dealer de cannabis a impuscat niste politisti), dar intreaga idee este ca Christiania este un oras liber, unde orice este permis, evident… acest „orice” are anumite limite. Locuitorii nu au platit pentru curent electric, gaz, gunoi etc. pana mai acum vreun deceniu si pamantul nu era al lor (intre timp, comunitatea a inceput sa se imblanzeasca si, pentru a intra „in legalitate”, a inceput sa cumpere in rate terenul de sub case). Este un loc relativ chill in care sa te plimbi, atat timp cat nu pari provocator si, mai ales, sa fii atent unde faci poze – locuitorii nu apreciaza un obiectiv foto fix in fata lor.

Daca stilul acesta de viata alternativ nu va surade, poate va surade un stil de viata regal. Danemarca este o monarhie de sute si sute de ani, iar familia regala a acumulat in acest timp bogatii si a construit palate somptuoase. Ei, nu va asteptati la ceva superpompos in stilul Versailles sau Peterhof, dar nici de palatele regale daneze nu te poti plange. Poti vizita palatul Christiansborg (daca ai timp, nu rata herghelia regala, are niste caluti superbi!), unde regina isi intampina oaspetii de seama, fiind palatul de protocol – poti sa descoperi locul unde capetele incoronate ale Europei isi beau sampania, dar poti patrunde chiar si in spatele „scenei” – in bucatarie, de exemplu. Christiansborg nu are doar rol protocolar, ci si legislativ – intr-una dintre incaperi isi tine lucrarile Parlamentul Danez (o institutie mult mai serioasa si profesionista decat cea suportata de cea de-a doua cea mai mare cladire a lumii).

Palatul Amalienborg, aflat dincolo de Nyhavn, este resedinta reginei, dar o parte din el este, de asemenea, un muzeu, un muzeu de istorie. Daca Christiansborgul v-a satisfacut foamea de palate, trebuie sa mergeti aici cel putin la miezul zilei, mai precis la ora 12:00, cand are loc schimbarea garzilor. Daca regina e in palat, vei avea parte si de un concert de estrada. Pare haios cand martialii soldati ai reginei se apuca sa cante si nu ai parte de vreun mars triumfal militar, cum te-ai astepta, ci, mai degraba, de o muzica desprinsa din istoricul Album Duminical de pe TVR :).

Pentru iubitorii de panorama (si eu ma numar printre ei), aveti doua optiuni majore – una este sa te cateri pe acoperisul lui Fredriks Kirke (sau Biserica de Marmura), dar accesul este restrictionat pentru un singur moment al zilei, iar cea de-a doua, semnificativ mai spectaculoasa, este sa te cateri in varful Bisericii Mantuitorului – turla extrem de inalta pentru standardele destul de joase ale Copenhagai are o scara neobisnuita – exterioara, care urca incet, incet spre varf. Ghidul de la turul cu barca pe canale ne-a spus ca, intr-o zi insorita si clara, poti vedea pana, hat, la Malmo, in Suedia, dar, din pacate, nu am avut posibilitatea sa verific – era o coada extrem de lunga si eu ma grabeam sa prind avionul spre casa…

Si nu in ultimul rand, in acest oras care te va binedispune, merita sa te duci sa te distrezi intr-un parc tematic. Si nu in orice parc tematic, ci in Parcul Tivoli, unul dintre cele mai vechi parcuri de distractii din lume – a fost deschis in 1843 si nu este cel mai vechi pentru ca a fost precedat de un alt parc, construit tot in Danemarca, in Klampenborg. Desi nu are nici pe departe atractiile high-tech ale parcurilor gen Disneyland, continua sa fie extrem de popular (este cel de-al treilea cel mai vizitat parc de distractie din Europa dupa Disneylandul parizian si Europa Park, aflat undeva in Germania, aproape de granita cu Franta). Nu am reusit sa intru in el, dar „l-am spionat” dupa ziduri… si cred ca succesul lui este ca continua sa isi mentina atmosfera retro autentica si sa iti puna zambetul pe buze fara high tech si adrenalina uneori dusa la extrem de unele parcuri.

 

Sunt convins ca multi dintre voi ati fost la Roma, Barcelona, Paris sau Londra. Cred  ca a venit vremea sa vizitati si alte orase, poate mai putin cunoscute, dar si mai putin aglomerate cu turisti. Copenhaga este unul dintre ele, iar acum, odata ce a fost inaugurata cursa directa Blue Air, poti ajunge aici la preturi rezonabile. Si veti descoperi un oras plin de viata si de voiosie… evident, daca aveti noroc sa prindeti si o vreme insorita, cum am avut eu parte… atat anul trecut, cat si cu ocazia primei mele vizite, din 1997.

