Cum sa ajungi sa vezi cele 7 minuni ale lumii… Simplu, castiga 10.000 de euro in competitia Canon Summer Stories :)

Acum cativa ani, am citit despre un irlandez, parca, ce isi propusese sa vada toate cele 7 minuni ale lumii. Alea noi, votate mai acum vreun deceniu, ca din cele vechi nu au mai ramas decat Piramidele din Egipt. Si cum intamplator vazusem cateva dintre ele (chiar inainte sa intre pe lista minunilor), nu a fost prea greu sa le vad si pe celelalte. Deci, le-am vazut pe toate 7, dar nu in aceeasi calatorie. Zilele acestea, am aflat insa de un concurs cu un premiu extrem de tentant… 10.000 de euro pentru vacante. Chiar am fost intrebat ce as face cu 10.000 de euro… pai, extrem de multe. Poti sa te invarti si sa vezi lumea sau sa stai patru-cinci zile in Burj-al-Arab (cu avion inclus pana la Dubai si inapoi). Dar eu as prefera un round-the-world. Si asa, din vorba in vorba, am ajuns la concluzia ca daca vreun prieten ar castiga concursul, i-as recomanda sa mearga in jurul lumii pentru a vedea cele 7 minuni. Ca poti s-o faci in 10,000 euro. In 2, nu singur ! Si o sa va arat si cum !

Mai intai, sa va spun ce e cu concursul. Este organizat de cei de la Canon (am auzit de brandul asta, prima oara, acum multi, multi ani, in Thailanda, unde fostul rege era un mare fan Canon. Atat de mult iubea brandul asta, incat aparea pe bancnote si in fotografii oficiale cu un mare Canon atarnat de gat. Yap, cu brandingul la vedere).

Ce trebuie sa faci ? Alege o fotografie foarte faina din vacante cu o poveste frumoase (fotografiile pot fi facute cu orice aparat de fotografiat sau smartphone). Inscrierile pot fi facute la link-ul www.canon.ro/summerstories, si tot acolo gasiti si regulamentul concursului.

 

Dar sa revin la inceputul povestii. Care sunt cele sapte minuni ale lumii?

Roma, Italia – Colosseum

Rio de Janeiro, Brazilia – Statuia lui Isus

Machu Picchu, Peru – vechiul oras incas

Chichen Itza, Mexic – vechiul oras mayas

Beijing, China – Marele Zid

Agra, India – Taj Mahal

Petra, Iordania – vechiul oras nabatean

 

Si sa purcedem la un pic de planificare. Cum as organiza un tur in jurul lumii la cele 7 minuni ? In primul rand, as cumpara un bilet de avion round-the-world. Cele trei mari aliante aeriene ofera toate bilete round-the-world. Intamplator, am intrat pe site-ul Star Alliance si am introdus zborul: Roma – Rio – Mexico City – Beijing – Delhi – Amman – Roma. Mi-au iesit 3.225 de euro. Sunt absolut convins ca si in cazul celorlalte aliante – Sky Team si One World, vei gasi preturi similare. Dar hai sa facem simularea.

Este bine sa iti incepi calatoria dintr-un hub important al Europei. In cazul de fata, nici nu stii ce bine pica ca e Roma, acolo fiind singura minune europeana. Intre Romania si Roma, gasesti o tona de curse la preturi care pot ajunge chiar si la 9 euro. Hai sa nu zicem 9 euro, dar la 50 de euro tot gasesti… Deci, zboara pana la Roma si viziteaza Colosseum-ul, celebrul amfiteatru care uimea lumea antica prin dimensiuni, dar mai ales prin facilitati – Colosseum-ul era construit asa de high tech incat putea gazdui chiar si lupte navale (da, se umplea cu apa!) sau sa recreeze anumite batalii (construindu-se munti, vai etc). Spectacolele fastuoase nu au fost inventate la New York sau Las Vegas, ci acum 2000 de ani, in Roma Antica… Si se tineau pe Colosseum!

Biletul de intrare costa 12 euro.

 

Cum ziceam, cea mai buna idee este sa pleci dintr-un hub important al Europei, unde zboara companii diverse. Roma e perfecta, asa ca de aici trebuie sa zbori la Rio de Janeiro pentru a urca pe maretul deal Corcovado, langa statuia lui Isus. E destul de lesne. Poti urca cu un funicular printr-o padure aproape tropicala (da, exista paduri intregi in ditamai metropola) si ajungi pana la picioarele statuii. Acum, sincer sa fiu, statuia lui Isus chiar nu ma da pe spate, in schimb panorama orasului de acolo, de sus, este absolut superba. Sincer, incredibila, este una dintre cele mai faine pe care le-am putut vedea – orasul plin de vitalitate, strecurandu-se printre dealuri plesuve care rasar neasteptat peste tot. Si printre blocuri, dealuri, multe, multe paduri… Nu am prins aici vreun rasarit sau apus, dar cred ca este absolut superb.

Intrarea la statuie este gratuita, dar biletul de funicular costa 46 reali, adica 12 euro. Fix ca la Roma :).

 

Ideea cu biletele round-the-world este ca ar trebui sa minimizezi numarul de stopuri si, de preferinta, sa ai un singur stop pe un continent. Asa ca recomandarea mea este ca, daca vrei sa ajungi la Machu Picchu, sa nu folosesti biletul RTW, ci sa cumperi un bilet Rio – Lima – Cuzco si retur.

Daca iti cumperi biletul cu cateva luni in avans, poti sa prinzi un zbor la 350 euro. Dus-intors. Ceea ce este un superpret pentru America de Sud, unde nu prea sunt low-costuri. Odata ajuns la Cuzco, vei descoperi un oras absolut incantator, un oras colonial, un oras unde culturile inca si cea spaniola se intrepatrund intr-o caldare inconjurata de munti. Este unul dintre cele mai frumoase orase ale Americii Latine. Dar mai ai de mers pana la Machu Picchu. Trebuie sa iei un tren care se strecoara pe vaile Anzilor pana la Aguas Calientes si, de acolo, sa prinzi un autobuz pana sus, in legendarul si misticul oras… Am fost de doua ori la Machu Picchu si, de fiecare data, am fost fascinat. In ambele vizite, dimineata a plouat, dar a plouat zdravan. Odata ajuns la Machu Picchu, ca prin minune, ploaia s-a oprit, plafonul de nori s-a spart, ridicandu-se (aveam senzatia ca Machu Picchu este o corabie fermecata care si-a luat zborul) si apoi Inti, Zeul Soare, si-a facut aparitia… este un loc cum altul nu e.

Cel mai ieftin tren Cuzco – Aguas Calientes, trenul Expedition – costa 145 de dolari (dus-intors), adica 123 de euro.

Autobuzul Aguas Calientes – Machu Picchu costa 24 de dolari (20 de euro)

Intrarea la Machu Picchu costa 70 de dolari (60 de euro)

 

Revii la Rio si de acolo zbori mai departe spre Mexico City. Din nou, e bine sa alegi destinatii pe biletul RTW care sunt deservite de foarte multe companii aeriene, pentru a avea multe optiuni de zbor. Din Mexico City, poti lua un bilet de avion low-cost cu care sa zbori spre Cancun. Si gasesti linistit la 100 de euro dus-intors.

Autobuzul pana la Chichen Itza va costa in jur de 30 de dolari (25 de euro), iti recomand sa dormi o noapte in oraselul de langa Valladolid, pentru a putea fi printre primii care sa intre la 8 dimineata. Dupa 10 dimineata, incep sa apara autocarele turistice de la Cancun si situl devine mult prea aglomerat pentru a admira cu adevarat faimoasa piramida Kukulcan sau sa-ti imaginezi jocurile sangeroase de fotbal-baschet in urma carora invinsii erau sacrificati zeilor… Sau, ma rog, asa spun legendele ghizilor :).

Biletul de intrare la Chichen Itza costa 242 de peso adica, ati ghicit… 12 euro :). Pare un pret standard pentru “minuni”.

 

Zbori inapoi in Mexico, dupa o baie buna in marea Caraibelor, si pleci mai departe… de data asta, cel mai lung zbor peste nesfarsitul Pacific, spre Beijing, capitala Chinei, langa care se afla incredibilul Mare Zid.

Greu sa adaug ceva cu privire la Marele Zid. Desi nu este adevarat ca este unica cladire construita de mana omului vizibila din Cosmos (legenda a fost spulberata de primul cosmonaut chinez care a recunoscut candid ca nu a vazut Zidul), edificiul este absolut fascinant. Catarandu-se pe dealuri de foarte multe ori chiar foarte abrupte, cu zeci si sute de turnuri de paza (ma refer la cele pe care chiar poti sa le vezi), cu zidul care se unduieste ca un val peste dealuri, e o imagine greu de uitat.

Ca sa ajungi la Marele Zid, hai sa zicem in cel mai popular loc – Badaling, ia un tren din Beijing pana la Badaling (de la gara, ai parte de un autobuz gratuit pana la casa de bilete). Pretul trenului este de 12 yuani (1,50 euro). Intrarea costa 45 yuani (6 euro), iar daca esti comod si vrei sa urci cu telecabina pe zid, mai platesti 80 de yuani (10 euro).

 

Din Beijing, zboara mai departe spre Delhi, capitala Indiei. Dar nu la Delhi gasesti Taj Mahalul, ci la sud, intr-un oras numit Agra. Nu iti face griji, singura autostrada din India se gaseste intre Delhi si Agra si sunt trenuri frecvente. Cel mai scump tren costa dus-intors 1.400 de rupii (18 euro). Intrarea la Taj Mahal costa 1.000 de rupii, adica… 13 euro! Se pare, cam asta e pretul sa vizitezi o minune a lumii.

Iar Taj Mahal este cu adevarat o minune a lumii! Greu sa-ti stergi de pe retina imaginea cu aceasta cladire perfecta, stralucind in soare… un bulgar de nea, mai degraba decat de marmura. Incearca sa stai prin gradinile sale toata ziua, cel putin dupa pranz, pentru ca vei descoperi cum marmura Taj Mahalului isi schimba culoarea – din alb in galben, apoi roz si, la final, albastru…

 

In fine, ultimul salt – de la Delhi la Amman. Dar Petra nu este la Amman, ci la cateva ore bune sud de Amman. Nicio problema, exista autobuze frecvente pana in oraselul turistic Wadi Musa, construit fix langa Petra. Microbuzele costa 10 dinari (12 euro) dus-intors. Biletul de intrare la Petra costa insa 50 de dinari (60 de euro), dar eu va recomand sa cumparati un bilet de doua zile, care costa doar 5 JD in plus, adica 55 de dinari (65 de euro). Pentru ca, in doua zile, vei descoperi Petra pe indelete, fara compromisuri, fara a face jogging intr-unul dintre cele mai spectaculoase orase ale lumii antice… Cu acele cladiri incastrate in stanci, cu morminte monumentale, cu privelisti de neuitat… si cu un ceai fierbinte care este mai racoritor decat orice bautura acidulata pusa la rece.

 

Cam acesta ar fi traseul – evident, poti sa-l lungesti cat vrei sau doar sa te pastrezi pentru cele 7 minuni ale lumii. Il poti face in vreo trei-patru saptamani sau intr-un an… cum vrei. Dar pentru ca am facut exercitiul de preturi, hai sa vedem cum iese la bani.

 

RTW ticket – 3.300 de euro

 

Roma – 112 euro

Avion Bucuresti – Roma si retur: 100 de euro

Intrare Colosseum: 12 euro

 

Rio de Janeiro – 12 euro

Intrare statuie Isus: 12 euro

 

Machu Picchu – 553 de euro

Zbor Rio – Cuzco (si retur) – 350 de euro

Tren Cuzco – Aguas Calientes – 123 de euro

Autobuz Aguas Calientes – Machu Picchu – 20 de euro

Intrare Machu Picchu – 60 de euro

 

Chichen Itza – 137 de euro

Avion Mexico City – Cancun – 100 de euro

Autobuz Cancun – Chichen Itza – 25 de euro

Intrare Chichen Itza – 12 euro

 

Marele Zid Chinezesc – 18 euro

Tren Beijing – Badaling – 1,50 euro

Telecabina marele zid – 10 euro

Intrare Marele Zid – 6 euro

 

Taj Mahal – 31 de euro

Tren Delhi – Agra – 18 euro

Intrare Taj Mahal – 13 euro

 

Petra – 77 de euro

Transport rutier Amman – Wadi Musa – 12 euro

Intrare Petra (2 zile) – 65 de euro

 

TOTAL: 4.240 de euro, adica 8.480 de euro pentru doi… iar daca vei castiga concursul Canon, iti raman si 1.500 de euro pentru cazari, mancare si magneti :).

 

Acum, ca am terminat exercitiul, reamintesc, cei de la Canon pun la bataie un premiu de 10.000 de euro pe care sa-i folosesti in probabil cea mai tare vacanta care ai putea-o avea – trebuie sa incarci o fotografie de vacanta alături de un text care sa descrie cat mai creativ momentul respectiv. Textul trebuie sa se incadreze in 100 de cuvinte, deci sa nu va apucati sa scrieti romane !

Atentie – nu doar poza trebuie sa fie faina, ci si povestea ! Criteriile de selectie sunt creativitatea imaginii, calitatea imaginii, originalitatea imaginii si creativitatea textului. Juriul va fi format din cineva de la Canon si o personalitate artistica.

Atentie – termenul limita este 4 septembrie, orele 23:59 (trecute fix), asa ca daca nu aveti vreo poza de 10.000 euro, aveti timp sa faceti una :).

Atentie – nu poti incarca decat o singura poza (deci, alegeti-o pe cea mai buna !)

 

Bafta la selectat poze faine ! Si, sincer as fi incantat ca fericitul care va castiga sa fi aflat despre concurs aici de pe blog. Si poate ca chiar pleaca in jurul lumii dupa minuni :).

 

Va puteti inscrie aici: www.canon.ro/summerstories 

Imagini – cele 7 minuni ale lumii

Cea mai aproapiata minune – Colliseumul din Roma

Statuia lui Isus din Rio – poate nu e minune, dar panorama orasului este incredibila

Macchu Picchu – absolut incantator

Trebuiau sa fie si mayasii prezenti printre minuni – cu Chichen Itza

Marele Zid Chinezesc nu se vede din spatiu, dar este impresionant

Taj, unicul Taj

Petra, orasul de stanca

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest