Locuri mai putin vizitate, dar care merita cu prisosinta sa fie vazute prin Ardeal

In ultimii ani, Ardealul a crescut foarte frumos din punct de vedere turistic. Numeroase localitati au investit bani seriosi (din fonduri europene si locale) pentru a-si reface cladirile de patrimoniu, cetatile vechi, bisericile fortificate sau au creat obiective turistice noi – de la salina de la Turda pana la evenimente ca Untold sau Electric Castle. In plus, numeroase localitati au investit in actiuni de promovare atat la nivelul Romaniei, cat si in strainatate, asa ca nu e nicio surpriza sa vezi ca trecatorile Carpatilor sunt luate cu asalt de zeci de mii de turisti regateni, iar pe sosele mai mult sau mai putin obscure vezi numeroase masini cu numere straine – si nu sunt numai „capsunarii” intorsi in vacanta acasa – sunt nemti, polonezi, unguri, scandinavi si alte natii care vin sa descopere comorile Transilvaniei. Probabil, cele mai cunoscute destinatii din Ardeal sunt Sibiu – Brasov – Sighisoara sau, cum am numit intr-un articol mai de demult, „Triunghiul de Aur al Transilvaniei”. Acum, desi imi plac enorm aceste trei orase, voi incerca sa va indrept atentia asupra altor locuri care merita descoperite. Am ales doar cinci pentru articolul acesta, dar sunt convins ca as putea scrie despre sute si mii de locuri faine din Ardeal.

Oradea – am fost de doua ori si de fiecare data am plecat incantat. Orasul acesta are potentialul sa devina cel mai frumos oras din Romania. Prima oara cand am citit mai multe despre el, aveam sa aflu ca intrase in ceva federatie a oraselor Art Nouveau din Europa (sau lume, nu mai retin exact). Am fost extrem de sceptic – stiam Timisoara, fusesem in Arad sau Cluj-Napoca si vazusem cladiri in stil Art Nouveau… erau cateva prin centrele vechi, ici si colo. Dar cand am ajuns la Oradea, am cazut pe spate… nu sunt cladiri Art Nouveau, tot orasul este Art Nouveau. Sunt nu mai putin de 3.000 de cladiri Art Nouveau in centrul orasului! 3000! Si multe dintre ele, restaurate sau in curs de restaurare. Dar pe langa acest patrimoniu arhitectural unic in Romania (si nu numai), Oradea se transforma intr-un model de civilizatie citadina si dezvoltare turistica – cetatea veche a orasului a fost refacuta si a devenit un far de cultura, a aparut si un AquaPark „ca afara”, Baile Felix sunt la doi pasi, iar orasul se intrece in evenimente… nu sunt de amploarea unui Untold, nici Oradea nu e la fel de mare ca Clujul, dar sunt foarte faine. Stiu ca e departe, dar duceti-va la Oradea! Da, e departe de Bucuresti sau de Iasi, dar, mai nou, sunt zboruri directe Blue Air la preturi mai mult decat prietenoase… si veti descoperi ca un city break la Oradea poate fi la fel de incantator ca unul in alte orase din Europa… si, in plus, megasurprinzator, pentru ca, iata, pot exista orase „ca afara” si la noi.

 

Alba Iulia – unii au numit acest oras „Mecca noastra”, orasul in care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu Romania acum aproape 100 de ani si in care voievodul valah Mihai Viteazu a intrat, in 1599, alipind pentru prima oara principatul de peste munti voievodatului de la sud de Carpati, ramanand o referinta clara pentru secole. Dar nu e numai importanta sentimentala a orasului, ci si faptul ca aici s-a refacut vechea cetate Alba Carolina si a fost restaurata intr-un mod impresionant – cu o atentie la detalii unica in Romania, punand in evidenta niste locuri care trebuie sa fie vizitate cel putin o data in viata de catre orice roman. Si nu sunt numai cladiri si muzee (cum ar fi Muzeul Unirii)… straja cetatii organizeaza numeroase evenimente in care poti simti aerul istoric al cetatii, mai ales cel cu tenta imperiala. Si, apropo, pentru a continua experienta imperiala a cetatii, du-te la domeniile Martinutzi, un vechi castel nobiliar transformat intr-un punct de referinta pentru hotelaria din Ardeal.

 

Fagaras – toata lumea a auzit de Muntii Fagarasilor (cel putin pentru faptul ca aici se afla cele mai inalte varfuri din Romania sau pentru celebra sosea Transfagaraseanul), multi dintre voi ati si bantuit pe culmile masivului, dar sunt convins ca foarte putini v-ati oprit in orasul omonim – Fagaras. Din pacate, spre deosebire de alte orase transilvanene, Fagarasul a fost transformat intr-un oras comunist cu blocuri sablon-obosite, gandite ca garnizoana-dormitor pentru clasa muncitoare. Fagarasul nu are un oras vechi, in schimb are o cetate impunatoare care a fost refacuta si a devenit un loc superfain de vizitat – importanta istorica este la fel de mare – aici s-a refugiat doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazu. Initial, in calitate de stapana, apoi in calitate de ostatica, statuia primei „regine” a tarilor romane se afla langa cetate. In plus, in primul deceniu comunist, aici au fost inchisi si ucisi numerosi opozanti ai noului regim sovietic al lui Gheorghiu-Dej & sleahta rosie.

 

Rupea – una dintre cele mai impozante cetati ale Romaniei a fost restaurata acum cativa ani, reintrand in patrimoniul turistic. Spre deosebire de alte fortificatii, castele sau biserici din Romania, cetatea de la Rupea nu s-a degradat de ieri, de azi. A fost abandonata, hat, tocmai in 1643, cand un incendiu devastator i-a facut pe locuitorii sasi sa paraseasca definitiv cetatea care fusese locuita in tot Evul Mediu, iar un alt incendiu din 1790 a transformat-o intr-o ruina. Intr-o ruina care a… supravietuit mai bine de doua secole, cand a avut parte de o renovare spectaculoasa. De departe, cetatea este cu adevarat spectaculoasa. Este mandra si, aparent, de necucerit, construita pe un pinten de deal ce domina vechiul burg sasesc al Rupei. Din pacate, cand am fost sus, imediat dupa restaurare, era complet goala – doar zidurile cetatii… niciun magazin, niciun restaurant sau muzeu, nimic. Cetatea reaparuse miraculos, dar era pustie, trista, fara suflet (fix la fel am simtit cand am vazut mica Potala din orasul tibetan Shigatse, de asemenea un fost palat distrus acum mai bine de un secol si reconstruit de nou, recent, dar inchis si complet pustiu). Multe lucruri faine se pot face la Rupea. Locatia este superba. Si sper ca vreodata se vor face lucruri, iar cetatea va renaste cu adevarat. Dar chiar si daca este goala, tot merita sa urci pana la ea pentru o panorama excelenta a „tarii sasilor”.

 

Lacul Rosu – daca am tot vorbit despre cetati si orase, hai sa introduc si un obiectiv turistic natural… E drept, se afla la doi pasi de trecatoarea in Moldova, dar se afla tot in Ardeal, asa ca trebuie inclus. Iar Lacul Rosu este un obiectiv unic. Este un lac de baraj complet natural, aparut in urma marelui cutremur din 1838, cand un versant s-a prabusit, muntele barand apele unui rau. I se spune Lacul Rosu dupa ce in secolul trecut i s-a mai spus Lacul Ucigas, pentru ca se pare ca ar fi inghitit un intreg sat… culoarea rosie ii este atribuita de la sangele oamenilor si animalelor care au pierit in dezastru. Nu se stie exact cat este de real, dar real este ca brazii secolului al XIX-lea „au supravietuit” in apa – nu, nu mai traiesc, ci s-au „pietrificat” in apele lacului, astazi putand fi vazuti atat de pe mal, cat si daca te dai cu barca pe lac. Si, dupa cum i se spune, are o nuanta rosiatica. E drept, geologii nu sunt prea poeti si, in ciuda legendelor de tot felul (de la tineri care au fost ucisi de o furtuna la sate scufundate), ei afirma ca nuanta rosie provine de la culoarea argilei din compozitia versantului care s-a prabusit si a obturat cel putin patru vai de munte care pompeaza apa pana in ziua de azi in Lacul Rosu.

 

Cum ziceam, acestea sunt cinci locuri pe care vi le recomand cu drag. Si as aprecia daca ati adauga si voi niste locuri faine din Ardeal pe care le-ati vazut recent si pe care vreti cu tot dinadinsul sa ni le recomandati.

Imagini Ardeal

Vulturul Negru, cel mai reprezentativ monument Art Nouveau din Oradea

Biserica catolica Sf. Ladislau din Oradea

Aquaparkul din Oradea … ca in Ungaria sau Austria

Zidurile restaurate din Alba Iulia

Una din portile de intrare in cetate

Catane imperiale

Cetatea Fagarasului… ziua

si noaptea

Sau in noptile cu luna

Cetatea Rupei

Drumul spre cetate

Rupea vazuta de pe zidurile cetatii

Lacul Rosu

Si arborii pietrificati inghititi de ape

 

 

Categorii:
Romania

Comentarii

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest

ImperatorTravel
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
Piata Sfatului
Catedrala Famagusta panorama
Palatul Vulturul Negru Oradea
Sounds of Oradea Copy
Oradea
Trail Danube Stories
Piata Sfatului
Catedrala Famagusta panorama
Palatul Vulturul Negru Oradea
Sounds of Oradea Copy
02. Turnul Sfatului Sibiu
😉
😉
Thimphu, Capitala Regatului Fericirii.
Visas
Tarom Blue Wizz
Europa COVID
Visa Stamp
Europa COVID
Sfinx Egipt
Poarta albastra
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Destinatia anului
. Wroclaw
Echipa Jet Holiday
Templul dintelui lui Buda
free counters
undefined
undefined
undefined
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda
Echipa Jet Holiday
Poarta albastra
. Wroclaw
Aeroport Henri Coanda Otopeni
Sfinx Egipt
Destinatia anului
Templul dintelui lui Buda