City Break Blue Air – Ati luat vreodata Tel Aviv in considerare ca pe o destinatie city break ?

. Baie In Noiembrie

Cand cineva rosteste cuvantul „city break”, ce iti trece prin minte? Pentru majoritatea – Paris, Roma, Barcelona, Londra, eventual o Praga sau Munchen, ma rog, in mod cert o destinatie europeana. Eventual, cei care au calatorit mai mult sunt tentati de noile destinatii deschise recent de companiile aeriene care opereaza in Romania precum Oslo, Helsinki ori Varsovia, dar v-ati gandit la un city break in Orientul Mijlociu? Da, stiu, te duci intr-un city break intr-un weekend mai lung si in general vezi ce e in orasul respectiv si putin prin jur. Dar nu am auzit pe foarte multi zicand ca merg in weekend la… Tel Aviv. Poate, pare ciudat, dar sa stiti ca zborul de Tel Aviv e mai scurt decat zborul de Barcelona, exista numeroase curse spre capitala israeliana, vremea este excelenta (mai ales in afara sezonului din vara cand, de acord, temperaturile pot fi atroce) si chiar ai ce face. Nu ai nevoie nici de viza, dar, e adevarat, ai nevoie de pasaport, nu poti calatori „doar cu buletinul”. Dar iata ce poti face in Tel Aviv.

Tel Aviv este metropola Israelului, orasul sau care musteste de tinerete. Daca toate celelalte orase ale regiunii au varste matusalemice si o istorie pe care o citesti pe orice zid, Tel Aviv de abia a implinit 100 de ani. A fost fondat in 1909 de colonisti evrei, in apropierea stravechiului oras Jaffa, si asta se simte in vitalitatea si tineretea orasului. Am simtit Tel Avivul ca pe un oras deschis, zambitor si lipsit de incrancenarea pe care o simti in Ierusalim, bunaoara. Cred ca si clima ajuta. Pare ciudat, desi sunt vreo 70 km intre cele doua orase, temperaturile sunt sesizabil diferite – la inceput de decembrie, in Ierusalim purtam pulover si geaca, la Tel Aviv m-am bagat cu picioarele in apa marii si am regretat ca nu mi-am adus pantalonii scurti!

Ce ai de facut in Tel Aviv? Destule… I se spune ca este orasul de party-uri al Israelului, ca viata de noapte este legendara. Nu am calcat in niciun club din Tel Aviv, in schimb m-am plimbat printr-o zona plina de cafenele chic, pline de oameni. Dar, probabil, punctul forte al orasului este marea, Marea Mediterana. Orasul se intinde de-a lungul marii, iar plaja cu nisipul fin este un punct forte in aproape orice zi a anului. Plaja este flancata de numeroase hoteluri inalte, e drept, construite prin anii ’60 – ’70 si se vede asta din punct de vedere arhitectural, dar conteaza mai putin. Multi spun ca Tel Aviv este un oras petrecaret. Pentru mine, Tel Aviv este oras sportiv. Cu aceasta amintire am ramas despre el. Am coborat din hotelul in care stateam (unul dintre cele insirate pe malul marii) si am descoperit sute, poate mii de oameni care alergau. Era iarna, era o atmosfera fresh (zic eu, la 10 – 15 grade Celsius), soarele de abia rasarise si mii de oameni de toate varstele alergau. Si alergau. Si, desi nu sunt un jogger, mi s-a facut o pofta incredibila de a alerga… m-am intors imediat in hotel, mi-am luat sortul (luat din greseala) si am alergat de-a lungul Mediteranei…