 

Cand sa mergi in Copenhaga

Evident, cel mai fain anotimp este vara… Ai mai multe sanse de zile cu soare, iar cand e soare, Copenhaga rade… e plina de localnici care incearca „sa captureze” fiecare raza… evident, alaturi de o sticla de bere Carlsberg sau Tuborg (si ele localnice, de altfel). Nici in restul timpului, nu trebuie sa evitati o excursie in Copenhaga, pentru ca si daca vremea e rea, ai de vazut atatea interioare – de la palate la muzee.

 

Cum ajungi in Copenhaga

Cum am spus, Blue Air tocmai a inaugurat zboruri directe din Bucuresti spre aeroportul capitalei daneze, Kastrup. Blue Air opereaza de trei ori pe saptamana – lunea, miercurea si vinerea, iar biletele pot fi cumparate de pe site-ul Blue Air..

 

Unde sa stai in Copenhaga

Capitala daneza nu este ieftina, asa ca greu vei gasi in centru ceva la un pret mai putin piperat. Cauta totusi cazare in apropierea unei statii de metrou. Daca vrei sa sacrifici din spatiul privat, Copenhaga are numeroase hosteluri. Eu am stat la hotelul Jorgensen, aflat la doi pasi de unul dintre cele mai mari statii de metrou din Copenhaga, Norreport, dar si de cartierul comercial pedestru (cu un pic efort, poti ajunge de aici cam peste tot in centru, pe jos).

 

Unde sa mananci in Copenhaga

Atat cazarea, cat si restaurantele costa destul de mult in capitala daneza. In zona comerciala, poti gasi cateva restaurante mai ieftinele sau, alternativ, du-te vizavi de Teatrul Regal, la capatul Nyhavn-ului, in zona de Street Food. Dalle Valle aflat in zona Norreport, ofera bufeturi „all you can eat” pentru pranz si cina pentru doar 79 de coroane (pranz) sau 119 coroane (cina). Asta inseamna 11 euro (pranz) sau 16 euro (cina).

 

Imagini Copenhaga

01. Caiac in Copenhaga

Canalele din Copenhaga sunt pline de caiacisti si caiaciste

03. Desculta pe strada

Pare o moda relativ intalnita – desculta prin Copenhaga

04. Inot pe canale

Concurs de inot prin centrul orasului

05. Christiansborg

Impozantul palat regal

06. Christiansborg interior

Si la fel de impozantele interioare

07. Palat regal Copenhaga

08. Sala tronului danez

09. Schimbarea garzii

Asculta comanda la mine !

10. Garda daneza

Urmeaza schimbarea garzii

11. Garda Copenhaga

Schimbarea garzii printre fotografi pasionati

12. Nyhavn

Nyhavn, vechiul „port nou”

13. Tur cu barca

Turul pe canalele Copenhagai sunt foarte populare

14. Teatrul regal

Modernul Teatru Regal

15. City view

Panorama Copenhagai dinspre mare

16. Yaht regal

Yahtul regal

17. Micuta sirena

Mult prea populara sirena ….

18. Biserica de marmura

Biserica de marmura

19. Interior biserica marmura

si bogatul ei interior

20. Turla Mantuitorului

Biserica Mantuitorului si neobisnuita sa scara exterioara

21. Tivoli

Tivoli, parc de distractii din 1843 !

22. Tivoli Copenhaga

23. Caleasca regala

Copenhaga la trap

blueair-logo

Comentarii

  • demo spune:

    Copenhaga mi s-a parut cel mai scump oras din lume. Apoi am fost la Oslo…:))
    Mie imi cam taie avantul preturile nordice.

  • Alexik spune:

    Salve

    Zona de street food se cheama Papyrus (Papiroen parca) Island si e geniala! Diversitate, harmalaie, mancare delicioasa…insa nu e ieftina deloc (vreo 19 eur un burger). Cazarea poate fi lejer in Malmo (mult mai decent ca pret, de altfel multi danezi locuiesc acolo si lucreaza in copenhaga) – trenul face vreo jumatate de ora si sunt cam 35-40 pe zi (poti lua un fel de daily pass cu dus-intors si te poti urca in oricare tren ai chef).

    Din nou, e scump orasul…dar compenseaza prin frumusete!

    Cheers

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest