Creta este cea mai mare insula a Greciei si una dintre cele mai mari ale Mediteranei (daca nu ma insel, se afla pe un loc 5, dupa Sicilia, Sardinia, Corsica si Cipru), dar se poate lauda cu o istorie unica, practic cea mai veche civilizatie din ceea ce noi definim astazi ca fiind Europa, plaje spectaculoase, gastronomia aceea greceasca de te face sa te lingi pe degete si un relief spectaculos. Creta a intrat in forta in evul nasterii Europei cu celebrul regat minoic, prima civilizatie europeana „adevarata”, cu o organizare statala si urme arheologice impresionante. E drept, a ajutat-o si asezarea geografica, fiind cea mai apropiata insula europeana de Egipt care in acele vremuri reprezenta cea mai avansata civilizatie de pe Pamant… asa ca nu a fost nicio surpriza ca influenta imperiului faraonic s-a difuzat si in vecini, care au creat, la randul lor, regate stralucitoare. Un astfel de regat s-a format in Creta, iar stralucitorul sau centru s-a aflat la Knossos. Dar atunci, ca si acum, omul nu putea sa se opuna fortelor naturii, asa ca devastatorul cutremur care a pulverizat insula Santorini (cea de astazi reprezinta, de fapt, ramasita marii eruptii din 1500 – 1600 i.Hr) a dus la declinul civilizatiei minoice din Creta, urmata de disparitia sa sub loviturile razboinicilor micenieni (istoricii au ajuns cam toti la concluzia ca eruptia din Santorini nu a distrus imediat Regatul Cretan, dar l-a slabit considerabil, in special din cauza efectelor adverse asupra recoltelor, asa ca marele regat a fost o prada usoara micenienilor veniti in trireme de pe continent.
Sa scrii despre istoria Cretei iti trebuie multe pagini la dispozitie, asa ca o las istoricilor, dar trebuie spus ca pe aici s-au perindat grecii, romanii, cruciatii, venetienii si otomanii, si toti au lasat o amprenta asupra civilizatiei, arhitecturii si gastronomiei cretane, asa ca sigur nu te poti plictisi ajungand aici, dimpotriva, vei descoperi una dintre cele mai interesante si mai frumoase colturi ale Greciei (daca ii intrebi pe cretani, este cel mai frumos J). Astazi, am ales sa va prezint cinci locuri superfaine din Creta.
- Palatul din Knossos. Aflat destul de aproape de Heraklion, capitala Cretei. Civilizatia care a construit stralucitoarele palate de la Knossos s-a numit „minoica” dupa numele legendarului rege Minos, despre care e posibil sa fi aflat cand ati fost mici, daca ati pus mana pe cartile „Legendele Olimpului”. Acest complex rezidential impresionant prin dimensiune, cu niste coloane rosii care nu se poate sa nu-ti ramana in memorie, a fost construit in jurul unei piete unde se pare ca se disputau un soi de coride avant la lettre. Cum am spus, civilizatia minoica a decazut in urma megaeruptiei din Marea Mediterana, urmata de un atac al „barbarilor” de pe continent. Dar ce a ramas in urma lor merita vazut cu varf si indesat.
- Cheile Samariei. Aflate undeva in muntii din vestul insulei, sunt sapate spectaculos in stanca de apele raului Tarraios, un defileu de aproape 18 km care te duce intr-un final pe plajele din sudul insulei cu fata spre Africa. Este de departe cea mai spectaculoasa parte a Cretei, dar, atentie, aici nu ajung masini, trebuie sa o iei la picior vreo 20 km pe un teren accidentat, stancos. Trebuie sa ai un pic de conditie fizica si, mai ales, sa nu ai probleme la genunchi, pentru ca tot urci si cobori… Dar, la final, esti recompensat cu o plaja – Agia Roumeli, pe care o vei iubi din primul moment :). Drumetia poate dura intre trei si sapte-opt ore, in functie de cat de pregatit esti din punct de vedere fizic, si trebuie sa iei multa apa cu tine. Traseul este inchis iarna si primavara deoarece, in urma ploilor, cheile sunt inundate cu ape vijelioase si exista risc de inec.
- Orasele venetiene – Chania si Rethymno. Cum ziceam, mai multe civilizatii si-au lasat amprenta, una dintre ele fiind cea venetiana, o civilizatie cu multe, multe valente artistice. Cele doua porturi venetiene inca pastreaza cladirile si forturile celor veniti din peninsula care astazi gazduiesc hoteluri, restaurante, baruri sau muzee, iar orasele continua sa combine atmosfera de vacanta cu cea a oraselor istorice…
- Agios Nikolaos – desi poarta nume de sfant, nu te astepta la prea multa cucernicie aici… este statiunea de litoral nr. 1 a Cretei, cu baruri, restaurante si hoteluri la fiecare colt. Dupa plaje, cocktailuri si bumtzi-bumtzi, mai ai atractii prin imprejurimi – pestera Diktean, cu niste stalactite si stalagmite deosebite (vorba umbla ca aici s-ar fi nascut Zeus, zeul suprem al panteonului grec), poti evada in munti in satul traditional Kritsa si, hai sa fim un pic cucernici, vizitati manastirea Kera pentru niste superbe fresce bizantine. Manastirea este faimoasa pentru o icoana facatoare de minuni care a fost furata de un negustor de vinuri, in 1498, icoana care se afla la Roma (unul dintre zecile de mii de motive pentru care grecii ii urasc pe catolici). Nu trebuie sa citesti, de asemenea, din prima te vei prinde ca aici s-au refugiat de-a lungul secolelor multi luptatori greci pentru independenta fata de otomani.
- Muzeul Civilizatiei Minoice din Heraklion – tot tezaurul impresionantei civilizatii care a stralucit acum vreo 4000 de ani se afla aici, in muzeul din Heraklion, unul dintre cele mai importante muzee arheologice ale Europei. E drept, cladirea este cam veche, de prin anii ’30 (a fost construita peste ruinele unei manastiri venetiene, distrusa de unul dintre cutremurele frecvente care zguduie Marea Egee), dar se afla in reconstructie. Cand va fi gata, va fi un muzeu de clasa mondiala, dar merita vizitat si acum – vei descoperi milenii intregi de istorie si vei mai descoperi acele culori extrem de vii ale frescelor minoice – spectaculos de bine pastrate dupa patru milenii!
Cand sa mergi in Creta
Sincer, nu este nicio perioada in care sa nu te duci. Vara este foarte cald, dar nu opresiv, datorita influentei marii (Creta are o suprafata marisoara, dar e foarte lunga, asa ca peste tot vei simti influenta imblanzitoare a marii), primavara si toamna superbe, iar iarna, foarte miloasa… adica, o placere sa ajungi aici din zapezile Romaniei
Tururi organizate
Europa Travel are o serie de tururi complexe organizate cu autocarul (se merge cu autocarul pana la Atena si, de acolo, cu ferry-ul pana in Creta), asa ca, pe langa Creta, veti putea vizita si alte locuri interesante din Grecia continentala, cum ar fi Atena, incredibilul complex monastic de la Meteora si perlele Peloponezului – Mycenae, Corint si Nafplio. Anul acesta, mai sunt patru tururi prevazute pentru finalul lunii august si in septembrie, primul avand plecarea in 26 august. Tariful este de 435 de euro (mi se pare super bun pentru 12 zile !) pentru turele din septembrie si de 475 de euro pentru tura din august. Toate amanuntele le gasiti aici.
Cazare in Creta
Poti sa cazesti cazari pentru toate buzunarele. Sunt si hoteluri scumpe (am stat intr-un hotel unde aveam un mini-apartament de 2 camere si din pat saream direct in piscina !) sau studiouri ieftine, exista chiar si all-inclusive-uri, destul de rare prin Grecia (spre deosebire de Turcia sau Bulgaria). Cei de la Europa Travel au o oferta la 299 euro + taxe aeroportuare pentru o saptamana (transport cu avionul), o oferta last minute cu plecare imediata.
Imagini Creta
Palatul de la Knossos
Prin cheile Parcului National Samaria
Portul Rethymnon
Agios Nikolaos