Ce altceva am mai descoperit fain in Tel Aviv? In primul rand, am fost surprins de bogatia Muzeului de Arta – Tel Aviv Art Museum. Nu sunt un fan prea euforic al artei moderne, dar muzeul acesta este SENZATIONAL. Nu este prea mare, dar este concentrat, aici gasesti operele unor artisti fundamentali pentru cultura mondiala – Picasso, Chagal, Matisse, Van Gogh si multi, multi altii. Genial mi s-a parut peretele Picasso, unde am gasit patru opere ale celebrului andaluz pictate in perioade diferite – parca sunt realizate nu de oameni diferiti, ci zici ca de oameni chiar dusmani intre ei. Chiar si pentru un profan al artei, este un deliciu si nu trebuie ratat. De asemenea, am descoperit o expozitie (nu stiu daca e temporara) absolut geniala – a falsurilor, chiar asa denumita, „Fake ?”. Practic, expozitia punea in discutie daca replicile (mai ales cele artistice) nu sunt si ele arta. Iar daca recunosti din capul locului ca sunt replici si nu incerci sa le „vinzi” ca originale, nu mi se pare deloc o infractiune… E ca si cum ai acuza formatiile de muzica de coveruri ca falsifica muzica, atunci cand canta piese ale altor artisti… in mod cert, stii ca rusoaica aceea blondina nu este Michael Jackson! Expozitia detinea nu numai fake-urile de picturi sau sculpturi, ci si pe cele de moda, de bauturi alcoolice, de bani si de multe altele… o expozitie ireverentioasa, dar trasnita si faina.

 

Pentru iubitorii de arhitectura, tot in Tel Aviv, vei descoperi cea mai mare concentratie de cladiri in stil Bauhaus, un stil utilitarian, aparut in Germania imediat dupa Primul Razboi Mondial, cand viata culturala si artistica a fost eliberata de constrangerile impuse de regimul imperial. Daca inainte de 1918, totul trebuia sa fie fastuos si ornat, imediat dupa razboi, o parte din artisti au vazut frumosul in constructiile simple, fara zorzoane, care va da mai tarziu in minimalism. Pentru a sublinia faptul ca arhitectura trebuia sa fie simpla, fara podoabe, si nu neaparat respectand o simetrie, numele stilului este, de asemenea, simplu – Bauhaus inseamna „constructia de case”. Obtinerea puterii de catre nazisti a alungat stilul Bauhaus din Germania (a fost asociat cu stanga socialista), dar a prosperat in nou-fondatul oras Tel Aviv – aproape 4.000 de cladiri au fost construite in stil Bauhaus de arhitecti evrei fugiti din Germania in anii ’30 – s-a potrivit perfect cu filozofia spartana a societatii evreiesti de atunci… iar azi, numerosi aficionados ai Bauhausului vin la Tel Aviv pentru a admira cladirile.

Pentru cei care isi doresc un pic mai multa atmosfera istorica, la sud de Tel Aviv se afla orasul Jaffa, celebru pentru bananele sale (nu am mai vazut, recent, in supermarketurile noastre, insa cand eram mic, bananele Jaffa erau mai pretioase decat aurul), dar si pentru faptul ca este unul dintre cele mai vechi orase din lume (apare consemnat inclusiv in Vechiul Testament). Stradutele vechii medine sunt pline de savoare, iar in zilele noastre sunt pline de magazine de arta – o mica colonie de artisti a ales atmosfera mult mai inspirationala a orasului pentru a crea tot soiul de opere. De asemenea, de aici, poti avea parte de cea mai frumoasa panorama a Tel Avivului (o poti vedea si ziua, si noaptea), dar si de magazine mai ieftine. Nu rata o masa pe malul marii… atmosfera este cu adevarat de neuitat.

Evident, daca vrei sa dai o fuga la Ierusalim, nimic nu te impiedica. Aeroportul International Tel Aviv – Ben Gurion, acolo unde aterizeaza cursele internationale, se afla undeva intre Tel Aviv si Ierusalim si, dupa cum spuneam, Ierusalimul este la doar 70 km distanta – poti ajunge cu autobuze, microbuze sau tren (cu plecari din ora-n ora)… si vei descoperi unul dintre cele mai importante orase pentru istoria omenirii…

 

Cum ajungi in Tel Aviv

Exista numeroase curse care leaga Bucurestiul de Tel Aviv – este, de fapt, pe locul 4 in clasamentul celor mai circulate rute din capitala Romaniei, dupa Londra, Roma si Milano. Exista numeroase curse si din alte orase ale tarii. Blue Air a lansat la inceputul anului acesta cursa Bucuresti – Tel Aviv, iar poimaine, 19 octombrie va decola prima cursa directa Cluj Napoca – Tel Aviv a Blue Air. Prin conexiune via Bucuresti, se poate zbura de asemenea de la Iasi, iar preturile incep de la 37,99 de euro pe sens. Daca nu ai o data batuta in cuie, aici vei gasi cele mai mici tarife: https://www.blueairweb.com/ro/ro/Cauta-tarife-reduse/. Pur si simplu, tastezi destinatiile (Bucuresti – Tel Aviv ori Cluj Napoca – Tel Aviv) si vei vedea zilele cu cele mai ieftine tarife.

 

Cand sa te duci in Tel Aviv

Cum ziceam, poti sa te duci oricand. Preferabil insa, din toamna pana in primavara, temperaturile verii sarind relaxat de 40 de grade.

 

Cu ce platesti

Moneda locala este shekelul, dar in magazinele turistice poti plati si in dolari, si, eventual, in euro, dar la rate extrem de proaste. Exista ATM-uri peste tot de unde poti sa scoti shekeli. In plus, poti plati cu cardul cam peste tot. Daca tii neaparat sa te cari cu cash la tine, mai bine ia dolari americani.

Imagini Tel Aviv

. Tel Aviv

Tel Aviv vazut de pe dealul Yaffa

. Plaja Tel Aviv

O particica din plaja Tel Aviv

. Baie In Noiembrie

Daca aveam slipul la mine ma bagam mai mult in mare

. Noaptea Pe Plaja

Pozele sunt de la final de noiembrie 🙂

. Volei Pe Plaja

Dar plaja din Tel Aviv este o plaja foarte sportiva – se joaca volei in nocturna

. Jogging

Joggingul e la ordinea zilei

. Stand Up Paddle

Stand-up paddle

. Tel Aviv Beach

 

. Muzeul De Arta Tel Aviv

Pentru un pic de cultura, nu ratati Tel Aviv Museum of Art

. Picasso Tel Aviv

Acelasi autor – Picasso. Dar in diverse perioade ale vietii

. Yaffa

Yaffa, orasul istoric, oras multi-milenar, oras cu arhitectura traditionala arabeasca

. Moschee In Yaffa

Minaret pe malul apei

. Biserica In Yaffa

Biserica Sf. Petru

. Arta Yaffa

Yaffa a devenit un cartier al artistilor

. Cafenea Tel Aviv

Cafenele peste tot prin centru

. Downtown Tel Aviv

Centrul orasului Tel Aviv

. Tel Aviv By Night

Tel Aviv by night

. Fructe In Piata In Tel Aviv

Nu ratati sa intrati in vreo piata din Tel Aviv… este un spectacol vizual 🙂

blueair-logo

Comentarii

  • Ervin spune:

    Care este climatul de siguranta? Viza de Dubai prezenta in pasaport ar putea fi o problema?

    • Imperator spune:

      In mod normal, nu. Climatul de siguranta – in principiu ok, dar ca oricand in Israel din 1945 incoace, nu se stie niciodata. Si totusi au fost sute de milioane de turisti in perioada asta si nu au avut probleme.

  • Nicu spune:

    Felicitari ptr articol(sit).
    Ai idee,in aprilie se poate face baie in mare?vrem sa vizitam orasul anul viitor,in aprilie,cu fetita noastra de 6 anisori.

    • Imperator spune:

      In aprilie, in mod cert.

      • Nicu spune:

        Multumesc ptr raspuns.ma apuc sa caut un hotel aproape de plaja.Succes in continuare.

        • dragos spune:

          salut,
          poti sa cauti hotelul golden beach. nu e extraordinar insa:
          – unul dintre receptioneri stie romaneste si va poate ajuta cu toate informatiile
          – pentru plaja se traverseaa strada
          – o camera vara pentru doua persoane cu copil ajunge cam la 300 de lei ceea ce e destul de ieftin.
          -mic dejun bun
          -e foarte centrala locatia

  • Manuela spune:

    Felicitari pentru prezentarea corecta si apetisanta!

  • Vlad spune:

    Ceau,
    Ai idee daca viza de Iran in pasaport este un impediment pentru a fi primit in Israel? Stiu ca este exclus sa vizitezi Iranul daca ai stampile de Israel in pasaport dar nu stiu daca invers este la fel.
    Merci de ajutor,

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pin It on Pinterest