Povestiri din… cort !

La o prezentare, am fost intrebat daca in calatoriile mele am stat doar in hoteluri de 5 stele. Nici pomeneala. Da, e adevarat, am dormit de multe ori in hoteluri de 5 stele, fie pe vremuri, cand calatoream in interes de serviciu (la un moment dat, aveam camera mea care ma astepta de fiecare data cand dormeam la hotelul Hilton de pe dealul Buda din Budapesta, de langa biserica Matei Corvin), fie, de cand am blog, cand sunt invitat ici si colo, dar pot spune ca am experienta dormitului peste tot – am experienta de la a dormi sub pod (Toulouse) sau in gara (Koln, San Remo si in alte cateva locuri) pana la cele mai tari hoteluri de 5 stele… Si pentru ca in cateva zile voi pleca intr-o noua aventura in Madagascar, unde voi petrece vreo doua nopti la cort, m-am gandit sa-mi povestesc experientele de la cort… ☺.

Prima oara si prima oara cand am dormit la cort, eram in studentie. Mai fusesem pe munte si in liceu, dar tot timpul dormisem in cabane. Asa s-a intamplat… asa ca, intr-o buna vara dupa anul 3, ne-am dus, doi baieti si doua fete, la cort la Cincis, pe undeva pe langa Hunedoara (pfff…. De atunci nu am mai vazut Castelul Huniazilor, ar mai trebui sa ajung candva si pe acolo, nu l-am mai vazut de peste 20 de ani). Locul ales era superpitoresc, undeva pe malul unui parau (care l-am folosit evident pe post de dus), dar problema este ca tipul celalalt, care se oferise sa vina cu cortul, a uitat sa ne spuna ca avea un cort cam micut… de maximum 2 persoane! Si noi eram patru! Mi-aduc aminte ca era cam mare inghesuiala, dar a fost distractiv… regula nr. 1 era ca atunci cand ne intorceam de pe o parte pe alta, era obligatoriu sa o facem toti patru simultan, altfel, nu se putea ☺. Dar era fun… vorba lui Voltaj … „ca la 20 de ani…”. Acum, fara indoiala mi-as fi luat macar 2 corturi de 2 persoane tip pop-up/2 seconds pentru instalare rapida  sau unul de 4 persoane  si  saltele macar de spuma,  dar in 1993…

O alta experienta la cort a fost in Turkmenistan, langa celebra Poarta a Iadului, probabil obiectivul turistic nr. 1 din aceasta tara extrem de putin vizitata. La prima vedere, pare curios ca langa un astfel de obiectiv turistic de prim ordin sa nu exista hoteluri sau macar pensiuni, dar nu uitati – ne aflam in Turkmenistan, o dictatura „originala”, cu dictatori care intotdeauna au avut idei crete. Ce este „Poarta Iadului”? Este un crater, de dimensiunea unui teren de fotbal, în flăcări din 1971. Zona a fost prospectata de geologi sovietici in anii ’60 (se pare ca craterul a luat nastere din prabusirea unui deal in anii ’50), care au ajuns la concluzia ca in pamant se afla o cantitate apreciabila de petrol, dar deasupra careia se afla o punga de gaz ce ar putea duce la explozii sau la intoxicarea echipei de geologi. Tovarasul de la partid a venit cu ideea geniala sa-i dea foc, ca gazul va arde in cateva zile, hai, saptamani. Calculele au fost un picut eronate… arde de 46 de ani!

In 2004, Niyazov, primul presedinte al Turkmenistanului, cunoscut pentru excentricitatile sale, a venit la Derwaza (asa se numeste, de fapt zona, „Poarta Iadului” este „numele de marketing”) sa vada si el minunea. In apropierea craterului in flacari se afla un sat sarac, locuit de turkmeni seminomazi (am vazut si eu un astfel de sat, nu foarte departe, si poate fi confundat usor cu un sat in Mali, una dintre cele mai sarace tari din lume), si a decis ca satul sa fie demolat si locuitorii, mutati… turistii straini, aia cativa care ajungeau pe acolo, nu puteau sa vada saracia lucie din Derwaza, ei trebuiau sa cunoasca doar opulenta halucinantului oras de marmura Asgabat, capitala tarii. Asa ca langa Derwaza, pe o raza de zeci de kilometri, nu se afla nicio asezare umana si nicio cladire… dar antreprenorii din turism au amenajat un camping cu tot ce trebuie – corturi, sac de dormit etc. Mi-aduc aminte ca atat corturile, cat si sacii de dormit erau Quechua, care se vand la Decathlon… dom’ne, ce inseamna puterea brandului. Probabil, cel mai apropiat Decathlon era in Rusia sau in Turcia, astfel ca dormeam intr-un cort de la Decathlon in pustiurile Turkmenistanului ☺. Si desi nu mai dormisem de mult in cort, am dormit tun… acolo, la doi pasi de craterul care arde incontinuu. Cortul a avut tot ce trebuia – sac de dormit, izopren. Sunt curios, daca as fi avut si vreun pat pliant de tipul asta , as fi dormit mai bine? Sau pe vreo saltea gonflabila .

Si revenind la numele sau, poti sa fii cel mai mare ateu de pe fata pamantului… daca ajungi noaptea (obligatoriu, noaptea!) pe marginea lui si vezi cum danseaza acele flacari, nu se poate sa nu crezi ca cel putin Iadul exista si ca drumul spre el trece sigur pe la Derwaza!

Am mai dormit in corturi, dar mari, din acelea militare – cum a fost in doua randuri la Everest Base Camp, in Tibet, unde mi-am dat seama ce important este sa ai un sac de dormit excelent (temperatura, noaptea, scade cu mult sub zero grade, dar asta nu e nimic: dormind la 5.250 de metri, altitudinea si vantul accentueaza senzatia de frig extrem). Am mai dormit in corturi ca niste camere de hotel – in Kenya, in parcul national Masai Mara – aceste megacorturi acoperind nu numai camera de doua paturi, ci si o baie in toata regula! Ca sa nu spun ca si iurtele in care am dormit in Mongolia sunt tot un soi de corturi…

Asa ca daca vreti confort maxim, pot sa va recomand si varianta corturilor mari, tip dom, in care poti chiar sa locuiesti, nu doar sa dormi. De exemplu acesta.

Cum ziceam, peste cateva zile voi pleca in Madagascar, va fi cea de-a 114-a tara in care voi calca. In cadrul turului, vom vasli pe raul Tsiribihina vreo doua zile si un pic si vom dormi doua nopti la cort, pe malul raului. Cum zic toti malgasii cand prezinta acest tur (clasic pentru cei care vor sa descopere Madagascarul), la un cort de 1 milion de stele… cele aflate deasupra noastra. Fiind in emisfera sudica, voi putea revedea Calea Lactee, sper sa avem parte de cer senin… evident, bolta cereasca nu va fi la fel de clara ca la 4.000 de metri (cerul emisferei sudice vazut noaptea pe lacul Titicaca este de neuitat!), dar sper sa avem cer cat se poate de clar si, poate, o noapte fara luna ☺. Nu o sa-mi iau cortul cu mine (e pus la dispozitie de agentia organizatoare), dar trebuie zilele astea sa dau o fuga pe la Decathlon sa-mi iau un sac de dormit (un sac de dormit e sfant la casa omului ☺).

Asa ca daca aveti chef sa-mi lasati o sugestie, spuneti-mi, dintre sacii astia de dormit, pe care credeti ca ar trebui sa-l iau ? Trebuie sa precizez ca, noaptea, temperatura nu va scadea sub 10 grade Celsius.

 

Voi pe unde ati dormit la cort? Ce ati lua cu voi din oferta Decathlon pentru o experienta cat mai confortabila? Exista produse pentru toate categoriile de pret si de confort, de la varianta cea mai ieftina pe care v-am amintit-o mai sus (140 lei – cort arpenaz 2 persoane si 2 saltele de spuma gonflabila ) la una medie (300-370 lei pentru un cort pop-up/ 2 seconds  si o saltea gonflabila de 2 persoane  sau 2 de 1 persoana ) sau corturile tip dom care pot ajunge si la 1-2000 lei pentru mai multe persoane.

La cort 🙂

Buna seara din Derwaza

 

La doi pasi de Portile Iadului !

Dansul flacarilor

Chiar iti dau senzatia ca dincolo de foc se afla iadul…

Buna dimineata !

Campingul de la Portile Iadului

Corturile de la Masai Mara

 

Si cam asa arata in interior

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest